Connect with us

Hír

Az NFL szigorít az agyrázkódás protokollon, és kirúgták a Tuát kezelő orvost

Ugyan a Tua Tagovailoa agyrázkódásával kapcsolatos nyomozás még folyik, az NFL és az NFLPA már szóban megegyezett abban, hogy szigorítanak az agyrázkódás protokollon – erről egy közlemény adtak ki szombat este. A változtatást még nem foglalták írásba, de elsősorban a mozgási instabilitást fogja érinteni a szigorítás, és ha valaki ilyen tünetet produkál, akkor automatikusan ki kell venni a mérkőzésből.

Az eddigi szabályozásban is benne volt ez a “gross motor instability” kitétel, azonban nem volt teljesen egyértelmű, hogy ha ilyen tüneteket produkál valaki, akkor mindenképp le kell kapni a pályáról és be kell kerülnie az agyrázkódás protokollba. Eddig abban az esetben vissza lehetett engedni, ha a csapatorvos és a független neurotraumtológus konzulens úgy állapította meg, hogy az instabilitás nem neurológiai eredetű volt (Tua esetében a hátsérülésre fogták).

Tegyük azonban hozzá, hogy egy kellően felelősségteljes orvos minden bizonnyal nem engedte volna vissza Tuát a mérkőzésbe, miután összecsuklott a pályán, még ha minden mást rendben is talált. Mostantól viszont nem is adják meg a lehetőséget ilyesmire, automatikusan nem engedhetik vissza a pályára a játékost ilyen esetben.

Mindeközben az NFLPA élt azzal a jogával, hogy menessze a független neurotraumatológus konzulens orvost, aki szerepet játszott Tagovailoa visszaengedésében, a nyomozásuk szerint több hibát is elkövetett a folyamat során – írja a PFT. Ez azért is érdekes, mert meccsnapon a csapatorvosnak van végső szava arról, hogy visszamehet-e a játékos a pályára (a neurotraumatológus orvos csak konzultál, és csak akkor lesz a független orvosoké a végső szó, ha már valaki bekerült az agyrázkódás protokollba és azt kell eldönteni, mikor térhet vissza).

Tagovailoát egyébként már csütörtök este kiengedték a kórházból a Bengals elleni egyértelmű agyrázkódását követően és haza is repülhetett a csapattal. A Dolphins közleménye szerint jobban van és a felépülésre koncentrál. Az agyrázkódás mellett nyakfájdalma is volt, ezért kapott egy merevítőt, de a CT- és MRI-vizsgálatok szerint minden rendben van.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!