Connect with us

Szabadügynök

Értékeljük az új igazolásokat és cseréket

Értékelünk minden igazolást és minden cserét a piac kapcsán. A cikket folyamatosan frissítjük.

Megjegyzés: Csak az évi $6 millió feletti igazolások kerülnek be az értékelőnkbe, illetve a cserék. 

TRADE!
Bears adja: Justin Fields, QB
Steelers adja: kondíciós 2025/6.kör

Ennyiért a hülyének is megéri, még úgy is, hogy 4. kört kell fizetni, ha 51%-ban a pályán lesz. A Bears elmondta, hogy segíteni akar Fieldsnek, a legjobb helyre akarja küldeni, és ezt az ígéretét tartotta is, itt van a legjobb esélye pályára kerülni. Nekem nagyon furcsa, hogy ennyi lett csak a kompenzáció, hogy ennyire nem akarta senki Fieldset. Ha nem is lesz belőle sztár sosem (ami azért valószínű), azért egy évre nagyon olcsón jobb játékot hozna, mint több kezdő a ligában – beleértve egyébként Russell Wilsont is, aki kezdeni fog Fields előtt. A Bears részéről persze rossz volt az alkupozíció, hogy úgyis QB-t visznek 1/1-re, meg már csak egy olcsó éve van, de ez akkor is kevés lett.

Steelers: A
Bears: C

(katonadani)

A Steelers nagyon olcsón szerzett egy viszonylag nagy potenciállal rendelkező irányítót, és ne legyünk meglepve, ha a szezon egy pontján majd kezdeni fog Russell Wilson helyén. Egy hatodik körös cetliért ajándék volt, érthetetlen, hogy miért nem akart más is beszállni a licitbe, Fieldsnél nem egy rosszabb kezdő van jelenleg is a ligában, ráadásul drágábban.

A Bears részéről jófejség volt Fields elcserélése, de ilyen szánalmas ellenértékért inkább meg kellett volna tartani cserének. Persze értem én, hogy az öltözőnek nem biztos, hogy jót tett volna, de úgy is sérülnek meg irányítók, a szezon kezdete- vagy a trade határidő előtt ennél biztosan többet kapott volna érte a csapat.

Steelers: A+
Bears: C-

(Renningan)

Jerome Baker, LB
1 év $7 millió

Baker egy jó kis játékos, leginkább pénzügyi okokból vágta ki a Dolphins. Futás ellen nem számít a legjobbnak, a blokkokról nehezen jön le, de coverage-ben kiváló. Láttuk, hogy Mike Macdonald milyen jó munkát végzett Baltimore-ban a linebackerekkel, Baker pedig jó alapanyag az új főedzőnek, hogy megint kiváló teljesítményt csikarjon ki a posztból. Az összeg is abszolút rendben van.

Értékelés: A-

(katonadani)

Nagyon tetszik ez a deal. Baker egészségesen jobb, mint bármelyik Seahawks LB, aki távozott a piacon, ráadásul olcsóbb is náluk, így ez hatalmas fogás volt.

Értékelés: A+

(Renningan)

TRADE!
Chargers adja: Keenan Allen, WR
Bears adja: 4/110

Allen elcserélésére számítottam a legkevésbé a Chargersnél. Ugyan már 32 éves lesz a szezon kezdetére, így hosszú távon már nyilván nem érdemes vele számolni, de egy évre még mindig nagyon hasznos tud lenni, láttuk ezt tavaly is. És igen, sokat keres, ez volt a nagy hátulütője, de én inkább megtartottam volna, mintsem egy 4. körért eladjam. Már csak a klubikon státusza miatt is. Meg mert konkrétan nincs életképes elkapó a keretben így. Egyedül a nagy pénzszűke miatt nem annyira rossz a csere.

A Bears ezzel együtt jól járt, segítik Caleb Williamst egy szuper biztonsági célponttal, hátha bele tudják nevelni gyorsan, hogy rendszeren belül játsszon többet. Mivel jó eséllyel lemaradtak volna 1/9-4e az egyik top elkapó prospectről, második körük meg nem volt, így ez szerintem egy jó csere a részükről. Persze öreg meg drága, de egy évre ez nekik jó.

Bears: B+
Chargers: B-

(katonadani)

Rövid távon ez teljesen jó a Bears részéről, mindent meg kell adni az 1/1-esnek, hogy minél előbb belerázódjon a profik világába. Pénz volt dögivel, akár hosszabbítani is lehet majd Allennel, rendben van ez így. A Chargers részéről is védhető a döntés, bár nem egy túl jó üzenet a játékosok felé, hogy hiába hozol elit szezont és vagy klubikon, simán lapátra kerülhetsz.

Bears: B+
Chargers: B

(Renningan)

Marquise Brown, WR
1 év $7 millió

Nem vagyok egy nagy Hollywood fan, a felvezető podcastünkben beszéltem is róla bővebben, de a vártnál jóval olcsóbban írt alá. Ha választanom kéne, hogy Gabe Davis/ Darnell Mooney 13 millióért, vagy Brown feleannyiért, akkor egyértelműen az utóbbit választom, sokkal jobb ár/érték arányt jelent.

