Connect with us

Összefoglaló

Nagyot fordított a Giants, visszatért a helyes útra a Bills, magabiztosan nyert a Buccaneers

A Giants 0-60-nal kezdte a szezont, de az 1/1-re hajtó Cardinalst végül csak sikerült valahogy legyűrni. A Bills visszatért a helyes útra és Josh Allen sem hülyéskedett össze-vissza. A Buccaneers magabiztosan verte a Bearst, a Colts pedig részben csereirányítóval is megverte a Texanst. 

New York Giants @ Arizona Cardinals 31-28

Két egymással teljesen ellentétes félidőt és egy óriási Giants fordítást hozott a New York arizonai vendégjátéka. Az első félidőben a Giants ott folytatta, ahol a Dallas ellen abbahagyta, azaz borzasztó játékkal támadó- és védőoldalon egyaránt. A Cardinals pedig köszönte szépen és élt a lehetőséggel. Ugyan a nyitó drive-ban kimaradt a mezőnygól, utána azonban a félidő végéig mind a négy labdabirtoklásából pontot szereztek a hazaiak két-két TD és FG eloszlásban. Joshua Dobbs nem hozott extrát passzjátékban, de a kötelező is elég volt, mivel James Conner révén a futójáték hasított.

A Daniel Jones vezette támadósor ellenben semmit sem tudott felmutatni, az első félidőben mindössze öt first downt sikerült elérni. A három punttal végződő támadás mellett (kétszer 3&out) a legígéretesebb labdabirtoklásuk eladott labdával végződött, Jones egyébként jó passza Barkley-ról felpattanva Jalen Thompsonnál kötött ki, így a Giants több mint 30 év után az első csapat lett, amely úgy indítja a szezont hogy az első két meccsen zsinórban 60 pontot enged viszonzás nélkül.

A második félidőben azonban minden a feje tetejére állt, a Giantsnek minden összejött, míg az Cardinals szenvedett. Jones már rögtön az első játékot egy 58 yardos bombával indította, amit az újonc Jalin Hyatt kapott el (akinek később is volt egy hosszú elkapása), majd az irányító maga futotta meg az idény első New York-i TD-jét. Erre azonban még volt válasza az Arizonának, Marquise Brown elkapott hatpontosa és Dobbs sikeres kétpontosa után ismét három labdabirtoklás volt a különbség.

Ezután viszont összezuhant a hazai támadósor és csak puntok következtek, háromszor ráadásul first down nélkül parancsolta le a Giants védelem a hazaiakat. Ennek kulcsa az volt, hogy a Giants megfojtotta az Arizona futójátékát, James Connert legtöbbször már a line of scrimmage-nél szerelték. Mindez nem lett volna elég, ha Daniel Jonesék az első félidei játékukat hozzák. A nyáron új szerződést kapó irányítót azonban mintha kicserélték volna, a levegőben és a földön is veszélyes volt. Mellette pedig Barkley is hozta a yardokat, az ő egy yardos futásával zárkózott a Giants, majd Jones passza után bravúrosan vetődve újabb TD-t szerzett, így már csak 7 pontra csökkent a Cardinals előnye.

Újabb hazai 3&out után pedig már az egyenlítésért támadhatott a Giants. Daniel Jones 15 yardos futásával és 4/4 sikeres passzával végigszáguldott a pályán a New York és Isaiah Hodgins elkapása révén kiegyenlítettek bő négy perccel a mérkőzés vége előtt. Majd egy újabb Cardinals punt után az időt jól menedzselve Graham Gano mezőnygóljával meg is nyerték a mérkőzést.

Daniel Jones végül 321 passzolt yarddal zárta a meccset (2 TD, 1 INT), emellett futásaival 59 yarddal és egy hatpontossal járult hozzá a fordításhoz, míg Barkley közel 100 scrimmage yarddal és 2 TD-vel zárt. A Giants pedig 1949 után először nyert legalább 21 pontos hátrányból. A Cardinalsnál egy félidőig minden jól működött, James Conner 100 yard fölé jutott, azonban amikor igazán kellett volna, akkor nem tudtak haladni, ami a támadófal gyengeségét is jól kihangsúlyozza. Joshua Dobbs vigyázott a labdára, nem csinált hülyeséget és 228 passzolt yardja mellé 41-et a földön is megtett, viszont a második félidőben a Giants őt is — ahogy a teljes Cardinals támadósort az edzői gárdával együtt — kikapcsolta, így ismét kikaptak egy egy labdabirtokláson belüli meccsen.

