Connect with us

Szabadügynök

Most vagy soha – Browns FA-kitekintő

A Browns a 2020-as rájátszásba jutás után már a Super Bowlt célozta volna meg tavaly, ehhez képest csak egy kiábrándító pofon érkezett. A roster minősége már most is nagyon jó, és bőven lesz keret erősíteni, így csak az a kérdés, hogy Baker Mayfield köré lehet-e egy olyan csapatot rakni, ami képes a bajnoki címért küzdeni. Most vagy soha.

A Cleveland számára a 2022-es szezon lesz a vízválasztó. Az kiderült tavaly, hogy Baker Mayfield nem az a megváltó, akire már nagyon régóta vártak, így a hosszabbítás le is került az asztalról. A fiatal irányító ráadásul szerződése utolsó évébe lép, az ötödik éves opciójával 18,858 millió dollárt fog idén keresni és ha még szeretne kezdő pozíciót magának valahol (akár Clevelandben), akkor most kell villantania. Emellett olyan játékosok is a szerződésük utolsó évébe lépnek, mint a center JC Tretter és a right tackle Jack Conklin, így a minimum top 3-as támadófal hosszú távú szinten tartásával is foglalkozni kell lassan.

Lényeg a lényeg: a Browns rostere jelenleg top 5-ös a ligában és ezzel a garnitúrával idén lesz utoljára reális esély a bajnoki címért küzdeni (egy újabb csalódást keltő szezon után minimum új irányító és egy kisebb rebuild fog jönni). Ennek megfelelően aktív és agresszív piacra lehet számítani a csapattól, már végképp nem érdemes tartalékolni.

Cap helyzet

A Browns a héten franchise taget tett a tight end David Njokura, amivel kapásból 10 millió dollárral csökkentette a rendelkezésre álló cap space-t, majd jött Amari Cooper a 20 millió dolláros fizetésével, így 3,9 millió dollárral túllépi a fizetési plafont a csapat. Pozitívum viszont, hogy ebből nagyon könnyen lehet 35 milliót csinálni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jarvis Landry a Browns legjobb elkapója volt az elmúlt években, ugyanakkor brutálisan sokat keres (és Cooper miatt fölösleges), a szerződése utolsó évébe lépett, idén már 30 éves lett és az utóbbi időben a formája és a sérülékenysége is aggasztó volt. A csapat állítólag megpróbálja elcserélni, de erre nem sok esély van, így jó eséllyel ki lesz vágva. Mellette még a QB Case Keenumtól kell minél gyorsabban megszabadulni. Átlagon felüli csere, de 7,1 millió dollárt sehol nem ér, hasonló kvalitású backupot 3-4 millió dollárért vagy akár a drafton is lehet szerezni.

A franchise-nak ezen kívül van lehetősége több veterán szerződését módosítani extra milliókért, de már a Landry-Keenum páros menesztése is extra 21 millió dollárral jár, ami a meglévő kerettel kiegészülve önmagában elég lehet minden hiányposzt befoltozására. Sokkal célszerűbb lenne a franchise tagelt David Njokuval és a kiváló corner Denzel Warddal hosszabbítani.

Njoku állítólag évi 13 millió dollárt is kaphat, amit egyáltalán nem értek, mert egyrészt átlag alatti blokkoló, másrészt az elmúlt három évben csak 795 yard és hét TD került a neve mellé különböző sérülések és gyenge játék miatt. De ha már ez a terv, akkor nem kell vele húzni az időt, egy új szerződéssel ugyanis közel 8 millió dollárt lehetne felszabadítani.

A tight enddel ellentétben Ward csapathoz láncolása kötelező feladat. A 25 éves védő a liga egyik legjobb fiatal cornere, tavaly csak 9,5 yardot engedett elkapásonként és 74,8-as passer ratinggel dobáltak rá. A piaci értéke most 16-18 millió dollár körül mozogna minimum, már most az ötödik éves opciójával játszik, adja magát a hosszabbítás.

A legfontosabb szabadügynökök

A fenti négy játékoson 40 milliót lehet spórolni, az így keletkezett 57 millió dollárnyi cap space pedig mindenre elég. Kell is a pénz, mert prémium posztokon vannak hiányosságok, de a csapat szerencséjére nincs sok minőségi saját szabadügynökük.

