Connect with us

Szabadügynök

Tank for Tua újratöltve – Dolphins FA-kitekintő

Három évvel ezelőtt a Tank for Tua kampány arról szólt, hogy a Dolphins minél rosszabb mérleget érjen el ahhoz, hogy az akkor még Joe Burrow-mániától mentes NCAA legjobbnak gondolt irányítója Floridában kössön ki. 2022-ben viszont arról szól, hogy minden lehetőséget meg kell adni ahhoz, hogy a fiatal irányító bizonyítani tudja, érdemes mellette kitartani, vagy új QB után kell nézni.

Minden jel szerint Tua Tagovailoa marad a Dolphins irányítója, hiszen az összes Deshaun Watsonnal kapcsolatos pletykát elhessegették. Ez pedig azt jelenti, hogy minden centet és draftpicket megtartva lehet erősíteni a rosteren, kihasználva a harmadik évére készülő irányító újonc szerződését. Már a vezetőedzői kinevezés is előkészítette ezt a projektet, de most a piac nyitásával kellene folytatni ezt.

Sheldon Cooper meghódítja Miamit? – a Mike McDaniel kinevezés

A pénz nem akadály

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kellemes helyzetben várja a floridai franchise az előttünk álló időszakot, hiszen nagyjából 50 millió dollárral vannak a plafon alatt, így nem indokolt fontosabb játékosoktól megválni a cap space növelésére, ráadásul komolyabb áldozatok nélkül növelhető ez az összeg.

Nagyon jól vannak kialakítva a kiegészítő emberek szerződései Miamiban, mert ennél több játékostól is meg lehetne válni, de ekkora cap space-szel szerintem felesleges. Úgyhogy három olyan támadót takarítanék el, akiken sokat is lehet spórolni, és nem is jó játékosok. Allen Hurns két éve nem focizott, szóval nyugodtan el lehet engedni ezt a projektet, ahogy a két támadófalembert is. Láttam olyan old school véleményeket, hogy az összeszokottság/rutin/öltözői jelenlét miatt nem kell szélnek ereszteni mindenkit, de rossz játékosokhoz minek ragaszkodni? Úgyis újjá akarom építeni az egységet, semmi szükség rájuk, a liga egyik legrosszabb támadófalában is lefelé lógtak ki.

Lehetett olvasni pletykákat arról, hogy Xavien Howardnak új szerződést szeretnének adni, amivel akár 10 millió dollár is felszabadulhat az idei capben, de én nem tenném. Az ő hangulata kis túlzással attól függ milyen alsóneműt ránt magára aznap reggel, bármikor jöhet a teljes elégedettség közepén egy sztrájk, hogy ő többet nem lép pályára. 2024-ig érvényes a jelenlegi szerződése, ezt tovább nyújtani felesleges, mert már így is bele fog nyúlni a cornereknél kritikus 30 éves korba. Egy emelés még rendben van, de további éveket hozzáadni felelőtlenség.

Lejáró szerződések

A fenti módosítások után ~60 millió dollárral a malacperselyben vágok neki a free agencynek, ahol először a saját játékosok között nézzünk végig. Ekkora cap space-szel azt gondolnánk, hogy csomó fontos játékos szerződése jár le, de messze nem vészes a helyzet, főleg hogy a legfontosabb láncszemet sikerült visszatartani a piacról. Mike Gesicki ugyanis megkapta a várt franchise tagjét, és még így is tele vannak költeni való pénzzel – minden GM erről álmodik.

Az offense-ből senkiért nem lenne kár a fenti listából. Will Fuller nem sokat adott hozzá a Dolphins tavalyi szezonjához, egy próbát megért, kettőt már nem fog, de dióhéjban ugyanezt el lehet mondani Albert Wilsonról is. A dilemma Jacoby Brissett lehet, mert Tua egyelőre sem játékban, sem megbízhatóságban nem igazolta azt, hogy nincs szükség egy átlagnál jobb csereirányítóra. Amíg nem kell pályát látnia, addig teljesen jó opció, de elképzelhető, hogy más irányba néznek majd.

A többi játékos, poszttól függetlenül elég csalóka. Brian Flores legnagyobb erénye volt az, hogy egy bitang jó rendszert rakott össze, és nem az egyénektől függött a Dolphins. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Ogbah, Van Ginkel és Eguavoen egy elég jó passzsiettetést biztosított számukra, holott nem szupersztárokról beszélünk, de a secondaryben is találunk ilyen játékosokat. Flores már nincs, így a ragaszkodás ezekhez a játékosokhoz szerintem nem lenne kifizetődő, így az éhes szájakat érdemes lenne inkább szabadon engedni.

Rakjuk össze a Miami 49erst!

Ahogy fent említettem, a saját játékosokra nem költenék sokat, a használhatóbb játékosokat a lehető legkisebb összegért megtartanám rövid távú szerződéssel, hogy azért a depth megmaradjon, de a nagy suskát azt a piacra fordítanám inkább, mert van mire. Nálam a prioritást egyértelműen a támadósor, azon belül is a fal élvezi. Eddig főleg a draftra és a fiatalokra próbáltak építkezni, elég sok magas picket öltek az egységbe, miközben veterán erősítés csak gyenge játékosok formájában érkezett. Látjuk, hogy ez nem működik, kell a sok fiatal mellé 1-2 olyan arc, akik kezdő szinten is a kiemelkedőbb játékosok közé tartoznak, és remek mentorok lehetnek – és tele vagyunk merítési lehetőséggel. Innen kell kiinduljunk, de a folytatás kicsit “hipszterebb” lesz a vártnál.

