Connect with us

Playoff Ranking

FK! Preseason Power Ranking 2023 – 4. rész

Zárjuk a holtszezonbeli erősorrendünk a liga általunk legjobbnak tartott 8 csapatával! 

A listát öt szerkesztő (Balázs, Bálint, Dani, Józsi, Patrik) állította össze, mindenki sorrendje ugyanolyan súllyal számított bele a rangsorba, a szélsőséges véleményeket nem vettük ki.

A lista korábbi helyezettjei:

32. Arizona Cardinals
31. Houston Texans
30. Chicago Bears
29. Tampa Bay Buccaneers
28. Los Angeles Rams
T-26. Washington Commanders
T-26. Tennessee Titans
25. Indianapolis Colts
24. Carolina Panthers
23. Las Vegas Raiders
22. Green Bay Packers
21. New England Patriots
20. Denver Broncos
19. New Orleans Saints
18. Atlanta Falcons
17. New York Giants
16. Minnesota Vikings
15. Pittsburgh Steelers
14. Cleveland Browns
13. Seattle Seahawks
12. Jacksonville Jaguars
11. Detroit Lions
10. Miami Dolphins
9. New York Jets

8. Dallas Cowboys

Helyezések: 7., 8., 8., 10., 11.
Helyezés tavaly ilyenkor: 12.

Legnagyobb erősítés: Az idecserélt veteránok (Cooks és Gilmore)
Legnagyobb veszteség: Kellen Moore (és hogy ezzel McCarthy veszi át a játékhívást)
Legerősebb pont: A nagyon jól felépített keret
Leggyengébb pont: Mike McCarthy

Ok az optimizmusra: Nagyon nehéz lyukat találni a Cowboys keretében és simán ott van az Eagles és a 49ers mellett ilyen szempontból. Van egy top10-es irányító, egy erős fal, egy kiváló futó, egy nagyon jó WR sor, a pass rush félelmetes, ahogy a CB-sor is, és a többi helyen is nagyon hasznos játékosokkal vannak tele. A defense tavaly visszaeső jelölt volt a két évvel ezelőtti sok turnover miatt, azonban Dan Quinn még egy szintet tudott emelni az egységén és a kevesebb nagy pozitív játékot ellensúlyozták azzal, hogy kevesebb nagy játékot nyeltek be, így fenntarthatóbban vannak ott a legjobbak közt. Nincs okunk feltételezni, hogy idén rosszabbak lennének, főleg hogy a legnagyobb lyukakra jött egy sztárigazolás és egy első körös játékos. Az offense rákfenéje pedig az volt, hogy nem állt kellő számú minőségi fegyver Prescott rendelkezésére, ezt pedig Cooks érkezésével megoldották. Nehéz kivetnivalót találni a keretben.

Ok a pesszimizmusra: A nagy probléma, legalábbis az én szememben az, hogy Mike McCarthy amúgy is sokat hibázott főedzőként, és eddig a játékhívások nem voltak ott a palettáján. Most hogy ezt átvette, a meccs közbeni madártávlati döntésekben várhatóan még rosszabb lesz, és kiindulva az eddigi munkásságából, a játékhívások kapcsán sem várhatunk előrelépést, inkább egyet hátra. Igazából ez az egyetlen ok, amiért nem tudok teljes mellszélességgel a Cowboys mellett állni egy konferenciadöntős vagy Super Bowl szereplés kapcsán.

7. Los Angeles Chargers

Helyezések: 6., 7., 8., 8., 13.
Helyezés tavaly ilyenkor: 2.

Legnagyobb erősítés: A támadókoordinátor Kellen Moore (vagy hogy Joe Lombardi távozott)
Legnagyobb veszteség: Nasir Adderley visszavonulása
Legerősebb pont: Justin Herbert
Leggyengébb pont: Hogy ők a Chargers?

Ok az optimizmusra: Joe Lombardi végre nem rontja a Los Angeles-i levegőt, de legalábbis a Chargers támadósorához nem lesz semmi köze. Ezzel a felére csökken a csapat szurkolóinak frusztráltsága, meg az enyém is, mikor visszanézem a 15 stick conceptet meccsenként. Kellen Moore-nak is megvannak a hibái, de végre tényleg egy vertikálisabb támadófelfogás jöhet, ami jót fog tenni egyrészt az irányítónak, másrészt a támadósornak, harmadrészt mindenkinek, aki szereti nézni a focit. Nézhetőségre biztosan sokkal jobb lesz a Chargers támadósora, és meglepne, ha hatékonyságban nem lépnének előre egy nagyobbat. Ó, plusz az elit left tackle is visszatér a csapatba, remélhetőleg Keenan Allen és Mike Williams egyszerre is egészséges tud maradni, és Herbertnek sem ütik tropára a tüdejét.

