Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Fitzpatrick varázslata, a Chiefs dínója és Tannehill futott TD-je

Évzárásként jelentkezünk még egy jó kis elemzéssel, ahol megvizsgáljuk

  • hogyan jöhetett létre Fitzpatrick varázslata,
  • mi is az a Dínó útvonal és a Chiefs hogyan ért el vele TD-t,
  • hogyan kell mintaszerűen megverni az emberezést bunch formationből,
  • miért működik olyan jól a Flood concept cover4 védekezés ellen,
  • és hogyan használta ki a Titans, hogy a Packers agresszívan lépett fel a futás ellen. 

FitzMAGIC, avagy a Cover2 gyenge pontja

Mivel mással kezdhetnénk a heti elemzés, mint Fitzpatrick hihetetlen dobásával? Nem hiszem, hogy bárki lemaradt volna a játékról, de talán az All-22 felvételt még nem láttátok.

Az már a snap előtt látszik, hogy cover2 a hívás a Raiders részéről. Két safety hátul mélyen, alatta zónázás. A szélső CB-k felállása alapján gondolhatnánk 2-Man hívásra is, de belül látszik, hogy minden bizonnyal zónázás lesz.

Alább látszik, hogyan is néz ki egy cover 2 pontosan. Külön berajzoltam a formáció gyenge pontját, ami a safety – szélső CB – oldalvonal közti területen helyezkedik el. Ez az egyik legnehezebb dobás a futballpályán, hiszen a szélre, kis területre kell bedobni a labdát – ezt nevezik “hole shotnak” egyébként. Nyilván nem megoldhatatlan, sőt, NFL-szintű irányítóktól azért elvárás, de nem egyszerű. Főleg nem úgy, amilyen helyzetben volt Fitzpatrick a dobás pillanatában.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A pályán ez így néz ki felülnézetből, itt is berajzoltam, hová is kellene bedobni a labdát. Ezt a területet egyébként lehetne csökkenteni azzal, hogy az első körös Damon Arnette hátrébb mozog, tovább követi az elkapót az oldalvonal mellett, miután jammelte a line of scrimmage-en. Ő viszont érthetetlen módon nem megy mélyre Hollinsszal, hanem csak lassan hátrál, figyelve az irányítóra.

Ha ez egy sima játék lenne a meccs közepén, akkor ez rendben is lenne, de itt mindenki tudja, hogy hosszú játéknak kell következnie, különben esélye sincs a Dolphinsnak. Ráadásul senki nem is érkezik a flat zónába, ami az ő felelőssége, tehát egész nyugodtan mehetne hátra Hollinsszal, hogy elvegye azt az egy gyenge pontot Fitzpatricktól, amivel támadható a védelem. Ő viszont nem teszi, így megvan az a terület, ahová a veterán irányító be tudja dobni a labdát.

Az viszont még most, 5 nappal az eset után is felfoghatatlan, hogy hogyan volt képes ilyen helyzetből, szinte letépett fejjel megoldani ezt a dobást. VARÁZSLAT!

Dino double post

Nem a Falcons elleni volt a Chiefs offense, vagy Patrick Mahomes legjobb meccse, sőt. Az alábbi passza viszont parádés volt, és maga a koncepció is elemzést érdemel.

Ha a red zone közelébe érsz, akkor érdemes megpróbálkozni egy dobással egyből a célterületre, mert minél közelebb érsz a gólvonalhoz, annál tömöttebb lesz a pálya, annál nehezebb réseket találni. A Chiefs is előszeretettel lépi meg ezt, az egyik legjobb játéka Andy Reidéknek pedig a Dino double post, főleg single high safetyt használó csapatok ellen.

Egy double post játékról van szó, tehát a bal oldalról ketten is post útvonalat futnak. Illetve egyik sem igazi post, mert a slotból Hillé inkább egy deep crosser, a szélen Robinsoné pedig egy úgynevezett Dino route, azaz egy post-corner-post, ahol elhiteti, hogy cornert fut, ám végül mégis bevág postra.

Az első opció elméletben a slotból induló post, ám legtöbbször nem ez lesz üresen. Egyrészt azért, mert Hillről van szó, aki egyébként is extra figyelmet érdemel (épp ezért vele játszatják ezt a szerepet), másrészt mert ő megy előbb a single high safety környékére, így a védő rá fog figyelni és elmozog jelen esetben a támadók szerinti jobb oldalra. Látható is, hogy mennyire “tiszteli” a safety Hillt, így Mahomesnak esélye sem lenne odadobni a labdát. Ami nem is baj, mert a játék úgy van kitalálva, hogy a második opció üresen maradjon.

Robinson a fenti pillanatképen épp a double move-ja közben van, és amikor kivág a szél felé elhitetve a corner útvonalat, akkor a védő is kifordul a szél felé, így mikor Robinson utána azonnal visszavág, a CB-nek igazából esélye sincs ilyen gyorsan lekövetni. A safetyt pedig elvitte Hill középről, így üres a terület Robinson előtt.

Mahomes dob egy gyönyörű 40 yardos rakétát, az eredmény pedig TD. Emeljük ki azt is, hogy Mahomes milyen hamar indította el a labdát (fenti pillanatképen látható, még be sem vágott Robinson, a labda már indul), pontosan tudva, mi fog következni.