Marcus Mariota. Igen. Ha Tua mellett köteleződnek el, akkor felesleges, de én mégis megpróbálnám leigazolni, ugyanis a harmadéves játékos egy időzített bomba. Egy Brissettől azért nem csinálja össze magát, de egy Mariotától már lehet érezné a forró leheletet a tarkóján. A másik meg az, hogy ki kell deríteni, hogy ez a McDaniel rendszer mennyire életképes, és ebbe remekül illeszkedne Mariota, ha beütne a krach. Elég jó piacra számíthat, szerintem egy kezdő poszt is kinéz számára akár, de ha mégsem, akkor mindenképp behúznám – ennyi pénzzel nincs veszteni való.

A kis kitérő után visszakanyarodunk a támadófalra, ahol biztosítanám azt a veterán erőt, amit hiányolok. Már egy hete összeraktam nagyjából az érkezők listáját a fejemben, az első két név akit fixen beírtam, az Armstead és Tomlinson – ironikus módon Dani pont erre a két játékosra tett fogadást Patrikkal és Balázzsal a legutóbbi podcastünkben. Tomlinsonban én majdnem biztos vagyok, hogy követi korábbi edzőjét, Armstead már nehezebb dió, mint a legjobb OT a piacon. Érte muszáj lesz licitháborúba belemenni, ami egy előnytelen szerződéshez is vezethet a Dolphins számára, hiszen a Saints klasszisa nem arról híres, hogy végigjátssza a szezonokat, de a Tunsil csere óta nem találtak megoldást a left tackle problémára, itt lenne az ideje. Center posztra szintén hoznék egy veteránt, nem feltétlen a legmagasabb polcról, Allen erre a szerepre szerintem tökéletes, és egyben össze is állhat egy működőképes támadófal, és nem kell a félkész játékosokat erőltetni a kezdőben, mert nincs más.

És akkor itt jön a hipszter vonal, mint látható, wide receiver nem jött, egyszerűen nem találtam olyan nevet, akit itt el tudok képzelni, és bankot kellene érte robbantani, arra jó lesz vagy a draft, vagy a “lecsorgók” a piac első hullámai után. Helyette inkább jön egy újabb tight end, aki futáshoz jól blokkol, és a red zone-ban is hasznos fegyvere lehet az irányítónak, ő pedig Mo Alie-Cox. Nem fogja a világot megváltani, de arra ott van Gesicki, viszont 49ers másolatként kelleni fog két használható tight end. A futójátékkal is kezdeni kell valamit, mert Gaskin egyedül nem tudja elcipelni, de a rendszer sem támogatta a futókat. Tavaly több veteránt is berántottak szezon közben, de Edmonds személyében egy olyan játékos jönne, aki McDaniel zónablokkoló rendszerében ficánkolni tudna. Nem vagyok a running back szerződések híve, főleg hogy sémából könnyebb megoldani, de akinek ennyi pénze van, és ennyire nem megy a futójáték, az engedjen meg magának ennyi luxust. Ki lehet egy olyan szerződést alkudni, aminek a garantált része hamar lemegy, és akkor lényegében 1-2 év múlva veszteség nélkül túladnak rajta, ha már másra kell a pénz.

A fenti lépések egyben azt is jelentik, hogy a védelemre már nem marad sok, de a zsetonokat most az offense-re kell feltolni. A kezdő azért jobbára megvan, bár elférne Phillips túloldalára egy hasonlóan jó edge rusher például. Nos, Lorenzo Carter nem az, ellenben tökéletesen illik abba a sormintába, amit a Dolphins követ az elmúlt években: levitézlett, utolsó esélyt megragadó, karrierjük legjobb éveiben járó játékosokat hoznak olcsón, hogy majd kinövik magukat. Ogbah esetében bejött, én nagyon kedveltem Cartert prospectként, hátha… Gholston már sokkal biztosabb névnek tűnik, szinte egy az egyben azt a szerepet szánnám neki, mint amit a Bucsban kapott, ezzel pedig egy elég jó passzsiettetés állhatna össze a védelemben.

A kérdés az edge rusher mellett a linebacker és cornerback mélység maradt, utóbbiért azért nem aggódnék, tavaly is egész jól kipótolták olcsón igazolt veteránokkal, vélhetően idén is megoldják, és vélhetően ugyanez a sors vár a linebackerre is. Viszketett a tenyerem, hogy a frissen felszabadult Bobby Wagnert esetleg beprotezsáljam ide, valamiért látom magam előtt, hogy ha erre a posztra hoznak valakit, az az egyik legjobb név lesz a piacról, de végül elengedtem.

Összegzés

Egy tavasz alatt nem lehet felhúzni egy csapatot, ez most sem lesz másképp, ráadásul hagynék így Chris Griernek a draftra is munkát. Az irányt azonban itt kell belőni, ami egyértelműen a támadósor megerősítése kell legyen, amit ha nem is elhanyagoltak, inkább másképp értelmeztek eddig, de most itt az idő és a lehetőség változtatni rajta. Nincs könnyű helyzetben a franchise, mert a Bills, dacára a csoport állásának, szerintem mérföldekkel előrébb tart, de még a Patriots sem fogható be könnyen. Ráadásul kicsit tartok attól, hogy McDaniel nem fogja azt a csodát hozni a nem várt győzelmek terén, mint amit Flores produkált, viszont vele egy teljesen más aspektusból lehet és kell majd megközelíteni az új filozófiát, amihez egy ilyen free agency szerintem remek start lenne.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!