Ok a pesszimizmusra: Egyrészt a sorsolás jóval nehezebb lesz a várakozások szerint, mint a tavalyi tényleges. Másrészt pedig ez továbbra is a Chargers franchise, amely milliószor megmutatta már, hogy nem hivatott igazán nagy dolgokra. A nézők és a szurkolók is pontosan tudják, hogy valami banánhéjon el fognak csúszni. Lehet reménykedni, hogy süvíteni fog az offense, JC Jackson nem lesz hatalmas bust igazolás, mindenki egészséges tud maradni és Brandon Staley is folyton jó döntéseket fog hozni, de túl sokszor fordult már elő, hogy pozitívak voltunk a csapattal, majd pofára estünk.

T-5. San Francisco 49ers

Helyezések: 3., 5., 5., 6., 8.
Helyezés tavaly ilyenkor: 11.

Legnagyobb erősítés: Javon Hargrave
Legnagyobb veszteség: DeMeco Ryans
Legerősebb pont: Kyle Shanahan és a skill playerek
Leggyengébb pont: QB

Ok az optimizmusra: Csak nem fordul elő megint az, hogy mindhárom irányító megsérül, ugye?? Mondjuk nem indul jól a dolog azzal, hogy Purdy már alapból sérülten érkezik az edzőtáborba, de akkor is. És ha a Purdy, Lance, Darnold (igen, még Darnold is) trióból valaki egészséges tud maradni, akkor Shanahan úgyis kihoz egy jó támadósort ebből az egészből. Efelől nem nagyon lehet kérdés, hiszen mindig is így volt, még Beatharddel és Mullensszel is, akiknél mindhárom rosteren lévő QB egyértelműen jobb, ráadásul a skill sor is mérföldekkel jobb, mint annak idején volt – talán a liga legjobbja most, de mindenképp közel van hozzá. Nehéz elképzelni egy nem top10-es támadósort Shanahan irányítása alatt, bármelyikük is lesz a QB.

Ok a pesszimizmusra: Az egyik része a történetnek az, hogy oké, Shanahan ad egy nagyon magas padlót a támadósornak, de azt még mindig nem tudjuk, hogy képes-e a legmagasabb szintre jutni középszerű (vagy rosszabb) irányítóval (a Garoppolo féle SB-menetelésben azért a legvégén inkább a védelem vitte hátán a csapatot, lásd utolsó két meccsen szerzett összesen 31 pont). A történet másik része pedig az, hogy a védelem fenn tudja-e tartani a sikerességét. DeMeco Ryans top3-as védőkoordinátor volt a ligában, és szerintem Steve Wilks nincs ezen a szinten. Ryans és a pass rush el tudta fedni a secondary relatív hiányosságait, képes lesz erre Wilks is?

A pillanat, mikor Lynch leadta a 99. választást a drafton:

T-5. Baltimore Ravens

Helyezések: 4., 5., 5., 6., 7.
Helyezés tavaly ilyenkor: 7.

Legnagyobb erősítés: A támadókoordinátor Todd Monken (és az új elkapók)
Legnagyobb veszteség: A távozó veterán védők (Campbell, Houston, Peters)
Legerősebb pont: Az offense
Leggyengébb pont: Meglepő módon a pass rush és a CB sor

Ok az optimizmusra: A 8 legjobb csapatunk közül a Ravensnek volt a legnehezebb dolga sérülésekkel tavaly, és az utóbbi három évben is nagy problémáik voltak ebből. Most már végre megfordul a szerencse, ugye?? Ha igen, akkor én nagyon sokat várok tőlük, főleg offense oldalon az eddigiekhez képest. Greg Roman egy elég alacsonyra rakott plafont helyezett a passzjáték tetejére, ezt pedig most Todd Monken hatalmas robbanással fogja felnyitni, szerintem óriási javulás várható ebben, és nem lepne meg, ha Lamar Jackson a legjobb szezonját hozná a levegőben (lehet írok is erről majd egy nagyobb cikket). A védelem pedig már tavaly is nagyon jól nézett ki Roquan Smith érkezésével és Mike MacDonald védőkoordinátor belerázódásával, ez tovább folytatódhat.

