Connect with us

Érdekességek

Egyik irányítót sem segítik jobban a körülmények, mint Brock Purdyt

Az idei szezon egyik, ha nem a legnagyobb sztorija, hogy a 2022-es drafton utolsóként kiválasztott Brock Purdyvel konferenciadöntőig menetelt a 49ers – és lehet nem is ez lesz a végállomás. Vele a volánnál veretlen eddig a csapat, ő pedig Patrick Mahomes mögött a második legjobb EPA/play mutatót tudja felmutatni a ligában.

Azt persze tudjuk, hogy az EPA alapvetően inkább csapategység, jelen esetben offense statisztika, és azt is tudjuk, hogy Kyle Shanahan az egyik, ha nem a legjobb támadóguru a ligában, plusz a 49ers kisegítőszemélyzete is az egyik, ha nem a legjobb az NFL-ben. Adódik tehát a kérdés, hogy valójában mennyire jó Purdy és mennyire jó körülötte a csapat, kinek milyen arányban tulajdonítsuk a sikereket.

Ezt persze pontosan megmondani gyakorlatilag lehetetlen, de lehet kísérleteket tenni ennek kvantifikációjára. Létezik az adjusted quarterback efficiency (AQE), tehát kiigazított irányító hatékonyság mutató, amit Kevin Cole vizualizált még a divisional kör előtt (egy meccs sokat nem befolyásol rajta, de jegyezzük meg, hogy az utolsó mérkőzés nincs benne a számokban). Ebben az EPA/play számokat kiigazítják az elkapókkal, sémával, dropokkal, interception és fumble szerencsével, blokkolással, sorsoláserősséggel, időjárással.

A grafikon pedig így néz ki, minden irányítónál a pötty jelzi az EPA/play adatot, az arckép pedig a kiigazított mutatót.

Purdyre koncentrálva ez azt jelenti, hogy ugyan EPA/play alapján ő volt a második legjobb a ligában, de ha a körülményeit figyelembe vesszük, akkor csak a 13. helyre ér fel. A teljesítményének kétharmadát külső tényezők adják, ezáltal magasan ő a leginkább kisegített irányító a ligában. És egyébként Jimmy Garoppolo a második legjobban kisegített irányító idén, bár jóval kevésbé, mint Purdy (McCaffrey érkezése nagyot dobott a támadósoron), így a faktoroktól mentesen még jobb teljesítményt is nyújtott az újoncnál.

Érdekes lehet összehasonlítani Purdyt és Garoppolót a kisegítő faktorok fényében, erre is összerakott egy szemléltető ábrát Cole:

A legnagyobb különbséget ezek alapján a dropok jelentik, ugyanis míg Purdy esetében csak 2,2% volt a drop mutató, ami a legalacsonyabb a ligában, addig Garoppolónál 6,3%, ami a 10. legmagasabb volt. Ezen kívül elég könnyű ellenfelekkel kellett szembenéznie Purdynek, csak egy top10-es passzvédelemmel találta szemben magát (eddig a pontig, mert a divisional körös Cowboys elleni még nem volt benne a számokban), míg ezen kívül csak bottom15-ös passzvédelmek ellen lépett pályára. Az is feltűnő, hogy mindkét irányítót mennyire segítik az elkapás utáni yardok egyrészt a séma, másrészt a skill playerek hathatós közreműködésével.

Mindemellett mindenképp érdemes kiemelni, hogy ez a 13. legjobb teljesítmény még mindig rendkívüli egy hetedik körös újonctól. Természetesen ez az AQE mutató sem tökéletes, de biztosan jobb képet ad a sima passzstatisztikáknál és az EPA mutatónál is. Lehetne egy sokkal mélyebb elemzést is készíteni Purdyről és a 49ersről belemenni a részletekbe, hiszen a hiányosságain vagy a szinte tökéletes helyzetén túl azt is ki lehet emelni, hogy van amiben többet hozzátesz a játékhoz Garoppolónál (elsősorban improvizáció, játékok meghosszabbítása).

