Connect with us

Draft

Az idei tight end class

A fiatal Kelce, az új Kittle, esetleg Baby Gronk? Kinek mi kell? Van minden, lehet válogatni!

A 2023-as class kevés poszton igazán erős, a tight end azonban talán sosem látott mennyiségben tartalmaz igazán ígéretes játékosokat. 3 (akár 4-5) profilra nagyon eltérő, de nagyon tehetséges játékos fog szinte biztosan elkelni a top50-ben, ami nagy ritkaság.

Dalton Kincaid, Utah (az új Kelce?)

Mit kell tudni Trevis Kelceről? A liga egyik legjobb útvonal futó és vélhetően legjobb kezekkel megáldott tight endje. Aki már-már inkább elkapó. Kincaid pedig hasonló profillal rendelkezik.

Dalton még a San Diego csapatában kezdte meg a pályafutását, de 2020-ban a transzfer portált kihasználva átiratkozott a Utah-ra, ahol egy tanuló év után két produktív szezont húzott le. College karrierjében 165 felé szálló labdából mindössze kettőt ejtett el. Rendkívül jó kezei vannak, a testétől távol kap el és végig koncentrál a labda megszelídítésére, a teste kontrollban van és könnyed a mozgása. Jól követi a labdát, alá helyezkedik a mélyebb route-oknál is. Ezt ki is használta a Utah, hiszen a passzjátékuk 25%-át jelentette a tight end 2022-ben.

Fejlett útvonalfutó, aki érzi hogyan induljon el a snap után, látja hogyan alakulnak a zónák és oda helyezkedik, ahol megjátszható lesz. Könnyen játssza magát üresre. Jó az indulási sebessége és a mozgása is sokszor emlékeztet inkább nagyra nőtt elkapóra, mintsem tight endre.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A gyengesége mint minden elkapó tight endnek a fizikalitása és a blokkolási képessége. Tömege mélyen átlag alatti, így a vonalon és a futójátékoknál egyaránt nem túl hatékony. Nincs meg benne sem az erő, sem a technika blokkoláshoz. A Utah ezért elsősorban a slot pozícióból indította, kevesebbet volt in-line a fal szélén. Mind felépítése, mind a játéka egy big slot elkapóra hajaz.

A vékony alkata a szoros labdáknál gond lehet. A Pac12 kisebb védői ellen még relatív jó százalékkal szerezte meg a kétesélyes labdákat, de ez a profiknál nem lesz már ilyen könnyű. Az elkapási ponton el lehet nyomni, nem tight end szerű a jelenléte.

A mozgása könnyed, de nem egy igazán top atléta. Korrekt, de nem a kiemelkedő szint. Nem segíti továbbá, hogy kvázi elkapóhoz képest rövidebbek a kezei az átlagnál. Ennek ellenére szép elkapási ablakokat nyit, de inkább a jó pozíciókra helyezkedésével, mintsem a termetével. 24 éves lesz újoncként, így kérdés mennyi fejlődési potenciál van még benne, ráadásul épp hátsérüléssel is bajlódik. Kincaid képes lehet akár no2 elkapóként viselkedni és a csapata passzjátékának fókuszába kerülni, ez pedig nagy érték és az első körben elsősorban elit elkapó tight endeket draftolnak a csapatok. Ott fog elkelni Dalton is.

Michael Mayer, Notre Dame (az új Gronkowski?)

Már a 2020-as freshman idénye után az új Gronkowskinak kiáltották ki Mayert. A college karrierjét végül ugyan három év alatt több mint 2000 elkapott yarddal zárta, azt a fajta irgalmatlan nagy hype-ot talán már elhagyta.

Komplett. Ez talán a legjobb jelző Mayerre. Amellett ugyanis, hogy remek elkapási képességekkel és érzékkel rendelkezik, blokkolásban is kifejezetten képzett és hasznos. Mayert sokkal inkább hagyományos tight endként használták a Fighting Irishban. A snapjei közel 2/3-át a fal mellett in-line töltötte és csak kevesebbet a slotban. Fejlett blokkoló. Érzéke, technikája és tapasztalata is van a poszton. Futásnál akár mozgatni is képes embereket, van hogy az általa kreált lyukon képes elmenni a futó. Ő az egyetlen a top jelöltek közül, aki a játék mindkét elemében fejlett.

Elkapásban is jobban hasonlít a standardokhoz. Fizikális az elkapási ponton, képes elzárni az védőt a labdától a testével és így szeparálódni. Elindulás után nehéz elnyomni a route-okat pontosan és jól futja meg. Képes játszani a tempóval az útvonalain. Tapasztalt route runner. Az elkapófája széles és tapasztalt mind a crossing útvonalakon, mind a pálya szélei felé.

