Connect with us

Összefoglaló

A karácsonyi focidömping legnagyobb nyertesei

A karácsonyi focidömpingről rendhagyó módon nem “klasszikus” összefoglalókkal jelentkezünk, hanem elhozzuk a játéknap legnagyobb nyerteseit és veszteseit. Senki sem marad ki, minden meccsről lesz szó, csak egy kicsit más formában. A vesztesek után jöjjenek a nyertesek, köztük az Eagles-Cowboys meccset választó nézők, a dermesztő hideg és a Jaguars játék nélkül is. 

Akik a hét meccsét várták az NFC East rangadótól

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys 34-40

A karácsonyi játéknap egyértelműen legjobb meccsét játszotta a két NFC East nagyágyú. Végig szoros volt a találkozó, többször is változott a vezető kiléte, tele voltunk nagy támadó- és nagy védőjátékokkal is, nem sok mást kívánhatunk egy futball mérkőzéstől. Végül gyakorlatilag az döntött, hogy a Cowboys mindhárom labdát össze tudta szedni, ami a földre került fumble formájában (kettőt az Eaglestől, egyet saját maguktól).

Gardner Minshew nem játszott rosszul Jalen Hurts helyén, voltak nagyon szép játékai, viszont hibái is, és sokszor elég bizonytalanul mozgott a zsebben. Az Eagles támadósort a turnoverek ölték meg, mert egyébként egyetlen egyszer sem puntoltak és feltettek 442 yardot a táblára a csereirányítóval (nagy dicséret a támadókoordinátor Shane Steichennek), viszont a két interception (Quez Watkins mindkettőnél küzdhetett volna jobban a labdáért) és a két elvesztett fumble megbosszulta önmagát. A legvégén 19 yardot kellett volna még megtenni, ez viszont már nem sikerült Minshew-nak, így a Cowboys elvitte a W-t.

A túloldalon Dak Prescott egy csúnya pick-sixszel kezdett, ezen kívül viszont lehengerlő volt. A Next Gen Stats adatai alapján zónázás ellen egy egészen hihetetlen 24/24, 300 yard, 3 TD teljesítményt rakott le az asztalra – ezért kissé érthetetlen, miért nem változtatott az Eagles védelme. A Cowboys kihasználta a slot corner Avonte Maddox sérülését és egész meccsen etette a slotból CeeDee Lambet, aki már félidőre 100 yard fölé jutott, miközben az Eagles eddig csak két elkapónak engedett idén 100+ yardos meccset.  A mérkőzést eldöntő jelenetsor viszont a negyedik negyed közepén jött, amikor a Cowboys egy 3rd&30 szituációt oldott meg a frissen igazolt TY Hiltonnak köszönhetően.

Hihetetlenül jó meccs volt, reméljük a rájátszásban még egyszer összefutnak.

(katonadani)

A Jaguars – játék nélkül is

Houston Texans @ Tennessee Titans 19-14

A találkozó nyertese egyértelműen a Jaguars. Ezzel ugyanis eldőlt, hogy a Titans és a Jacksonville között az fog dönteni a csoportgyőzelemről és ezzel együtt a rájátszásról, hogy ki nyeri meg a két csapat 18. heti mérkőzését – a 17. fordulóban akár mindketten pihentethetik is a kezdőiket.

A mérkőzés a negyedik negyedig a Titansnek állt, mert bár Malik Willis szemlátomást továbbra sem nagyon tud passzolni, de butaságot sem csinált, plusz Derrick Henry szokásához híven jól futott. Emellett a védelem is hozta a kötelezőt, így az utolsó 15 percre 14-10-es hazai vezetéssel fordultunk. Aztán viszont jött egy fumble a Tennessee-től, ráadásul megint Henry hagyta el a labdát, a turnoverből pedig mezőnygólt szerzett a Texans. Erre a Titans csak egy punttal tudott válaszolni, majd a Houston a semmiből összehozott egy 73 yardos TD-drive-ot 2:15 alatt (a kétpontos nem sikerült). Erre még bőven lehetett volna esélye válaszolni a hazaiaknak, de az első futott TD-jét megszerző Willis kétszer is eladta a labdát, borzalmasan nehéz helyzetbe hozva ezzel a csapatát.

