Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVIII – Amikor a Chiefsnél a labda

Ellentétes előjelekkel érkezik a két egység a labda ezen oldalára. A Chiefs támadósor a Mahomes éra leggyengébb mutatóival jutott a rájátszásba, szinte minden fontosabb statisztikában maximum a középmezőny elejéhez tartoztak. A playoffban azonban szinte mindenki hiba nélkül játszik a támadósorban (is) és ez konkrétan a top3 offense közé repíti őket, ha az egész évre vetítenénk. A 49ers védelem ezzel szemben egy nem elit, de elég stabil egység volt az alapszakaszban, azonban a rájátszásban különösen futás ellen borzasztóan játszanak. Konkrétan ha kivetítenénk az ő teljesítményüket is az alapszakasz mutatókra, akkor a legrosszabb egységek közé kerülnének. Kicsi a minta mind a két esetben, de érdekes vetülete ez a labda ezen oldalának.

Falak csatája

Vélhetően a mérkőzés múlhat azon, hogy a Chiefs támadófal és a 49ers védőfal mit kezd egymással. A Chiefs egyetlen Super Bowl vereségénél csúnyán alulmaradt ebben az összecsapásban és Mahomes zsenije sem tudja megmenteni őket, ha összezárul előtte minden út. A legnagyobb előny a 49ers számára a falak szélén lesz. A két Chiefs tackle ugyanis egész évben szenvedett és bár a rájátszásban a meccsek nem mentek el rajtuk, de sokat azért nem javult sem Jawaan Taylor, sem Donovan Smith.

Taylor vs. Bosa

A jobb oldalon Taylor 47 nyomást engedett az alapszakaszban, ami a hatodik legrosszabb volt, de rájátszás három mérkőzése alatt is már hét darabnál jár, ami az ötödik legtöbb. Emellett a snapjei 8 százalékában nyomást enged, ami szintén a legrosszabb tíz tackle között van.

Ellenfele az a Nick Bosa lesz, aki Parsons és Garrett árnyékában kevés rivaldafényt kapott, pedig az alapszakaszban a harmadik legtöbb nyomást generálta és a rájátszásban úgy jár 15-nél, hogy mindössze két meccset játszott és csak Hutchinson van előtte – eggyel több mérkőzéssel a lábában. Az alapszakaszban egyébként Bosát duplázták a harmadik legtöbbet, a pass rush snapjeinek a 26 százalékában ketten próbálták útját állni, így jó esély van rá, hogy a Chiefs sem hagyja ott Taylort egyedül.

A két csapat tavalyi találkozóján egyébként a Chiefs mindent bevetett, hogy semlegesítse Bosát. Duplázták, a másik irányba futottak, screenek mentek az irányába, mozgatták az egész zsebet vagy olyan formációban álltak fel, hogy valaki mindig tudjon még egy plusz alkalmat blokkolni rajt, vagy épp blokkolatlanul hagyva igyekeztek elbizonytalanítani és hezitálásra késztetni. Megpróbálták kivenni a játékból amennyire csak lehet és neutralizálni a hatását. Ezt kell ezúttal is tennie Reidéknek, de abban biztosak lehetünk, hogy egy-két nagy játéka így is lesz a pass rushernek.

A túloldalon sem feltétlen Smith-re fogadnánk, még akkor sem ha Chase Young teljesítménye egy erős bemutatkozó periódus óta azért visszaesett. Sőt sokszor kritizálják, hogy lazán veszi a snapjeit. Mindössze 3 nyomást generált a playoffban is, de Smith sem a megbízhatóság mintaképe, így itt mindketten támadhatóak valamilyen szempontból.

Sorsdöntő lesz-e Thuney sérülése?

Ha ez nem lenne elég a Chiefsnek, akkor rossz hír, hogy a főcsoportdöntőhöz hasonlóan ezúttal sem lesz ott a pályán a kiváló guard Joe Thuney, a helyén pedig megint Nick Allegrettit láthatjuk. A cserefalember ugyan tisztességes pótjátékos, de azért egy meccs alatt engedett négy nyomást és az egyetlen falember általi sacket is a csapatban. Pedig mellette Creed Humphrey és Trey Smith közel kifogástalan, így ínyenc csata lehet a 49ers belső falával.

