Connect with us

Minden ami NFL

5 csapat, ahol szívesen látnánk Lamar Jacksont

Lamar Jackson és a Baltimore Ravens kapcsolata nem épp felhőtlen jelen pillanatban. A felek a holtszezonban nem tudtak megegyezni egy új szerződésről – a jelenlegi most jár le –, aztán az irányító sérülése elhúzódott, ami frusztrálttá tette a csapatot, így jelenleg egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy külön válnak útjaik. Most megvizsgáljuk, hogy milyen a felek kapcsolata, illetve hogy valójában milyen támadósor kellene Lamar köré, és hogy hol tudnánk elképzelni őt 2023-ban. 

Hogy jutottunk el idáig?

Igyekszem minél inkább zanzásítani a történetet: Lamar Jacksont az 1/32-es pickkel választotta ki a Ravens 2018-ban, egy évvel később már MVP is lett, azonban a mai napig a rájátszásban csak 1-3-as mérleget sikerült vele elérnie a csapatnak, az utóbbi két év végén pedig nem tudta befejezni a szezont az irányító. Most lejár a szerződése, pedig a draft classából és még a következő draft classból is minden jó QB kapott már hosszabbítást, ellenben Lamarnak és a Ravensnek nem sikerült ebben megegyeznie.

Félinformációkat lehetett hallani a tárgyalásokról, de ezeket mindig érdemes óvatosan kezelni, főleg hogy jelen esetben csak a csapattól szivárognak ki infók, mivel az irányítónak nincs ügynöke – szóval ne ájuljunk el a pletykált ajánlattól, amit kapott Lamar. Hogy nincs ügynöke, az meg is nehezíti a tárgyalási folyamatot, de egyáltalán nem kell ellehetetlenítenie, hiszen például Roquan Smith is ügynök nélkül állapodott meg a Hollókkal és lett a legjobban kereső LB lett a ligában a második legtöbb garantált tartalommal. Jackson állítólag teljesen garantált szerződést akar, hiszen Deshaun Watsonnál jobb játékos és a pályán kívül sincs vele semmi probléma (sőt!), a csapat tulajdonosa viszont vehemensen ellenzi, hogy ilyeneket osztogassanak az NFL-ben.

Így kialakult egy patthelyzet, amire rátett egy lapáttal, hogy az eredetileg jósolt 1-3 hetes felépülési idős térdsérülése elhúzódott az irányítónak, így sokan arról kezdtek spekulálni, hogy a szerződése is a háttérben lehet. John Harbaugh kiállhatott volna és cáfolhatta volna ezeket, azonban ezt nem tette meg, a csapattagok viszont arról számoltak be, hogy láthatóan sántít még Lamar az öltözőfolyosón. Érezhető volt Harbaugh frusztráltsága a helyzettel és olyan belsős infók is érkeztek, hogy a vezetőség is elég frusztrált a dolgok miatt. Erre tett rá még egy lapáttal, hogy Jackson nem volt ott a Bengals elleni idegenbeli meccsen a partvonal mellett, ami megint csak jelezheti a problémákat (habár bedagadt térddel nem ajánlott a repülés, szóval erre is lehet magyarázat).

Szóval egyáltalán nem rózsás a helyzet. Lamar szerződése lejár, így elméletben szabadügynök lesz, de ez nyilván nem fog megtörténni, mert még ha nem is tudnak megállapodni a március eleji határidőig (ami most valószínűbbnek tűnik), egy franchise taget biztosan kapni fog. Ezután akár játszhat ezzel a Ravensnél (de minden bizonnyal holdoutolna a szezon kezdetéig), vagy a csapat továbbadhat rajta több első körös ellenértékért cserébe – drágább lesz mint Wilson és Watson volt tavaly.

Milyen offense kell valójában Lamar köré?

Régóta beszélni akarok erről valamilyen formában, és ide épp jól beilleszthető, mielőtt megnézzük azt, hogy hol képzelném el leginkább az irányítót. Az egyik legnagyobb tévedés szurkolói körökben ugyanis az, hogy a Ravens egy tökéletesen Lamarra épített támadósort rakott össze, köré épített fel mindent, így máshol is meg kellene ezt csinálni, így nem lenne valami jó esélye máshol érvényesülni. Azonban ez nem is lehetne távolabb a valóságtól.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Addig persze rendben van a dolog, hogy irányító-futásokra érdemes építeni Lamarral, szóval a “nem is lehetne távolabb a valóságtól” talán kissé túlzás, hiszen lehetne egy futójáték nélküli offense is Matt Patricia passzjátékaival, de a realitás talaján maradva tényleg teljesen mást játszik a Ravens, mint kellene. Greg Romanről ugyebár az az elképzelés, hogy jól használja ki az irányító lábait, így tett már anno Colin Kaepernickkel is. És ez nagyjából rendben is van, beleáll abba, hogy futtassa az irányítókat és vannak is jó és kreatív koncepciói, de azért irányító-futásokat könnyebb felrajzolni, mint a legtöbben gondolják, csak a legtöbbeknek nincs ilyen irányítójuk.

