Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács #2 – Sérülések és MVP Wilson

Sérülés sérülés hátán, egy megállíthatatlan Russell Wilson, és jó pár forró kispad. Ezúttal négy szerkesztő (katonadani, Leonidasz007, Jarred, alatriste) mondta el a véleményét a második forduló legérdekesebb kérdéseiről.

Hihetetlen mennyiségben sérültek le a játékosok a második héten, olyan sztárok dőltek ki, mint Nick Bosa, Christian McCaffrey, Courtland Sutton, Saquon Barkley vagy Tavon Young, de Drew Lock és Jimmy Garoppolo is kénytelen pár meccset ki hagyni. Ki a legnagyobb veszteség, kit lesz a legnehezebb pótolni?

Leonidasz007: A legnagyobb veszteség szerintem egyértelműen Lock lehet, még akkor is, ha nem igazán láttuk tőle milyen teljesítményre képes valójában. Fiatal feltörekvő irányítóként viszont még így is nagyobb hatással lehet a csapata játékára, mint a többi sérülést szenvedő játékos. Rajta kívül én még Nick Bosa kiesését érzem kritikusnak, mert egyértelműen a 49ers pass rush vezére lett és Buckner távozása után amúgy is visszaesést vártam a csapatrésztől.

katonadani: Nyilván a két irányító a legnagyobb veszteség, hiszen nekik van a legnagyobb ráhatásuk a játékra (gondoljunk bármit is Lockról és Garoppolóról). A Broncosnál fontos lenne tudni, mi is rejlik a fiatal QB-ban, így pedig kevesebb esély van ezt kideríteni, a 49ers pedig ha beleszalad pár nem várt vereségbe, akkor akár a playoff is elúszhat – habár szerencséjükre a Giants, Eagles, Dolphins trió következik, amit akár még így is lehet hozni, de ha mégsem, akkor az sokat jelenthet. Engem az érdekel még talán a legjobban, hogy Christian McCaffrey-t hogyan pótolja a Panthers, mert nagyon sokat jelentett az offense-nek.

Jarred: Ha azt vesszük figyelembe, mekkora hatást tett Bosa egy korábban ligautolsó védelemre, akkor számomra egyértelmű, hogy az ő kiesése a legnagyobb. Ami még fájó lehet, az McCaffrey, mert kb. egyedül benne lelhettek örömet a Panthers szurkolók.

alatriste: A két irányító posztjukból adódóan súlyos veszteség. Azonban ha azt nézzük, hogy a liga két talán legjobb futója (de mindenképp top 5) kiesett az amúgy nem túl erős csapatuk támadósorából, akkor lehet, hogy hasonló a veszteség. McCaffrey valóban az egyszemélyes hadsereg a Panthersben, de Barkley is igen fontos tagja a New York-i alakulatnak (bár utóbbinál nyilván a fő kérdés 2020-ban, hogy Jones mennyit fejlődik). Nick tavaly lehengerlő volt és bár sokkal jobb játékosnak tartom a posztján, mint Jimmy G-t, ha választani lehetne, minden bizonnyal a fiatalabb Bosát nélkülöznék inkább a szurkolók. Viszont más szempontból a kiesett játékosok nagy részéről tudjuk, hogy mit lehet elvárni, ellenben például Lockkal, akinek a kiesése emiatt különösen fájó lehet. Neki egy bizonyítási éve következne, amiből ha nem csak 1-2 mérkőzést hagy ki, hanem elnyúlik a felépülése, akkor nem biztos, hogy be tudja bizonyítani, hogy ő a csapat jövője.

Russell Wilsont, még ha csak felügyelettel is, de hagyja főzni Pete Carroll. A hosszú passzai már-már legendásak, elképesztően magas szinten játszik. Végre meglehet neki a már nagyon kijáró MVP-cím?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Leonidasz007: Amennyiben a második mérkőzéshez képest nem vesz vissza az arányokon a Seahawks a playhívást tekintve, akkor abszolút. A közel 50/50 pass-run egyensúly elég lehet, hogy Wilson MVP számokat produkáljon, mert az szerintem nem kérdés, hogy teljesítmény alapján benne van a cím elnyerése. Évek óta mindenki tudja, hogy milyen jó játékos, így már csak a csapat teljesítménye lenne kérdéses, de az első két forduló után ezzel sem lesz semmi baj.

katonadani: Annyit azért mindenképp leszögeznék az elejére, hogy eddig egyik évben sem járt volna neki MVP-cím. Idén viszont abszolút minden esélye megvan rá, két kör után én neki adnám és minden bizonnyal most az AP újságírói is neki adnák, szóval ha tovább passzoltatják, akkor nagyon jó esélye van, hogy ő legyen a legértékesebb játékos és hogy a Seahawkst nagyon magasra repítse.