A Texansnál még mindig erőltetik ezt a Driskel-Mills cserélgetést, pedig egyáltalán nincs hozzáadott értéke. Viszont a győzelem megvan, így még egy siker (plusz folyamatos Bears vereség) esetén a csapat elveszítené az 1/1-es cetlit. A Titans részéről a legnagyobb baj az, hogy bár a védelem jó, de nincsenek skill játékosok a csapatban, plusz Tannehill nélkül még csak az esélye sincs meg annak, hogy az offense 20+ pontot szerezzen. Willis egyelőre nagyon vékony és a lábain kívül leginkább csak akadály.

(renningan)

A Bengals, mert megúszta

Cincinnati Bengals @ New England Patriots 22-18

Ez is egy tipikusan olyan meccs, aminek nem igazán vannak győztesei a végeredményt leszámítva. A Bengals nagyon jól kezdett, a védelem szépen dominált az első félidőben, elhúztak 22-0-ra, aztán totálisan megállt a tudomány. Joe Burrow-nak volt két INT-je, amiből az egyik pick-sixszel ért véget és a második félidőben nem tudott pontot szerezni, a defense benyelt egy Hail Maryt Mac Jonestól, Evan McPherson kihagyott egy extrát és egy mezőnygólt is és még sorolhatnánk, mi minden ment mellé.

A Patriotsnál szintén hegyekben álltak a problémák. Az első félidőben le lett nullázva az offense, miközben a védelem három TD-t is benyelt, így 22-0-s hátrányból kellett volna feljönni. Ez a már említett pick-sixszel és egy Hail Maryvel sikerült is (ennyit a tudatosan felépített offense-ről), viszont ezt követően 1st&goalra sikerült elhagyni a labdát a Bengals 5 yardosánál négypontos hátrányban, 55 másodperccel a mérkőzés vége előtt.

A Patriots védelme jól reagált, de átaludt egy félidőt, miközben az offense nemcsak, hogy teljesen vakon volt a mérkőzés nagy részében, de még balszerencsés is volt. Mac bebizonyította, hogy tudna Hail Maryt dobni (nyertes!), de ezen kívül nem sok pozitívum volt és még a rájátszás is szinte garantáltan elúszott. A Bengalsnál meg örülhetnek, hogy rossz játékkal is tudnak nyerni.

(renningan)

A clevelandi dermesztő hideg

New Orleans Saints @ Cleveland Browns 17-10

Rekordokat döntögető mínusz 20 fok alatt volt a hőérzet Clevelandben, így talán nem túl meglepő, hogy nem a támadójátékról szólt a mérkőzés. A hideg diadalmaskodott a szép foci felett, és a három touchdownból kettő is úgy született, hogy interception miatt rövid pályát kellett csak haladnia a csapatoknak. Sokáig a Brownsnak állt a zászló egyébként a hősiesen kilátogató maroknyi néző nagy örömére, és a végén is megvolt az esélye a csapatnak az egyenlítésre, azonban ők alkalmazkodtak rosszabbul a körülményekhez és az ellenfél védelméhez.

Itt ugyanis az nyerhetett, akinek jobban ment a futójáték és aki erre rá is feküdt. A Saints ugyanis úgy nyerte meg a találkozót, hogy mindössze 92 passzolt yardja volt. És igen, a Brownsnak is csak 125 volt, azonban ők kétszer annyiszor próbálkoztak a levegőben haladni, ami nagyrészt nem volt sikeres – lásd Amari Cooper tök üresen elejtett touchdown, mert megcsúszott kulcspillanatban. A Saints viszont mindent bevetett a földön. Sokat volt a pályán Taysom Hill, de Alvin Kamara is több direkt snapet kapott, így pedig sikerült győzelemmel távozni a durva időjárási körülmények közül.

