Connect with us

Minden ami NFL

Generációváltás – Edge rusherek

A passzsiettetők az irányítók után sokszor csapatuk legnagyobb sztárjai. A liga arcai és elsőszámú kedvencei. A feladatkörükből adódóan rengeteget vannak rivaldafényben, aminek hála sok kedvencet nevelt ki a liga az elmúlt években, de emelkednek már az új csillagok is, akik a következő években terrorizálják majd az ellenfeleket.

Akik uralták a posztot, de már kikopóban vannak

Von Miller

Tagadhatatlanul a mögöttünk hagyott évtized legdominánsabb passzsiettetője. Von Miller 9 szezon alatt 120-szor vitte földre az ellenfél irányítóit, amiből 106-ot szerzett az alapszakaszban. Ezzel 25. helyen áll a statisztika 1982 óta íródó történelmében és vezet a jelenleg is aktív játékosok között. Azonban Miller 32 éves, és a 2020-as szezont teljes egészében kihagyta. Az utolsó teljes idényében, 2019-ben pedig karrierje során mindössze második alkalommal, de 10 sack alatt maradt. Suggs, vagy korábban Peppers megmutatta, hogy bőven 35 fölött is lehet keresnivalója a ligában az ilyen korszakos játékosoknak, de kérdés Von egy súlyos bokasérülésből vissza tud-e térni 100%-osan. Az all time top10-be kerüléshez még bő 30 földrevitel hiányzik számára, amihez két nagyon erős évre, de inkább háromra lenne szüksége.

Justin Houston

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha már sack örökmérleg, folytassuk is egyből a listán 37. helyet elfoglaló Houstonnal, aki 97,5 “zsákkal” áll jelenleg. Kissé meglepő, hogy a szintén 32 éves Justin jelenleg is csapat nélkül áll, holott az elmúlt 4 év mindegyikében elérte a 10 sackes határt. Azt azonban észrevehettük már a 2020-as szezonban, hogy a nyomásgyakorlásai megfogyatkoztak és futás ellen is talán lassan kezd visszaesni a teljesítménye. Egy Super Bowlba vágyó csapatnak azért még most is komoly segítség lehetne. Márcsak azért is, mert 8 Kansas Cityben lehúzott év után pont a bajnoki győzelem előtt távozott a csapattól, így Houston még mindig hajszolja a gyűrűjét.

Cameron Jordan

A 32 évesek klubjának következő tagja. A leszálló ágban lévő csillagok közül azonban Jordan fénye ragyog jelenleg a legfényesebben. (Persze Miller sérülése miatt). Zsinórban 6 szezon legalább 60 nyomásgyakorlással és noha az elmúlt évek konstans több mint 10 sackes idényei után tavaly csak 8-ra futotta, Jordan játékán látni legkevésbé a kort. Visszanézve egészen elképesztőre sikerült az a 2011-es pass rusher class, mindhárom fent említett klasszis ugyanis ekkor érkezett a ligába. Ha pedig fogadni kellene, hogy a karrierjük hátralévő éveiben ki szerzi a legtöbbet mostantól, nem biztos, hogy nem Jordan indulna a legjobb esélyekkel.

Ryan Kerrigan

Továbbra is 2011-es draft remekei. Tényleg érdemes visszanézni azt a classt, egészen elképesztő mennyiségű sztár érkezett akkor a ligába. Kerrigan neve hallatán talán nem a legendás játékos ugrik be elsőre. Ez azonban leginkább annak köszönhető, hogy a Washington a elmúlt évtizedben nem volt annyira rivaldafényben. Pedig 2017-ben még a liga sack leadere is lett 18-cal, de a karrier 95,5 sack is jól mutatja, hogy bőven egy lapon emlegethető a fenti hármassal. A szintén 32 éves játékos 10 éves karrierje azonban már jól dokumentálhatóan lefelé szálló ágban van. Az elmúlt 2 szezonban összesen csak 13 sacket jegyzett, de a kombinált 53 generált nyomás is olyan kevés, hogy a legkevesebb volna karrierjében egy szezonként kezelve is. Talán a környezetváltozás neki is jót fog tenni és pár jó évet ki tud még magából sajtolni Philadelphiában.

Akikről azt hittük, ők lehetnek a kiválasztottak, de megrekedt a karrierjük

Jadeveon Clowney

Ha be nem váltott pass rusher ígéret az elmúlt évekből, akkor a 2014-es 1/1-es kiválasztott Clowney ugrik be sokunknak. Egy kis félreértelmezést azért szeretnék szétoszlatni. Clowney egyáltalán nem rossz játékos. Egy jó edge játékos, kiemelkedő futás elleni védelemmel, konstans magas nyomásgyakorlási számmal, azonban valóban nem fest jól, hogy 7 év alatt egyszer sem érte el a 10 sackes határt. Összességében egy hasznos védő, aki nyomás alá helyezi az irányítót és futás ellen kiemelkedő, de a várt karriert nem sikerült betöltenie. Ennyi idő után pedig már vélhetően nem is fogja.