Ráadásul Roman sem Jackson stílusára épített irányító-futásokat rakott bele a playbookba. Lamar ugyebár egy vékonyabb, nagyon gyorsléptű és hihetetlen irányváltásokra, testcselekre képes játékos. Egy ilyen stílusú támadóra pedig logikusan olyan játékokat kellene felrajzolni, ahol minél nagyobb terület van előtte, minél kevesebb a játékos körülötte, tehát nem a tömegbe kell futtatni, hanem olyan helyzeteket kialakítani, ahol nagyobb a tér és kevesebb az ember. Tehát nem összeszűkíteni kell a pályát, hanem széthúzni.

Ehhez képest Roman épp hogy összeszűkíti a területet, sok heavy formationt használ fullbackkel, több tight enddel, ami azt eredményezi, hogy az ellenfelek teletöltik a boxot, így nagyon sokan lesznek a line of scrimmage környékén, tehát sokkal nehezebb utat találni közöttük és megcsinálni a testcseleket. Ez annyiból mondjuk tényleg előny, hogy ha ki tudják juttatni Lamart a szélre, akkor ott kevesebb ember van, de ez a ritkább eset.

A helyes elképzelés az lenne, ha minél jobban széthúznák a pályát, legalább három elkapót feltolnának a szélre, ezzel széthúzva a védelmet és több helyet hagyva középen. A szélen így is lesz elég hely, ha ki tudják oda mozgatni Jacksont, de a legtöbb futás beljebb történik, így pedig ideális lenne, ha itt minél kevesebb emberrel kellene találkoznia az irányítónak.

Szóval a Ravens ugyan a felszínen, látszólag Lamar köré építette a rendszerét, de ez valójában egyáltalán nem igaz. Ráadásul ez csak a futójáték volt!

Passzjáték koncepciókban Greg Romannek egyébként is elég nagy hiányosságai vannak, de még itt sem érte el, hogy Lamar erősségeit emelje ki az offense. Jackson ugyanis a közhiedelemmel ellentétben egy jól passzoló irányító. Ráadásul a pálya közepére passzol a legjobban, ami a fejben fejlettebb dolog. Így volt már a Louisville egyetemen is, tehát draftolásakor is tudvalevő volt – már annak aki nézte a meccsfelvételeit és nem könyvelte el futónak vagy akár elkapónak. A profik közt 2018 óta a hashmarkok közé 5-20 yardra menő passzoknál a 7. legjobb EPA/play alapján (via Ben Solak), nála csak Rodgers, Burrow, Brees, Stafford jobb, plusz Garoppolo és Tannehill a támadósoruk felépítése miatt.

Ehhez képest a Ravens offense elsősorban szélre menő passzkoncepciókkal dolgozik, mert Greg Roman így látta jónak, így főleg kifelé menő vagy szélen előre futó útvonalakra építettek. Szóval nem elég, hogy a futójátékban nem maximalizálták Lamart, még a passzjátékban sem építettek az erősségeire. Tehát ennél gyakorlatilag csak jobb helyre kerülhet támadószisztémát figyelembe véve.

Hol szeretném látni Lamar Jacksont 2023-ban?

Most, hogy megnéztük, mi is lenne ideális offense Lamar játékstílusához, nézzük melyik csapatoknál látnám őt szívesen. Feltételként megszabtam, hogy csak azok a csapatok jönnek szóba, ahol reálisan nézve van is szükség irányítóra, ráadásul leginkább veteránra a csapatépítési ciklust is nézve. Több esetben nehéz volt a dolog, mert több irányító-hiányos csapatnál nem hogy támadókoordinátor, de főedző sincs még, így elképzelhető, hogy a következő hetekben mondjuk a Panthers felkerülne a listára, mert ha ott sikerül egy jó támadóoldali főedzőt találni, miközben mondjuk az 5. helyezettemnél rossz irányba mennek a dolgok, akkor a Carolina beelőzne.

+1 Miami Dolphins

A Dolphinsnak nincs drafttőkéje ahhoz, hogy Lamart megszerezze, így kiesik a versenyfutásból, pedig offense rendszer szempontból ez egy elég jó kis házasság lehetne. Tyreek Hill és Jaylen Waddle megnyitják a pályát, Mike McDaniel nagyon jó játékokat rajzol fel a pálya közepére, így sok szempontból ideális környezet lenne. A támadófalat fel kellene turbózni, de azon kívül nagyon tetszene Lamar Miamiban – pickek nélkül azonban ez nem fog megvalósulni. Szintén +1-ként a 49erst is lehetne hozni a rendszer, Shanahan, a skill playerek és a fal miatt, de egyrészt ott sincs drafttőke, másrészt ha lenne sem gondolom, hogy Purdy és Lance mellé még három első kört akarnak áldozni a posztra.

