Connect with us

Minden ami NFL

2023 legígéretesebb draftolatlan újoncai

A 2023-as drafton 259 játékost választottak ki, de az újoncoknak nem a játékosbörze volt az utolsó sanszuk, hogy NFL-szerződést kapjanak. Idén 486 újonc játékos került be valamelyik franchise 90 fős előszezon-keretébe, a céljuk pedig az, hogy túléljék a keretszűkítést, és elcsípjenek egy helyet a csapatok 53 fős keretében. Mi pedig összegyűjtöttük azokat a draftolatlan rookie-kat, akiknek a legjobb esélyük van arra, hogy sikeresek legyenek a profik között is.

A történelem megmutatta, hogy nem szabad leírni a draftolatlan újoncokat (UDFA), elég csak a kétszeres MVP Kurt Warnerre, James Harrisonra, Tony Romóra, Wes Welkerre vagy Antonio Gatesre gondolni. Persze az övékhez hasonló sikersztori ritka, de számos draftolatlanból válik legalább stabil kezdőjátékos idővel.

Andre Carter II, Edge, Minnesota Vikings

Az egyik legnagyobb idei UDFA fogás az Army passzsiettetője, Andre Carter lehet. A konszenzus alapján a draft negyedik körére várták őt a szakértők, de a szezon előtti mock draftoknál az első körben is felmerült a neve.

Carter a harmadik egyetemi évében (2021-ben) elit számokat hozott, 59 nyomás és 15 sack került a neve mellé. Továbbá 93.4-es passzsiettető grade-et ért el a szezonban a PFF-től, ami Aidan Hutchinsonnal holtversenyben a legjobb volt a posztján az FBS-ben (az NCAA első osztálya). A tavalyi senior évében visszaestek a számai, de összességében még mindig jó passzsiettetőnek számított. Magasságához (199 cm) képest kifejezetten dinamikus a mozgása, ami egy 3-4-es védelmi rendszerben a külső linebacker elengedhetetlen tulajdonsága. A probléma vele, hogy az Armyn edződött, ahol nem épp a focin van a hangsúly, így egyáltalán nem erre specializálódott a tréningje, így pedig idő kell neki (akár 1-2 év is), amíg NFL-testet tudnak neki varázsolni.

Hol lehet helye a rotációban?

A Vikings 2022-ben váltott 4-3-ról 3-4-re, idén pedig az új védelmi koordinátor, Brian Flores alatt is ez lesz a csapat alap felállása, ami passzol Carter skill setjéhez. Danielle Hunter helye az egyik oldalon egyértelmű, már amennyiben nem távozik ő is az újjáépülés jegyében, míg mellette ott az 1 évre 13 millió dollárért igazolt, de folyamatosan sérült Marcus Davenport. Jó eséllyel tehát bőven lesz lehetőségük a cseréknek is pályára lépni idén.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A két top játékos mögött nem túl acélos a sor: D.J. Wonnum, Patrick Jones II, Curtis Weaver, Luiji Vilain (tavalyi UDFA), Benton Whitley (idei UDFA) és Carter van még a rosteren. Így tehát akár újoncként is kaphat akár szerepet, de még inkább jövőre lehet keresnivalója, hiszen Davenport és Hunter helye sem biztos a 2024-es rosteren. Csodát persze még nem kell várni tőle, ugyanis biztosan kell majd neki idő ahhoz, hogy a profik között is érvényesülni tudjon, például rengeteg súlyt kell még felszednie. A méretei és agilitása viszont kiváló alapot jelentenek a pass rusher poszton – ha az edzői stáb megfelelő türelemmel áll hozzá, néhány év múlva könnyen lehet belőle akár stabil kezdő is.

Isaiah Land, Edge, Dallas Cowboys

Land nem rendelkezik prototípus szélső passzsiettető felépítéssel (190 cm, 107 kg), mégis domináns szezont tudott hozni 2021-ben. Az egyetemi másodosztályban (FCS) szereplő Florida A&M színeiben 19-szer vitte le az ellenfél irányítóját az utolsó előtti szezonjában, de a végzős idényében is 7,5 sacket szerzett. Rá is igaz ugyanaz, ami Carterre, mindenképp meg kell erősítenie a testét, hogy bírja a gyűrődést a front 7-ben.

