Connect with us

Szabadügynök

Lehet ilyenkor hűnek lenni önmagadhoz? – Steelers FA-kitekintő

Ben Roethlisberger visszavonult, a támadófal romokban, a védelemben is bőven vannak problémák – így nehéz lesz tartani a pozitív mérleges sorozatot. Pláne akkor, ha a csapat kitart a hagyományai mellett, amik miatt már az utóbbi években sem sikerült különösen jól a csapatépítés. A helyzet nem reménytelen, de ehhez változásra van szükség.

A Steelers a liga talán legtiszteletreméltóbb franchise-a. Az a szervezet, ami tényleg komolyan gondolja a kisebbségi jogait, ami mindig tisztelettel és fair módon bánt a játékosaival és az edzőivel – az a klub, ami a végletekig kitart a hagyományai és a saját értékei mellett. Csapatépítés szempontjából viszont ez egyre életképtelenebb felfogás, a piacon így nem nagyon lehet érvényesülni, pedig most nagyon nagy szükség lenne egy jó FA-ra.

Cap helyzet

A Steelers elég jól áll a fizetési plafonnal, a 28,8 millió dollár a mezőny első felébe elég. Ezen ráadásul lehetne is javítani két eléggé magától értetődő döntéssel:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Zach Banner szerződtetése már tavaly is furcsa volt és semmi nem indokolja azt, hogy 5 millió dollárt fizessenek neki, amivel ráadásul a csapat hatodik legmagasabb cap hitjével rendelkezik. Az első körért megszerzett Minkah Fitzpatrickkel pedig már csak a magas beszerzési ár miatt is érdemes lenne hosszabbítani, és mivel most már az ötödik éves opciójával játszik, ez meg is felelne a Steelers hagyományos játékospolitikájának.

Ezzel a két lépéssel máris 41 milliója lenne a franchise-nak. Ennél persze lehetne sokkal többet is kreálni, hisz például Joe Schobert úgy keres 9+ milliót, hogy borzalmasan játszik és 7,8 milliót lehetne felszabadítani a kivágásával. Mason Rudolph sem érdemel 3 milliós fizetést és ezt meg is lehetne rajta spórolni, ahogy Stephon Tuittal is lehetne hosszabbítani. Viszont előbbi kettő esetében a csapat épp a lojálisat játssza, míg utóbbi az utóbbi időben annyit volt sérült, hogy az még a Steelersnek is sok, így túlzás lenne már most elköteleződni a 29 éves védő mellett.

A legfontosabb szabadügynökök

A pénz nem különösebb akadály, már csak az a kérdés, hogy mit akar ezzel kezdeni a csapat. Kezdő szintű szabadügynök ugyanis van bőven, még ha nem is feltétlenül kell őket megtartani.

Joe Haden évek óta stabil pontja a Steelers védelmének, de az elmúlt szezonokban folyamatosan romlott a játéka és egyre kevesebbet volt a pályán. 33 évesen már nincs sok benne és talán érdemesebb volna másik úton elindulnia a csapatnak a CB-poszton, például Ahkello Witherspoonnal, aki ha a pályán van, akkor egész jól játszik. Igaz, emiatt jó eséllyel most kimaxolná a lehetőségeit a piacon, ami nem épp Steelers kompatibilis hozzáállás.

A secondaryből és úgy összességében a védelemből még egy lejáró szerződésű játékost érdemes kiemelni, mégpedig Terrell Edmundsot, aki kezdő safety, de nem a jobbik fajtából. A Steelersnél soha nem lehet tudni, melyik játékosát értékeli túl, de Edmunds nem az a kaliber, akiért különösebben küzdeni kell.

A támadósorban is vannak fontosabb FA-k. JuJu Smith-Schuster 2021-es szezonja borzalmas volt különböző sérülések miatt, sőt igazából már 2019 óta szenved, de még mindig csak 25 éves, a slotba tökéletes és nagyon szeretik a csapatnál. Ez nem mondható el James Washingtonról, aki 2019-ben még potens WR2-nek nézett ki, de azóta összesen nem szerzett 800 yardot két év alatt. Eric Ebron fölött is eljárt az idő, tavaly Pat Freiermuth miatt teljesen fölöslegessé vált, így kereshet magának új csapatot.

Végül említsük még meg Chukwuma Okorafort, aki tavaly kezdő RT volt és bár csak 2 sacket és 23 nyomást engedett, de ez csak annak köszönhető, hogy Big Ben rekordgyorsan szabadult a labdától. Nem kizárt, hogy a menedzsment lát benne potenciált, de a tehetsége és a játéka alapján jobb lenne nézni valakit a piacról.

Potenciális érkezők

A Steelers filozófiája nagyon egyszerű: a kiszemelt játékosnak akarnia kell Pittsburghben játszani és ezért áldozatot kell hoznia, amit a franchise türelemmel és lojalitással hálál meg. Ezért van az, hogy olyan játékosok, mint Stephon Tuitt vagy Cam Heyward mindössze 14-20 millió dollárnyi garantáltat kaptak a 60+ millió dolláros szerződésükhöz – vagyis magas alapfizetést kevés garantálttal.

