Connect with us

Hír

Az NFL szigorít az agyrázkódás protokollon, és kirúgták a Tuát kezelő orvost

Ugyan a Tua Tagovailoa agyrázkódásával kapcsolatos nyomozás még folyik, az NFL és az NFLPA már szóban megegyezett abban, hogy szigorítanak az agyrázkódás protokollon – erről egy közlemény adtak ki szombat este. A változtatást még nem foglalták írásba, de elsősorban a mozgási instabilitást fogja érinteni a szigorítás, és ha valaki ilyen tünetet produkál, akkor automatikusan ki kell venni a mérkőzésből.

Az eddigi szabályozásban is benne volt ez a “gross motor instability” kitétel, azonban nem volt teljesen egyértelmű, hogy ha ilyen tüneteket produkál valaki, akkor mindenképp le kell kapni a pályáról és be kell kerülnie az agyrázkódás protokollba. Eddig abban az esetben vissza lehetett engedni, ha a csapatorvos és a független neurotraumtológus konzulens úgy állapította meg, hogy az instabilitás nem neurológiai eredetű volt (Tua esetében a hátsérülésre fogták).

Tegyük azonban hozzá, hogy egy kellően felelősségteljes orvos minden bizonnyal nem engedte volna vissza Tuát a mérkőzésbe, miután összecsuklott a pályán, még ha minden mást rendben is talált. Mostantól viszont nem is adják meg a lehetőséget ilyesmire, automatikusan nem engedhetik vissza a pályára a játékost ilyen esetben.

Mindeközben az NFLPA élt azzal a jogával, hogy menessze a független neurotraumatológus konzulens orvost, aki szerepet játszott Tagovailoa visszaengedésében, a nyomozásuk szerint több hibát is elkövetett a folyamat során – írja a PFT. Ez azért is érdekes, mert meccsnapon a csapatorvosnak van végső szava arról, hogy visszamehet-e a játékos a pályára (a neurotraumatológus orvos csak konzultál, és csak akkor lesz a független orvosoké a végső szó, ha már valaki bekerült az agyrázkódás protokollba és azt kell eldönteni, mikor térhet vissza).

Tagovailoát egyébként már csütörtök este kiengedték a kórházból a Bengals elleni egyértelmű agyrázkódását követően és haza is repülhetett a csapattal. A Dolphins közleménye szerint jobban van és a felépülésre koncentrál. Az agyrázkódás mellett nyakfájdalma is volt, ezért kapott egy merevítőt, de a CT- és MRI-vizsgálatok szerint minden rendben van.

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DarkAtom100
DarkAtom100
1 year ago

Precedenst teremtenek egy darab orvos elküldésével akinek valószínűleg a legkevesebb köze van ehhez,de ezek a fejsérülések nem a jéghegy csúcsa, állítólag Jameis Winston hetek óta csigolya repedéssel játszott…… van baj!

Pásztor László
Pásztor László
1 year ago

meccsnapon a csapatorvosnak van végső szava arról, hogy visszamehet-e a játékos a pályára

Na akkor ezt kéne kivenni vagy átírni úgy, hogy a leghalványabb concussion jelnél azonnal a független doki dönt, a csapatorvos meg ül kussban a sarokban.

Kopi3.14
Kopi3.14
1 year ago

Az neurotraumatológus lenne, vagy valami más? A tegnapi NFL írásban se sikerült értelmezem, azért kérdezem, itt meg eléggé elkutyultátok a szót.

Józsika14
Józsika14
1 year ago

Csóró gyerek, én tényleg sajnálom. A csapat feltett mindent egy lapra, azaz MINDENT. Ennek esett valójában áldozatul TUA.

bjeela
bjeela
1 year ago

Ahogy sejtettem: ráfogják a független dokira és ezzel a Dolphins dokiját és magát a Dolphins vezetőit, akik a dokikra nyomást gyakoroltak megmentik.

Viszont meglepő, hogy az NFL ilyen gyorsan jelezte, hogy változtat a szabályozáson és ez legalább pozitív, még akkor is, ha ez kényszerlépés a közhangulat miatt logikus hangulatjavító intézkedésnek tűnik. Éppenséggel gyanús is lehetne a gyors lépés, mintha valami mást is el akarnának ezzel fedni, vagy megelőzni egy sokkal mélyebbre ható vizsgálódást(pl. vezetői nyomásgyakorlás a dokikra), ami további, az NFL működésére nem túl kedvező hatású döntéseket eredményezhetne, de már annak is örülni lehet, hogy ezt a döntést meghozták, mégha kényszeredetten is.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x