Connect with us

Minden ami NFL

Az RPO-k királya, avagy most akkor mit gondolunk Tuáról?

A Miami Dolphins öt mérkőzést nyert egymás után, Tua Tagovailoa pedig zsinórban négy meccse lépi át a 100-as passer ratinget, ebből kétszer a 80 százalékos passzpontosságot. Az egész holtszezonban sokak által sokat szidott és lesajnált irányító a sérüléséből visszatérve (tehát a 6. forduló óta) a PFF második legjobbra értékelt irányítója. Tényleg ilyen jó lenne a másodéves QB? Ha igen, mit csinál ennyire jól? Ha nem, mi hiányzik? Hogyan néz ki a Dolphins offense körülötte? Segítik vagy hátráltatják a munkáját? Így egy teljes szezonnyi kezdő mérkőzéssel a háta mögött mit gondolunk róla? Van jövője a kezdők közt? Ebbe megyünk most bele mélyebben. 

Pontosság, pontosság, pontosság

Tua egy nagyon pontos irányító, az egész szezont nézve a második legjobb a passzpontossága (70,9%). De sokszor szoktam mondani, hogy a passzpontosság önmagában nem sokat jelent. Hiszen lehet neked magasan a legjobb a százalékos arányod, ha közben az összes dobásod a line of scrimmage mögé megy. Ez a probléma (nyilván nem ilyen extrémen) pedig Tuánál is fennáll, hiszen a második legalacsonyabb az átlagos passzmélysége is (6,9 yard). Így azért könnyebb pontosnak lenni, mintha minden labdát elindítanánk 20 yardon túlra.

Viszont azt is tegyük hozzá, hogy létezik a NextGenStats által egy várható és egy várhatón felüli pontosság mutató, ami már figyelembe veszi a passzmélységet, a célba vett elkapók elszakadását, satöbbit, így jobban kiszűri azt, hogy ki mennyire pontos valójában. A várható pontossága Tuának 67,7%, ami a hatodik legmagasabb, a várhatón felüli pontossága így 3,2%, ami szintén a 6. legjobb a ligában – ráadásul ha a sérüléséből visszatérve, tehát a 6. fordulótól nézzük, akkor konkrétan az első.

Ez összességében azt jelenti, hogy alapvetően könnyebb passzokat próbál meg, de az elvárhatónál jobban teljesíti őket, így egyértelműen van hozzáadott értéke a játékhoz. Tua egy nagyon pontos irányító kiváló labdahelyezéssel, és ez a legnagyobb erénye – ezt tudtuk róla prospectként is, és ez nyilván nem változott azóta sem.

A Dolphins pedig eköré építette a támadósorát

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!