Ugyanis ez a fal nem csak minőségi, de mély is. Javon Hargrave és Arik Armstead az egyik legjobb duó volt az alapszakaszban, de Javon Kinlaw és Sebastian Joseph-Day is hozzátette a magáét. Azért azt érdemes hozzátenni, hogy a playoffban egyelőre nem remekelnek pass rush-ban, Bosa kivételével észrevehetetlen az egység (senkinek nincs még csak QB hitje sem, nem hogy sackje), de leírni semmiképp nem lehet őket. Jó taktika lehet, ha a két sztár belső védőfalemberüket Allegretti ellen vetik be és próbálják belülről bontani a zsebet.

Nem elég nyomást helyezni Mahomesra, le is kell vinni

Azonban ha átjut a falon a pass rush, az még nem elég. Le is kell vinni Mahomest. Márpedig ezt továbbra is az egyik legnehezebb megtenni vele. Josh Allen után őt vitték le a legkisebb százalékban a nyomások alkalmával, mindössze minden tizedik nyomásból zsákolták be. De ahogy minden másban, úgy ebben is még eggyel feljebb kapcsolt az irányító a playoffra. Azt az alapszakaszban mutatott 10%-ot is szinte megfelezte és mindössze a nyomások 5,3%-a ér célba. Mindössze kettő darab sacket mutatott be rajta három kiváló védőoldali játékhívó, Vic Fangio, Sean McDermott és Mike Macdonald védelme.

Teszi mindezt úgy, hogy az átlagos labdától való szabadulási ideje 2,76 másodperc, tehát átlag felett tartogatja a játékszert. A 49ers front eleve kicsit boom or bust fal, mert nagyon agresszívan támadják a backfieldet, aminek vagy nagy játék lehet az eredménye vagy csúnya lyukra futás. Sack százalékban, azaz hogy milyen arányban vitték le az irányítót a siettetéseik alkalmával, például csak a 20.-ak voltak a ligában, hiába gyakoroltak nyomást a hetedik legnagyobb arányban.

Ráadásul az egyik legkevesebbet blitzelő védelem volt a 49ers egysége eddig, így külön segítség nem lesz Bosáéknak, hacsak nem változtatnak ezen. Mahomes ellen hagyományosan nem is jó ötlet blitzelni, de most a playoffban minimálisan akkor sikerült elbizonytalanítani a sztárirányítót, amikor jött extra ember hátulról. Érdekes taktika lesz, hogy Steve Wilks legénysége milyen felfogásában jön ki a pályára. A két csapat előző találkozóin az átlaguknál kicsit többet próbálták blitzelni a Chiefs irányítóját elég változó eredménnyel, így arra számítok, hogy bár nem fognak sokat blitzelni, de azért egy-két jól irányzott húzással megpróbálják meglepni az irányítót.

Chiefs passzjáték

Három fontos tényezője lesz még a Chiefs passzjáték lelassításának a pass rushon kívül.

Screen játékok

Az egyik, hogy a 49ers mit kezd a rövid játékokkal és a screenekkel, mert Mahomesék a passzjátékok közel 40%-ában valamilyen rövid útvonalat játszanak meg (screen, flat, slant). Mahomes átlagos passzmélysége konkrétan a három legalacsonyabban van az utolsó öt fordulót vizsgálva. Nem véletlen az sem, hogy a Chiefs célpontok yardjainak több mint 65%-a az elkapás után születik. A 49ers átlagos teljesítményt nyújtott ezen útvonalak ellen idáig, relatíve kevés elkapás utáni yardot engednek, de picit több elhibázott szerelésük van az átlagosnál.

Különösen a red zone-ban lehet kiemelt szerepe a screeneknek, Andy Reid a második legtöbb screen játékot hívta az utolsó 20 yardon belül az elmúlt két évben. Ez az a terület, ahol beszűkül a pálya és különösen nagy szerepe lehet a rövid yardos szituációknak. A Chiefs az alapszakaszban a harmadik legrosszabb volt EPA/play szerint a rövid yardos szituációknál, de a rájátszásban már a harmadik legjobbak lettek hirtelen.

Több tight endes játékok és Kelce levédekezése

A másik fontos dolog, hogy a Chiefs nehéz csomagjaira hogyan reagálnak Bosáék. Andy Reid rekord magas számban használ két és három tight endes felállásokat és a playoffban még rátett az alapszakaszra is egy lapáttal. A jó hír a 49ers számára, hogy náluk a két linebacker minden downon abszolút fenn tartható, mert képesek futás és passz ellen is védekezni. Érdekesség, hogy két tight endes felállásból messze átlag felett passzol a Chiefs, ellenben három tight endes esetekben inkább futnak. Ez utóbbival megfoghatják az ellenfelüket, ha okosan csinálják.