A támadósorból egyedül Rashard Higgins érdemel említést, aki a 2020-as breakout éve után nagyon visszaesett és a tavalyi 275 yardja, egy TD-je és 14,3 százalékos drop aránya egyáltalán nem fog hiányozni. Hasonló a helyzet a 32 éves Malik Jacksonnal, aki legutóbb 2017-ben játszott jól, tavaly pedig csak a 20 százalékos elrontott szerelési mutatójával tudott kitűnni.

Ronnie Harrison tavaly kezdő volt és futás ellen nem is játszott rosszul, de összességében nem olyan kaliber, akiért minden áron küzdeni kell. Pláne, hogy a rosteren ott van a 2020-as második körös Grant Delpit, akitől elég sokat várnak idén. A tavalyi szezonig Anthony Walker is az a kaliber volt, akiért nem feltétlenül kell ragaszkodni, de nagyon feküdt neki a Browns védelme – nemcsak ő volt a legtöbbet a pályán, de ő is játszott a legjobban. Futás ellen nem olyan jó, de coverage-ben nagyon rendben volt és ez a fontosabb.

Végül említsük még a csapat második és harmadik számú pass rusherét. A korábbi első körös bust Takkarist McKinley korrekt teljesítményt nyújtott limitált szerepkörben (25 nyomás és 3 sack 214 snapen), de nem kell tőle hátast dobni. A 29 éves Jadeveon Clowney ellenben top kategória, akinek kifejezetten jól áll az Edge2 szerep. Tavaly 53 nyomást és 11 sacket jegyzett a PFF szerint és abszolút megérdemli a hosszabb távú bizalmat.

Potenciális érkezők

A Browns olyan kényelmes helyzetben van, hogy mindössze három komolyabb hiányposztja van (plusz még félhivatalosan az irányító). A kezdő roster félelmetes és nem kell sok ahhoz, hogy olyan szintű legyen, ami Baker Mayfielddel is veszélyt jelenthet bárkire.

Clowney-t célszerű lenne visszahozni. Jól megérti egymást Myles Garrettel, futás ellen az egyik legjobb edge és a korát is figyelembe véve a legértékesebb elérhető játékos a posztján. Mellé kapásból jöhetne két minőségi iDL, hogy a futás elleni védelem is végre rendben legyen. Eddie Goldman egy fiatal, futás ellen és pass rush-ban is átlag feletti nose tackle, akitől nemrég szabadult meg a Bears, míg Calais Campbell egy 35 éves veterán, aki ugyan már nem képes All-Pro szintre, de a Pro Bowl kalibert még mindig hozza. A Garrett-Goldman-Campbell-Clowney négyes már-már Rams szintű lenne.

A védelembe még érdemes lenne visszahozni Anthony Walkert, jó coverage játékosból sosem lehet elég. És ha már coverage, akkor kellenek olyan skill játékosok, akikkel még inkább képes lenne feltörni a Browns az ellenfelek passzvédelmét. Megérhet például egy próbát a slotba Jamison Crowder, aki ugyan túl van már pályája csúcsán, de Cooper mellett Donovan Peoples-Jones akkor is kevés, ha ott van még Austin Hooper és David Njoku is.

Összegzés

A fenti igazolásokkal szinte hibátlan lenne a roster, már csak a mélységre kellene figyelni és akár azt is megengedhetné magának a csapat, hogy az 1/13-as cetlivel egy irányítót válasszon, akivel meg lehet versenyeztetni Mayfieldet. A draft egyébként kifejezetten mély pass rusherekből, támadófalemberekből és elkapókból, így az sem elképzelhetetlen, hogy a piacon egy fokkal visszafogottabb lesz a gárda és nagyobb hangsúlyt kap a játékosbörze.

Bár hosszú távon közel sem lenne baj, ha Cooper mellé, és nem helyett jönne akár egy első körös elkapó, meg lehetne találni Conklin vagy Tretter (akivel nem akarnak hosszabbítani) utódját, és persze a QB-pick sem hülyeség akár az első, akár a második napon. Soha nem lehet elég tehetség a keretben, pazarlás lenne, ha a draft miatt nem maximalizálná a piaci lehetőségeit a Browns.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!