Connect with us

Minden ami NFL

FK! Jóslatok 2023

Végre itt a szezon, péntek hajnalban már éles NFL-meccset láthatunk! Úgyhogy itt az ideje jósolni! Csoportgyőztesek, playoff-mezőny, Super Bowl, díjazottak és minden, ami kell!

*Megjegyzés: A konszenzus mellett az egyéni tippsorokat is könnyen le tudjátok olvasni a képekről, ugyanis mindenhol ugyanaz a szerkesztők sorrendje (ABC szerint). A támogatóink idén is beszállnak a buliba, ők is leadták a tippjeiket a Discord csatornánkon. Emellett a heti beharangozóknál is megtaláljátok majd az ő tippjeiket százalékos formában!

1/1

Kezdjük negatívan a cikket, hogy aztán sokkal pozitívabb irányba tereljük a dolgokat. Tavaly csak Patrik találta el a Bearst, a legtöbben a Texanst vártuk (nem lőttünk nagyon mellé). Idén egyértelmű favorit a Cardinals erre a “díjra”, de azért egyáltalán nem egybehangzó a véleményünk ezzel kapcsolatban.

AFC playoff picture

Mindig nagy dominancia volt megfigyelhető az AFC East jósdánkban, tavaly egyhangúlag Bills győzelmet vártunk. Idén azonban nem ennyire egyszerű a helyzet, talán ez a liga legkeményebb csoportja, ahol a Jets és a Dolphins is Super Bowl álmokat dédelget. Ugyan nagy többségben a Billst várjuk az élre, van aki a Dolphins vagy a Jets sikerét jövendöli, a támogatók közt pedig a Bills volt a legkevésbé egyértelmű csoportgyőztes.

A Chiefs az utóbbi hét évben mindig megnyerte az AFC Westet. Tavaly csúnyán mellé lőttünk azzal, hogy többségben a Chargersre tippeltünk, de ezt a hibát most nem követjük el újra.

Ha nem az AFC East, akkor az AFC North a liga legkeményebb csoportja, ahol mind a négy csapat jó esélyekkel indul a rájátszásért. A Bengals kétszer egymás után behúzta a divíziót, és most olyat tennének, amire még soha senki nem volt képes: amikor ebben a csoportban utoljára triplázás volt, akkor azt még AFC Centralnak hívták. Többségben erre tippelünk, de egyáltalán nem egyöntetűen.

A Coltsszal tavaly nagyon mellélőttünk, de Balázs és Chester megjósolta a Jaguars csoportgyőzelmét. Most a Jacksonville-iek számítanak nagy favoritnak, de azért van aki a Titanst sem írja le.

A wild cardra tekintve a Ravens egy kivétellel mindannyiunknál ott lesz a playoffban, a Chargers és a Jets is csak két szerkesztőnél maradt ki. Aki nem várta a csoport élére a Billst, az a wild cardon azért bejuttatta, ellenben a Bengals egy-, a Jaguars pedig kettő szerkesztőnél kimaradt végül. Nagy változatosság nem volt tehát itt az AFC-ben, de a Dolphins, a Browns és a Steelers kapott még szavazatokat a wild cardra, ráadásul egyik sem tűnik ördögtől való ötletnek.

Tippjeinket összesítve konszenzus alapján tehát a Bills, a Chiefs, a Bengals és a Jaguars lesz ott a rájátszásban csoportgyőztesként, wild cardon pedig a Chargers, a Ravens és a Jets csatlakozik hozzájuk az AFC-ben. 

NFC playoff picture

Az NFC Eastre abból a szempontból érdekes jósolni, hogy itt sosincs címvédés – lassan 20 éve fordult ez elő utoljára. Ennek ellenére most egyöntetűen úgy gondoljuk, hogy az Eagles idén is behúzza a csoportot.

Eddig talán nem volt olyan izgalmas a jósda a néhány meglepő picket leszámítva. Mostantól azonban érdekesebb lesz a sztori, mert a következő három csoport egyáltalán nem egyértelmű szerintünk. Kezdve az NFC Westtel, ahol 6-4 arányban nyert csak a 49ers a Seahawksszal szemben.

Az NFC North pedig az egyetlen csoportunk, ahol mind a négy csapat kapott szavazatot a csoportgyőzelemre! A Lions van fölényben öt tippel, a Packers és a Vikings kapott 2-2-t, de még a Bearsre is érkezett egy voks. Nagyon érdekes divízió lesz ez!

Majdnem ilyen érdekes lesz a déli csoport is, itt egyedül a tavalyi bajnok Buccaneerst nem várja senki az élre. A Falcons számít nálunk a legesélyesebbnek, de érdekes, hogy a fogadóirodák szerinti favorit Saintsre csak egy voks jött, kevesebb mint a Panthersre.

