Connect with us

Szabadügynök

Elég ez a nagyok játékához? – Titans FA-értékelő

Az AFC hemzseg a fiatal, top irányítóktól, egyre csak erősödnek a konferencia csapatai, de tavaly mégis egy olyan gárda szerezte meg az első kiemelést, amelynél egy sokak által nem magasan jegyzett veterán irányít egy futásorientált támadósorban. A Titans úgy tudta megnyerni az AFC-t, hogy jóformán senki nem számolt velük, de ezt a teljesítményt itt most idén még nehezebb lesz fenntartani. Nézzük, tettek-e eleget érte.

Mike Vrabel együttese az egyik legkevesebb pénzzel kezdte meg az offseasont, a csapat számlái mínuszban álltak, egészen pontosan 7 millió dollárral álltak a sapka felett. Így várható volt, hogy hozni kell vezéráldozatokat azért, hogy lehessen erősíteni vagy legalább megtartani a tavalyi minőséget.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legfájdalmasabb kivágás Rodger Saffold esete, mert a támadófal stabil teljesítményére nagyon is szüksége van a gárdának, talán az összes élcsapat közül náluk a legfontosabb a jó kémia az offensive linemenek között. Saffold ráadásul még nem is állt be borzasztó hanyatlásra, de már egy korosodó guardról van szó, akinek az elküldésével több mint 10 millió dollárt lehetett spórolni.

Szintén meglepő, de a tavalyi teljesítménye tükrében kevésbé fájdalmas elválás történt Julio Jonestól is. A kiváló elkapó egyáltalán nem tudta megközelíteni atlantai formáját. Hogy ennek az oka a kora, a sérülései vagy a rossz kémia közte és Tannehill között, azt nehéz eldönteni. Talán így együtt mindegyik.

Jackrabbit Jenkins elküldése már se nem meglepő, sem pedig fájdalmas nem volt, a cornerback csak mennyiségileg járult hozzá a csapat működéséhez, a teljesítménye alapján abszolút indokolt volt a cut.

Ellenben mind a három kivágásra igaz, hogy bár lehet szükségszerűek voltak, azt eredményezték, hogy három fontos lyuk keletkezett a rosteren és mindenre nem juthatott erőforrás. Épp ezért a csapat kisebb kivágások mellett hozzányúlt Zach Cunningham szerződéséhez is, amellyel hosszabb távra magához kötötte a linebackert, de pénzt szabadított fel idén. Abban már nem vagyok biztos, hogy a spóroláson kívül ez jó döntés volt-e a csapat részéről, mert Cunningham nem egy jó játékos és így tolják maguk előtt a kontraktust.

Mindezek mellett ahogy az várható volt a csapat hagyott elmenni egy rakat játékost (vagy nem hosszabbított egy részükkel), mint például Jayon Brown, Kendall Lamm vagy D’Onta Foreman. Annyira egyikükért sem fájna a szívem. Foreman elengedése lehet talán kisebb meglepetés, mert Henry sérülése után egészen jól szállt be, de ez inkább a támadófalnak és a rendszernek volt köszönhető, mert valljuk be, elég kevesen hiszünk igazán Foremanben. Mellette egyébként Darrynton Evans is távozott a futó posztról (ellenben Jordan Wilkins és Dontrell Hilliard meg maradt).

Ami a kulcsfontosságú kérdéseket illeti, igazából nem sokáig halogatták őket. Harold Landry ugyan nem kapta meg a franchise taget, de mindössze azért, mert a nyitás előtt pár órával jött a hír, hogy hosszútávon sikerült megállapodni a pass rusherrel. Landry öt évre 87,5 millióért hosszabbított, ami tekintélyes summa, de ránézve a Titans pass rusher szekciójára és Landry tavalyi teljesítményére, muszáj is volt nekik. Nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy Landry hosszútávon is a krémet fogja képviselni, de a piacra sem hagyhatták kimenni, mert egészen biztos kapott volna hasonló ajánlatot, pótolni olcsóbban pedig csak minőségi visszaeséssel lehetett volna. Landry tipikusan az a játékos szerintem, aki soha nem lesz igazi szupersztár, ellenben egy jó rendszerben megéri a pénzét.

Julio Jones távozása után nyilvánvalóvá vált, hogy kelleni fog egy nagyobb nevű elkapó erősítés, ez pedig meg is érkezett. Robert Woods jött a Ramstől egy 2023-as hatodik körért cserébe. Woods a szezon második felét kihagyta sérülés miatt és nem tudjuk, miként alakul a felépülése, de aránylag még fiatal és ennyit abszolút megér. Ráadásul a játékstílusa szerintem jobban kiegészíti A.J. Brownt, mint tette azt Jones. A piac legjobb elkapóit gyorsan elkapkodták, ráadásul nagy fizetéseket is kellett osztogatni, így itt megint egy jó döntés született.

Mellette érkezett egy másik célpont is, a Brownstól meglepetésre kivágott tight end, Austin Hooper. A két elkapó mögé/mellé mindenképpen hiányzott már egy TE ebből a csapatból, mert az eddigi felhozatal elkapásokban soha nem jeleskedett. Viszonylag jutányos is volt az évi hat millió, még akkor is, ha már én sem hiszek igazán Hooperben.

A három nagyobb néven kívül igazából a kötelezőt hozta a Titans, jól osztotta el az erőforrásait, visszaigazolták Ben Jonest centerposztra, Geoff Swaim tight endet és megszerezték Jamarco Jonest, aki guard és tackle poszton is bevethető lehet a szezonban. Ben Jones megtartása a három lépés közül a kulcs, egy évek óta stabilan teljesítő center és aránylag keveset is kell fizetni neki. Saffold elküldése után nem engedhették meg maguknak, hogy elveszítsenek még egy belső támadófalembert.

Ezekkel a lépésekkel igazából támadóoldalon egy guard vagy egy jobb oldali tackle hiányzik a kezdőből (attól függően hogyan számolnak a másodéves Dillon Radunzzal) és papíron jól néz ki ez a gárda. Nyilván sok kérdőjel van és kockázatos pont, de amennyiben Derrick Henry teljesítményében nem áll be lassulás, Woods pedig egészségesen tér vissza, akkor az offense azért továbbra is a liga felső részébe tartozhat.

A védelemben már jóval több a lyuk. A linebacker és a cornerback szekció elég gyalázatosan néz ki, utóbbi esetében még talán a fiatalok belső fejlődésében lehet bízni, előbbinél még abban sem. Tavaly rendszerszinten nagyon jól működtek és főleg a pass rush jó teljesítményével egy top közeli defense voltak, de nem lesz könnyű ezt fenntartani az AFC offense szörnyei ellen.

Összességében még így is azt gondolom, hogy egy jó szabadügynökpiacon van túl a csapat, gyengülni semmiképpen nem gyengültek, a kulcsemberek a csapatnál maradtak vagy hasonló minőségű pótlás érkezett, így a tavalyihoz hasonló jó edzői munkával újra a magas seedekért küzdhetnek. A drafton talán a hiányzó guard vagy RT megszerzése lehet a cél, esetleg a pálya közepére egy vezér, amennyiben magasan értékelik a linebacker posztot.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x