Connect with us

Hír

Taysom Hill 4 éves, 140 millió dolláros hosszabbítást kapott

Drew Brees visszavonulása után a Saints úgy gondolta, trollkodik egyet és 4 évre 140 millió dollárért hosszabbított Taysom Hillel. Igen: egy 140 millió dolláros szerződésről, azaz évi 35 millió dollárról van szó. Természetesen ebből az irányító egy centet sem fog megkapni, ugyanis a szerződés mind a négy éve automatikusan megsemmisülő és leginkább arra kellett, hogy az irányító idei 12 millió dolláros szerződéséből 7,75 millió dollárt felszabadítson.

Hill szempontjából azért jó ez a hosszabbítás, mert egyrészt majd elmesélheti az unokáinak, hogy 140 milliós szerződést is szignózott profi karrierje során, másrészt már most megkapta szinte az egész éves fizetését ahelyett, hogy meccsenkénti fizetésként lett volna kifizetve. Kapott egy $9,686 milliós aláírási bónuszt, egy $1,439 milliós garantált roster bónuszt és az $1,034 milliós alapfizetési is garantált lett. Emellett pedig ugyanúgy jövőre lesz szabadügynök, mint lett volna enélkül a hosszabbítás nélkül is.

A Saints szempontjából már érdekesebb a kérdés, és itt kereshetjük a miérteket emögött. Két okot találhatunk Jason Fitzgerald és Mike Triplett gondolkodása alapján.

Egyrészt a Saints játszani akart a fizetési sapkával, és nem csak az ideivel, hanem a 2022-essel is. Mivel Hill szerződése már csak a 2021-es szezonra szól, így az idei sapkában elfoglalt $16,159 millióját csak úgy lehetett csökkenteni, ha automatikusan megszűnő éveket toldanak a kontraktusához hosszabbítás formájában (vagy rendes hosszabbítással is lehetett volna persze). A Saints viszont nem csak az idei capet akarta manipulálni, hanem már felkészült a jövő évire is.

Tegyük fel, hogy Hill mostani hosszabbításában van egy nagyon magas, mondjuk $40 milliós 2023-as roster bónusz, ami automatikusan garantálttá válik, ha a keretben van a 2022-es ligaév második napján. Ezt nyilván nem akarja majd a Saints lehívni, így kivágja az irányítót ezt megelőzően. Viszont ahelyett, hogy egyből kivágná és benyelne $7,536 millió halott pénzt, ehelyett hivatalosan június elsejei kivágásként könyvelné el a dolgot, amivel ugyan a nyárig magával kellene vinnie Hill $4,4 milliós fizetését a sapkában, de ez bő $3 millióval kevesebb, mint ha azonnal kivágná. Majd június másodikán hivatalosan is megtörténne a kivágás lekönyvelése, ezzel plusz $2,5 millió felszabadulna a plafon alatt, a halott pénz egy részét pedig áttolnák 2023-ra. Ezt a fajta szerződéshosszabbítást az Eagles használta Malik Jacksonnal és Alshon Jefferyvel idén, ez egy újabb kreatív módja a sapka menedzselésének (a terhek eltolásának későbbi évekre).

Másrészt ez sokkal több játékosnál előfordul, mint gondolnánk, csak általában nem hozzák nyilvánosságra ezeket a magas összegeket, sőt, az NFLPA általában hivatalosan leredukálja ezeket 0-ra az automatikusan megsemmisülő években. Viszont a Saints és Hill szempontjából azért kell ennek magasnak lennie, mert ha túl alacsony lenne, akkor nem lehetne újratárgyalni egy éven belül. A Kollektív Szerződés értelmében ugyanis a legutóbbi újratárgyalást követő 12 hónapon belül nem lehet ismét növelni egy játékos fizetését. Csökkenteni, átalakítani viszont lehet. Ezzel tehát a felek lehetőséget adtak maguknak arra, hogy jövőre megegyezzenek egy ennél olcsóbb hosszabbításban. Viszont ha itt alacsony összegekről lett volna szó, akkor emelni nem lehetett volna Hill fizetését, tehát az a játékosnak sem lett volna ideális.

Így tehát Hill a 2021-es játékától függően vagy kikerül majd a piacra, vagy összehoznak egy hosszabbítást a Saintsszel, ami alacsonyabb lesz évi $35 milliónál – reálisan nézve ennél többet szinte bármilyen jó játékkal sem kapna.

Összegezve tehát a hosszabbítás azért kellett, hogy ha nem terveznek vele tovább, akkor az idei mellett a jövő évi fizetési sapkán is segítsenek, a hatalmas összeg pedig azért kellett, hogy ha mégis hosszabbítani akarnak vele, akkor azt megtehessék jövőre.

További Saintsszel kapcsolatos hír, hogy Ian Rapoport információ szerint a csapat nagy valószínűséggel visszaigazolja Jameis Winstont, aki meg is kapná a kezdő posztot.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!