Értékelés: A-

(katonadani)

Lassan a Chiefs lesz a piac legnagyobb nyertese. Brown egy oké elkapó, 7 millióért egyértelműen ajándék és kb. a legjobb WR igazolás azóta, hogy Hillt elcserélte a csapat. Az erős még erősebb lett.

Értékelés: A

(Renningan)

Kam Curl, S
2 év max $13 millió

Lehet az ösztönzők nélküli összeg miatt be sem férne az értékelési határ fölé, de akkor is le akartam írni, hogy ez szuper. Nagy need volt a safety a csapatnál (ahogy sok minden más is a védelemben), Kurl talán a legjobb piacra került játékos volt, de legrosszabb esetben a második legjobb, erre körülbelül harmadannyiért igazolták le, mint McKinney-t a Packers. Más igazolásoknál írtam róla, hogy a draft pozíció sokáig elkísér. Sajnos Curl ennek áldozatul esett, de a Rams ezzel nagyon jól járt.

Értékelés: A+

(katonadani)

Devin White, LB
1 év max $7,5 millió

Volt vagy 10 linebacker (ha nem több), aki tetszett volna az Eagleshöz, erre elhozzák a 11.-et. A szerződés pontos részleteit nem tudjuk, hogy mennyi ebből az ösztönző, szóval kicsit javulhat még az értékelés, de jelen tudásunk szerint ez nagyon nem tetszik. Egyrészt annyira nem is látom, hogy Fangio rendszerébe jó lenne, tehát olyan mintha Roseman magától igazolgatna (ami más szerződéseknél is gyanús volt), amit persze megtehet, csak nem biztos, hogy a legjobb a stáb konzultálása nélkül megtenni. Másrészt ráment a nagy névre, miközben White egyáltalán nem jó játékos. Gyors meg jól blitzel, ez oké, de közben nem tudja merre az arra. Nyilván nagy need meg minden, de eh. Csak azért nem D, mert Kenneth Murray-nél azért jobb, akit a Titans vitt hasonló összegért.

Értékelés: C-

(katonadani)

Curtis Samuel, WR
3 év $24 millió

Nem vagyok egy nagy Samuel-fan, ha nem is tartom teljesen gadget játékosnak, de teljes értékű elkapónak sem érzem. Nem igazán tudom, hogy lehet-e őt jól használni, ami az NFL-ben tényleg működik konzisztensen, lehet rá számítani. Kellett WR a Billsnek, persze, de nem tudom ezzel mennyire oldották meg a dolgot. És annyira nem is látom, hogyan illik az elkapóállományba. Pénzben legalább ennyi volt a várakozás vele kapcsolatban, így nem katasztrófa azért.

Értékelés: C+

(katonadani)

Arik Armstead, DT
3 év $51 millió

A 49ers nem értékelte ennyire Armsteadet, hiszen a 18 milliós fizetéséből akarta rávenni fizetéscsökkentésre, de a Jaguars majdnem ugyanannyit megadott neki, ráadásul három évre, miközben idén és tavaly is kihagyott másfél-két hónapot sérülés miatt. A hiányposzt persze adott volt és ezt jól betömték, de megint túlfzetésnek érzem a részükről.

Értékelés: B

(katonadani)

A Jaguarsnál nagyon szeretik összeszedni más levedlett, agyonhasznált cuccait és extrán sokat fizetni érte. Armstead pályája csúcsán érne ennyit, nem két gyengébb szezon után, hiányposzt ide vagy oda. Eközben Josh Allennel még mindig nem sikerült hosszabbítani, aki ezek után biztos nem lesz olcsóbb.

Értékelés: C+

(Renningan)

DJ Reader, DT
2 év max $27,25 millió

Nehéz elképzelni ennél jobb fitet. Nagyon kellett egy jó nose tackle a Lionsbe Alim McNeill mellé (ő pass rush-ban jó), Reader pedig prémium kategóriát képvisel. Sérülésből jön, ezért lehetett talán olcsóbb egy kicsit, de viziten is volt, tehát megnézték mi a helyzet a felépülésével, szóval ezzel ki is ütötték feltehetőleg a kockázatot. Jó áron egy jó játékos, remek igazolás.

Értékelés: A

(katonadani)

Kendall Fuller, CB
2 év $16,5 millió

Szinte az összes Dolphins lépés tetszik. Mármint az igazolások, nyilván a játékos-elvesztések miatt nehéz őket a piac nyerteseinek hívni, de Brewer, Brooks és ez is kifejezetten tetszik. Itt főleg a pénz a pozitívum, simán 10 millió fölé, de inkább 12 millióra lőttem be Fullert. Oké már 29 éves, de nem is hosszú távra igazolták le.

Értékelés: A

(katonadani)

TRADE!
Commanders: Sam Howell, QB + 4/102 + 6/179
Seahawks adja: 3/78 + 5/152

Annyira különbözőek egyes draft érték modellek, hogy valahol a pickek különbözete egy harmadik kör végét ad ki, valahol meg egy 6. kör közepét. A harmadik végét sokallom, a hatodik közepe meg kevés lenne, szóval így legyen igazságos az ember egy értékelésnél. Meg hogy most cserének szánják a Seahawksnál vagy versenyeztetik Genóval. Az sem mindegy, legalábbis seattle-i oldalról.