Jarred: Carroll most döbbent rá arra, hogy Wilson tud passzolni. Ha ebben az ütemben folytatja a játékot, akkor jó esélye lesz az MVP címre, noha azért lesznek még kihívók.

alatriste: Évek óta MVP szint közeli a teljesítménye, már amikor van esélye megmutatni. Az idei akár lehet az ő éve is. Egyelőre nálam ő a legnagyobb favorit, de persze Mahomest és Lamart sem szabad feledni. Azt pedig figyelem előtt kell tartani, hogy az ilyesfajta címek esetében is a döntésbe azért nagyobb súllyal fog beleszámítani a játékosok novemberi, decemberi teljesítménye, pusztán csak amiatt, hogy azok lesznek közelebb a szavazáshoz. Szeptemberi játékával még senki se nyert komoly elismerést. Azt fent kell tartani és figyelni, hogy a lassabban kezdők ne előzzék be az embert.

Anthony Lynn azt mondta, hogy amennyiben Tyrod Taylor egészséges, akkor ő a kezdő. Hihetünk neki, tényleg a padon tartaná a parádésan beugró Justin Herbertet? Illetve mire lehet képes a csapat egy jó Herberttel?

Leonidasz007: Semmilyen edzői nyilatkozatnak nem hihetünk és nekem az is a véleményem, hogy Herbert fog kezdeni. Nem játszott ellentmondást nem tűrően, de eleget mutatott ahhoz, hogy a Chargers megpróbálkozzon a bevetésével. Egy jó Herberttel pedig láthattuk, hogy arra is képes a csapat, hogy a bajnokot megszorítsa, mert a roster az irányító mellett elég erős. Már csak az a kérdés, hogy valóban láthatunk-e egy jó Herbertet, mert az első meccs jó teljesítménye után sem fogadnék erre.

katonadani: Alapvetően egyetértek, hogy az edzőknek nem szabad hinni, én is sokat hangoztatom. De most valahogy az az érzésem, hogy Lynn komolyan gondolja és ha most teljesen egészséges lenne, akkor Tyrod visszatérne. De úgy tűnik nem az, így 1-2 meccse mindenképp van még Herbertnek, hogy meggyőzze a főedzőt. A Panthers elleni találkozó tökéletes alkalom is erre, ha nem volt elég a Chiefs ellen mutatott teljesítmény, ami már most több volt, mint amit Tyrodtól az utóbbi jó pár évben láttunk. Hogy mire lehet képes a csapat Herberttel, az már nehéz kérdés. Playoffra szerintem nem elég jó a csapat összességében, de legalább bizakodásra adna okot a jövőbe tekintve.

Jarred: El nem tudom képzelni, mi indokolná Taylor visszaküldését. Herbert minden várakozást felülmúlt, és majdnem sikerült nyerni a bajnok ellen. Oké, volt egy rookie hibája, de ha nem játszatják, akkor soha nem javítja ki ezeket. Taylornál pontosan tudjuk mire képes (nem sokra), míg Herbertből kinevelhető egy franchise QB. Remélem Lynn csak altat ezekkel a nyilatkozatokkal.

alatriste: Mivel a Chargersől van szó, a legvalószínűbb, hogy Taylor még nem fog tudni visszatérni, így Herbert kezd, aki a 2. negyed magasságában szintén lesérül (sajnálom, Chargers fanok). Viccen kívül, mindig izgalmasabb, eladhatóbb, vonzóbb az új. Főleg, ha látszott már rajta, hogy nem is reménytelen. Így én sem padoztatnám tovább a fiatal, magasan választott irányítómat, de hát láthattuk tavaly, hogy a berobbanó Minshew is alig-alig tudta megtartani a kezdő posztját egy már bizonyítottan “langyos víz” veterán vetélytársával szemben. Nyilván Minshew egy 6. körös választott volt, míg Herbert top 6-os pick. Ugyanakkor egy jó meccs alapján sem kell Justintól a megváltást várni. Nem gondoltam a draft process alatt kész, NFL-be egyből integrálható irányítónak. Ez azóta sem változott. Az viszont mindig vita, hogy az ilyen esetekben mi az effektívebb. Ha játékos tanul a padon és vár egy évet, vagy mondjuk az alapszakasz felét végigjátssza, esetleg kutyaharapás szőrivel elv mentén egyből be kell dobni a mély vízbe és megnézni, fenn marad-e.

Jets, Falcons, Lions – három kritikán alul teljesítő csapat. Megérik a főedzők az alapszakasz végét? Illetve játszhat annyira rosszul a jelenleg 0-2-es Texans és a Vikings, hogy Bill O’Brien és Mike Zimmer állása veszélyben legyen?

