Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL tehetségkutatóinak élete és mindennapjai

Egyetlen csapat sem lehet hosszú távon sikeres az NFL-ben a megfelelő utánpótlás nélkül. Évről évre több ezer fiatal tehetség közül kell kiválasztani a legjobbakat, amit viszont megfelelő feltérképezés nélkül nem lehet hatékonyan végezni. Itt jönnek képbe a scoutok, akik annak szentelik az életüket, hogy felkutassák a minél tehetségesebb játékosokat. A szerepük megkerülhetetlen, a csillogás viszont elkerüli őket, így most bemutatjuk, hogy néz ki egy átlagos NFL scout munkája.

Egy átlagos NFL-szurkoló ismeri a kedvenc csapatának edzőjét, játékosait, general managerét, talán néhány segédedzőt is, de az NFL csapatok scouting pozícióiban lévő embereknek nem csak a nevét nem ismerjük, hanem a tevékenységüket sem. A közhelyek szerint az életük tele van utazással, gyorséttermi kajával, hotelszobákban töltött napokkal, papírokkal és egyetemi mérkőzések nézésével, de mennyi ebből az igaz?

A scout feladata

A csapatépítés irányvonalát természetesen a general managerek határozzák meg, a scoutok feladata alapvetően a kivitelezés. A GM-ek megbeszéléseket és eligazításokat tartanak a scoutok körében és körvonalazzák, milyen típusú, posztú és karakterű játékosok kellenek az adott csapatnak. Ezt követően a scouting director leosztja az adott országrészeket az egyes felderítők között, majd az adott scout a hozzá tartozó összes iskolát meglátogatja az ACC iskoláktól a divízió III-as főiskolákig.

Persze több ezer diákot lehetetlen felmérnie mindössze pár tucat embernek, így a scoutok számára nagy segítséget jelent a National és a Blesto adatbázisai, ahol rengeteg információt találnak az Egyesült Államok és Kanada minden olyan játékosjelöltjéről, aki NFL-potenciállal rendelkezik. Természetesen az adott csapat megfigyelő részlegének van saját adatbázisa is – és ez az, ami igazán fontos.

Az adott játékosról rendelkező információk 90 százaléka (sérülések, fizikai paraméterek, statisztikák) ugyanis rendelkezésre áll minden csapat számára. Ez alapján viszont nem lehet magabiztos véleményt mondani egy-egy prospectről, pláne nem a második-harmadik napos játékosok esetében. Itt jönnek képbe a scoutok, ők teszik hozzá a maradék 10 százalékot az információhalmazhoz és a legtöbb esetben ez az, ami eldönti, hogy az adott csapat jól vagy rosszul fog draftolni. Például a Rams brutálisan sok pénzt költött a játékosmegfigyelő hálózatára, ami az egyik, ha nem a legjobb az egész ligában – mindez pedig meg is látszik a rengeteg hátsóbb körös, kezdő kaliberű saját nevelésű játékosban.

A scout egy napja

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Mielőtt az NFL scout meglátogatná az adott iskolákat, felveszi a kapcsolatot az adott program NFL-összekötőjével, és egyezteti a látogatás részleteit. A játékosmegfigyelők általában reggel 7 és 8 óra között érkeznek az iskolákba, ahol először az edzőkkel találkoznak. A délelőtt jellemzően filmnézéssel, egyeztetésekkel, beszélgetésekkel telik, amelyek során a scoutok háttérinformációkat szerezhetnek az egyes játékosokról. Nemcsak a főedzők, hanem a pozíciós edzők, támadó-, illetve védőkoordinátorok, erőnléti edzők, de még a gondnok is tud fontos morzsákat csepegtetni az iskolai prospectekről. Sőt, a játékos karaktere és személyes magaviselete szinte csak így ismerhető meg.