 

 

Mayernek nincs igazán hátránya. A játék minden elemében tud hozni egy jó szintet. Ez azonban egyben a negatívuma is, hiszen egyik területén sem igazán kiemelkedő. Mérete korrekt, de egy picit inkább átlag alatti. A karjai kifejezetten rövidek, csupán az alsó 7%-ot érik el. Atletikus, de egyáltalán nem a top szinten. Inkább csak megfelelőek a teszteredményei és a pályán mutatott mozgása. Nem túl erős a végsebessége és az irányváltásai sem túl élesek. A blokkolásai jók, de nem tud olyan domináns lenni mint az igazán kiemelkedők a poszton. Futásnál a szögválasztásai, passzblokkolásban az egyensúlya nincs teljesen rendben. Erőben pedig mindenhol van problémája.

Mayer egy kész termék. Első évében könnyen lehet, hogy a legjobb játékos ő lesz. A kérdés csak az, hogy 3-4 éves távlatban mennyivel van benne még több annál mint amit most kaphatsz. Egy overall jó játékos lesz belőle szinte nulla bust potenciállal. Azonban azt is nehéz látni, a játékának mely eleme fogja valaha is a topba repíteni. Egy nagyon biztos játékos, aki bár még csak 22 éves közel, van a teljesítőképessége csúcsához. A gronkowskis összehasonlítások így kezdenek elég túlzóak lenni, de így is egy remek prospect Michael.

Darnell Washington, Georgia (az új Kittle? (vagy az upgradelt Marcedes Lewis))

Kittle félig. Jelenleg ugyanis Washington egy abszolút projekt játékos. Jelenleg egy olyan domináns blokkoló, hogy gyakorlatilag 6. számú falember mintsem igazi tight end. Történt ugyanis, hogy a Bulldogs csapatában van a jövő évi draft egyik óriási sztárja Brock Bowers, aki az elmúlt két évben 1800 elkapott yardot termelt. Mellette pedig Washingtonnak nem maradt már túl sok tér a passzjátékban. Két év alatt mindössze 600 yard, ellenben több mint ezer blokkoló snap van a lábában.

Kezdjük az elején, ugyanis maximum stílusban hasonlíthat majd George Kittle-höz, kinézetben nem. Két méter feletti magassága és közel 120 kilója ugyanis jóval nagyobb mint a 49ers kiválóságának. Ezzel a termettel viszont nemcsak nála, de gyakorlatilag mindenki másnál is nagyobb. Természetesen a nagy termethez lapáthosszúságú karok is társulnak. Ettől még nem lenne persze egy izgalmas prospect, ugyanakkor úgy képes mozogni mint senki más. 9.85 lett a RAS-ja, a teszteken felégette a pályát. Az egyenes vonalú sebességénél csak a fordulékonysága volt jobb. Jobb short shuttle-t produkált mint Jordan Addison, aki egy slot elkapó és 35 kilóval könnyebb nála.

Blokkolásban már most remek. Passzblokkolásoknál is hasznos, de az igazi ereje a futójátéknál jön elő. Bármikor képes pillanatok alatt a második szintre érni, de az ereje is megvan, hogy akár a vonalon állva is ki tudjon venni pass rushereket is. A futójátéknál remek sebességgel indul meg és úgy kanyarodik a blokkolandó játékos elé, amit ilyen testtel nem volna szabad. A Georgián rengeteg nagy játék az általa kiadott kulcsblokknak lett köszönhető. Akár a vonalon nyomott félre valakit vagy a második szinten linebackert vagy defensive backet vett ki. Zónablokkoló futójátékhoz kincs lehet.

Az előnyeinél nem került szóba az elkapás, mert itt viszont komoly hiányosságai vannak. A képessége adott, el tudja kapni a labdát, a testével pedig alapvető előnyei lesznek mindig, de nagyon nyers. Kevés útvonalat futott, azok is az egyszerűbbekből valók és azokat sem a legpontosabban. Nem érzi még hova kellene mozognia, nincs még meg az érzéke teljesen a poszthoz. Lassan fordul vissza az irányító felé. A kis mintája jól fest, mind a Georgián mind a combine-on voltak egészen bravúros elkapásai is, de látszik, hogy itt még sok fejleszteni való van rajta. Emelett a blokkolásán is van még hiányosság. Futáshoz kiemelkedő, de a passz szituációknál nincs még ugyanezen a polcon. Dolgozni kell az egyensúlyán és a kéztechnikáján is.