Kelce játéka is átalakult az alapszakaszhoz képest. Egyrészt sokkal többet áll fel tradicionális tight end szerepkörben, azaz a támadófal mellé (slot vagy külső elkapó helyett), és közel 10%-kal kevesebbszer passzol a Chiefs, ha a rutinos tight end fenn van a pályán. Ez részben azért van, hogy Kelce-t tehermentesítsék, részben pedig azért, mert az ellenfelek reagálnak a tight endre, ezt pedig ki lehet használni. Ezen kívül többet használják Kelce-t a korai downoknál és alakítanak ki számára szituációkat, amikor egy linebackerrel kell egy az egy elleni párharcot nyernie, valamint többször juttatják a kezébe a labdát rövid air yardos játékoknál, hogy a playmaking képességeire alapozzanak.

Az elit tight end a saját sztenderdjeihez mérten nagyon rossz alapszakaszon volt túl, de aztán jött a rájátszás és valamit átkapcsolt. A playoffban 27 targetjéből 23-at lehúzott, 262 yardot és három touchdownt szerzett. Az utolsó két meccsen ráadásul mindössze egy labda volt csak, amit nem kapott el. Ráadásul micsoda elkapások voltak.

Lényegében mindegy volt, hogy ki fogja, nem járt jól az ellenfél. A 49ers védelmében igazából csak Fred Warner (és talán Dre Greenlaw) lehet az, aki emberezésben leveszi, de nekik sem lesz könnyű dolguk. A két csapat előző Super Bowlján egyébként Warneren négy átadásból négyet húzott le Kelce, igaz csak 28 yardért, de a két csapat 2022-es meccsén hét átadásból hatot is megszelídített 98 yardért és egy touchdownért (szintén Warneren), de a most pályán lévő Tashaun Gipson is hatástalan volt ellene. Opció lehet egyébként Charvarious Ward emberfogásba állítása Kelce ellen, mert képességekben és termetben talán az elsőszámú corner áll a legközelebb a tight endhez és felesleges is lenne “elpazarolni” Wardot valamelyik elkapóra.

Ha pedig zónázik a 49ers, amit jobban is szeretnek, akkor még nagyobb bajban lehetnek. Zóna ellen ugyanis az egész playoffban megint Kelce az, aki a legtöbb EPA-t és yardot szerezte a skill játékosok közül (egyébként a később emlegetett Rice a második legtöbbet). Ha csúcsformában játszik és Mahomesnak lesz ideje, akkor úgy tűnik nincs ellenszer ellene.

Ki tudja uralni ezen oldalon a pálya közepét?

A 49ers védelem az alapszakaszban a legjobb volt, ha a számok közti védekezésről volt szó, mind EPA/play, mind sikerességi ráta szerint. Ez nem is véletlen, ha neked van a legjobb linebacker sorod a ligában. És bár Mahomes az alapszakaszban szenvedett, amikor a pálya közepét vette célba, a playoffban ez teljesen megváltozott és erősség lett a gyengeségből.

A többi célpont közül meg lehetne említeni a két tight endet Kelce mögött, Noah Grayt vagy Blake Bellt is, de ők valószínűleg csak epizódszereplők lehetnek. Egyetlen játékos van, akin sok múlhat. Rashee Rice az, aki konstans veszélyt jelenthet, az újonc elkapó kicsit a rájátszásban háttérbe szorult, de ez még mindig azt jelenti, hogy Kelce után neki van a legtöbb targetje és yardja is. Mahomes egyébként az elkapások 24,2%-ban screen alkalmával veszi célba a rookie elkapóját, így nem véletlen, hogy 223 rájátszás yardjából 162 is elkapás után született. A 49ers közepesen jó elkapás utáni yardok limitációjában, de ha lassítani akarnak Mahomesékon, akkor kicsit fel kell csavarni a teljesítményt.

A sok zónázás miatt rengeteg egy az egy elleni párharc nem fog kialakulni, de ha mégis, akkor a slot párbaj is lehet X faktor a meccsen. Rice 50%-ban innen indul, így az ellenfele a szezon felétől a nickel pozícióba kerülő Deommodore Lenoir lehet. A fiatal játékos posztváltása után ugyan jobb a 49ers secondary, mint előtte Isaiah Oliverrel, de továbbra is sebezhető ez az egység.

A Chiefs elkapás utáni yardokra épülő taktikája ellen a linebackerek mellett a secondary tagokon is nagy lesz a felelősség, különösen a safetyken, hogy ne hibázzanak. A szezonban átlagos mértekben hagytak benn szerelési kísérleteket, Ji’Ayir Brown és Tashaun Gipson is képes nagy játékokra és csúnya lemaradásokra is.