Délután az irodákból kimozdulva irány a pálya. Felmerülhet a kérdés, hogy ha látták a játékosok videóit, akkor minek néznék meg élőben is? Ez azonban nem időpazarlás, hiszen a pályán minden részletet láthatnak. Értékes információt szerezhetnek a játékos bemelegítési metódusától kezdve a hozzáállásán, a verbális és non-verbális kommunikáción át egészen a technikai részletekig mindenről. Például Connor Williamst, a Miami Dolphins játékosát úgy térképezték fel, hogy a tackle akkor térdsérülés miatt nem is játszott. A pálya melletti tevékenységeiből ugyanakkor számtalan tanulságot le lehetett vonni: nem lazított és viccelődött, hanem a többieknek segített, a táblára rajzolva magyarázott és személyes tanácsokat adott.

Ezen iskolalátogatások az ősz nagy részét kitöltik, a scoutok államról-államra, városról-városra, iskoláról-iskolára menve járják az országot, hogy minél több hozzájuk tartozó prospectről jelentést készítsenek.

Az éves beosztás

A május, június és a július első hetei, azaz az NFL draft utáni és az előszezon eleje közötti időszak alatt tudnak pihenni a scoutok. Ilyenkor a játékosmegfigyelők a családjukkal vannak, lazítanak, feltöltődnek és elvégeznek mindent, amit az ezt követő 8-9 hónapban nem tudnak. Július végén jönnek az edzőtábori feladatok: az egyes pozícióért versenyző játékosok értékelése, a draftoltak teljesítményének felmérése ilyenkor az elsődleges. Aztán augusztusban amellett, hogy saját csapatuk keretét értékelnék, felderítik a liga többi franchise-át is cut-jelölteket és waiver claim célpontokat keresve.

Augusztus végétől kezdve az utazásé a főszerep. Az area scoutok megnézik a hozzájuk tartozó iskolákat, információt gyűjtenek a prospectekről, míg a pro scoutok előzetes jelentéseket készítenek a jövőbeli ellenfelekről és potenciális cserecélpontokról. Ez az időszak novemberig tart: egyrészt az utazó játékosmegfigyelők ekkorra fejezik be az iskolalátogatásokat, valamint a trade határidő is korlátolja a lehetőségeket.

Decemberben az utazó játékosmegfigyelők összesítik a jelentéseket és meghatározzák a potenciális célszemélyek körét. Emellett elkezdődik az egyetemi futball rájátszása és a bowl meccsek, ahol a legjobbak csapnak össze egymással. Ilyenkor az értékelések finomhangolására is van lehetőség (az All-Star mérkőzések edzései után például informális interjúkat készíthetnek bármelyik prospecttel), plusz fel lehet fedezni radar alatt mozgó játékosokat is.

A január már a legkritikusabb időszak. A fekete hétfőn nem csak a GM és az edző veszítheti el az állását, hanem olykor velük együtt a scout team is. De a változások érinthetik a filozófiát, a munkakört, a sémát, vagy az osztályzási metódust is.

A február-március már a célegyenes, ugyanis ekkor zajlik a combine és a pro dayek időszaka. A fizikai felmérők természetesen ellopják a show-t, de az igazán fontos munka nem az edzőpályán, hanem az interjúszobában zajlik. Egy megfigyelő például elárulta, hogy Mitchel Trubisky pro dayén nem az irányító passzait figyelte, hanem azt, hogyan viselkedik a többi játékossal, és hogy lehet-e belőle igazi vezér.

A combine-on való interjúztatást pedig úgy kell elképzelni, mint a rapidrandit: hosszú folyosó mentén mindenhol szobák, melyekben az adott csapat alkalmazottai várják a játékosokat. A 15 perces beszélgetések során az edzői stáb és a front office tagjai is ott vannak és a korábban említett videózás mellett próbálják felmérni a játékos emberi oldalát és a pályán kívül mutatott viselkedésmintáit is. Ezekből és az évközi értékelésekből állítják össze a csapatok a végleges draftlistájukat. (Március emellett a szabadügynök piac rajtja is, amikor a pro scoutok kiértékelik a szabadügynökök teljesítményét is egy esetleges átigazolás kapcsán.)

