Connect with us

NCAA

NCAA – Pac-12 szezonbeharangozó

Az NCAA konferenciák rút kiskacsája a Pac12 már évek óta, ugyanis egyik csapat sem tudott igazán beleszólni a playoffért való versenyfutásba. Idén egy teljesen újjáépülő USC-vel, egy edzőváltáson átesett Oregonnal és egy kis túlzással az összes kezdőjét megtartó Utah-val támad a csoport, ahol ezúttal a kisebb csapatoknál is történtek érdekességek az offseasonben.

Oregon Ducks

Legnagyobb erősség: front7

Az Oregon teljesítménye rendre elmaradt a várakozásoktól az elmúlt időben, így nem csoda, hogy gyökeres átalakításokon esik át a garda. Az új identitás alapjait pedig a védelem adhatja meg, azon belül is a front7. Nagyon mély egységről beszélünk, ahol már tavaly is sok tehetséges játékos volt, csak nem jött ki a maximum ezekből az emberekből. A felsorolást érdemes Brandon Dorhusszal kezdeni, aki a Kayvon Thibodeaux okozta űrt igyekszik majd minimalizálni a pass rusher szekcióban. A fiatal játékos már tavaly is All-PAC12 csapatba került, tíz negatív yardos szerelése mellé sajnos a sackek nem sorakoztak fel. Mellette Popo Aumavae neve említhető meg, aki a futás ellen hasznos játékos.

Az igazán nagyágyúk azonban a linebacker sorban vannak. Noah Sewell neve talán sokaknak ismerősen csenghet, Penei Sewell tesója a védelemben jeleskedik és az egyik legtehetségesebb linebackernek tartják jelenleg. Nem sokkal marad el mellette Justin Flowe sem, akitől már tavaly is extra szezont várt a közvélemény, de aztán egy sérülés közbeszólt.

Legnagyobb erősítés: Dan Lanning

És akkor az előző felsorolásba még nem is említettük meg, hogy a csapat vezetőedzője az a Dan Lanning lett, aki tavaly történelmi szezont produkált a Georgia védőkoordinátori posztjában. A fiatal főedző munkássága sokat érhet, mert a fentebb felsorolt játékosok már tavaly is a csapat részei voltak, mégis ez a defense csak 84. lett engedett yardokban.

Encore: Year Two of Oregon Freshman Phenom Noah Sewell - Sports Illustrated Oregon Ducks News, Analysis and More

Legnagyobb kérdőjel: irányítókérdés

Az irányítójáték már tavaly sem volt a csapat erőssége, épp ezért érkezett transfer útján Bo Nix az Auburn éléről. Már csak az a kérdés, hogy ez mekkora erősítés valójában. Segíthet ebben a kérdésben, hogy a támadókoordinátor az a Kenny Dilingham lesz, aki már edzette Nixet freshmanként. Ha Nix mégis kudarcot vallana, akkor Ty Thompson és Jay Butterfield is készen áll a megmérettetésre, mindketten magasan jegyzett recruitok. A jelenlegi állás szerint a kezdő Nix kezében van, de ne lepődjünk meg, ha a szezon egy pontján cserét láthatunk.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Utah Utes

Legnagyobb erősség: domináns futójáték

2021 egyik legkiegyensúlyozottabb támadójátéka a Utes nevéhez fűződik, akik szinte yardja pontosan annyit haladtak a földön mint a levegőben. Ez a mai modern érában elég meglepő, de nem akkor, ha olyan támadófalad és futód van, mint a Utah-nak. A támadófal konkrétan a legjobb volt a konferencián belül, az utolsó 11 meccsen összesen hat sacket engedtek, miközben kontakt előtt a Utah futói tették meg a negyedik legtöbb yardot. Emellé jön a tény, hogy a Dalton Kincaid, Brant Kuith tight end páros az egyik legjobb all-around TD duó a ligában, akik a futást is nagyszerűen támogatják. És akkor a futószekcióról még nem is tettük említést. Tavion Thomas a rossz korai kezdés és lecserélés után év végére a liga egyik legfélelmetesebb futója lett a maga 190 centiméterével és 105 kilogrammjával.

Legnagyobb erősítés: Folytonosság az offense-ben

Nem igazán érkezett nagy erősítés a csapathoz, de nem is feltétlenül kellett. A tavalyi kezdő irányító maradt és bár Cameron Rising egyelőre nem tűnik többnek mint egy game manager, abban legalább megbízható. A futott yardok 73%-a, illetve az elkapott yardok 72%-a tér vissza a csapathoz és támadófalban is mindössze egyetlen komolyabb változás lesz. Ezekkel az adatokkal elmondható, hogy ők lesznek a legösszeszokottabb offense a PAC12-en belül.