Ami még biztos, hogy a Chiefs kiegészítő elkapóinak, mint például Marquez Valdes-Scantling, Richie James, esetlen Mecole Hardman vagy Kadarious Toney, biztos hogy lesz egy-két kulcs play-e, ami drive-okat tarthat életben vagy ölhet meg. Ugyanis ők Ambry Thomasszal fognak találkozni a legtöbbször. A 49ers cornere került ugyanis a Ward melletti másik külső corner posztra a változtatások után és egyértelműen ő a gyenge pont.

Chiefs futójáték

Mostanában egyre többször beszélünk arról, hogy a Chiefs futójátéka mennyire meghatározó lehet. Mégpedig több okból is. Az egyik az, hogy a 49ers futásvédekezése rossz. Az egész évben a liga aljához tartoznak a futás ellen, de a rájátszásban kimondottan szenvednek. Az igazsághoz hozzátartozik ugyan, hogy a Packers és a Lions is a liga legjobb futócsapataihoz tartozik, de ettől függetlenül a kapott több mint 330 yard és a futásonként engedett 5,6 yardos átlag nem néz ki jól. A mostani ellenféltől függetlenül ki kell hangsúlyozni, hogy a Chiefs a rájátszásban közel 10%-kal megemelte a nehéz csomagjainak az arányát és neutrális szituációkban, a mérkőzések elején 5,5%-kal többet futnak, tehát kijelenthető, hogy tudatosan változtatott a csapat.

Hogy érdemes támadni a 49ers futásvédekezését?

Az előbbiekhez plusz adalék még, hogy a 49ers az egyik legstatikusabb védelem, keveset mozognak a snap előtt és után. Ezt pedig mind a két eddigi ellenfél kihasználta. Nagyon sok húzással operáltak ellenük, az elkapók pinnelték a védőket, sok volt a toss és trap játék és létszámfölényes szituációkat alakítottak ki Wilks védelme ellen, akik szenvedtek ebben az “idegen” környezetben. Ez elsősorban azért volt, mert a 49ers nagyon ragaszkodik a négy emberes védőfalhoz és a linebackerek is agresszívan támadnak a backfieldre. Az egész védelem úgynevezett “one gap”, tehát egy lyukfelelősséges taktikára épített egész évben, ilyenkor pedig a vertikális mozgás megelőzi a horizontálisat. Így pedig a szélre menő húzó játékoknál védtelenebbek maradnak, mint azok a csapatok, akik öt embert állítanak a falba és a védők sem gondolkodás nélkül rontanak a lyukakba. Ugyanis ha túlságosan agresszív vagy és elindulsz idejekorán előre, de a futás már túlhaladt rajtad oldalirányba, akkor egy nálad könnyebb elkapó is ki tud szorítani a jó pozícióból.

Érdekes lesz figyelni, hogy Wilks ragaszkodik-e majd ehhez, ha a Chiefs futójáték működni látszik a meccs elején. Ha maradnak ennél a filozófiánál (márpedig elég elképzelhetetlen, hogy két hét alatt változtassanak egy egész évben gyakorolt dolgon), akkor az egyetlen esélyük, hogy nem hibáznak sokat és nem hagynak bent tiszta szereléseket. Mert ekkor sok nulla vagy negatív yardos játékot kicsikarhatnak, ami nehéz hosszú szituációkba zavarja a Chiefs támadósort. Nem fognak minden futójátékot annullálni, sőt valószínűbb hogy többször veszítenek, mint nem. Mégis ha megvannak a fontos játékok a részükről, akkor nyert ügyük lehet.

Mit tud megvalósítani ebből a nyertes taktikából a Chiefs?

A gond a Chiefs szempontjából, hogy ők nem feltétlen úgy vannak felépítve, mint a 49ers korábbi ellenfelei. Sem személyi, sem taktikai fronton. A belső támadófal ugyan átlag feletti futásblokkoló is, de Thuney ereje egyrészt hiányozni fog, másrészt a tackle-ök itt is szenvednek. A legnagyobb feladat a tight endekre és elkapókra vár, akiknek a defensive endeket kellene kiszorítani a futásoknál. A Lions és a Packers is nagyon sikeres volt a 49ers ellen az úgynevezett pin and pull játékokkal, jól játszották ki a 49ers túlságosan a backfieldre törő felfogását.