Első évében/éveiben Washington egy nagyon jó blokkoló Y tight end lesz és hasznos red zone célpont. Ahhoz, hogy ennél több is legyen és akár Kittle szerűen a passzjátékok középpontjába is lehessen tenni, van rajta fejleszteni való, de ilyen unikornisok ritkán kerülnek az NFL-be. A potenciálja a csillagos eget verdesi, amit egy jó támadó felfogású edző ki is tud használni.

A többiek:

Luke Musgrave, Oregon State

Egy igazi sportember. Mustgrave a focin kívül tehetséges atléta: lacrosse-olt és alpesi síző is volt. Nem túl sok NFL prospect mondhatja el magáról az utolsót. Ilyen diverz sportmúlttal a háta mögött természetesen kiemelkedő atlétáról van szó, aki minden számban remekelt a combine-on. Ez pedig a meccseken is látszódik. Elit az induló sebessége (10 yardos split ideje a legjobb lett a combine-on), képes gyorsan irányt váltani és szeparálódni, remek az egyensúlyérzéke. Emellé egész fejlett útvonalfutó is. Viszonylag széles a route tree-je és jól is futja meg őket. Jelenleg emiatt elsősorban elkapó TE-ként kell rá tekinteni.

Ami azt is jelenti, hogy nem túl fizikális. Bár tömege még meg is van, a játéka alapján ez nem annyira látszódik. Odébb tudják időnként tenni, de tény, hogy próbálkozik blokkolni. A technikája sem feltétlen rossz mindig, jól horgonyoz le passznál és futásoknál is kontrollban van végig a mozgása. A legnagyobb kérdőjel azonban a hadrafoghatósága. Több sérüléssel is küzdött ez elmúlt években. A tavalyi év előtt csere volt, így amiatt kapott limitált szerepet, 2022-ben pedig 2 meccs után megsérült és a teljes idényt kihagyta. Emiatt mindössze 633 elkapott yardja van az egyetemi ligában, 47 elkapásból. Ilyen kis mintához képest ráadásul sok, 9 karrier dropja is van.

A Beavers run first offense-éből jőve van egy korrekt blokkoló tudása, de a játék minden elemében kellene még fejlődnie és az egészségügyi kockázattal együtt lehet ez már túl sok lesz a csapatoknak. Kár azért a ’22-es szezonért, egy potenciális berobbanásból csak egy kérdőjel lett.

Sam LaPorta, Iowa

Egy igazi high character football játékos. 2022-ben is kijöhetett volna a draftra, de inkább visszatért és a Hawkeyes kapitánya lett. Egy kisebb alkatú játékos a poszton, de elképesztő az agilitása. Mind egyenes vonalban, mind kis terülten. Igazán könnyed a mozgása és képes a route-ok éleit nagyon gyorsan és pontosan megfogni. Látszik a mozgásán, hogy korábban elkapó volt. Tökéletes célpont az underneath területre, a crossing útvonalakra, ahol kijöhet a kis területes atletikussága.

A termetéből adodóan kevésbé fizikális, ami kijön az elkapási ponton. Inkább viselkedik a contested szituációkban egy elkapóként. Az Iowán sokat volt in-line tight end is, így egész fejlett a blokkolási technikája, de egyáltalán nem kész. A kézhasználatát és a testkontrollját azonban lehetne még finomítani. Hiába az elkapó múlt, a játékának részei a dropok. Utolsó két idényében 11 elejtett labdája van. Nehéz látni, hogy bármiben is egy igazán elit játékossá nője ki magát, de egy mindenben korrekt/jó profilt kaphat vele az őt draftoló csapat.

Tucker Kraft, South Dakota State

1976 óta mindössze két játékost draftoltak a top100-ban az NFL-be a Jackrabbits csapatából. Mindkettő tight end volt, 2018-ban Dallas Goedertet például a második körben. Kraft pedig sok szempontból hasonlítható hozzá.

Kraft egy nagyon atletikus, remek mozgású elkapó tight end. A szegény ember Daldon Kincaidje. Igazi yard after catch gyár. 1200 college termésének több mint a fele jött elkapás után. A 2021-es elit idénye után megindult a hype körülötte (az Alabama is hívta, de végül maradt a másodosztályban), ami kitartott nagyjából 2022-re is, de egy sérülés miatt nem tudta megismételni a ’21-es idényét. Így is egy magasan jegyzett prospect kiváló sebessége és természetes mozgásának hála.

Gyengesége a fizikalitás, de a hajlandóság megvan a játékában a blokkokhoz, egyszerűen csak fejleszteni kell még. Ezen túl az útvonalait kell még finomítani, hogy a gyors passzokon túl is letisztultak legyenek. Van pár koncentrációs dropja, ami talán nagyobb összpontosítással fejleszthető lenne.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!