Ok a pesszimizmusra: Nem igazán hiszek ebben, de a pesszimista hozzáállás az lehet a támadósorhoz, hogy Odell Beckham és Rashod Bateman nem tud egészséges maradni, Zay Flowers újoncként nem tesz hozzá semmit, a QB futójátékot megvágják, Lamar meg amúgy sem tud passzolni, amit a rosszakarói régóta hajtogatnak. A védelemben már jogosabbnak tűnő érv lehet, hogy a pass rush eléggé ingatag lábakon áll Oweh-vel és Ojabóval, a CB-sorban pedig Marlon Humphrey mellett Rock Ya-Sin és Brandon Stephens nem jelent életbiztosítást. Ez a két poszt pedig a legfontosabb egy defense-ben.

4. Buffalo Bills

Helyezések: 3., 4., 4., 4., 5.
Helyezés tavaly ilyenkor: 1.

Legnagyobb erősítés: Az 1-2. körös támadók
Legnagyobb veszteség: Hogy nem lesz külön védőkoordinátor?
Legerősebb pont: Josh Allen
Leggyengébb pont: Jobb oldali tackle

Ok az optimizmusra: Josh Allen továbbra is elit irányító, és ugyan Ken Dorsey-t sok szurkoló kritizálta tavaly, szerintem helytelenül, ugyanis maga az offense elég jól össze volt rakva, egyszerűen hiányzott a játékosállomány. A fal jobb oldalának felét megoldották a drafton, és fegyverek is érkeztek. Dalton Kincaid tight end / big slot elkapó óriásit lendíthet a támadósoron, nagyon izgatottan várom, hogy megnyisson új lehetőségeket. Sőt, a szélvészgyors Deonte Harty is upgrade lesz a WR sorban, így Allennek nem kell egyedül megoldania mindent, mint próbálta a szezon második felében, ahol ennek velejárójaként jóval több interception csúszott be, mint kellett volna – idén remélhetőleg nem lesz akkora szükség a hősködésre, és a könyöke is rendben lesz. A védelembe pedig visszatér Von Miller a sérüléséből, ami óriási löketet ad az egységnek – láttuk a különbséget tavaly. Sőt, Tre White is teljesen egészséges, ahogy a kiváló safety sor is. Ez sokat jelenthet.

Ok a pesszimizmusra: Az nagyon kijött tavaly, hogy a védelemben a pár sztárjátékos rengeteget jelent, nélkülük összeomlik az egész. Von Miller nélkül nem volt pass rush, a safetyk és Tre White nélkül a passzvédekezés is problémás volt. Az optimista hozzáállás ugyebár, hogy csak nem történik meg ugyanez, a pesszimista pedig az, hogy semmi óvintézkedést nem tettek ez ellen egy Taylor Rapp igazoláson kívül. Kérdés továbbá az is, hogy a középső linebacker posztot hogyan oldják meg Edmunds távozása után. És arról se feledkezzünk el, hogy Sean McDermottnak most a védelmet is hívnia kell a főedzői feladatok mellett, ami nem biztos, hogy jól fog elsülni – bár egyes Bills szurkolók optimizmusa szerint Frazier távozása inkább pozitív lesz.

3. Kansas City Chiefs

Helyezések: 1., 1., 2., 3., 6.
Helyezés tavaly ilyenkor: 3.

Legnagyobb erősítés: A tackle-páros (Jawaan Taylor + Donovan Smith)
Legnagyobb veszteség: A tackle-páros (Orlando Brown + Andrew Wylie)
Legerősebb pont: Patrick Mahomes és Andy Reid
Leggyengébb pont: WR-sor

Ok az optimizmusra: Még mindig Reid a főedző? Még mindig Mahomes az irányító? Check és check. Innentől kezdve nem sok minden kell a Chiefs sikerességéhez. És itt van még mindig Travis Kelce, Chris Jones, a támadófal továbbra is erős, a védelmet pedig Spagnuolo irányítja. Nem tűnik rosszabbnak ez a csapat a tavalyinál, amely végigmenetelt a brutál AFC-n és megnyerte a Super Bowlt.

