Connect with us

Összefoglaló

A Texans jutott rájátszásba, életben maradt a Steelers

Két mérkőzést rendeztek szombaton: a Steelers a már a kezdőit pihentető Ravens ellen próbálta életben tartani a PO-reményeket, míg a Colts és a Texans egy ki-ki meccsen döntötte el, melyikük jut be a rájátszásba.

Pittsburgh Steelers @ Baltimore Ravens 17-10

A már biztos első kiemelt Ravens pihentette a legjobb támadóit és szinte minden fontos védőjét, a Steelers viszont a lehető legjobb kezdőjével állt fel. A két gárda közötti különbség viszont így sem volt számottevő, a színvonalon pedig a szakadó eső sem segített.

A Steelers futói már a csapat első drive-jában kétszer is fumble-öztek, majd Mason Rudolph adta el kis híján a labdát (Marcus Williams elejtette a passzát). A következő támadás már jobban sikerül, egy nagyon szép drive végén sikerült TD-t szerezni, ezzel pedig el is lőtte a puskaporának nagy részét a csapat.

A negyedik negyedig csak négy puntot és két fumble-t sikerült felmutatnia Rudolph-éknak, és mivel egy TD-t a Baltimore is kiizzadt magából, így az utolsó 15 percre 7-7-es állással fordultak a csapatok. Aztán ahogy az elmúlt hetekben többször is láttuk, Rudolph kiosztott egy meglepően jó és pontos passzt, amit ezúttal Diontae Johnson kapott el és szerzett belőle egy 71 yardos TD-t.

Ezzel még nem dőlt volna el a találkozó, de egy punt-váltás után Gus Edwards elhagyta a labdát saját 32 yardosán. Ekkor még 7:19 volt az órán, de a Steelers ügyesen elégetett 4:01-et az órából, majd egy könnyű mezőnygóllal eldöntötte a találkozót.

A győzelem tehát sikerült, a 10-7-es mérleg nagyon jól néz ki, viszont a rájátszáshoz kell vagy a Jaguars vagy a Bills veresége (a Pats és a Cardinals elleni vereség így fájhat csak igazán). Emellett a harmadik negyedben TJ Watt is összeszedett egy komolyabbnak tűnő sérülést, így messze nem lehet felhőtlen a csapat szurkolóinak az öröme (még ha a Ravenst mindig, minden körülmények között jó megverni).

Rudolph elég felemás teljesítményt nyújtott. 20 passzából 18 jó volt 152 yardért és egy TD-ért, volt köztük pár jó megoldás is, de ebből 71 yard és a TD egyetlen passzból jött, illetve volt három fumble-je (ebből kettő nagyon ostoba volt a részéről), amiből egyet el is veszített (plusz ugye a majdnem INT). Összességében egy game manager szerepet töltött be a szakadó esőben és nem csinált több kárt, mint hasznot, így ez rendben van.

A futók közül Najee Harris ismét nagyot ment, 112 yardot és egy TD-t jegyzett, ezzel átlépve az 1000 yardos határt. Az utóbbi időben egyértelműen átvette a lead back szerepét Jaylen Warrentől, aki nemcsak gyengén futott, de még két fumble-t is vétett, amelyikből az egyiket elveszítette a csapat. Azt viszont el kellene felejteni, hogy Harrisszel oldalirányú futásokat csináljanak és őt is le kellene erről szoktatni: sem a támadófalnak nem megy ez (nem elég atletikusak és technikások ahhoz, hogy kiérjenek oldalra), sem a 110 kilós Harrisnek. Egyenesen előre, izomból – ez a Steelers játéka, minden más fölösleges.

A Steelers védelme is rendben volt, a Ravens csak 224 total yardot jegyzett, bár ez azért valahol várható volt a második-harmadik sor ellen. Ez viszont nyilván nem érdekelte a defense-t, TJ Watt pedig többek között két sacket is jegyzett a sérüléséig (ezzel 19 van neki), feladva ezzel a leckét Trey Hendricksonnak (17) a sack versenyben.

A Baltimore részéről a tight end Isaiah Likely-t kell megemlíteni, aki Mark Andrews kiesése óta folyamatosan bizonyítja, hogy egy jó kis játékos. Illetve érdemel pár szót a fumble király Melvin Gordon is, aki a mostani teljesítményével biztossá tette, hogy Dalvin Cook aktiválása után megy az utcára.

A Ravens kezdő védői közül elég sokan és elég sokat játszottak, feltehetőleg főleg anyagi okokból. Közülük leginkább Jadeveon Clowney örülhet, aki szerzett egy sacket, amivel egyrészt karrierje során először 10 zsákolásig jutott egy idényben, másrészt aktivált egy 750 ezer dolláros bónuszt. Örült is neki rendesen.

(Renningan)

Houston Texans @ Indianapolis Colts 23-19

Szuper és végletekig kiélezett meccset hozott az idei első kvázi playoff meccs (a győztes továbbjut, a vesztes mehet haza). A Colts egy szép hosszú drive-val nyitott, folyamatosan ültek Shane Steichen hívásai, de a végére elfogyott a tudomány és csak mezőnygólig jutottak. A Texans ennek épp ellenkezőjével készült: felrajzoltak egy mély passzt a meccs első játékának és be is jött: CJ Stroud és Nico Collins azonnal egy 75 yardos TD-vel nyitott.