Legnagyobb kérdőjel: Ki lesz a vezér a védelemben?

Tavaly a védelem szinte végig kiegyensúlyozott volt, de innen már vannak komolyabb távozók. A legfájóbb pont, hogy a senior Devin Lloyd már az NFL-ben van és vele nem csak egy nagyszerű játékost, de egy vezért is vesztett a gárda. Hiánya már a Rose Bowlon kezdett meglátszani, amikor is az Ohio State (egyébként bivaly támadósora) 48 pontot rakott fel a táblára, közte Jaxon Smith-Njigba 347 bowl rekordot jelentő yardjával. Az egyetlen komolyabb pont Clark Phillips lehet, akit sokan első körös cornernek várnak, de egymagában kevés lehet a fiatal CB.

USC Trojans

Legnagyobb erősség: Támadózsenik

Nincs futballcsapat jelenleg, ahol nagyobb változások mentek volna végbe, mint a Trojansnál. Ennek megfelelően az egyik legfelkapottabb csapat is a ligában, amit sokat szeretnek, de legalább ugyanennyien utálnak is. Ez nem is meglepő. Lincoln Riley megszerzése után ugyanis egy teljes seregnyi játékos is érkezik a csapathoz és nem sokan szeretik az ilyen épülő szupercsapatokat. Azonban az USC szurkolóinak ezzel nem kell foglalkozni, mindössze reménykedve figyelni, hogy napjaink legnagyobb offense guruja mit tud kihozni a keretből.

Abból a keretből, ahol új irányító lesz (Caleb Williams), két új sztárelkapó (Jordan Addison és Mario Williams) és egy új sztárfutó (Travis Dye). A tavalyi irányító- + skilltermés összesen 12%-a fog idén is kezdeni, az pedig sok problémával is járhat, de tehetség alapján ez a csapat az ország egyik legjobbja.

Legnagyobb erősítés: Caleb Williams

Nem hozott könnyű helyzetbe a csapat, hogy fentebb említett sztárok közül kire mutassak rá és bár Riley kultúrája overall, hosszútávon többet érhet, de jelenleg Caleb Williams játéka lendítheti fel a csapatot. Williams tavaly beugróként vette át az Oklahomát és Cowboys elleni vereségéig EPA mutatóban a 56. helyről a 13. helyre repítette a csapatot. Ehhez nem csak passzteljesítménye járult hozzá, hanem az a futott 442 yard is, amit ezeken a meccseken hozott össze. Az USC 2000 óta nem látott irányítót aki 250 yardnál többet szorgoskodott volna össze a földön. Elképesztő változást hozhat.

Legnagyobb kérdőjel: védelem

Bár nem szoktam maradéktalanul bízni az ilyen nagy sztárcsapatokban, a támadójátékot mégsem féltem annyira. Ellenben a védelem más kávéház. Tavaly ez a defense historikus mélységeket produkált az iskola történetében. 31,8 pontot átlagoltak ellenük és bár érkeztek jó transfer játékosok ide is, messze nem akkora nevek mint az offense-be. Az egyetlen átlagon felüli név Tuli Tuipulotu, de egy defensive lineman ritkán váltja meg a világot.

UCLA Bruins

Legnagyobb erősség: Chip Kelly offense

Chip Kellyt az NFL közvélemény elásta jó mélyre, de az NCAA berkein belül továbbra sem érheti sok kritika. Tavaly nagyszerűen kezdett az általa irányított támadósor, különösen a futójáték dominált, amire idén is számíthatunk. Zach Charbonnett az egyik legjobb visszatérő futó idén, akinek igen sajátos futóstílusa van, de tökéletesen illik a Bruins gap rendszerébe. Őt egészíti ki a villámléptű Dorian Thompson-Robinson irányító, aki bár nem pontos, de meg tudja hosszabbítani a játékokat és elképesztő sebessége van. Ez a futójáték tavaly a 7. volt EPA/play alapon és idén is ez lehet a csapat erőssége.

Chip Kelly, UCLA announce return in dominant win over No. 16 LSU - Sports Illustrated

Legnagyobb erősítés: érkezők

Kevés csapat toborzott olyan jól mint a Bocsok, összesen 12 új játékos jön a portálról és többségük kezdő szintű kategória. Ráadásul nagyon jól el is vannak osztva a snapek, érkezik a támadófalba erősítés, ahogy az elkapósorba is, de a defense minden egységébe is jött valaki a kezdőbe.