A Cowboys egyikünknél sem nyerte meg a csoportot, ellenben mindannyiunknál bekerült a wild cardra. A 49ers viszont érdekes módon egy szerkesztőnél lemaradt a playoffról, míg a Seahawks mindenkinél rájátszás-résztvevő. Északon elég nagy a kavalkád a wild card helyek kapcsán is, a Bearsen kívül ide is érkezett mindenkire jóslat. Délen a Panthers vagy nyeri a csoportot vagy playoffba sem jut, ellenben a Saintst és a Falconst a wild cardon is el tudjuk képzelni. És ne feledkezzünk el az egyedüli Giants tippről sem, ami nagyon szép “hero” pick lehet.

Tippjeinket összesítve konszenzus alapján tehát az Eagles, a 49ers, a Lions és a Falcons lesz ott a rájátszásban csoportgyőztesként, wild cardon pedig a Cowboys, a Seahawks és a Packers csatlakozik hozzájuk az NFC-ben.

Konferenciadöntők

Menjünk mélyebbre a rájátszásban egészen a konferenciadöntőkig! A Chiefsnek az utóbbi években bérelt helye volt az AFC döntőjében és két kivétellel mindenki tartja is magát a hagyományokhoz. Mellettük öt szavazat érkezett a Bengalsra, három a Billsre, kettő-kettő a Jetsre és a Ravensre.

Az NFC-ben az Eaglest 9-en is a konferenciadöntőbe várjuk, és túlnyomó többségben a Cowboys vagy a 49ers játszik ellenük (4-4 jóslat). Rajtuk kívül a Seahawks kapott kettő, a Lions egy szavazatot.

Super Bowl

A Chiefs nyolcból csak háromszor jut be a Super Bowlba is a konferenciadöntőből, miközben a Bengals ötből háromszor, a Jets kettőből kétszer, a Bills pedig háromból kétszer. Az NFC oldalán az Eagles kilencből hat konfdöntőt behúz, a 49ers négyből kettőt, a Cowboys négyből egyet, és egyikünknél a Lions eljut egészen a nagydöntőig.

Mindössze egy szerkesztő vár címvédést, miközben négyen is azt jósolják, hogy a tavalyi “ezüstérmes” nem lesz másnapos, hanem végigtarolja a ligát. Aki a Jetstől jó szezont vár, az nagyon jót vár, ugyanis ha eljutnak a konferenciadöntőbe, akkor már végig is menetelnek két szerkesztőnél. Rajtuk kívül egy-egy jóslatban került ki győztesként a Bengals, a Bills és a 49ers.

Egyéni díjazottak

A legértékesebb játékosnak járó trófeát minden évben irányító kapja, így senki nem tippelt más posztra. A kiváló számok nyilván alapkövetelmények, emellett viszont nagyon fontos a csapat sikeressége is, így csoportgyőzelem nélkül elképzelhetetlen, hogy valaki MVP legyen. Ezen kívül pedig a narratíva, az újdonság is fontos. Négy szerkesztő szerint Mahomes olyan jó, hogy a narratíva sem számít, hazaviszi így is a címet. Jalen Hurts és Trevor Lawrence kapott még 2-2 voksot, illetve Joe Burrow és Aaron Rodgers 1-1-et, illetve a támogatóknál megosztva nyert Hurts és Burrow.

Az Év Támadója díj kétféle embernek mehet: egy MVP-szinten teljesítő irányítónak, aki lemaradt a legnagyobb elismerésről, avagy egy skill playernek, aki rekordokat űz, vagy épp állít fel. Érdekes az irányító-fölény a tippjeinknél (Mahomes, Hurts, Burrow, Josh Allen és Lamar Jackson is kapott 1-1 voksot), hiszen 2018 óta nem nyerte meg ezt a címet QB. Összességében nem ők, hanem Christian McCaffrey kapta a legtöbb szavazatot hárommal, hiszen ha a 49ers offense megint süvíteni fog, akkor annak talán ő lehet a kedvezményezettje. Garrett Wilson és Bijan Robinson kapott még 1-1 tippet, illetve a támogatóknál Ja’Marr Chase és Tyreek Hill megosztva kapott ugyanannyi voksot.

Az Év Védője díj szinte mindig a labda körül mozgó játékosoknak jár – 2005 óta mindössze kétszer nyert defensive back. Idén nem valami változatosak a tippjeink, hiszen az egy szem TJ Watton kívül csak Myles Garrett és Micah Parsons kapott szavazatot.

Az Év Támadó Újonca sok esetben irányító szokott lenni, ha pedig nem irányító, akkor gyakorlatilag csak az 1-2. körös skill játékosok jöhetnek szóba, ezt mutatja a szavazás történelme. A legtöbben Bijan Robinsont várjuk a cím nyertesének, de befigyel két Bryce Young és egy Jaxon Smith-Njigba tipp is.

