Connect with us

Összefoglaló

A Jaguars tovább robog a rájátszás felé, mindeközben itt a Wilson-éra vége

A 16. forduló nyitányaként a New York Jets fogadta esős körülmények közt a Jacksonville Jaguarst, azonban a hazai csapat gyakorlatilag semmire sem volt képes offense oldalon, ami Zach Wilson utolsó játékperceit is eredményezhette zöld-feketében. A Jaguars magabiztos győzelmet aratott és robog a rájátszás felé. 

Nem kezdte rosszul a meccset a Jets, hiszen Quinnen Williams sérülésből visszatérve egyből strip-sacket ért el és a hazaiak meg is szerezték a labdát – ez volt egyébként a Jaguars negyedik fumble-je az utóbbi hét nyitódrive-jában, ami egészen hihetetlen statisztika. A Jets így kiváló mezőnypozícióban kapta meg a labdát, de Zach Wilson nem vett észre egy blitzet, sackelték és be kellett érni egy mezőnygóllal.

A Jaguars előbb egy mezőnygóllal kiegyenlített, majd mikor egy punt után ismét megkapta a labdát, akkor levezetett egy 16 játékból álló 96 yardos támadást, aminek végén Trevor Lawrence egy QB sneakkel átvette a vezetést. Ez volt a franchise utóbbi négy évének leghosszabb támadása egyébként. A Jets ezután sem tudott mit kezdeni a labdával, még két puntot hozott össze, amiből a Jaguars még kétszer eljutott mezőnygól-kísérletig, bár az egyiket az esőben kihagyta.

A félidőben így 16-3 állt az eredményjelzőn a vendégek javára, de ennél még nagyobbnak érződött a különbség, hiszen a Jets egyetlen pontszerző támadása során -3 yardot tett meg a pályán, egyébként jöttek a puntok sorjában. A yardkülönbség 251-60 volt, first downokban 13-3 volt az arány, a Jaguars pedig 20 percet birtokolta a labdát.

A második félidőt is egy punttal nyitotta a Jets, és most először sikerült kivédekezniük egy Jaguars támadást is, bár az ellenfél térfelére azért így is eljutott a Jacksonville. Ekkor már bőven lehetett hallani “We Want Flacco” skandálásokat a nézőtérről, és a Jets meg is lépett egy QB-cserét. Azonban nem Flacco, hanem a negyedik számú, gyakorlócsapatból felhozott, korábbi CFL-irányító Chris Streveler állt be a center mögé.

A leginkább jobbkezes Tim Tebow-ként aposztrofálható játékstílussal bíró irányító pedig egyből first downt szerzett, sőt első támadásából több yardot tett meg (83), mint a Jets bő egy félidő alatt Wilsonnal (78). Meglepő volt a Jaguars számára a futási képessége, a linebackerek pedig már korábban sem tudtak mit kezdeni a read option játékokkal, és ez most is problémát okozott nekik. Pontokat végül Streveler sem tudott feltenni a táblára a nap további részében, bár ebben benne volt, hogy már negyedik kísérletekre is folyamatosan ráment a Jets, ezek azonban nagyrészt nem sikerültek. Futkározni tudott Streveler, de a levegőben ő is elég gyenge volt.

A Jaguars még egy mezőnygólt szerzett a nagyon csendes második félidőben, miután Foyesade Oluokun szó szerint kirúgta Garrett Wilson kezei közül a labdát és így turnovert szerzett. Ezen kívül nem csinált sok mindent a Jags a második 30 percben, de nem is volt rá semmi szükség, a félidei 13 pontos előny gyakorlatilag behozhatatlan volt ennek a New York-i támadósornak.

Jacksonville Jaguars @ New York Jets 19-3

Nézzünk pár tanulságot a meccsről.

  • Zach Wilson #rossz

Jó eséllyel itt van vége Zach Wilson jetses karrierjének. Lehet valami marék szotyiért el tudják passzolni valahová, ahol csereként kap még esélyt, de a Jetsben nem hiszem hogy látjuk még, teljesen leírta magát. Konkrétan ha bármelyikünk állt volna a center mögött ma éjjel, akkor ugyanannyi pontot szerzett volna a Jets, mint Wilsonnal (feltéve, hogy magunknál tudjuk tartani a labdát, miközben Cisco belénk jön).