Legnagyobb kérdőjel: Passzjáték

Ahogy arról már tettem említést, Thompson-Robinson nem a legjobb irányító a ligában. A passzainak a 65%-a ért célba, de 27,5%- a ezeknek az átadásoknak teljesen elkaphatatlan kategória volt, ami a ligaátlag felett mozog. Emellé jön a tény, hogy bár sikerült lefaragni a labdaeladásokból, de még így is közel a liga harmadánál több ilyen próbálkozása van, ami sokba kerülhet ennek a offense-nek.

Washington Huskies

Legnagyobb erősség: Front7

A Huskies szezonja tavaly teljesen félre lett menedzselve, nem csoda, hogy új edzői stáb és új irányító is érkezett a csapathoz. Ami viszont már tavaly is hellyel-közzel jól működött az a védelem, különösen a front7. Két jelenleg első körért harcoló játékos is van ebben az egységben, akikben még ráadásul rengeteg a potenciál is. Zion Tupuola-Fetui egy hatalmas erővel megáldott passzsiettető, aki amikor egészséges tudott maradni, akkor a párharcainak közel a negyedét stabilan megnyerte. A probléma csak az “amikor egészséges tudott maradni” kitétellel van, mert sajnos sokat bajlódott sérüléssel az elmúlt időszakban. Legalább ekkora romboló erővel bír Edefuan Ulofoshio a linebacker sorban, aki a modern kori linebacker megtestesítője, ugyanis pass rushban, futás ellen és coverage-ben is tehetséges. Ellenben abban is hasonlít Tupuola-Fetuihoz, hogy képtelen egészséges maradni. Nem hogy eddigi idényeit nem tudta befejezni, de a 2022-es év elején sem lesz bevethető, egyelőre nem tisztázott időpontig.

Legnagyobb erősítés: Michael Penix Jr.

A csapat talán legnagyobb gondja már évek óta a gyenge irányítójáték. Penix ugyan 2021-ben hatalmas csalódást keltett Indianában (sérüléseivel együtt), ellenben 2019-ben és különösen 2020-ban egy nagyon izgalmas játékos képét festette. Ezen időszak alatt az ötödik legtöbb big time throw-t mutatta be százalékosan és kevés labdaeladást ígérő átadása volt.

Legnagyobb kérdőjel: futójáték

Azonban nem elég egy tehetséges irányító, ha mellette az offense nem segíti ki. Márpedig a Washington futójátéka tavaly kritikán aluli volt. A futók mindössze 1,4 yardot haladtak az első kontakt előtt, ami a 112. legrosszabb mutató volt az országban, 2,6 yardot kontakt után, ami a 114. legrosszabb, és meccsenként csak 2,4 elrontott szerelést kényszerítettek ki, ami pedig a 101. legrosszabb. Új futó nem érkezett, illetve csak a recruitok közül lehet bízni a csodában, így a támadójáték továbbra is vékony lábakon áll.

Washington State Cougars

Legnagyobb erősség: secondary

A Cougars is merőben máshogy nézhet ki idén, mint a múlt évben, sok fontos érkező van a csapatnál és elég sok a kérdőjel. Az biztos azonban, hogy a csapat egyik erőssége a secondary lesz, ahol már tavaly is több játékos villogott, akik még igazán csak most fognak befutni. Akit talán ki lehet emelni, az a slot corner Armani Marsh, aki nem csak a Pac12 legjobbja volt a posztján, de az egész országot tekintve is top5 szinten teljesített. Őt egészíti ki nagyon jól Derrick Langford tapasztalata, valamint az egész portál egyik legjobb safetyje, Jordan Lee.

Cameron Ward, Washington State, Quarterback

Legnagyobb erősítés: Cameron Ward

A Pac12 egyik legizgalmasabb projektje, hogy az FCS Div I-ből érkező Cameron Ward hogyan tud majd teljesíteni egy Power5 konferenciában. A legtöbb recruit oldal szerint az ötödik legjobb irányító volt a portálon a volt négycsillagos tehetség (többek között Dillion Gabrielt is megelőzve), ám a transzformáció nem lesz egyszerű, mert korábban sosem játszott profi rendszerben. Ettől függetlenül egy nagyon érdekes játékos, akinek a karja és a lába is megvan ahhoz, hogy egy stabil FBS QB legyen.

Legnagyobb kérdőjel: Futójáték

A tavalyi futott yardok mindössze 9%-a tér vissza idén a csapathoz és érkezők között igazából nincs nagyobb név, így erősen kérdéses, hogy a stáb kire fog támaszkodni. A kezdő talán Nakia Watson lehet, aki egy közel 100 kilogrammos játékos, de a stílusa nem igazán illeszkedik a Cougars rendszerébe. Rajta kívül a gyorsabb, ámde könnyen szerelhető Jaylen Jenkins juthat még lehetőséghez, de az biztos, hogy Ward futójátékára nagy szükség lehet.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!