Leonidasz007: A Falconst nem mondanám kritikán alul teljesítőnek. Ők csak szimplán alulteljesítők és hihetetlen chokerek. A támadójátékuk például továbbra is top10 közeli, de az edzői munka és a védelem mindent tönkretesz. Dan Quinn állása azonban ugyanúgy veszélyben van, mert nagyobbak is az elvárások a csapatnál. A Jets és a Lions már valóban botrányos, ott nem sok pozitívumot tudnék felhozni, ha nem lesznek fellángolások, akkor mindkét főedző repül.

A Texans és a Vikings pedig ha folytatja az első két heti produkcióját, akkor abszolút esélyes az edzőbuktatásra, mert két mérkőzés után egyelőre semmi elképzelés nem látszik a csapatoknál, ami egyértelműen edzői hiba. O’Brien esetében már régóta várjuk a menesztést, de ha idén nem lesz meg a playoff valami csoda folytán, akkor meg is fog történni. Zimmer esetében ez már bonyolultabb kérdés, ő csak akkor távozik szerintem, ha a Vikings top5 körüli pickért lesz versenyben.

katonadani: Mindhárom említett csapat csak elhúzta egy évvel az elkerülhetetlent és a már tavaly is jogos kirúgás helyett elodázták az újrakezdést. Kár, mert így a szurkolóknak még egy évet a reménytelenségben kell eltölteniük és nem csak egy évet öregednek ez idő alatt. A Texansnál és a Vikingsnál szerintem nincs akkora veszélyben a főedzők állása, hacsak nem jön össze tényleg olyan szezon, hogy a top5-ben húznak. Ennél szerintem mindkét gárda jobb lesz azért, így nem várok váltást HC fronton.

Jarred: Quinnt már tavaly ki kellett volna rúgni. Gase-nek állást sem szabadott volna adni. Patricia meg hozza a Belichick tanítvány karriert, ha a Lionsnak van esze, akkor még szezon közben megszabadulnak tőle. A másik kettő nehezebb kérdés. Mivel a Texans GM-et is O’Briennek hívják, így legfeljebb a tulajdonos tudna megszabadulni tőle, ő azonban nem úgy tűnik, mint aki változást akar. Zimmernél még kivárnék. Ez most nagyon rossz kezdés volt, de azért ő tett már annyit a Vikingsért, hogy ne ez alapján a két mérkőzés alapján ítéljük meg.

alatriste: Gase és a rakétamérnök (Patricia) nem tudom miért van még egyáltalán a pozíciójában. És itt most nem a 0-2-es kezdésre gondolok, hanem, hogy az offseasonban már rég meg kellett volna tőlük válni. Mindenesetre, ha most fogadnom kéne, Gase lesz a szezon első menesztett vezetőedzője. Az ok, hogy Patricianak van olyan irányítója, aki fog győzelmeket hozni. Dan Quinnek is van ilyen embere, sőt a Falcons támadósor kifejezetten jól néz ki – kár, hogy ez nem Quinnek köszönhető –, aki viszont védelmi guruként gyakorlatilag hozzáadott érték nélkül dolgozik. 2021-re egyik edzőt sem gondolom, hogy megtartaná jelenlegi csapata, mégsem tudok teljes vállszélességgel a menesztésük érdekében a csapatuk ellen drukkolni, mert mind Matt Ryant, de különösen Matthew Staffordot kifejezetten kedvelem.

O’Brien állása szerintem a legkisebb mértékben sem lesz veszélyben. 0-2 a mérleg, de játszottak az NFL két legjobb csapatával. Kevés csapat nem állna 0-2-vel a Chiefs és a Ravens elleni kezdés után. Most utaznak a Heinz Fieldre, még ott is belefér alapesetben egy vereség. Persze a 0-3 rosszul mutat, de Bill egyébként nem rossz edző. Pocsék GM, és a saját maga dolgát teszi nehézzé, de nem egy rossz HC. A 4. héttől kezdődően viszont nagyon jónak néz ki a Texans sorsolása. Ha 0-3-mal is kezdenek, én akkor is legrosszabb esetben is wild card csapatnak tartanám őket. A keret sem olyan rossz és hát ott van egy top 5-ös irányító. Zimmer helye sem hiszem, hogy inogna. Ez egy átmeneti év Minnesotában. Rengeteg az új ember, akik beszoktatására lehet, hogy rámegy ez a szezon. Meg lennék lepve, ha őt elküldenék bármikor idény közben. Év végén is csak kis esélyt látok rá, de ahhoz nagyon földbe kell álljon ez a csapat.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!