Hol lehet helye a rotációban?

A Cowboysban játszik a liga egyik legjobb pass rusher-duója Micah Parsons és Demarcus Lawrence személyében, bár Lawrence tavalyi teljesítménye elmaradt a korábbi években tőle megszokottól. A mögöttük lévő rotáció viszont telítettebb, mint a Vikings esetében. A tavalyi második körös Sam Williams korrekt játékot hozott, illetve ott van még a veterán Dante Fowler, aki az előző idényben pass rush specialistaként jól teljesített. Idén tehát olyan sok lehetősége nem lesz Landnek, ami nem is feltétlenül baj, de hosszabb távon lehet benne potenciál az atletikusságának és a technikájának köszönhetően, pláne úgy, hogy 1-2 év múlva jó eséllyel sem Fowler, sem a 31 éves Lawrence nem lesz már a csapatnál.

Eli Ricks, CB, Philadelphia Eagles

Ricks három évig játszott az LSU-ban, csak a végzős idényében ment át a Crimson Tide-hoz. A cornerbacket egykor elsőkörös tehetségnek gondolták, freshmanként All-American lett, miután 10 mérkőzésen 4 interceptiont és két visszahordott TD-t is szerzett. Ezt a teljesítményét a következő években ugyanakkor nem tudta megközelíteni, így végül senkinek nem kellett a drafton.

Hol lehet helye a rotációban?

Az Eagles secondary eléggé telített, a két kezdő Slay, Bradberry, illetve Avonte Maddox is jó idényt hozott 2022-ben. Előbbi kettő ugyanakkor egyre inkább benne van a korban, hosszú távon mindenképp kell az utánpótlás, a második sorra pedig amúgy is ráfér az erősítés. Amennyiben Ricks vissza tud térni a 2020-as formájához, akkor 1-2 éven belül akár kezdőig is vihetné. Számára a nehézséget az jelenti, hogy elég lassú 40 yardos időt produkált, ami nem túl jó előjel a cornerbackeknél.

Jalen Redmond, DT, Carolina Panthers

Redmond egy különösen atletikus belső védőfalember, aki több technikából is meg tudja bontani az ellenfél támadófalát, de leginkább 3-technique defensive tackle-ként lehet benne potenciál. A draftértékét főként az inkonzisztenciája csökkentette le, illetve a kórképe is problémásnak tűnik, sajnos többször megsérült a térde az Oklahománál töltött évei alatt. Az egyetemen sem feltétlenül a neki kedvező védekező séma dominált, és nem is használták ki kellően Redmond erényeit a passzsiettetés terén, így még nem igazán láttuk a legjobbját. Amilyen alacsonyan van a padlója, olyan magasan lehet a plafonja, érdemes tehát rajta tartani a szemünket.

Hol lehet helye a rotációban?

Derrick Brown harmadik évére passz és futás ellen is remek mutatókat hozott, cserébe ő az egyetlen igazán jó játékos a fal közepén. A párja idén is várhatóan Matt Ioannidis lesz a kezdőben, ő évek óta stabil, de nem kiemelkedő szinten játszik. Ott van még a tavaly négy meccsen kezdő Bravvion Roy, illetve érkezett még Shy Tuttle a Sainstől és a tavaly Denverben kezdő DeShawn Williams. Őket a rutinjuk Redmond elé helyezheti, ráadásul az átállás sem egyszerű a poszton, de ezzel együtt nem olyan veretes ez a névsor, hogy ne kapjon szerepet akár már újoncként a rotációban.

Ivan Pace Jr., LB, Minnesota Vikings

A Vikings újabb fogása, aki talán a legnagyobbat robbanthatja a draftolatlanok közül. Az NCAA 2022-es All-American csapatában a következő három linebacker kapott helyet: Will Anderson (1/3 a drafton), Jack Campbell (1/18) és Ivan Pace Jr., aki a posztján egyébként a legjobb PFF-értékelést kapta a 2022-es szezonban. Futás ellen és passzsiettetésben remekül teljesített, bár coverage-ben könnyen égethető. A fizikai adottságai is kérdésesek, eléggé alulméretezett (vékony és a karjai is nagyon rövidek), de ezt a gyorsaságával kompenzálhatja, és igazi playmaker is válhat belőle.