Ok a pesszimizmusra: Tekintsünk el egy Mahomes-sérüléstől, mert az minden csapatot megtorpedózna, de mondjuk Travis Kelce kiesése elég nagy érvágás lenne, mivel ez a WR sor továbbra sem áll valami erős lábakon (kivéve, ha jön Hopkins). MVS elterelőnek hasznos, Toney amikor épp pályán van akkor gadget játékokra jó lehet, Skyy Moore eddig a fumble-jeivel vétette észre magát, Rashee Rice pedig egy újonc, akiért én annyira nem is voltam oda prospectként. Azért ha nem lenne itt Kelce, akkor még Reid és Mahomes zsenijével is lehetnének problémák. A Chiefs tavaly a 4. legegészségesebb csapat volt, így várható idén romlás ebben a kategóriában, illetve a sorsolásuk a várakozások szerint nagyon nehéz lesz a tavalyi könnyű helyett, ami még aggodalomra adhat okot.

2. Cincinnati Bengals

Helyezések: 1., 2., 2., 2., 4.
Helyezés tavaly ilyenkor: 8.

Legnagyobb erősítés: Orlando Brown
Legnagyobb veszteség: A kezdő safety sor
Legerősebb pont: A Burrow-Chase-Higgins tengely
Leggyengébb pont: A safety sor

Ok az optimizmusra: A safety soron kívül nem változott rossz irányba semmi a csapatnál. Egyben tartották a keretet és sikerült megerősíteni a támadófalat Orlando Brownnal. Ami viszont talán még nagyobb szó, hogy sikerült megtartani a zseniális védőkoordinátor Lou Anarumót, aki így még idén is többet fog kihozni a védelméből, mint azt az egyének összessége jelentené – emiatt nem aggódok túlzottan a safety sor kapcsán. Sőt, a támadóoldali edzői stáb is maradt, Zac Taylor munkáját így továbbra is Brian Callahan segíti. Tavaly láthattuk, hogy a kezdeti nehézségek után magára talált a támadósort, sikerült változtatni, ami mindenképp nagyon jó jel a jövőre nézve. Meg persze amíg itt van Burrow, Chase és Higgins, addig nagy bajok nem lesznek, azt pedig megmutatták már, hogy minimum tudják tartani a lépést a Chiefsszel és a többi nagyágyúval.

Ok a pesszimizmusra: Őszintén, nem nagyon jutott eszembe sok minden ide, még ha nyilván egy topcsapatnál azért ez elő is fordul. Az átlagnál kicsit egészségesebbek voltak (10.), de nem durván – persze a sok sérülés miatt mindig lehet aggódni, de ezt mindenkinél le lehetne írni. A sorsolásuk ráadásul még könnyebb is lesz a tavalyinál. Talán amiatt lehet leginkább aggódni, hogy a támadóoldali edzői stábnak tavaly is kellett egy hónap, amíg megoldásokat talált, és ha most az év végén kerülnek gödörbe, akkor ez problémás időzítés lehet. De a tavalyi változtatások és még inkább Burrow stílusigazítása (gyorsabb passzok, sackek kerülése) ezt is csökkentik.

1. Philadelphia Eagles

Helyezések: 1., 1., 2., 3., 3.
Helyezés tavaly ilyenkor: 16.

Legnagyobb erősítés: A védőkoordinátor Sean Desai?
Legnagyobb veszteség: A támadókoordinátor Shane Steichen
Legerősebb pont: Falak
Leggyengébb pont: A kevésbé értékes posztok (RB, LB, S)

Ok az optimizmusra: Az Eagles tavaly Super Bowlba jutott és majdhogynem ugyanazzal a kerettel vág neki ennek a szezonnak is, ráadásul a gyenge NFC-ben. Ó, és azt ne felejtsük el, hogy tavaly az Eaglesé volt a liga legjobb kerete, ez tért most vissza 1-2 kivétellel. Hurts szintet lépett, ilyen kisegítőszemélyzettel pedig a támadósor zakatolni fog továbbra is. A védelem pedig még akár előre is léphet, hiszen Jonathan Gannon alatt a jó irányítók ellen folyamatosan szenvedtek, az ő helyét pedig Sean Desai veszi át, aki nem csak tetteti majd a Fangio-védelmet, hanem ténylegesen azt is használja majd, amivel akár előlépés is lehet ilyen téren.

Ok a pesszimizmusra: Az Eaglesnek baromi könnyű útja volt tavaly a Super Bowlba, egy nagyon könnyű sorsolás az alapszakaszban, majd a rájátszásban is. Emellett az egyik legegészségesebb is volt a gárda, amire nem lehet idén is számítani. Ráadásul a CB-duó eddig is öreg volt, náluk kiváltképp bármikor beüthet a krach. További aggodalomra okot adó dolog, hogy a zseniális munkát végző Shane Steichen távozott támadókoordinátori posztról, Brian Johnson pedig ugyan alatta dolgozott, így a rendszer vélhetően marad, de play callingban mindenképp várható visszaesés.