Vic Beasley Jr.

Ha nem is 1/1-es, de egy másik nagyon korai választott Vic Beasley karrierje sem úgy alakult, ahogy az kinézett a draft vagy karrierje első évei után. A 2015-ös draft 1/8-as választottja második szezonjában berúgta a liga ajtaját és 16-tal a legtöbb sacket szerezte az idényben, de kis túlzással az azóta eltelt 4 évben alig ért el ugyanennyit. Az az egy szezonja a kivétel volt és nem a szabály. Jó százalékkal tudta befejezni a nyomásgyakorlásait, hisz bár a sackekben vezette a ligát, pressure-ben mindössze a 18. helyen zárt. Azóta odáig jutottunk, hogy vándormadár vált belőle is és a 2021-es szezonra jelenleg csapata sincs.

Ezekiel Ansah

A 2013-as draft egyik legnagyobb reménysége volt az elképesztően nyers, de adottságait nézve lenyűgöző Ansah. Nem is indult rosszul a karrierje, Detroitban úgy nézett ki megtanították focizni. Az évtized közepén szállította is stabilan a 10+ sackes szezonokat és a Lions védelmének legjobb játékosának tűnt. A most 32 éves veterán azonban nem tudta megugrani a következő szintet és mondhatni le is csúszott a létrán. Sose kapta meg azt a bizonyos második, hosszú távú szerződést. Rookie contractja lejártával a Lions még rá tette a franchise taget, de azóta csak apróért járja a ligát 1-1 éves szerződésekkel.

A méltó utódok

Csak 20-as éveik közepén járó játékosokat hoztam ide, így nem került besorolásra sem itt, sem a hanyatló csillagok között például Khalil Mack, Shaquil Barrett, Chandler Jones vagy épp Za’Darius Smith, akik már közel vannak a 30-hoz, vagy túl is vannak rajta, de még nem is indultak meg a lejtőn lefelé és 1-2-3 prémium év akár hátra lehet a karrierjükből. Próbáltam olyan játékosokat összeszedni, akikben inkább 5-8 ilyen évet látok.

Myles Garrett

A liga jelenlegi legjobb pass rushere? Szoros a verseny, de mindenképp a fő esélyesek között van. Sok áldás mellett kissé hálátlan szerep is, ha valakit 1/1-re választanak ki, főleg ha nem irányító. Az ilyen játékosoktól azt várják, hogy konstans All-Pro szinten teljesítsenek. Garrett azonban megmutatta mit vártak volna Clowney-tól is. 4 év alatt 45 sack és több mint 210 pressure. Még mindig azt érzi az ember, hogy a szemteszthez képest ezek a számok tudnának jobbak is lenni, mert a pályán mutatott dominanciája alapján ezeknél is többre lenne hivatott. Jövőre mindenesetre érdekes páros alkothatnak majd Clowney-val. Nem sűrűn fordul elő az NFL-ben, hogy két korábbi 1/1-es pass rusher terrorizálja az ellenfél irányítóit.

T.J. Watt

A másik fényesen csillogó fiatal pass rusher a “kis” Watt. Tavaly megnyerte a liga sack versenyét és mivel egyszerre jöttek a ligába Garrettel, örök versengés lesz közöttük, pláne hogy egy divízióban is szerepelnek. Egyelőre Watt vezet, hiszen neki 4 szezon alatt 54 sack és 250 pressure jött össze, de azt is meg kell itt jegyezni, hogy sokkal jobb társakkal dolgozik/dolgozott együtt, mint Garrett. Ez meglátszódik a futás ellni védekezésben is, ahol szintén TJ jár valamivel előrébb. A következő években akár az év védőjátékosa címekért is vállt-vállnak vetve küzdhetnek majd ők ketten, amiből nyertesen igazán a szurkolók fognak kijönni.

Joey Bosa

Az idősebb Bosa bár az elmúlt években sérülésekkel is küzdött, a helye itt van ezen a listán. 5 éve alatt a több mint 300 nyomásgyakorlás mutatja, milyen magas szintet tud hozni folyamatosan. Bár sackekben kevésbé mutatkozott meg, hiszen csak 8-ig jutott a mögöttünk hagyott szezonban a Next Gen Stats Disruption rate mutatóját nézve (snapre lebontva az okozott irányítósiettetés aránya) a 2. legjobb játékos volt az egész ligában 17.6%-kal. Az első TJ Watt lett egyébként ezen a listán 18.4%-kal. Figyelmet talán ő is kevesebbet kapott a “szürke” Chargersben, de Herbert érkezésével és berobbanásával ez könnyen lehet, hogy változni fog és konstansan meg tudja mutatni akár a playoffban is, hogy a liga egyik legjobbja.