(bandrew)

Chicago Bears @ Tampa Bay Buccaneers  17-27

Az eredmény nem tükrözi, hogy mennyivel jobb volt a Buccaneers ezen a meccsen, ráadásul 2:18-cal a vége előtt a Bears még a győzelemért támadhatott. Az első negyedben mindkét támadósor könnyedén ment át a védelmeken, a hazaiaknál sokkal többet volt a labda, de mégis csak egy mezőnygólig jutottak. A Bears viszont egy nagyon gyors drive végén szerzett touchdownt: Justin Fields kétszer is jól passzolt DJ Moore felé, aki mindkét alkalommal megduplázta a távolságot az elkapás utáni yardjaival, majd Fields egy szép fake handoff után befutott az end zone-ba. Átnyúlt a második negyedre a Bucs egyik hosszú drive-ja, aminek a végén újra field goallal próbálkoztak, de a Bears speciális egység blokkolni tudta a kísérletet.

A meccs ezen pontján bőven kiegyenlítettnek tűnt a párharc, innentől kezdve viszont felborult a pálya: a Bears támadósor nem tudott mit kezdeni a Tampa végig agresszív passzsiettetésével és Fields is sorra rossz döntéseket hozott. Pontatlan passzai voltak, többször nem olvasta jól az üresen lévő elkapóját és a zsebben is nagyon sokáig várt, ezzel még inkább magára húzva a védőket buta sackeket benyelve. Egyáltalán nem próbálkozott ilyenkor lábon megoldani, sőt a touchdownon kívül gyakorlatilag az egész meccsen nem volt még csak futókísérlete sem, ami érthetetlen Luke Getsy-től és a Bearstől. Még akkor is, ha a Bucs pass rush elképesztő volt a meccsen: hatszor sackelték az irányítót és 9 QB hit került a kontójukra. Különösen Vita Vea és Joe Tryon-Shoyinka brillírozott, de Devin White is megint szép blitzeket mutatott be.

Ráadásul a labda másik oldalán a Baker Mayfield vezette támadósor kifejezetten jól játszott: Mike Evansnek előbb volt egy 70 yardos elkapása (aminek többségét az elkapás után tette hozzá), amire alapozva Rachaad White futott egy touchdownt. Később pedig maga Evans kapta el a labdát az end zone-ban, miután egy pontosan futott útvonallal elszakadt a cornerbacktől. Mayfieldet is ki kell emelni, aki az első forduló második félideje óta meglepően jó és ezen a meccsen is végig az volt: mindent kihasznált, amit a Bears védelem adott neki, főleg a pálya közepén. A zseben belül és azon kívül is okosan mozgott, felismerte a rá érkező nyomást és többször lábon is megfutotta a first downt. Még egy Mahomes-féle, elesés közbeni, baseballos passza is volt.

A negyedik negyed 20-10-es Bucs-vezetéssel indult és semmiféle jel nem mutatkozott arra, hogy a Bearsnek lenne esélye visszakapaszkodni, miután az előző három támadásuknak 33 yard és 3 punt lett az eredménye. Itt valahogy Fields előhúzta azt az énjét, amit csak a meccs első drive-jában láttunk, megint kétszer hosszú passzal találta meg Moore-t, aztán Chase Claypoolnak osztott ki egy 20 yardos TD-passzt.

Váratlanul szorossá vált a mérkőzés, a Bucs pedig nem tudott megoldani egy harmadik kísérletet (egyébként 7/13-at hoztak ebben a tekintetben, Mayfield pedig 11/13-at és egy TD-t passzolt harmadik kísérletre), így bő két perccel a vége előtt megnyílt a lehetőség a győzelemre a Bears előtt. Egy hosszú punt után a saját end zone-jukból kellett indulniuk, a második kísérletnél a Bucs védelem pedig ismét fellépett: Fields löbbölt passza egy kissé alacsony volt, de inkább Shaquil Barrettet kell dicsérni, aki nagyon szemfülesen egy kézzel szedte le a passzt és vissza is tudta vinni (illetve visszatolták őt) touchdownra. A Bearsnek már csak az eredmény kozmetikázása maradt, de már semmi jó, csak egy újabb interception jött össze, azzal dőlt el végleg a meccs.