Howie Roseman az idei draft után:

I'M Touching Myself Tonight - Deadpool GIF - Dead Pool Ryan Reynolds Im Touching Myself Tonight - Discover & Share GIFs

Itt pedig megtekinthetitek mind az öt szerkesztő egyéni listáját. 

13 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ThySoul
ThySoul
2023-06-01 05:17

Bills részről az O biztos rendben lesz, Allen nem lesz sérült, az emberanyag jobb lett, nem látom ez miért ne működne.

Defense az más, szerintem a secondary mélység rendben van (lesérülni a teljes állomány meg csak nem fog idén is), ellenben a pass rush Miller nélkül tényleg 0, ott szerintem lesznek bajok.

McD meg okés lesz, Fraziernél csak jobban tudja hívni a játékokat, HC feladatait meccs közben meg eddig is szarul oldotta meg, ha ugyanezt hozza csak jobb lesz a D már megérte

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
2023-06-01 14:30

“…nem látom ez miért ne működne.”

Esetleg lehet, hogy mégis hiányzik majd Daboll.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fetyke
2023-06-01 16:45

Tavaly sem hiányzott (szerintem), ha ő az OC Allennek ugyanúgy sérült lett volna a könyöke meg nem lett volna értelmes célpontja diggsen kívül :D

Tuskó Hopkins
Tuskó Hopkins
2023-06-01 18:17

“Lamar meg amúgy sem tud passzolni, amit a rosszakarói régóta hajtogatnak.”

Aha a rosszakarói. Tehát attól függ a dobási képessége, hogy a jót vagy rosszat akarunk neki.

A kifejezés amit kerestél “a rossznyelvek”. (Vagy a kevésbé elvakult fanok, de ezt most hagyjuk.)

camillo 7777
Reply to  Tuskó Hopkins
2023-06-02 05:49

Én kb ugyan az értelmeztem a cikkből, amit te itt írtál.

Kopi3.14
Kopi3.14
2023-06-01 13:19

Ránézve a csapatokra az élen, mindenhol leírva, hogy nagy változás nincs, nekem kérdés, mégis miért nem a Chiefs a top.

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2023-06-02 05:16

leginkább mert Józsi visszaesést vár tőlük (podcastben beszélt róla). Ha 6. helyett mondjuk 3.ra teszi, akkor eaglesszel már holtverseny van az első helyen.

Zotya
Zotya
2023-06-01 10:33

Hogy néz ki a többször is említett “egészségességi” lista? Van hozzá linketek?

R4v3N
R4v3N
2023-06-01 09:52

Chiefs:
“illetve a sorsolásuk a várakozások szerint nagyon nehéz lesz a tavalyi könnyű helyett, ami még aggodalomra adhat okot.”
A tavalyi könnyű helyett?!
Másról sem szólt a tavalyi offseason, mint, hogy történelmi nehéz sorsolása van a Chiefsnek.
A Broncos meg a Raiders gyengélkedése miatt ez meghíusult.

katonadani
Reply to  R4v3N
2023-06-02 05:13

igen, holtszezonban nagyon nehéznek tűnt, de a tényleges erősség már könnyű volt az általad említettek miatt is.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2023-06-01 08:04

“a Ravensnek volt a legnehezebb dolga sérülésekkel tavaly, és az utóbbi három évben is nagy problémáik voltak ebből” – amikor pár éve a Washingtonnál volt állandóan a fél csapat sérült, akkor az volt a mondás, hogy mert rossz az orvosi és az erőnléti edzői stáb. Szerinem ez teljesen jogos, főleg mivel 1-2 személyi változás után volt javulás. Szóval egyrészt ez (bal)szerencse kérdése, másérszt ha évekig rossz a helyzet el kell gondolkozni, hogy mindenki kellően kompetens e.

camillo 7777
2023-06-02 05:47

Nem éreztem, hogy elsők leszünk ezen a listán, olyan 3.ik helyet éreztem reálisnak.
Nagyon szerencsések voltunk a sérülésekkel előző szezonban és a sorsolás se volt erős.
Az edzői gárdai is hatalmas változáson esett át.

Nehéz azt mondani, hogy biztosan hozzuk a tavalyi szintet.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x