Hol lehet helye a rotációban?

Eric Kendricks távozásával Jordan Hicks, Brian Asamoah és Troy Dye alkotják most a vázat, melléjük bőven elfér egy Pace típusú mozgékony linebacker. Ráadásul a kiváló blitzelés (ebben a legjobb) és a gyorsaság remekül illenek Brian Flores védőkoordinátor rendszerébe is. Összességében a passzjáték ellen azért bajban lehet ez az egység, sem Pace, sem a többiek nem kifejezetten jók coverage-ben, bár legalább benne van potenciál az atletikussága miatt.

Lonnie Phelps, Edge, Cleveland Browns

Egy újabb szélső passzsiettető, akiben lehet fantázia. Phelps alulméretezett a pozíciójához képest, rövid karjai vannak, viszont kifejezetten robbanékony, amivel érvényesülni tudott az egyetemi szinten: 23 sacket hozott össze négy év alatt a Kansas Jayhawksnál. Az NFL-hez természetesen neki is meg kell erősödnie, de az atletikusságára alapozva könnyen stabil kiegészítővé válhat.

Hol lehet helye a rotációban?

Myles Garrett a liga talán legjobbja, érkezett Za’Darius Smith a Vikingstől és Ogbonnia Okoronkwo is kifejezetten jó pass rush-mutatókat hozott tavaly. A negyedik számú pass rusher pozíciójáért lehet harcban Phelps tavalyi újoncokkal és egy másik idei draftolatlannal. Abszolút van esélye az 53 fős rosterre, ha máshogy nem, akkor kezdetben a speciális egységben és szituációs pass rusherként.

Emil Ekiyor Jr., G, Indianapolis Colts

Ekiyor az Alabama Crimson Tide kezdő jobb oldali guardja volt három éven keresztül, passzblokkban és futásblokkban is egy megbízható és tapasztalt játékosnak számít. Az utolsó két egyetemi szezonjában 393 passzblokkoló snapen mindössze 8 nyomást engedett sack nélkül. A gyengesége, hogy oldalirányban nem igazán dinamikus, így a gyorsabb belső passzsiettetők problémát okozhatnak neki a profik között.

Hol lehet helye a rotációban?

Bár az elmúlt két idényben gyengébb teljesítményt nyújtott, Quenton Nelson helye a bal oldali guard pozícióban egyértelmű. A másik oldalon tavaly legtöbbször Will Fries kezdett, de kifejezett gyenge pontnak számított. Ekiyor ebben a pozícióban hozott konzisztensen jó teljesítményt, egy olyan opció lehet a támadófalban, akit kis túlzással az első héten be lehet rakni a kezdőbe minőségbeli visszaesés nélkül.

Keaton Mitchell, RB, Baltimore Ravens

Mitchell kizárólag a futójátékosok pozíciós értéke miatt nem kelt el a drafton, az egyetemen nyújtott teljesítményével maximálisan kiérdemelte volna a kiválasztását – a Ravens köszönte is szépen az ajándékot. Mitchell az egyik legalacsonyabb, de az egyik leggyorsabb running back az újoncok között, a combine-on 4,37-es 40 yardot futott. A felépítéséből adódóan nem használható power runokra, főként külső futásokkal operál, azokkal viszont kifejezetten sikeresen: a tavalyi egyetemi szezonban ő hozta a legtöbb (54) 10+ yardos futást, ahogy a futókísérletenként hozott 7 yardja is nagyon jól mutat a tavalyi évből.

Hol lehet helye a rotációban?

Bár Greg Roman távozott az előző idény után és Todd Monken lett az új támadókoordinátor, a Lamar Jackson köré épülő csapatban továbbra is egészen biztosan nagy hangsúly lesz a futójátékon. Jelenleg ezen a poszton rosteren van J.K. Dobbins, Gus Edwards, Kenyan Drake és Justice Hill is, közülük talán Dobbins emelkedik ki, de Mitchell beléphet ötödiknek ebbe a társaságba. A special teamben biztosan, de támadásban is bőven juthat neki snap, ott pedig a gyorsaságával benne lehetnek a highlight play-ek. Leginkább elkapásoknál lehet benne a fantázia a többiekhez képest, hiszen ebben Dobbins és Edwards sem jeleskedik.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!