Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #14

A szezon végéhez közeledve nem meglepő, hogy van pár érdektelen meccsünk a héten, ellenben jó pár nagyon jónak ígérkező és fontos mérkőzés is vár ránk holnap, köztük három csoportrangadóval, vagy épp egy nemrég még Super Bowl előzetesként is emlegetett Bills-Buccaneers összecsapással! 

A hét meccsei

Baltimore Ravens @ Cleveland Browns, 19.00 (GamePass, Kandalló Pub)

Ugyan a Ravens csoportelső, a Browns meg csoportutolsó, nincs akkora különbség a két csapat közt, DVOA mutatóban a Cleveland még meg is előzi a Baltimore-t (amely offense oldalon 17., defense oldalon 16 EPA/drive-ot vizsgálva, tehát teljesen középszerű). Ugyan két hete a Hollók diadalmaskodtak az odavágón, azóta egy fizikailag megterhelő meccset játszottak a Steelersszel, gyarapodott a sérültlistájuk is, a Barnák meg kipihenhették a sebeiket, így újult erővel és egészségesebben vághatnak neki ennek a mérkőzésnek.

Legutóbb Chubbéknak nem volt helyük rohangálni, a Ravens baromi jól megfogta a futásokat, és egyébként is a legkevesebb futott yardot engedi a szezonban a Hollók védelme. A passzvédekezés viszont merőben más téma, ugyanis itt meg a második legtöbb yardot engedi az egység, Marlon Humphrey kiesésével pedig nem nőttek a javulás esélyei. A nagy kérdés így tehát az, hogy Baker Mayfield tud-e passzolni, no meg hogy kinek. Landrytől kellene egy nagy meccs, különben nehéz dolga lesz a Brownsnak, amely a 9. hét óta a harmadik kísérletek mindössze 21%-át oldja meg – a Ravens meg a liga legjobbja ennek limitálásában.

A túloldalon pedig azt figyelhettük meg az utóbbi hetekben, hogy van egy terv, amivel meg lehet zavarni a Ravenst és Lamar Jacksont, ez pedig a sok blitzelés. A Browns viszont nem igazán szokta ezt a taktikát alkalmazni, így kíváncsian várom, hogy most változtatnak-e és bevetik-e ezt a taktikát többször, főleg hogy Greg Roman támadókoordinátor látványosan nem tudott kitalálni semmiféle kézzelfogható megoldást erre. A másik gyenge pontot, a támadófalat viszont szét tudja majd szedni a Myles Garrett irányította védőfal.

Sok pont nem várható, ugyanis a Ravens az utóbbi négy meccsén a 20-at sem érte el, a Browns pedig az utóbbi hétből hatszor legfeljebb 17 ponton maradt. A Brownsnak kell jobban a győzelem, így rájuk tippelek, de egy egészséges Mayfielddel azért jóval magabiztosabb lennék.

Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs, 19.00 (Arena4, Kandalló Pub)

A Chiefs támadósora az utóbbi nyolc meccsen hatszor átlag alatti EPA/drive mutatót tudott felmutatni és mindössze egyszer került a 75 százalékos vonal fölé, azaz egyszer volt kiemelkedő játéka. Minő véletlen, ez épp a Raiders ellen jött a 10. fordulóban, úgyhogy most jöhet ennek a csoportrangadónak a visszavágója.

Egész szezonban láttuk, hogy mi a működő stratégia a Chiefs ellen, azonban a Raiders egyáltalán nem ezzel próbálkozott és megmaradt a régi bevett cover3-as védekezésnél, amit Mahomesék rémálmukból felkeltve is szétszednek, és pontosan ez is történt. A nagy kérdés tehát a holnap esti meccsen az lesz, hogy Gus Bradley változtat-e a bevett sémáján és megpróbálja-e a már mások által kipróbált és bizonyítottan működő rendszert használni. Értem én, hogy nem erre szakosodott az emberállomány, de ha azt tudjuk, hogy a cover3 nem fog működni, akkor meg lehetne próbálkozni.

