Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jordan Addison

A 2022-es év legjobb egyetemi elkapója egy kis egyetemről érkezett, hogy aztán egy őrült nyári mozgás közepén a kor szupercsapatához kerüljön. Jordan Addison a Pittsburgh játékosaként szerzett hírnevet magának, majd a USC-ben egy kicsit haloványabb szezon után kicsúszott a szakértők szemei elől. Ettől függetlenül az első körbe várják továbbra is, de megannyi kétellyel karöltve.

Addison sok prospecthez hasonlóan kiváló sportoló volt fiatalabb korában, de ő elsősorban nem azért, mert kiváló atlétának bizonyult, hanem mert nagyon jó labdaérzéke és intelligenciája volt már akkoriban is a pályán. Középiskolában a futball mellett úszott, baseballozott és atletizált is. De ami külön kiemelhető az esetében, hogy az elkapó poszt mellett az amerikai foci pályán több helyen is feltűnt. Négy csillagos recruitként került a Pittsburgh egyeteme és edzéseken még ebben az időszakban is játszott defensive backet és irányítót is.

Azonban gyorsan kiderült, hogy igazán elkapó poszton tehetséges és már freshmanként bedobták a mélyvízbe. Ekkor még elsősorban a csapat slot elkapója volt és több mint 500 snapet töltött a pályán. Nem mondhatni, hogy kimagaslóan játszott volna, de bent ragadt a kezdőben másodévesként is. Ekkor jött el az áttörés nála és Kenny Pickett kedvenc célpontjaként 100 elkapásból majdnem 1600 yardot gyűjtött, az idény végén pedig megkapta a Biletnikoff díjat, azaz az ország legjobb elkapójának választották (többek között a szenzációs Jaxson Smith-Njigba előtt). Ebben az évben már egyre többet tűnt fel külső elkapóként is, valamint az elkapásonként átlagosan behúzott yardjai majdnem a másfélszeresére nőttek.

Az utolsó évében aztán transzferált az alakuló szupercsapathoz (USC) és Caleb Williams kedvelt célpontjaként Lincoln Riley rendszerében már szinte teljes értékű külső elkapó lett. Kisebb sérülésekkel tarkított idényben nem tudta megismételni az előző évi teljesítményét, de közel 1000 yardig jutott ekkor is.

Útvonalfutás

Addison egyik legalulértékeltebb tulajdonsága, hogy kiváló útvonalfutó. Első évétől kezdve fejlődött és apró részletekkel egyre jobb és jobb lett a játék ezen aspektusában. Rengeteg útvonalkombinációt tud és sokat használták is a pálya minden szegletében. A rövid útvonalaktól kezdve a vertikális megoldásokon át, a pálya közepét célzó route-okon keresztül mindenben bevetették.

Amiben kimondottan jó Addison, az az útvonalak sajátosságainak a kihasználása. Azaz tökéletesen tudja, hogy egyes útvonalakon hol és mikor vannak azok a pontok, ahol ügyes és gyors irányváltásokkal el lehet szakadni a védőtől. Különösen szereti azokat az útvonalkombinációkat, amelyekben van egy törés vagy egy nagyobb váltás, ahol a defensive back kénytelen egy pillanatra hátat fordítani neki.

 

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Nagyszerű részletességgel futja az útvonalait, az időzítése így általában tökéletes. Akkor és ott van a route-on belül, ahol kell, amikor az irányítójának eljön a dobás pillanata. Szereti kihasználni a pálya és a koncepciók okozta előnyöket. Azaz a pálya szélét vagy a tömeget a pálya közepén, esetleg egy másik páros keresztezését.

A sebességét sokan jogosan kritizálják, de egy-egy kigyorsítás során nem érzékelhető, hogy lassú lenne. Termetéhez lehet hogy nagyobb gyorsaság dukálna vagy a kor speedstereivel nem veszi fel a versenyt, de másodszándékból így sincs gond ezzel.

 

Koordináció

Az útvonalfutás tökéletessége többek között onnan ered nála, hogy nagyon jó a testkoordinációja. Kiváló egyensúlyérzékkel bír, így bármilyen testhelyzetből könnyedén változtat irányt, lassít be, gyorsít fel.