5. New York Jets

A Jetsnél van egy nagy probléma, méghozzá hogy nincs támadókoordinátor, ezért nem kerülhettek feljebb és ezért maradtak majdnem le. Mert amúgy a Jets a legerősebb csapat, ahová irányító kell. A védelem a legjobbak közt van a ligában, és így is közel voltak a rájátszáshoz, tehát ha Zach Wilsont Lamar Jacksonra cserélnék, akkor nehéz lenne nem playoffba jósolni őket. A tavalyi rendszer egyébként feküdt volna Lamarnak, hiszen a 49ers fáról érkezve a kis LaFleur sokat használta a pálya közepét passzjátékoknál. Az elkapók adottak, a Wilson-Moore-Davis trióval jól szét lehet húzni a pályát széltében és hosszában is, így nagy területek lesznek. Breece Hall személyében pedig van egy kiváló fiatal futó is, aki tandemben Jacksonnal szép dolgokra lehet képes, és a falban is vannak jó alapok, bár ide azért jó lenne még erősíteni.

4. New York Giants

Láttátok, milyen jókat futott Daniel Jones idén, ugye? Na képzeljétek el ugyanezekben a szituációkban Lamar Jacksont a helyén! Brian Daboll és Mike Kafka elképesztően jó munkát végzett idén, a liga egyik legjobb edzői stábja a Giantsé. Azt pedig kifejezetten szeretem bennük, hogy nagyon jól alkalmazkodnak a meglévő személyzetükhöz és rájuk írják a játékokat, a gameplant. Egyikük sem egy olyan rendszerből érkezett, mint amit idén futtattak (ha lehet ezt hagyományos értelemben vett rendszernek nevezni), tehát kétségem sincs afelől, hogy tökéletesen illesztenék Lamarra a playbookot. Azért nem kerültek feljebb, mert tehetségszinten azért hagy még kívánnivalót a roster, tehát kell még 1-2 év mire igazán top lehet az offense, de az edzői stáb miatt *chef’s kiss*, nagyon tetszene.

3. Atlanta Falcons

Lamar Jackson a modern Michael Vick (a pályán), úgyhogy nem is lehet jobb helyet találni neki, ha kicsit nosztalgiáznánk és a vibe-okban utazunk. De egyáltalán nem ez az egyetlen ok! Arthur Smith a liga egyik legjobb run game designer edzője. Futásközpontú a támadósora, és ugyan eddig szeretett izomból dolgozni és beszűkíteni a pályát, de leginkább erre volt személyzete, egyébként meg modern és kreatív ötletekkel rendelkezik. Ha futójátékban nem is vagyok ezer százalékig biztos a fitben, passzjátékban viszont kívánni sem lehet sokkal jobbat. Smith ugyanis a pálya közepét igyekszik elsősorban megnyitni, mennek a play action passzok dögivel, nagyon feküdne ez Lamarnak, ráadásul Pitts és London személyében két nagyobb darab elkapója is lenne, amit szeret használni. Ráadásul a csoport is elég gyenge, szóval azonnal megnyerheti a divíziót. A kivetnivalóm a gyenge védelem, és nem szeretném, hogy a franchise choker hangulata ráragadjon.

2. Detroit Lions

Ben Johnson marad a Lions támadókoordinátora, így még inkább tetszik a párosítás – így tetszik igazán. Johnson kiváló támadósort rakott össze, nagyon jól és változatosan hívta a játékokat, kreatív playekkel rendelkezett, élmény volt nézni, pedig Jared Goff irányított. Képzeljük el ezt a támadósort Lamarral! A támadófal elit, futó van, Amon-Ra St. Brown a pálya közepén az egyik legjobb fegyver, mélyen pedig Jameson Williams lendül majd bele jövőre a játékba, ráadásul a jó tight endjük elcserélése után is nagyon jól működtek a középső játékok. Sok minden áll, ami a Falconsnál is, hiszen a divízió elérhető, a védelmen sokat kell erősíteni, de így Dan Campbellel egy fokkal kevésbé érzem, hogy a múlt rányomja a bélyegét a franchise-ra.

1. A Ravens, csak egy teljesen átalakított támadókoncepcióval

Könnyen lehet, hogy egyetlen egy Ravens szurkoló sem olvasott el idáig, hiszen végig arról volt szó, hogy távozna az MVP irányítójuk. Azonban aki eljutott idáig, az talán jobb szájízzel távozik, hiszen még mindig a Ravensben szeretném leginkább nézni Lamart, de csak abban az esetben, ha Greg Romant elküldik és egy jó koordinátort neveznek ki, aki átalakítja az offense-t és tényleg épít Jackson erősségeire. Én imádom Lamart lilában, jól áll neki, valahogy illik is a franchise-hoz szerintem (bár ezt nem tudom jól megmagyarázni), így összességében bírnám, ha maradna, odaadnák neki a full garantált szerződést és elkezdenének rá építeni. Most ezek a frusztrált Harbaugh vibe-ok nem tetszenek, valami biztosan nincs rendben a felek közt, de ha ezen túl tudnak lépni, átalakítják a támadósort és Bateman mellé hoznak még legalább egy, de inkább két jó elkapót, akkor ezzel a bivaly védelemmel nagyon jó lenne nézni a Hollókat.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!