A labda túloldalán két dolgot kell kiemelni. Egyrészt hogy a Raiders az utóbbi öt meccsén csak egyszer szerzett 16 pontnál többet, míg a Chiefs az utóbbi öt meccsen egyszer sem engedett 17 pontnál többet. Ehhez kapcsolódva a másik fontos dolog, hogy a Kansas City védelme nagyon durván fellépett. Az első hét meccsen 29 pontot engedtek átlagban és összesen 7 turnovert harcoltak ki, azóta viszont 11,2 pontot engednek és 11 turnovert harcoltak ki öt meccs alatt.

Tavaly a Raiders eléggé megráncigálta a Chiefs bajszát, de most még úgy sem látom ezt igazán, ha védőoldalon sikeresen tudnak változtatni – anélkül meg kizártnak tartom.

Dallas Cowboys @ Washington Football Team, 19.00

Az előző kettővel ellentétben itt két playoff-helyen álló csapat találkozik egymással! Amúgy a fővárosiak sorsolása nagyon vicces, mert az utolsó öt körben kétszer játszanak a Cowboysszal, kétszer az Eaglesszel és egyszer a Giantsszel. Na de ne szaladjunk előre.

A Cowboys offense az utóbbi hetekben, egész pontosan Prescott sérüléséből való visszatérése óta valamiért visszaesett. Már csak a 11. helyet foglalják el EPA/drive mutatóban és az utóbbi öt meccsből háromszor átlag alatti teljesítményt nyújtottak ugyanezen mutató szerint – az első hét körben egyszer sem fordult ez elő. Persze volt itt sérülés Tyron Smith kapcsán és hasonlók, de akkor is furcsa nekem ez a visszaesés – ettől még nem aggódok igazán velük kapcsolatban a szezon végére, bár azért az, hogy Elliottot ennyire erőltetik a sérülése ellenére, az nem egy okos dolog (és most még Pollard is megsérült, ami szintén probléma).

A túloldalon pedig összeállt a csapat. A védelem már inkább ahhoz hasonlóan teljesít, mint ahogy vártuk a szezon előtt, és nem ahhoz, amit ténylegesen láttunk az év első felében, ez pedig sokat dob az egész csapaton. Ráadásul a támadósor is feljavult. Kellett ehhez, hogy Heinicke-nek jobb meccsei jöjjenek ki, meg hogy Antonio Gibson is belelendüljön. Az utóbbi időben sikerül folyamatosan hosszú támadásokat vezetniük (4+ percet átlagolnak a bye week óta), és nagyon jó százalékkal oldják meg a harmadik kísérleteket. Viszont a jelenlegi formákkal ellentétben a korábbi tudásunk alapján ebben az offense-ben kevésbé bízok még mindig.

Buffalo Bills @ Tampa Bay Buccaneers, 22.25 (Arena4, Kandalló Pub)

Szegény Bills, Belichick után megkapja Bradyt is ellenfélnek. Ráadásul át is kell állniuk egy teljesen más focira (védőoldalon legalábbis mindenképp), hiszen míg a Patriots csak futott ellenük, addig a Bucs a legjobb pass offense a ligában, múlt héten a Falcons ellen meg egy csak passzolós gameplannel indítottak.

A Bills védelmének idén a 4. legkönnyebb volt a sorsolása és elég régen találkoztak jó irányítóval (a 7. heti bye weekig visszamenőleg Mac Jones, Trevor Siemian, Carson Wentz, Mike White, Trevor Lawrence, Tua Tagovailoa). Na most megkapják a legjobbat, ráadásul Tre White nélkül. Ez a defense évek óta jobb, mint a játékosok összessége, ami McDermott és Frazier érdeme, de a sztárok hiánya miatt nagy kérdés, hogy jó csapatok ellen hogyan tudnak folyamatosan helytállni. Most pedig kifejezetten nehéz megmondani, hogy miképp tud megoldást találni minden egyes skill playerre a Bucsból.

Ha már a védelem nem örülhet a vendégeknél, akkor a támadósor igen, hiszen végre jó időben lehet futballozni, és igazából ez a támadósor erre lett felépítve. A Bucs secondary továbbra is eléggé sebezhető, így itt lehet keresnivalója Allenéknek, főleg hogy futni nem is tudnak, meg a Buccaneers ellen nem is érdemes. Az ellenben nagy kérdés, hogy a támadófal mire megy a tampai védőfal ellen, és hogy Allen tud-e javítani a blitzek elleni rossz statisztikáján – Todd Bowles ugyanis a legtöbbször küld plusz védőt az irányítóra.