Különösen kimagasló a lábmunkája, ami hihetetlen természetesnek és gyorsnak tűnik. Kitérünk rá később, hogy valójában mennyire is gyors játékos, de ha csak azt nézzük, milyen fürgén jár a lába és milyen jól vált irányt, akkor láthatjuk, hogy kiváló egyensúlyérzékkel bír.

 

Jól követi a labdát is a szemével és hosszú átadásoknál szépen szedi le váll felett a passzokat. Utolsó két idényében az egyik legtöbb legalább 20 yardos játéka volt.

Intelligencia

Szintén az útvonalfutással szorosan összefügg, hogy mennyire okos játékos. Addison a prospectek közül az egyik leginkább intelligens elkapó. Jól olvassa a védelmeket, tudja a cornerek feladatait és ki is használja ezeket. Manipulálja a szemével és a mozgásával az ellenfeleket és azt is tudja, hogy bizonyos helyzetekben mik a legjobb megoldások.

Ezen kívül sokszor hozza az irányítóját is jó helyzetbe, ha nyomás alá kerül a QB, rendszeresen visszajön segíteni neki.

 

Ügyesen érzi a zónahatárokat, minden területén tudja a pályának mikor érdemes beülni egy üres pontra és mikor nem szabad megállnia.

Screeneknél is jól használható, csapattársai blokkját szépen használja ki, tudja hogyan csináljon előnyt a különböző blokkolásokból is.

Termetbeli hiányosságok

Addison finoman fogalmazva sem egy nagy termetű elkapó. Sőt mind magasságban, mind súlyban, mind tenyérméretben és karhosszban az alsó 15%-hoz tartozik. Különösen vékony és törékeny termete lehet aggasztó, mert ott az alsó 5%-hoz tartozik. Az egyetemen talán ezt kevésbé használták ki, de fizikális defensive backek könnyen összezavarhatják.

Nem szereti a fizikai kontaktot, ha jammelik könnyen elrontják az időzítését és látszólag is képes összezavarodni. Nem véletlen, hogy alig volt olyan elkapása az egyetemen, ami szoros őrizetbe ment volna. Utolsó évében mindössze kettő ilyen pillanat volt, a profik között nehéz elképzelni, hogy képes hasonló szezonokat lehozni.

Elsősorban arra gondolna az ember, hogy ilyen testalkattal csak slotban fog tudni megélni, de pont abba az irányba haladt a karrierje, hogy egy szélső elkapót csinálnak belőle. Ettől függetlenül a profik között lehetséges, hogy megint betolják középre, de a széles útvonalfutási képességét tekintve szélen is megállja a helyét.

Sebesség

A sok hosszú elkapás és touchdown miatt az ember azt gondolná, hogy egy szélvészgyors elkapóról van szó. Azonban ez nem igaz. Túlzás szerintem amennyire ráálltak a gyorsaságára, de tény, hogy nem bír olyan sebességgel mint a kor igazi gyalogkakukkjai vagy amit várna az ember tőle ilyen termettel. Ezt a 4,49 másodperces 40 yardja is tökéletesen tükrözi, ami egy átlagos gyorsaságot vetít előre.

Drop gondok

A testkoordinációja és a labdakészsége ellenére a 2022-es évben elég sok dropja volt. Ezen 2023-ban rengeteget javított, de kicsit figyelmeztető lehet, hogy a kiemelt labdáknál nem mindig éles a koncentrációja. Ide lehet még kicsit sorolni azt a kételyt vele kapcsolatban, hogy a Pittsburgh sémája 2022-ben nagyon rá íródott és a USC-nél is erősen segítette a rendszer, de meg is lehet fordítani, hogy 2022-ben Pickett dobált neki, aki nem tartozott a legjobb QB-k közé, ráadásul a támadósor sem volt elit mellette, mégis ki tudott tűnni.

 

Hol kelhet el?

Igazi hullámvasút Addison draft boardokon elfoglalt helye, ugyanis az első kiválasztott elkapótól és top10-es picktől kezdve volt olyan időszak amikor már azt pedzegették, hogy nem első napos tehetség. Az biztos, hogy a tudását tekintve egy csábító prospect, de testalkata miatt nehéz elhelyezni az elkapók hierarchiájában. Az első kör végén azonban elég sok csapat célkeresztjébe kerülhet. Ilyen lehet a Bills, a Giants, a Cowboys vagy akár a Chiefs is.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!