Ez a játékos számára alapvetően borzalmas koncepció lenne, ugyanis így ki van szolgáltatva a csapatnak és könnyen elküldhető. Cserébe viszont a Steelers ezt a fajta áldozatot tényleg meghálálja és csak akkor küld el valakit, ha már tényleg vállalhatatlanul játszik (és gyakran akkor sem). Ez a filozófia általában működik is a csapatnál szocializálódott játékosoknál, a saját szabadügynökei ritkán hagyják el a csapatot, tavaly például JuJu Smith-Schuster is inkább maradt Pittsburghben, minthogy több pénzért a Ravensben vagy a Chiefsben játsszon.

A piacon viszont hagyományosan ez a hozzáállás nem működik. A legtöbb szabadügynök nagy fizetést akar sok garantált tartalommal, és sokuknak mindegy, hogy a Steelers vagy a Jets fizeti meg, a lényeg a pénz. Emiatt a legjobb FA-k ritkán választják Pittsburghöt, és a csapat se nagyon erőlteti, Mike Tomlinék sokkal szívesebben hosszabbítanak a saját draftoltjaikkal, mint külsősökkel.

Ezzel nincs is baj addig, amíg a roster tele van tehetségekkel, viszont most távolról sem ez a helyzet és szükség van egy erős piacra ahhoz, hogy versenyképes maradjon a csapat. És mintha ezt a menedzsment is kezdené belátni, legalábbis erre utal TJ Watt szerződése, aki 80 millió dollárnyi garantáltat tudott kiharcolna magának. Óriási bevásárlást mondjuk így sem lehet várni a csapattól, de egy mérsékelt aktivitás nem lenne annyira váratlan.

A Steelers nem fog licitháborúba belemenni Terron Armsteadekért vagy Brandon Scherffökért, de a második vonalban is vannak jó játékosok. Ilyen például Morgan Moses, akinek nem különösebben jó a PR-ja, viszont bőven átlagon felüli játékos és óriási erősítést jelentene Okorafor helyett (még ha van is realitása annak, hogy inkább utóbbit fizeti túl a csapat, mégiscsak saját nevelés). A tavaly negyedik körös Dan Moore-ban sincs különösen sok potenciál, jó csere lehet belőle, de kezdő LT-nek nagyon kevés, így természetesen óriási a különbség közte és mondjuk Eric Fisher között. Utóbbi egy stabil, átlagon felüli left tackle, akinek az árcédulája sem túl vészes. Melléjük pedig célszerű lenne még olcsón visszaigazolni Trai Turnert, és a liga egyik legrosszabb támadófalából máris lenne legalább egy közepes.

Skill playerekből alapvetően jól áll a csapat, így legfeljebb egy JuJu Smith-Schustert tudnék elképzelni mondjuk két évre 16 millió dollárért. Ennél többet máshol sem kapna, szeretik is Pittsburghben, talán visszatér a korábbi formájához. Így pedig már csak az irányító lenne kérdéses: Mason Rudolphban és Dwayne Haskinsben nincs semmi, vagyis azt kell kitalálni, hogy a draftról vagy a piacról jöjjön a franchise új arca.

Bár nem túl valószínű, de én a Steelers helyében biztosra mennék. Egyrészt húznék valakit a draftról, másrészt a piacon bevállalnék valakit a Jameis Winston/Marcus Mariota duóból. Mindketten komoly előrelépést jelentenének akárcsak a tavalyi Big Benhez képest is és nem is lennének nagyon drágák. (Mondjuk a legfrissebb riportok szerint Jacoby Brissettel szemez a menedzsment, de nála még Rudolphék is jobbak lennének, mert legalább olcsók.)

A védelem minden szintjére kellene erősítés, de a Steelersnél jó eséllyel úgy kalkulálnak, hogy Tyson Alualu és Stephon Tuitt végre egészséges lesz, így a belső védőfal rendben, illetve Alex Highsmith-t is nagyon szeretik Watt túloldalán. A linebacker sorba is elférne két jó játékos, de Tomlinék ragaszkodnak a 2019-ben 1/10-es Devin Bush-hoz, bármennyire csapnivaló (pláne, hogy fel is cseréltek érte), míg Joe Schobertnek ugye jár a lojalitás, így meglepődnék, ha érkezne valaki.

A secondaryből két kezdőnek jár le a szerződése, de legjobb esetben is egy Kyle Fuller szintű igazolást tudok elképzelni – ő még nem olyan öreg, hogy ne lehetne benne 2-3 jó év, cserébe viszont nem is drága. Terrell Edmunds visszaigazolása sem lepne meg teljesen, de jobb ötlet lenne, ha a draftról érkezne inkább valaki.

Összegzés

A Steelersnek lenne pénze ahhoz, hogy csináljon egy komolyabb bevásárlást, de jó eséllyel ebből nem sokat fogunk látni. Pár saját nevelés visszatér, kis szerencsével érkezhet pár nagyobb nevű külsős, de ennyi. A lényeg úgyis a irányító lesz: egy újonc és egy Winston/Mariota kaliber is korrekt megoldás lenne, de Rudolphokat és Brissetteket el kell felejteni. Az AFC nagyon kemény, és ha a csapat nem szakít némileg a hagyományaival és nem teszi oda magát már most márciusban, úgy nagyon simán véget érthet a Tomlin éra pozitív sorozata.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
atis123Juve
atis123Juve
2022-03-15 12:37

Azért a policy változást TJ Wattal indokolni szerintem kevés. Az egy no brainer kb, és szinte mindegy volt mennyit kért volna.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x