Több matchup kedvez a Bucsnak és jobb csapat is a Tampa, de a Billsnek sokkal jobban kell ez a meccs, így nem vagyok túl magabiztos a tippemben és Hörinél jól mutat az a hero pick.

San Francisco 49ers @ Cincinnati Bengals, 22.25

Két izgalmas wild card csapat, ez jónak ígérkezik, ha hipszterkedni akartok a Bills-Bucs helyett.

A 49ers idén 8 meccset játszott, amikor a pályán volt Jimmy Garoppolo, Deebo Samuel és George Kittle is. Ezeken a snapeken olyan jó EPA-t produkáltak, hogy ha egész szezonra vetítenénk, akkor a legjobb támadósort kapnánk a ligában. Sokkoló? Lehet, de Samuel és Kittle ennyire fontos elemei ennek a támadósornak, nélkülük eléggé el vannak veszve. A nagy kérdés tehát az, hogy bevethető-e Deebo Samuel, ami akár a döntő faktor is lehet a mérkőzésen.

A túloldalon pedig az lehet döntő faktor, hogy hogy van Joe Burrow kisujja a dobókezén. Azt mondják jól, de nem úgy nézett ki a Chargers elleni felvételeken. A labda ezen oldalán fontos lehet még, hogy a Bengals támadófalából ki lesz, pontosabban ki nem lesz bevethető, hiszen ez múlt héten is megtorpedózta a támadósort. A Cincy offense-nek volt idén a legkönnyebb a sorsolása eddig, hatékonysági mutatók alapján a 49ers a legjobb ellenfelük idén. De a 49ers defense-t sem tudom hová tenni igazából, mert egész jó statisztikáik vannak, de nem tudok bízni azért az egységben, főleg hogy egy az egyben nem látom, hogyan védekezik le a cornerbackek a Chase-Higgins-Boyd triót.

Számomra azon múlik ez a meccs, hogy ki lesz elérhető. Félek Burrow ujja és a támadófal sérülései miatt, de ha Deebo nem bevethető, akkor lehet átpártolok a túloldalra.

Mit nézzünk a többi meccsen?

Atlanta Falcons @ Carolina Panthers, 19.00

Hogy a liga második legnehezebb fennmaradó sorsolásával rendelkező Panthers végigfutja-e az egész meccset. Matt Rhule ugyanis azért kritizálta hetek óta és részben azért rúgta ki Joe Brady támadókoordinátort, mert nem akart eleget futni. Amekkora reményeink voltak a Panthers-projekt kapcsán Rhule kinevezésekor és Tepper tulajdonosi átvételekor, annyira lehet negatív a véleményünk róluk jelen pillanatban. Persze lehet figyelni a mindig zseniális Cordarrelle Pattersont is a túloldalon.

Seattle Seahawks @ Houston Texans, 19.00

Hogy miként sikerül a Seahawksnak szorosan tartania ezt a meccset… Minden porcikánk azt mondatja velünk, hogy ezt a Texanst mindenki bucira veri itt az év végén, annyira rosszul néznek ki most, de a Seahawks a Vikingshoz hasonlóan mindig őrült meccset játszik, szóval kíváncsi vagyok, hogyan abszolválják ezt most. Persze lehet figyelni Davis Millst is, kinek mihez van étvágya.

New Orleans Saints @ New York Jets, 19.00

Hogy Taysom Hill lesz-e a megváltó, aki megszakítja a liga jelenlegi leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozatát. Amúgy mindig érdeklődéssel várom a Hill offense-t, hogy Payton miket talál ki, ráadásul most a liga talán legrosszabb védelme ellen mehet a Saints (amúgy liga alja támadósora). Persze lehet figyelni Zach Wilsont is, hogy lépked-e előre, de a két csapat négy csapategységéből ő áll majd szemben a magasan legjobbal.

Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans, 19.00

Hogy a Titans ki tudott-e találni valamit a bye week alatt arra, hogy még mindig nincs épkézláb skill játékosa. Annyi előnyük van, hogy övék az egyik legkönnyebb sorsolás az év végén, a soron következő Jaguars eléggé életképtelennek tűnik jelenleg. Az könnyen elképzelhető, hogy megint meg lesz lőve a Tennessee offense, így lehet akár szoros is a meccs, de csak nem bukja el ezt is a Titans, mint a Texans ellenit… az azért elég égő lenne. Persze lehet figyelni Trevor Lawrence-t is, ahogy próbál bármi épkézláb játékot kihozni a gyakorlócsapat szintű fegyvereivel.

New York Giants @ Los Angeles Chargers, 22.05

Justin Herbertet. Ezzel a két szóval meg is hoztam a saját kedvem, hogy visszanézzem a meccset hétfőn, hátha a tiétek is. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy csak egy random becsúszott meccs volt a múlt heti szabadjára engedés vagy ez lesz a továbbiakban is – most ráadásul nem lesz Keenan Allenje, meglátjuk ez merre mozdítja el az esélyeket. A Giantsnél a háromból a legkevésbé izgalmas verzió valósult meg, hiszen Mike Glennon fog kezdeni, ráadásul még Toney sem épült fel, hogy legalább a látványos játékot figyelhessük.

Detroit Lions @ Denver Broncos, 22.05

Hogy Lions tud-e építeni az első győzelmére. A Detroit nem bukott mezőnygólnál nagyobb különbséggel a 8. forduló óta, szóval ezek alapján szoros meccsre van kilátás, de a Broncos meg össze-vissza váltogatja a jó és a rossz meccseit, ami alapján most jöhetne egy jó is a múlt heti borzalom után. Vic Fangio a védelmével elég nagy sztárirányítókat nullázott le az utóbbi hetekben (Mahomes, Herbert, Prescott), Goff ráadásul nem is sztárirányító, szóval nem lesz sok esélye.

Chicago Bears @ Green Bay Packers, 02.20

Hogy Rodgers még mindig “tulajdonolja-e” a Bearst. A 26 Chicago elleni meccséből 21-et megnyert a Packers irányítója, legutóbb a közönségnek is beszólva a futott TD-je után, ráadásul most hazai pályán is játszik, szóval a várakozásaink szerint igen lesz a válasz a kérdésre. Persze lehet figyelni Justin Fieldset is, aki visszatér a Bears kezdőjébe, és ezáltal sokkal nézőcsalogatóbb lesz az éjszakai meccs.

Szerkesztőségi tippverseny állása

Múlt héten:

  1. alatriste 11-3
  2. chester 11-3
  3. Höri 10-4
  4. löfli 10-4
  5. katonadani 9-5
  6. leonidasz 9-5
  7. renningan 9-5
  8. balentin 8-6
  9. jarred 8-6
  10. kronikk 8-6
  11. Támogatók 8-6

Straight up:

  1. Höri 125-69
  2. chester 123-71
  3. leonidasz 120-74
  4. Támogatók 120-74
  5. renningan 119-75
  6. kronikk 118-76
  7. alatriste 115-79
  8. katonadani 115-79
  9. löfli 113-81
  10. jarred 112-82
  11. balentin 108-86

Oddsokkal kiigazított:

  1. chester 200,62
  2. Höri 195,38
  3. leonidasz 187
  4. alatriste 185,86
  5. kronikk 185,52
  6. jarred 180,82
  7. Támogatók 179,73
  8. renningan 178,94
  9. katonadani 170,87
  10. löfli 168,15
  11. balentin 162,97

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antal Kovacs
Antal Kovacs
2021-12-11 08:09

Hajrá Jarred! 😉💪🏻💪🏻💪🏻

Fetyke
Fetyke
2021-12-11 08:29

Végre egy nyugodt vasárnap!

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  Fetyke
2021-12-11 09:10

mondjuk péntek hajnalban a negyedik negyedben tettek arról a srácok, hogy meglegyen a heti stressz adag :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-12-11 09:01

Értem, szóval az asszonnyal megnézitek a Szulejmán 137-140. részeit és közben bureket tömsz a fejedbe és serbetet?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x