Connect with us

Magyar foci

A Budapest Wolves nyerte a HFL-döntőt!

A XVII. Hungarian Bowlon a rekordbajnok Budapest Wolves és az újoncként fináléba jutó Újpest Bulldogs nézett farkasszemet egymással a Kincsem Parkban, és végül 49-28 arányban a Wolves hódította el a magyar kiemelt bajnokság trófeáját!

Fotó: MAFSZ Facebook oldal

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a bevonuló csapatokat, ahogy a pályára léptek. Több mint 2000 néző buzdította a játékosokat, remek volt a hangulat, ugyanakkor a lelátón érezhetően többen voltak a Wolves szimpatizánsai, akik sokkal esélyesebbek voltak az előzetes várakozások alapján.

Első félidő

A pénzfeldobást a Bulldogok nyerték, akik átadták az első támadás lehetőségét a Wolves részére. A Farkasok támadóegységét kisebb meglepetésre egy first down után leparancsolta a pályáról a Bulldogs védelme. Az újpestiek támadósora sem akart a defense-től lemaradni. Sok motiönnel operálva a vörös zónába jutottak, ahol egy sikeres negyedik kísérletet követően Tóth Gábor irányító futott touchdownjával megszerezték a vezetést. (0-7)

Egy remek visszahordást követően jó mezőnypozícióból indult a Farkasok következő támadása, amit ki is használtak. Negyedik és 12-re megcsinálták a first downt Varga Tamás elkapásával, majd Bencsics Márk passza a célterületen belül találta meg Varga Pétert, ezzel egyenlített a Wolves. (7-7) A Bulldogs ezt követően három kísérlet után azonnal puntolni kényszerült, majd a Wolves no huddle offense-e néhány játék alatt végigszáguldott a pályán. Bencsics Márk 32 yardos TD-passzt osztott ki Bartos Ferencnek, ezzel a Farkasok átvették a vezetést. (14-7)

A következő drive-ban újra elkapta a fonalat a Bulldogs offense, folyamatosan jöttek a pozitív játékok. Elsősorban futásokkal és screenekkel operált az újpestiek támadóegysége, majd Andres Fernandes 30 yardos, káprázatos futásával goal to go szituációba kerültek. Itt azonban kulcsszituációban két buta szabálytalanságot is elkövettek: egy delay of game és egy false start büntetés miatt 10 yardot kidobtak az ablakon, ami megbosszulta magát. Tóth két incomplete passzát ugyanis egy elhibázott field goal kísérlet követte, így a remek drive-ból végül nem szereztek pontot.

A Wolves soron következő támadásánál fél percre felrobbant a lelátó. Úgy tűnt, hogy Bencsics Márk egy 80 yardos futással touchdownt szerzett, de korai volt az öröm: egy holding büntetés miatt visszavonták a pontszerzést. A Farkasok azonban könyörtelenül haladtak előre, dacára annak, hogy rengeteg büntetést szedtek össze már az első félidőben. Saját térfelükön is nekimentek egy negyedik kísérletnek, majd ismét Bencsics és Bartos játszottak össze, amely újabb TD-t eredményezett. (21-7)

A Bulldogs irányítója, Tóth Gábor másfél perccel a félidő vége előtt interceptiont dobott, ami könnyen korai kiütést eredményezhetett volna, azonban a Wolves már nem tudott pontokat szerezni a labdaszerzést követően.

A félidei szünetben a Magyar Amerikai Futball Dicsőségek Csarnokának új tagjait, Faragó Richárdot és Schwarz Ferencet köszöntötte a publikum, mindketten hatalmas ovációt kaptak.