Ebbe a kategóriába raktam volna Danielle Hunter-t is, de a körülötte kialakult bizonytalanság miatt kicsit inkább óvatos vagyok. Kora alapján még 5-7 igazán domináns éve lehet, hiszen az utolsó 2 teljes szezonjában (2018-19) 30 sacket és összesen 154 siettetést jegyzett 80 defensive stoppal. De a nyaksérülése a szerződése miatti elégedetlenkedés miatt megvárnám mit mutat 2021-ben. Ha ott folytatja, ahol 2019-ben abbahagyta, akkor mindenképp itt kell jegyezni a nevét.

A jövő reménységei

Nick Bosa

Kevés tehetségesebb fiatal játékosa van a ligának a kisebbik Bosa fivérnél. Bár a tavalyi évét beárnyékolta az ACL szakadás, a 2019-ben mutatott rookie évéből még mindig nehéz felocsúdni. 80 pressure-t hozott össze az alapszakaszban, amire a rájátszás 3 meccsén még rápakolt 22-t. Összehasonlításképp a tavalyi évben az év védő újonca Chase Young 40-ig jutott el 16 meccsen. De ennyi siettetést olyan játékosoknak nem sikerült még összehozni a ligában, mint Joey Bosa, Myles Garrett, Demarcus Lawrence, és TJ Watt is mindössze 1-szer jutott el idáig. Brutálisan berúgta az NFL ajtaját Nick. Kérdés, hogy a sikerkovács Saleh nélkül ugyanolyan domináns lesz-e a 49ers védelme vagy a mesteredző távozásával mindenki teljesítménye kicsit visszaesik. Azért egy valamivel “gyengébb” Bosa is évekig All-Pro kaliberű játékos lehet.

Chase Young

Kihagyhatatlan a listáról az Ohio State pass rush gyár legújabb üdvöskéje. Mint említettem nyomásgyakorlásban nem döntögetett évtizedes rekordokat, de azért nem zárt rossz újonc évet sem. Ami viszont egészen elképesztő volt, hogy milyen hatékony tudott lenni a futójátékoknál. 30 defensive stopot jegyzet, amivel az élmezőnyben zárt a ligában és 5 fumble-t erőszakolt ki, amivel 3. lett ligaszinten. Nincs rossz helyzetben a fővárosiak védelme, hiszen Young mellett fiatal és remek DT-ket is találni a védelemben és Young túloldalán is az a Montez Sweat szerepel, akit szintén nyugodt szívvel emlegethetünk a jövő reménységei szekcióban.

Brian Burns

Kicsit radar alatt mozog Burnst a ligában, noha a teljesítménye alapján bőven több figyelmet érdemelne. Nem volt rossz már az újonc éve sem, de a 2020-as szezonban erre még rá tudott tenni egy lapáttal. Ha megnézzük, hogy melyik játékosok emelkedtek ki tavaly sack százalék, adjusted sack százalék, siettetés százalék, elrontott szerelés százalék (kevés a jó), csapaton belüli sack százalék, csapaton belüli pressure százalék és a labdás játékos szerelésének mélysége szerint az edge játékosok közül, akkor TJ Watt és Khalil Mack mellett Burns az egyetlen, aki minden kategóriában kiemelkedőt nyújtott. Elképzelhető, hogy a csapat középszerűsége miatt ő is kevesebb média szereplést kap majd, mint amennyi kijárna neki, amíg nem lesz komoly rájátszás résztvevő a Panthers, még ha meg is érdemelné a figyelmet.

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ewzywv
ewzywv
2021-07-22 12:10

és JJ Watt? ő is asszem ’11s draft pick. Kiöregedők közé bőven beférne

alatriste
alatriste
Reply to  ewzywv
2021-07-22 13:25

Nekem ő iDL. Bár valóban többet áll már fel a fal szélére mint középre én rá belső emberként tekintettem. Ha ide vennénk természetesen ott lenne a helye.

Breuer András
Breuer András
2021-07-22 19:32

Nekem Hunter kicsit hiányzik. Igaz a tavalyi év kuka lett de azért elötte bőven a listára való lenne

alatriste
alatriste
Reply to  Breuer András
2021-07-23 06:09

“Ebbe a kategóriába raktam volna Danielle Hunter-t is, de a körülötte kialakult bizonytalanság miatt …”
Idézet a A méltó utódok rész végéről. :)

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x