A Chiefs elsősorban zónafutásokkal operál, ami ellen a 49ers elég jól teljesít. Ellenben ha valahol lehet keresnivalója a Kansas Citynek, akkor azok a power és gap sémák, ahol a tigh endek lehetnek a húzó erők. Ezek ellen már gyengébb a 49ers, a könnyebb back7-jüket könnyebben rakják el erőből és kontakt utáni yardot is engednek. Szintén döntő lehet, hogy 11-es personnelből (azaz könnyű csomagból, három elkapóval), mennyire tud hatékonyan futni a Kansas City. Ugyan a playoffban egyre nagyobb arányban jöttek a nehéz csomagok, de az igazi sikereket továbbra is akkor érték el, ha három elkapó volt fenn. Ráadásul a 49ers az egyik legrosszabb sikerességi rátával dolgozik ezek ellen a szettek ellen, ha futójátékról van szó. Azaz a Chiefsnek meg kell próbálni feltenni három elkapót (ez lesz a legnehezebb), elhitetni a 49ers védelmével, hogy passzjáték következik, és ebből futtatni a labdát.

Ami érdekes, hogy a Chiefs elég sokat futhatott könnyű boxok ellen, mert Mahomes ellen a védelmek nem mernek berendezkedni futás ellen, de a Chiefs mégsem tud futni. 3,6 yardot átlagolnak futásonként, ha kevés ember van a boxban, ami a 26. legrosszabb, de EPA/play-ben és sikerességi rátában is az utolsó tízben vannak. A 49ers márpedig kevésszer tömi a boxot, a védőfalukra bízzák a dolgokat, ami felemás sikerrel szokott járni. Így tehát nem kimondottan kedvező a matchup a Chiefs számára.

Mennyi labdát kap Pacheco és mennyit a többi skill játékos?

Amiben a Chiefs mégis bízhat, az Isiah Pacheco playoff formája. A fiatal futó egyrészt egész szezonban zseniális, másrészt pedig pont abban jó, ami a 49ers ellen működhet. Ahogy fentebb volt róla szó, a San Francisco védelme szeret agresszívan támadni a backfieldre, aminek lehet nagy mínusz yardos futás az eredménye, ellenben ha elrontanak egy szöget vagy lecsúsznak egy szerelésről, akkor nagy gondban vannak.

Pacheco az egyik legjobb az egész ligában a negatív yardos szerelések elkerülésében, mindössze a futásainak a 6,7%-át állítják meg a backfielden és 2,6 yardot átlagol kontakt után. Mindkettő top10-es statisztika.

Amiben lehetne még keresnivalója a Chiefsnek, azok az elkapó futások, jet sweepek, end aroundok. A 49ers védelem a szélek felé támadható, a Lions a két héttel ezelőtti meccsen megmutatta, hogyan lehet kimozgatni a védőfalat, Jameson Williams TD futása is egy ilyen játékból érkezett. A Chiefs évekig az egyik legjobb volt ilyen játékoknál, konzisztensen top5 volt EPA/play szerint az elmúlt három évben. Ellenben idén az egyik legrosszabbak lettek és konkrétan nem lehet Hardman vagy Toney kezébe adni a labdát. Így pedig le is szűkült a névsor, hogy kire lehet bízni ilyen játékot. Én mégis úgy érzem hogy Reid mester készül ilyen játékokkal a döntőre.

Összességében…

… a Chiefsnek megvannak a fegyverei, hogy feltörje ezt a 49ers védelmet és a Mahomes-Reid páros megmutatta, hogy tudnak játszani az ellenfél gyenge pontjaira. Ettől függetlenül továbbra is arra lesz szükség, hogy az egyéni hibák ne húzzák keresztül a terveket, mert skill poszton a perememberekben nehéz bízni az elmúlt két-három mérkőzés után is. Nagyon fontos elem továbbá, hogy Steve Wilks védőkoordinátor mennyire ragaszkodik majd az alaptaktikákhoz. Mennyit fog blitzelni? Maradnak-e végig a négy emberes frontok? Elég lesz-e a zóna a pálya közepén? Ugyanis ezek egy része fekszik a Chiefsnek, de ha változtat a mester, akkor teszt elé teheti az ellenfelet. Az biztos, hogy ott lesznek a lehetőségek a Chiefs előtt, kérdés ki tudják-e használni.

Egy nagyon érdekes sakkjátszmát fogunk kapni, az biztos.


Ennek a cikknek a párját itt találjátok:

Super Bowl LVIII – Amikor a 49ersnél a labda

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!