A hazaiaknál a védelmet nem lehet eléggé dicsérni, de a támadósor is bőven helytállt Mayfield (26/34, 317 yd, TD, 114,5 passer rating) és Evans (6 elkapás, 171 yd, TD) vezetésével. Megérdemelten áll 2-0-val a Buccaneers, Baker Mayfield pedig az eddig látottak alapján bizonyítja, hogy simán képes kezdőirányító szintű játékra. Fieldsnek (16/29, 211 yd, TD, 2 INT, 61,1 passer rating) a múlt heti Packers védelem után most sem volt könnyebb dolga, de ennél biztosan többre van szükség tőle is, a támadókoordinátortól pedig arra, hogy jobban kihasználja az irányítójában rejlő lehetőségeket a futójáték terén. A két TD-drive a hosszú passzokkal és DJ Moore előlépése (6 elkapás, 104 yard) biztató jel, amikre lehet alapozni, de ez még nagyon nem állt össze Chicagóban.

(nadubinszky)

Las Vegas Raiders @ Buffalo Bills 10-38

Meggyőző játékkal feledtette a Bills a Jets elleni első fordulós leolvadást, hiszen az első negyedet leszámítva végig a hazaiak akarata érvényesült a mérkőzésen és végül kiütéses győzelmet arattak. Pedig az első 5 játék után nem úgy tűnt, hogy könnyű dolga lesz a Billsnek, úgy ment át a Raiders offense a Buffalo védelmén, mint kés a vajon. Tre Tucker 34 yardos end aroundja után egy nagyon szépen kivitelezett screen játékkal Davante Adams szerezte meg a mérkőzés első hatpontosát.

A nyitó drive-ot követően azonban megemberelte magát a Bills védelme, és a mérkőzés hátralévő részében mindössze 3 pontot engedtek a vendégeknek, 3 labdaszerzés mellett (2 interception, 1 fumble). A siker kulcsa a futás elleni védekezés volt, a front 7 teljesen lenullázta Josh Jacobsot (-2 futott yard 9 kísérletből), így pedig Jimmy Garoppolóra hárult a feladat, hogy mozgassa a láncokat. Hatékony futójáték nélkül azonban ő sosem volt erre képes, így hamar alábbhagyott a Raiders offense kezdeti lendülete. Gyakorlatilag csak a Davante Adamsre felrajzolt passzjátékok működtek, egy idő után pedig már azok sem.

A labda másik oldalán a Bills offense ugyan 3 and outtal kezdett, viszont ezt követően egy sikertelen negyedik kísérletes drive-ot leszámítva 6 pontszerző támadássorozatot vezettek le (5 TD, 1 field goal). A hazai csapat passzjátéka az első félidőben rövid játékokkal operált, aminek köszönhetően Josh Allen karrierje legjobb mérkőzés kezdetét hozta össze. Allen első 13 passzkísérletéből elkapás lett, az elkapók folyamatosan üresen voltak, így gyorsan meg tudott szabadulni a labdától az irányító. A Raiders védők a közelébe sem tudtak érni, Maxx Crosby nevét konkrétan egyszer sem hallottam a közvetítésben. A Bills irányítója a mérkőzés nagy részében kikapcsolta a szuperhős módot, próbált a rendszeren belül játszani, ugyanakkor a Khalil Shakirnak dobott touchdown passza egy remek improvizatív megoldás volt.

A szünetben 11 ponttal vezetett a Bills, és a Buffalo támadósora a második félidőben is lendületben maradt. Egy kilenc perces drive végén, két negyedik downos kísérletet megoldva, Allen 3. TD passzát is kiosztotta a mérkőzés során, ezúttal Gabriel Davist találta meg az end zone-ban. 18 pontos hátrányban a Raidersnek már erőltetnie kellett a passzjátékot, Garoppolo pedig szinte azonnal interceptiont dobott Matt Milanónak, és ezzel gyakorlatilag már a harmadik negyedben megkezdődött a garbage time. A Buffalo sima győzelmében nagyon fontos szerepet játszott a hatékony futójáték. A másodéves James Cookot kell kiemelni, aki 17 futásból 123 yardot szerzett, míg a csapat 5 yard fölötti átlaggal, 183 yardot tett meg a mérkőzésen.

Habár a Raiders győzelemmel, a Bills vereséggel kezdte a szezont, ez a mérkőzés megmutatta, hogy a két gárda merőben eltérő célokért küzdhet majd az idényben. Amennyiben a futójáték és a védelem erősebb ellenfelek ellen is ilyen hatékony lesz, akkor semmi szükség nincs a pánikra a Buffalo háza táján, míg Las Vegasban egyelőre még nem áll készen arra a csapat, hogy felvegyék a versenyt a rájátszásba várt riválisokkal szemben.