Hogyan verd meg az emberezést bunch formationből

A New York Jets két hete még egy szánalmas / Trevor Lawrence-re hajtó 0-16-os csapatnak nézett ki, erre előhúztak valamit a kalapból és két győzelmet produkáltak egymás után, ráadásul két pozitív mérlegű csapattal szemben. A Browns ellen belenyúltak a trükkzsákba és Crowder passzolva is szerzett egy TD-t, de most az elkapott hatpontosát mutatjuk meg.

A Jets bunch formációban állt fel a jobb oldalon, tehát három WR nagyon közel van egymáshoz. Ez azért jó, mert megnehezíti az emberezést, a jammelést pedig lehetetlenné teszi, ugyanis a három WR tud úgy mozogni, hogy ne lehessen őket megállítani a vonalon.

Itt kvázi egy slot fade játékról van szó, kicsit megbonyolítva. A slot fade alapvetően két emberes dolog, a szélső WR fut egy spot útvonalat, a slotban felálló elkapó pedig egy fade-et. Általában zónázás esetén a spot útvonalat futó, emberezés esetén a fade-et futó WR lesz üresen. Itt annyi plusz van, hogy egy harmadik elkapó is ezen az oldalon áll fel és egy post útvonalat fut.

Mivel a Browns emberezik, így a játék úgy jön ki, hogy a fade legyen szabadon. Kicsit közelebbről megnézve úgy alakul ki ez a helyzet, hogy a spot útvonalat futó elkapó (jelen esetben tight end, Chris Herndon) szépen “lecsücsül” pár yard után, mögötte pedig elfut a slotból induló elkapó, jelen esetben Crowder. Mivel emberezés van, így Crowder védője megpróbálja őt követni, azonban pont beleütközik Herndonba és a védőjébe, így Crowder tök üresen gyalogolhat be a célterületre.

Nagyon jó kis kombináció ez a slot fade játék, ez az eset pedig tökéletesen és látványosan mutatta be az előnyeit, ezért választottam be a 7 játékai közé.

A Flood concept működése cover 4 ellen

A Flood conceptről írtam már korábbi 7 játékai rovatban is, az egyik kedvenc koncepciómról van szó. Most is hoztam erre egy példát, méghozzá egy cover4 védekezés ellen, ahol egyébként a Broncos defense jól végezte a dolgát, de még így is sikeres játék lett a Chargers részéről.

A Flood concept lényege, hogy a pálya egyik oldalára három útvonalat visznek három különböző mélységben. Lesz egy hosszú, egy középtávoli és egy rövid route, jelen esetben egy go, egy out és egy shallow cross a túloldalról. A Broncosnál cover 4 védekezés van, azaz a pálya hátsó részét négy egyenlő részre osztják fel, előtte pedig három zóna marad.

Nézzük, mi történik a játék során. A go útvonalat futó WR-t felveszi a szélső cornerback. A shallow crosst futó elkapót a középső linebacker átadja a slot CB-nek, ezt az opciót is jól elvéve a támadóktól.

Így marad az out route, amit a tight end Parham fut meg. Ő megy előre egyenesen egy ideig, így az ő oldalán felálló safetynek figyelnie kell arra, hogy ne mehessen mögé, és ne vághasson középre, mert az az ő felelőssége. Így egy pillanatra ki kell nyitnia a csípőjét a pálya közepe felé, ez pedig pont elég arra, hogy hátrányba kerüljön, amikor Parham végül kifelé vág.

És mivel a go útvonal elvitte a szélső CB-t, így Parham üres területre érkezik meg, ahová Herbert tökéletesen dobta meg a labdát. A Broncos jól védekezett, mindenki tette a dolgát, de a támadóhívás pont úgy sikeredett, hogy igazából lehetetlen legyen megoldani a helyzetet a védőknek.

Egy rosszul sikerült nickel blitz

A Packers igyekezett ráfeküdni arra, hogy megállítsa Derrick Henryt és a Titans futójátékát. Ez részben sikerült is, habár segítette őket, hogy előnyben tudtak játszani a mérkőzés jelentős részében. Az agresszív futás elleni fellépést viszont egyszer szépen megbosszulta a Titans egy zone readdel.

A Titans tehát zone readet hívott, azaz Tannehill a támadók felőli jobb szélső védő mozgása alapján döntött, hogy megtartja a labdát vagy átadja Henrynek. A Packers nickel blitzet hívott, így Rashan Gary egyből befelé lépett és ezáltal a safety Darnell Savage lett az “olvasott” játékos. Safety lévén ő viszont nem tudja a megfelelő technikákat zone read olvasott emberként, úgyhogy egyből befelé rontott, hogy megpróbálja megállítani a futást.

 

Tannehillnek így teljesen egyértelmű volt, hogy meg kell tartania a labdát, ami egy nagyon látványos játékot eredményezett. Külön vicces, hogy nem csak a safety Adrian Amosnak nem tűnt fel, hogy az irányítónál maradt a labda, hanem még a hátsó kamerát kezelő személynek sem, így Tannehill egy pillanatra eltűnt a képernyőről az end zone angle-ben.

Erre az évre tehát ennyi volt a 7 játékai rovat, de nem kell sokáig várni a folytatásra, ugyanis a rájátszásban újra jövünk elemzésekkel! Addig is boldog új évet mindenkinek! 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!