El is érkeztünk áprilishoz, a draft hónapjához, amikor összesítik és véglegesítik az egész idény során tapasztaltakat. Ez elég hosszú folyamat: 2018-ban a San Francisco GM-je, John Lynch elárulta, hogy majdnem 200 játékos volt a boardjukon, akiket sorrendbe kellett rakni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb helyen van “cross-checking” a scoutok közt, tehát például X játékosmegfigyelő felelős egy adott régióért, de utána megnézi az egész ország elkapóit is (egy másik régiós megfigyelő meg mondjuk a pass rushereket), így legalább két szakavatott szem értékeli a prospecteket – ahol megtehetik, ott akár három-négy is.

Majd kezdődik minden elölről.

Hátrányok

A játékosmegfigyelői hivatás inkább életforma, mint munka, amely során szinte soha nem lehet kikapcsolni, Dave Searst – aki 15 évig szolgálta a Detroit Lionst, mint az egyetemi scouting igazgatója — például a felesége rajtakapta, amint lányuk tánctanárát nézi, és a lábmunkáját dicséri. Sears több mint 3000 éjszakát töltött el Marriott szállodákban és évente több mint 300 játékosértékelést végzett el.

Korai kelés, egész napos tárgyalás, beszélgetés, videónézés, jelentés írás. Egye-egy jelentés megírása Sears elmondása szerint 30-90 percet vesz igénybe a játékostól függően. Az utazás és a stressz mellett sokan felhozzák, hogy a kevés pihenés mellett is mindig a maximumot kell nyújtani, ráadásul az étkezésre sem tudnak megfelelő hangsúlyt fektetni, és ahogy ezt korábban említettem az év nagy részét a családtól távol kell eltölteni.

Mi kell hozzá?

Az NFL csapatok általában 7-10 főállású scoutot foglalkoztatnak, de pénzügyi lehetőségektől függően lehetnek eltérések. Ahhoz, hogy te is egy legyél közülük általában kell főiskolai diploma, jellemzően üzleti, marketing, értékesítési vagy sportmenedzsment szakon. Természetesen fontos, hogy értsd a játékot, és tudd milyen kvalitások kellenek egy adott poszthoz, illetve elengedhetetlen a magas futball IQ. Továbbá részt kell venni egy NFL scouting tanfolyamon. Ilyet többek között a Sports Management Worldwide és a The Scouting Academy is kínál. Ez nem csak szaktudást jelent, hanem akár kezdeti kapcsolati bázist is nyújthat.

Érdemes tapasztalatot szerezni egyetemi mérkőzéseken, ahol jegyzeteket készítesz, emellett ekkor már tudsz kapcsolatokat kiépíteni. Nem elhanyagolható szempont a számítógépes ismeret, és ugyan nem kötelező, de előny a játékosi vagy edzői múlt.

Az NFL-be többféleképpen is be lehet jutni: a legkézenfekvőbb az, ha egy csapatnál gyakornokoskodsz, ugyanis számos NFL-franchise kínál gyakornoki programot. De lehet főiskolai részlegnél kezdeni, míg mások a ranglétrát végigjárva a gimnáziumi játékosmegfigyelőből jutnak el az NFL-ig.

Mennyiért?

2022-es adatok szerint egy NFL scout átlagfizetése évente 96.464 dollár. Azonban ez bónuszokkal és ösztönzőkkel együtt akár 200 ezer dollár is lehet. Egy NFL-asszisztens scout, aki segíti a vezetők munkáját átlagosan évi 30-50 ezres fizetést vihetnek haza. A fizetés lényegesen függ a pozíciótól, hogy melyik csapatnál dolgozol, illetve milyen régen. Általánosságban elmondható, hogy a scoutok fizetése a 30 ezer és a 250 ezer dollár közötti skálán található.

Összegzés

A játékosmegfigyelők élete tehát tele van utazással, munkával, szállodában töltött magányos estékkel, reggeltől késő estig tartó munkával és rengeteg lemondással. Sokrétű feladatot kell ellátni, amibe nem igazán fér bele a hiba, hiszen dollármilliók sorsa forog kockán. Az érme másik oldalán ott van a pénz, ami az amerikai medián felett van, valamint hogy annak élsz, amit imádsz. A scoutoknak köszönhetjük, hogy megtalálják a következő megasztárokat, akik aztán hétről hétre szórakoztatnak minket.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!