(Atreus)

Indianapolis Colts @ Houston Texans 31-20

Két újonc irányító csatáját vártuk Houstonban, de ez sajnos nem sokáig tartott, hiszen Anthony Richardson agyrázkódás miatt idő előtt, már az első félidőben kénytelen volt befejezni a mérkőzést, ezzel profi karrierje első két meccse közül egyiket sem tudta befejezni. Azonban a fiatal irányítónak egy negyed is elég volt, hogy két alkalommal is futott touchdownt szerezzen.

Jól kezdték a vendégek a meccset, hiszen rögtön a mérkőzés első támadásából végigértek a pályán és Richardson futott TD-jével megszerezték a vezetést, majd rögtön ezután a védelem is megmutatta magát. Samson Ebukam ütötte ki a labdát CJ Stroud kezéből, amivel a 15 yardosról jöhettek vissza Richardsonék, aki rögtön az első játékból újra befutott a célterületre. Ez a touchdown azonban sokba került, mivel az újonc irányító földre érkezéskor beütötte a fejét, majd még két támadásra visszajött a pályára, de a második negyed elejétől már Gardner Minshew irányította a csapatot.

A korai hátrány után a Texans egész meccsen futott az eredmény után. Stroud hiába hozott szép számokat és érte el karrierje első és második passzolt touchdownját, a védelem a mérkőzés lényegi részében nem nagyon tudta megállítani a Colts támadóit. Minshew által vezetett első két támadás hét-hét ponttal végződött, így félidőben már 28-10-es előnnyel mehetett a Colts pihenőre. A második 30 percre így a lényeges kérdések már szinte eldőltek, de persze a végén még a Texans vissza próbált jönni a meccsbe. 11 pontos hátránynál azonban Fairbarn 51 yardról hibázott, ott végleg eldőlt, hogy a két újonc edző csatájából Shane Steichen jött ki győztesen, ezzel ő örülhetett karrierje első győzelmének vezetőedzőként.

A statisztikára ránézve CJ Stroud neve mellett 384 passzolt yard és két passzolt touchdown szerepel, első két mérkőzésén interception formájában nem volt eladott labdája az újonc irányítónak. Az elkapók közül Nico Collins emelhető ki, aki 146 yarddal és egy TD-vel zárt. A futójáték lényegében nem működött egész mérkőzésen, 26 próbálkozásból 52 yardig jutottak el Dameon Pierce vezetésével, de egy 4/5 részben cserékből álló fal mögött ez nem meglepő. A védelemből a két kezdő safety hiányzott sérülés miatt, mégsem a hosszú passzokkal sikerült megverni őket, a leghosszabb passzjáték a Colts részéről egy 43 yardos Will Mallory elkapása volt. Richardson és Minshew is folyamatosan talált szabad célpontot, nyomás pedig a két irányítón nem nagyon volt, sackeket sem jegyeztek a Texans védői. Az első fordulóban mindösszesen 2,5 yardot átlagolt a Colts futásból, de a Texans ellen ez már 5,5 yard volt játékonként, így a passz mellett a futás megállításával is voltak gondok. Mellesleg arra sem lehetnek büszkék, hogy finoman fogalmazva sem a ligaelitbe tartozó indianapolisi támadóegység 28 pontot szerzett ellenük egy félidő alatt.

A Colts részéről az első mérkőzés után a támadók feljebb léptek, mondjuk az ellenfél is többet engedett. Richardson és Minshew is az első félidőben szépen végig tudta vezetni csapatát a jól megszervezett támadójátékkal, a futás és a passzjáték is működött. Kiemelhető Zack Moss, aki első számú futónak lépett elő és 88 yardot, valamint egy touchdownt is elért. Az elkapóknál extra számok nem jöttek, Michael Pittman nyolc elkapásból szerzett 56 yardot, de a fentebb már említett Mallory 43 yardos elkapásán kívül hosszú játékok nem nagyon voltak, a folyamatos haladás kis játékokkal jól működött. A védelem is jó teljesítményt nyújtott, Ebukam gyors fumble-jét rögtön pontokra tudták váltani, valamint Stroudra is nagy nyomást helyeztek. Korántsem legerősebb felállásában láthattuk a Texans támadófalat, és ez meg is látszott, hiszen hat alkalommal is sackelték Stroudot. Negatívumként Nico Collins elleni védekezést lehet felhozni, aki a labda megszerzése után többször is megverte első védőjét, így extra yardokat szerezve.

(kronikk)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!