Második félidő

A Bulldogs a második félidőben igyekezett nagyobb hangsúlyt fektetni a direkt QB futásokra, ami már az első támadósorozatban kifizetődött. Tóth Gábor Schrieber Andrásnak kiosztott TD passzával már csak 7 pont volt a felek között a különbség. (21-14)

Ennél közelebb azonban már nem került ellenfeléhez a Bulldogs, a szünet után – a meccs végi térdelés kivételével – egyetlen egy alkalommal sem tudták megállítani a Wolves támadóegységét, így nem volt esélyük megfordítani a mérkőzést. Bartos Ferenc egymás után három first downt szerzett a következő drive-ban, képtelenek voltak őt tartani a Kutyák védői. Ezt követően Czirók Márton is el tudott szakadni őrzőjétől, és jött is Bencsics TD-t érő átadása, mintha zsinóron húzták volna. (28-14) Egy Bulldogs 3 and out és egy nagyon rövid punt után azonnal büntetett a Wolves: Bencsics 44 yardos TD passzal találta meg Varga Tamást. (35-14)

Ekkor lehetett először azt érezni, hogy eldőlni látszik a mérkőzés, de a Bulldogs becsületesen küzdött a végéig. Egy kiváló fake screen passzjátékkal sikerült becsapniuk a Farkasok védőit, Tóth Gábor átadását Csikós Ádám szedte le, amivel szépített a Bulldogs. (35-21) A folyamatosan fáradó újpesti védelem – amely addig kiválóan fogta a futást – a Farkasok negyedik negyedbe átnyúló támadósorozatát sem tudta megakasztani, így újabb TD-t írt fel az eredményjelzőre a Wolves Gombos Dávid révén. (42-21)

A Bulldogs kitartóan küzdött a végsőkig, 3. és 16-ra Tóth egy majdnem 50 yardos bombát indított meg, amit Schrieber András nagy nehezen megszelídített. A vörös zónában Bali Ákos játszotta magát üresre, és juttatta be a labdát Tóth passza után az end zone-ba. (42-28) A mérkőzésből ekkor már csak 7 perc volt hátra, és a két labdabirtoklásos hátrány tudatában a Bulldogs onside kickkel próbálkozott, sikertelenül. A rövid pályát könyörtelenül kihasználta a Wolves, egy Czirók jet sweepet követően már a 4 yardoson volt a labda, majd Bencsics kiosztotta hatodik TD passzát is, Czirók pedig második TD elkapását szerezte meg, beállítva ezzel a végeredményt. (49-28)

Az esélyesség terhe nem nyomta agyon a Farkasokat, akik az első negyedet leszámítva végig a kezükben tartották a mérkőzést. A döntő legjobb játékosának a Wolves ellenállhatatlanul játszó irányítóját, Bencsics Márkot választották meg.

Budapest Wolves – Újpest Bulldogs 49-28 (7-7, 14-0, 14-14, 14-7)

A lefújást követően Czirók Márton így értékelte a mérkőzést:

“Ha úgy vesszük, hogy az egész szezon során nem vezettek ellenünk soha, akkor akár meg is ijedhettünk volna. Én nem aggódtam, mert tudtam, hogy egy veterán társaság a miénk, főleg a támadósorban, akik amikor akarnak, akkor össze tudják kapni magukat és meg tudják mutatni, hogy még mindig ők a legjobbak Magyarországon, a HFL-ben. Jól küzdöttek az újpestiek, sokkal jobban, mint ahogy vártuk, sokkal nagyobb ellenállást fejtettek ki. Ezért gratulálok is nekik, mert nagyon szép teljesítményt nyújtottak. Ők egy fiatal társaság, övék a jövő, de még a miénk a magyar bajnoki cím.

Az első félidőben végig dupláztak, végig egy mély safetyt helyeztek a cornerback fölé. Ez egyértelműen megnyitotta a helyet a túloldalon, és azt Danku Dávidék nagyon jól ki is használták a playhívásban. Frank (Bartos Ferenc) egy kiváló elkapó, aki hozta az első félidőben a két TD-t. Természetesen a két TD után kénytelenek voltak reagálni, levették rólam a safetyt. Emiatt egy az egy elleni párharcok jöttek ki, a második félidőben több lehetőségem volt. De ezért csapat a csapat, nem egyszemélyes show az egész, ezt így kellett csinálni.

Én nagyon szeretném, ha ezt tovább folytatnánk, de ez nagyon sok mindentől függ, a többiektől is. Most jöhet a pihenés és a buli!”

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!