Az Év Védő Újonca díjat is gyakorlatilag csak magasan jegyzett front7 játékosok kaphatják. Az utóbbi 23 nyertesből 19 volt top16-os választott és 20 játszott a falban vagy az LB-sorban. Az utóbbi trenddel ketten is szembeszállnak a Devon Witherspoon pickkel, az előbbi trenddel pedig hárman is Jack Campbell kiválasztásával. Jalen Carterre jött még egy szavazat, egyébként meg Will Anderson a legesélyesebb a konszenzusunk alapján, akit négyen várnak nyertesnek.

Az Év Edzője díjhoz gyakorlatilag kritérium, hogy 10 győzelmet össze kell szedni, hiszen legutóbb 1990-ben volt példa ennek ellenkezőjére. Másik kritérium lehet, hogy jelentősen teljesítsd túl az év eleji elvárásokat, szerezz jóval több győzelmet, mint mondjuk azt Vegasban várták augusztusban. Sokszor nyernek elsőéves főedzők, akik újdonságnak számítanak, vagy épp újonc QB kiváló játéka után is haza lehet vinni ilyen címet. Aki a Panthers csoportgyőzelmét jósolja, ott jó választás lehet Frank Reich (2 voks), Love relatív berobbanása esetén Matt LaFleur (1) viheti haza a címet, a Lions csoportgyőzelme esetén Dan Campbell (2) lehet díjazott, ha a Falcons ül fel az NFC South trónjára, akkor Arthur Smith (1) nyerhet, és ugyanígy ha a Titans meglepetést tud okozni, akkor Mike Vrabelé (1) lehet a cím. Az Eaglestől nagyon domináns szezon kellene Nick Sirianni (1) győzelméhez, és a Jaguarstól is vélhetően első vagy maximum második kiemelés Doug Pederson (1) elismeréséhez, ez utóbbi pedig igaz lehet Robert Saleh-ra (1) is, akit egyébként épp Aaron Rodgers foszthat meg ettől a címtől, ha elviszi az érdemeket.

Az Év Visszatérője díjat szerintem gyakorlatilag most oda lehet adni Damar Hamlinnek, de van aki másra számít / hirtelen elfeledkezett Hamlinről.

Bold predictions

Patrik, Balázs és az én merészebb jóslatainkat, félig vagy teljesen hot take-jeinket a kedd reggeli “lógsz egy sörrel” podcastünkben hallhatjátok majd. 

A támogatók legjobb merész jóslatai:

  • Anthony Richardson megdönti Cam Newton rekordját és legalább 15 TD-t fut a szezonban.
  • Anthony Richardsonnak több elvesztett fumble-je lesz, mint passzolt TD-je a teljes szezonban.
  • CeeDee Lamb és Brandin Cooks összesen 30 TD-t szereznek.
  • Az AFC North és az AFC East minimum 7 csapatot ad a top 10 védelemből EPA/play alapon
  • Russell Wilson 5000 yardot passzol
  • Jordan Love jobb mérleget ér el mint Aaron Rodgers
  • Jordan Love PFF osztályzata top5 lesz a szezon végén
  • A Lions egy utolsó másodpercben kapott field goallal marad le az NFC döntőjéről
  • Jonnu Smithnek több TD-je lesz mint Kyle Pittsnek
  • A Cardinals lesz az első csapat amelyik 0-17 mérleggel zár, valamint a legkevesebb pontot szerzi az NFL 32 csapatos történelmében.
  • A 2021-es class mind az 5 elsőkörös irányítója pályára fog lépni az idei playoffban
  • Lamar több yardot passzol az alapszakaszban, mint Josh Allen.
  • Idén elfogy a Sötét Nagyúr mágia, a Pats bottom 5-ben végez.
  • Kirk Cousinsnak több passzolt yardja lesz, mint a csoport három másik csapatában a legtöbb kezdő meccsel rendelkező irányítónak összesen
  • 5477 a legtöbb passzolt yard egy szezonban. Ezt ketten is megdöntik.
  • Nathan Rourke-nak lesz kezdő meccse, amit megnyer.
  • Tyreek Hill megdönti az elkapott yardok rekordját.
  • Packers defense fogja lehúzni a legtöbb interceptiont.
  • Egy futó (CMC) és egy elkapó (Ja’Marr Chase) is átlépi a 2000 total yardos határt.
  • Bijan 2000 yard és 20 TD fölé megy (futott+elkapott).
  • A Texans,Colts,Panthers csapatok közül kettő is szerez legalább 8 győzelmet.
  • Kyler Murray-t a trade deadline előtt elcserélik egy akkor negatív mérleggel álló csapathoz, amit ő a playoffba vezet.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!