Ezután viszont leült a játék és egymás után hét (!) puntot láthattunk. A Texans egy kicsit jobbnak tűnt ebben az időszakban, volt hogy elmentek a félpályáig, de aztán negyedik és 3-ra nem mentek neki, vagy amikor negyedik és 1-re nekimentek volna, akkor meg büntetés miatt puntolni kényszerültek. Ettől még frusztráló volt a hozzáállásuk, ugyanis rengeteget futtatták a labdát eredménytelenül. Egész szezonban nem ment igazán a futójáték, ellenben a passzjáték CJ Strouddal nagyon is, ráadásul a Colts védelme is itt sebezhetőbb, így furcsa volt, hogy Bobby Slowik miért erőltette ennyire a futásokat. Csak az első félidőben volt 5 olyan helyzet, hogy futás-futás-passzt hívtak, ami megölte a támadásokat és indokolatlanul nehéz helyzetbe hozta Stroudot.

A Coltsnak pedig egész félidőben nem volt sikeres harmadik kísérlete (sőt, egészen a meccs utolsó 5 percéig nem volt), Minshew igazából semmire nem volt képes a meccsen, főleg az első 30 percben. A hosszú labdákkal nem is próbálkozott és a rövidek sem mentek, talán 3 yardos átlag alatt maradt a félidőig.

A következő pontokat a hét punt után ismét a Texans szerezte: egy szépen végigvitt támadás lezárásaként a fullback Andrew Beck kapott labdát tök üresen a célterületen, miután a safetyk elváltották egymást a Coltsnál.

A hazaiak a félidő előtt még egy mezőnygóllal szépítettek, aztán a második félidőt szuperül kezdték. Előbb egy sackkel puntra kényszerítették a Texanst, majd Jonathan Taylor futott egy 49 yardos TD-t, ami után a kétpontos is sikerült és ezzel kiegyenlítettek.

Ezzel akár meg is fordulhatott volna a momentum, főleg hogy újabb puntra kényszerítették az ellenfelet és szép futásokkal ismét eljutottak mezőnygól-távolságba. A hosszú kísérlet viszont a kapufán landolt. Aztán jött egy-egy sikeres mezőnygól, így bő 13 perccel a vége előtt 17-17 állt az eredményjelzőn.

Ezután pedig Stroud levezetett egy hihetetlen drive-ot: 7/7, 82 yard, köztük ez a két parádés passz:

 

Erre nehéz szavakat találni, egészen zseniális volt az újonc irányító, amikor a leginkább kellett. A végén Singletary futott be a célterületre, azonban az extra pont kimaradt!

A Coltsnak így volt még bő 6 perce végigmenni a pályán és megnyerni a meccset. Megcsinálták az első és egyetlen sikeres harmadik kísérletüket (1/11), a 2 minute warningig tökéletes drive-ot hajtottak végre, el is jutottak a 24 yardosra. Ott viszont Taylor kétszer is kifutott az oldalvonalon túlra, megállítva az órát, harmadikra nem sikerült átnyomni magukat, negyedik és 1-re pedig behívtak egy jól felrajzolt játékot, de Minshew passza kicsit pontatlan volt, Tyler Goodson pedig elejtette, így gyakorlatilag véget ért a meccs. Azt meg lehet kérdőjelezni, hogy miért Goodson volt a pályán és nem Taylor vagy Moss, de a játék megvolt, a játékosok elrontották.

A Texans 8 másodpercig lefuttatta az órát, majd a punter direkt kifutott hátra a célterület szélén egy safetyért, de így lett biztos a Texans győzelme és rájátszása. Újonc főedzővel, újonc irányítóval úgy, hogy tavaly ilyenkor amiatt szomorkodhattak, hogy nem lett az övék az 1/1, mert az utolsó körben nyertek egy meccset.

Az öltözőben pedig így örültek a srácok:

A Texansnál azért nem voltak messze attól, hogy ráfázzanak a futás erőltetésére. Ha többet passzolnak, jó eséllyel hamarabb eldönthették volna a meccset, hiszen a földön nem igazán tudtak haladni: 28 kísérlet, 2,1 yardos átlag. Szomorú, hogy többször futottak, mint passzoltak. Stroudnak ugyanis 26 passzkísérlete volt, abból 20 volt sikeres egy nagyon komoly 10,2 yardos passzonkénti átlaggal 264 yardért és egy TD-ért. Parádés volt az újonc már megint, és nehezen érthető, miért nem adták a kezébe többet a labdát. Mivel a 2-3-4. számú elkapója nem volt bevethető, így talán nem meglepő, hogy Nico Collinst etette labdákkal, aki 195 yardig és egy TD-ig jutott a meccsen. Collins hatalmasat ment idén, a top3-ban végzett megfutott útvonalanként szerzett yardokat tekintve, szóval ha nincs a két meccs kihagyása, simán All-Pro lehetne.

A Coltsnál szinte fordított volt a helyzet, hiszen nekik meg a futójátékuk ült nagyon, 6,1 yardos átlaggal rohangáltak össze 227 yardot. Mindeközben Gardner Minshew 133 yardig jutott mindössze 5,9 yardos átlaggal. Elég gyengén játszott az irányító, főleg az első félidőben. Persze már az kisebb csoda és remek edzői teljesítmény, hogy a playoff kapujába eljutottak vele, de most azért rendesen kijött, hogy limitálva van a támadósor általa. Mindenesetre a jövő Indianapolisban is szép lehet, Anthony Richardsonnal lehet folytatni az építkezést, Shane Steichen főedző pedig abszolút bizonyított, hogy jó kezekben van a csapat.

A Texans így bejutott a rájátszásba, de azt még nem tudni, hogy 4., 6. vagy 7. kiemeltként. Előbbihez a Jaguars veresége kellene, az ugyebár a csoportgyőzelmet is jelentené. A 6. kiemeléshez pedig a Bills veresége kellene. A három kimenetel szerint játszhatnak még a Browns, a Chiefs és a Dolphins ellen a wild card körben.

(katonadani)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!