*Biztos vagyok benne, hogy sokatoknak feltűnt Daniel Jones második helye, ebben nagy szerepet játszott a sok futott first downja, ami elég magas EPA-vel rendelkezik és kevés benne a kisegítő faktor. 

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
1 year ago

Wentznél, Ryannél, Herbertnél biztos így van?

Tizenkettes
Tizenkettes
1 year ago

Az ábra alapján Jones, Lawrence, de főleg Tannehill, aki egy nem annyira jó rendszerhez sokat tud adni “személyesen”, ha jól értem. Ebből kiindulva viszont Mahomes esetében mi a helyzet? Egy baromi jó rendszerben van, amelyhez már nem is tud sokat adni? Mert gondolom, ha tudna, akkor az arcképe a pöttytől jobbra lenne, mint Lawrence vagy Tannehillnél. Vagy arról van szó, hogy Mahomes annyira jó, hogy szinte ő maga a rendszer? :)

Tibor Cseh
Tibor Cseh
1 year ago

Vajon ha nem Dényiel éktelenkedik ott a második helyen a nagy Patrikk Mahómsz mögött,az az utolsó mondat akkor is bekerült volna?
PS:Kéne egy irányító Nyújorkba.

JR80
JR80
1 year ago

Nagyon megy az oldalon a narratíva, h Purdy egy lyukas garast nem ér, de ez egy CSAPAT(!)játék, btw. Mellesleg a grafotok alapján akkor Bradyvel, Burrowwal van kb. egy szinten. Akkor ők is kutyaütők?

atis123Juve
atis123Juve
1 year ago

Hát azért Purdy-n kívül sokkal érdekesebbek itt a többi irányító számai. Jópár embernél nagyobb a különbség, mint azt előzetese várná az ember. Az állandóan körbenyalt Hurts nem tesz annyit hozzá a dolgokoz – és ezt nem bántésként -, illetve Josh Allen is a negatív irányba leng ki. Burrow is többet köszönhet a körülményeknek. Tanehill, Daniels Jones és Trevorka pedig többet tett hozzá dolgokhoz a fentieknél. Mac Jones is pluszos, ha minimiálisan is. Remélem jön majd egy cikk ugyanerről a grafionról a többi irányítóra fókuszálva, mert ez segít kicsit potosabban látni a helyzetet.

Skyfire
Skyfire
1 year ago

Purdy nem egy sztár, de amúgy az NFL-nek nem erről kéne szólnia? 55 játékos és edzők közösen küzdenek a győzelemért, ezért bírtam mindig is a SF féle csapatokat, és nem a Pats-KC -t ahol Kelce-Mahomes-Reid / BB – Brady szopkodás megy…mondjuk Reid és Belichick géniuszok, de nem 2 játékosról kéne szólnia egy csapatnak.
Remélem 49ers megnyeri a végén és egy Bosa vagy McCaffrey SBMVP-vel zárul a szezon

Zoard
Zoard
1 year ago

Ha (továbbra is) Purdy tudja fejben kezelni az esélyesség nyomást (ami csak nőni fog) és Senehen se lepi meg a közönséget fura meccsmenedzsmenttel akkor nagy esélyeik vannak a gyűrűkre

Chicago Medvek Bajnok Csapata
Chicago Medvek Bajnok Csapata
1 year ago

Nem az lenne a dolga minden edzőnek, hogy a lehető legjobban segítse a játékosait? Mégis amikor megtörténik akkor a játékos teljesítményét nézve jellemzően negatív hangot kap, hogy: De hát segíti az edző?! Értem én, nem szabad fel ülni a hypenak hogy Purdy elit irányító. Utolsó játékosként, a csapatnál 3-ik irányítóként megsüvegelendő amit csinál.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
1 year ago

comment image

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x