Nem volt szép a részükről sem a játék, de az pont elég volt, hogy jobban ráfeküdtek a futásokra, illetve hogy az ő futás elleni védelmük jobb volt a Brownsénál.

(katonadani)

A Bills, de a vártnál kevésbé meggyőzően

Buffalo Bills @ Chicago Bears 35-13

Nem kezdte valami jól a mérkőzést a Billst, hiszen a félidőben még 10-6-os hátrányban volt, előtte Josh Allen dobott interceptiont, kihagytak egy mezőnygólt és egy extra pontot is a nagy hidegben, tehát meglehetősen akadozott a gépezet. Aztán a második 30 percben bedarálták a Bearst két gyors touchdownnal, meg a végén hozzátettek még kettőt, hogy javítsák a pontkülönbségüket.

A levegőben nem sokra volt képes a buffalói gárda az időjárási körülmények miatt (nagy hideg és szél volt), Allen 172 yardig, 2 TD-ig és két INT-ig jutott, azonban a földön beindultak, hiszen 254 yardot futkároztak össze. Devin Singletary 8,8-as, James Cook 9 yardos átlaggal rohangált, kettejük mellé pedig még Allen is feltett egy futott hatpontost. Persze a Bears védelme nem valami jó, szóval meglátjuk mi lesz keményebb ellenfelek ellen, de ez most jól nézett ki. A buffalóiak ezzel bebiztosították csoportelsőségüket, azonban az első kiemelésért még küzdeni kell, jövő héten a Bengals ellen nagy meccsük lesz.

Chicagói oldalon sok mindent nem lehet elmondani, Justin Fields egyedül van mint a kisujjam, a védelem pedig átjáróház. Jó hír azonban, hogy az 1/1 elérhető távolságba került, hiszen ha a Texans nyerne még egy meccset (például jövő héten az esetlegesen pihentető Jaguars ellen), akkor két vereséggel már a Bears húzna az első helyen az idei drafton.

A Ravens?

Atlanta Falcons @ Baltimore Ravens 9-17

Nem igazán tudok győztesekről vagy vesztesekről beszélni azon kívül, hogy a Falcons ezzel messze került a csoportgyőzelemtől, a Ravens pedig bebiztosította a rájátszást, így nyilván előbbi vesztese a mérkőzésnek, utóbbi pedig a nyertese. Egyszerűen ez egy tipikus, kvázi Madden szimulált meccs lett.

Az újonc Desmond Ridder továbbra sem csinált hülyeséget, most mintha még néha haladni is sikerült volna a passzjátéknak köszönhetően, de ez még mindig kevés. Nem látni benne a szikrát egyelőre, az eddigi kis minta alapján egyáltalán nem tűnik franchise QB matériának. Az első körös újonc Drake Londonnak pedig valaki súgja már meg, hogy negyedik downra nem elég üresre játszania magát és megfogni a labdát, meg is kell tartani, mert a catch + fumble kombóval nincs bentebb a csapat.

A Ravensnél lehet örülni annak, hogy a futójáték feléledt (köszönhetően JK Dobbinsnak és Gus Edwardnak), ami kiegészítve a top védelemmel már elég a győzelemhez. Passzjáték viszont továbbra sincs, Tyler Huntley 115 yardot passzolt és nem feltétlenül azért, mert ennyire béna. Lamar Jackson visszatérése után biztos, hogy javulni fog a helyzet, de a rájátszásban már nagyon nem lesz elég annyi, hogy Mark Andrews saját zseniből majd csak megoldja valahogy, ha már olyan pocsék a play-dizájn, hogy soha nincs még véletlenül sem üresen egyetlen elkapó sem.

Szóval nyertes a Ravens a győzelem miatt, de a rájátszásba nem indulnak nagy reményekkel.

(renningan)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!