Egyszerűen semmire sem képes a tavalyi 1/2-es irányító. Nem tud olvasni, rendszeren belül nem mennek a passzai, mindenféle kontakttól retteg, így nem tud felmozogni a zsebben anélkül, hogy ne a nyomást figyelné, és akkor még pontatlan is, plusz a potenciálját jelentő nagy játékokból sem tud megmutatni semmit. Igazi boom or bust prospect volt tavaly, és gyakorlatilag a padlója alá sikerült mennie profi teljesítményével.

Az már tényleg mindennek az alja, amikor Flaccót követelik helyetted a pályára, majd aki tényleg beáll, az egy jobbkezes Tim Tebow, aki éppen csak el tudja juttatni az elkapójának a labdát, aki körül 20 yardon belül nincs senki. Egy jó passzal az egy sima hosszú TD lett volna, így meg egy 0 YAC-et hozó éppen hogy elkapás – és ez is fejlődés volt Wilsonhoz képest. Na innen tudod, hogy nincs helyed az NFL-ben.

A Mike White sérülés következtében nagyon úgy néz ki, hogy a Jets lemarad a rájátszásról, jelenleg 8% esélyt ad nekik a fivethirtyeight.com.

  • Doug Pederson #jó

Aki 2-6-os mérlegnél kételkedett akár Trevor Lawrence-ben, akár Doug Pedersonban, az gyorsan szívja vissza az állításait. A másodéves Lawrence a 9. forduló óta a liga egyik legjobb irányítója és simán felmozgott az átfogó QB-rangsorokban is a top10-be. Ez a mai meccs viszont elsősorban nem róla szólt, a szakadó esőben azért a passzjáték nem tudott úgy kibontakozni, nem lehetett középtávoli és hosszabb labdákat rendszeresen megereszteni. Ettől függetlenül Lawrence jól játszott, megoldott mindent, de extrából most kevesebbet volt lehetősége beletenni.

Így pedig Pedersont kell elsősorban megdicsérni, akinek a támadósorát élvezet nézni. Nagyon kreatívak a játékhívásai, kiválóan építi egymásra a playeket, a védelmek gyenge pontját pedig kíméletlenül használja ki folyamatosan. A körülmények miatt most nem tudott hosszabb játékokat hívni, de ezek nélkül is folyamatosan tudott haladni a támadósor a liga egyik legjobb védelme ellen. Kicsit Kyle Shanahanre hajazva rövid passzokra és elkapás utáni yardokra épített elsősorban. A második-harmadik negyedben volt egy olyan időszak, amikor Lawrence 12 passzából 10 ment jó helyre 117 yardért, ezek alatt az irányító 1,92 yardot passzolt átlagosan a levegőben. Tehát rövid passzok, sok elkapás utáni yard, folyamatos haladás jellemezte a Jaguarst. Parádés meccs volt Pedersontól.

  • Evan Engram nagyon bejött

Szintén Pedersonhoz kapcsolódik, hogy a tight end Evan Engramet kiválóan tudja használni. Jól mutatja ezt a mai 113 yardja is, ami egyébként a legtöbb volt tőle a MetLife Stadiumban, pedig előtte 32 meccset játszott itt a Giants színeiben. A sebességét eddig vertikálisan próbálták kihasználni New Yorkban, azonban sokkal okosabb Pedersontól, hogy horizontálisan igyekszik használni, kezébe juttatva a labdát, majd utána atletikusságból yardokat szerezve. Ez a taktika pedig láthatóan működik, hiszen átlépte a 700 yardos határt idén a tight end, a 67 elkapása pedig franchise rekord a poszton.

Egyébként nagyon bejöttek a skill igazolásai a Jaguarsnak idén, hiszen Christian Kirk, Zay Jones és Engram is átlépte már a 65 elkapást és a 700 yardot a szezon során.


A Jaguars egyébként 2000 novembere óta most először nyert idegenbeli primetime meccset, ezzel és a 2-6 utáni huszáros hajrával pedig már nagyon közel van a rájátszás. Ehhez mindössze a Texanst és az utolsó körben a Titanst kell megverni, vagy ha a Titans kikap akár a Texanstól, akár a Cowboystól, akkor elég csak a Titanst megverni az utolsó körben. Ezt idén egyszer már megtették, jelen állás szerint pedig favoritnak is számítanak az AFC South trónjának elhódítására.

*Kiemelt kép: Daily Mail

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!