Én amúgy a Commanders helyében lehet megtartottam volna inkább Howellt és nem kellett volna Mariota, de ha már cserélni akarták, akkor üsse kavics, úgyis draftolnak valakit majd. A Seahawksnál meg nagyon érdekes, hogy mennyire nyíltan mutatják, hogy nem igazán bíznak Genóban. Mindenesetre meglepne, ha Howell kiharcolná a kezdőt náluk.

Commanders: B
Seahawks: B

(katonadani)

TRADE!
Falcons adja: Desmond Ridder, QB
Cardinals adja: Rondale Moore, WR

Ám legyen, nem mozgat meg túlzottan. Ridder egy jó és olcsó csereirányító, Moore meg egy érdekes, de eddig nem valami hasznos elkapó, akinek a line of scrimmage köré dobott labdákon kívül nem sok babér termett egy pocsék elkapószekcióban sem. Ha ettől jobban érzik magukat a csapatok, hát legyen.

Falcons: B+
Cardinals: B

(katonadani)

Sheldon Rankins, DT
2 év $26 millió

Érdekes a fit, hiszen DJ Reader helyére érkezik, azonban Reader kis túlzással egymaga volt a felelős a futás elleni védelemért, miközben Rankinsnek ez a gyengesége. Szóval kíváncsi vagyok, mit jelent majd ez strukturálisan, hogyan fogják majd meg a futást. Ennek kapcsán tehát vannak kérdőjeleim, de a pass rush-t meg mindenképp erősíteni fogja, amire szintén szükség volt, hogy ne csak Trey Hendrickson legyen veszélyes az irányítóra a falból.

Értékelés: B+

(katonadani)

Jonah Williams, OT
2 év $30 millió

Williams egy korrekt tackle, ennek megfelelő fizetést is kapott. Az érdekes, hogy DJ Humphriest kivágták miatta, aki szintén egy korrekt tackle, bár az igaz, hogy sérülékenyebb és idősebb, szóval ilyen szempontból érthető a dolog. Williams nem lesz világmegváltó, de elkaristol majd, és jelenleg a Cardinalsban ez már a legjobbak közé sorolja a csapatban.

Értékelés: B+

(katonadani)

Calvin Ridley, WR
4 év $92 millió

Hű. Az idei év végén 30 éves elkapónak, aki ráadásul nem is játszott kiemelkedőn a Jaguarsban tavaly (előtte fogadások miatt eltiltották, előtte meg mentális gondokkal küzdött)... ez rengeteg. A Titansnek kellett persze elkapó, és hasznát fogják venni, de ez nagyon sok egy Ridley kaliberű játékosnak.

Az elkapónak mondjuk nagy szüksége volt erre, mert ez az első és egyetlen szerződés, amit piaci körülmények közt kapni fog profi karrierje során.

Értékelés: C-

(katonadani)

TRADE!
Ravens adja: Morgan Moses, OT + 4/132
Jets adja: 4/112 + 6/218

Ezekből a "veterán játékosok hátsó körös pickekért" cserékből az az ember érzése, hogy mindig a játékost megszerző csapat jön ki győztesen, legalábbis, előzetesen. Moses még mindig egy korrekt tackle, az $5,5 milliós alapfizetése is abszolút vállalható, a Jetsnek nagyon kellett az életképes játék a fal szélére, szóval a részünkről ez remek, az RT posztot megoldották rövid távon. A Ravens meg lehet ki is vágta volna (habár nem tudom az mennyire lett volna jó), így legalább kaptak érte valamit.

Jets: A
Ravens: C+

(katonadani)

TRADE!
Texans adja: Maliek Collins, DT
49ers adja: 7.kör

Hasonló a helyzet, mint fent, gyakorlatilag a semmiért szerzett egy használható játékost a 49ers, habár Collinsnak a $8,5 milliós fizetése már annyira nem baráti, mint fentebb Mosesé. A rendszerbe jól illik, pass rushban jó tud lenni, ellenben futás ellen ő is gyenge, szóval a problémákat nem oldja meg, sőt Armstead helyetteseként még tán növeli is azokat. Így ha nem lesz más DT-mozgása a csapatnak, azért összességében nem vagyok elégedett a lépéseikkel. A Texans részéről ez gondolom előrevetít valami másik igazolást (talán épp Armsteadet), mert eléggé nullán vannak a poszton jelenleg. Collins nem rossz játékos, de azért a $14 milliós cap hitje sok volt. Persze a 7. kör gyakorlatilag semmi, de legalább $5 milliót spóroltak így egy kivágáshoz képest.

49ers: A-
Texans: B-

(katonadani)

TRADE!
Steelers adja: Diontae Johnson, WR + 7/240
Panthers adja: Donte Jackson, CB + 6/178

A Panthers oldaláról abszolút tetszik. Még ha a két játékost nagyjából azonos értéknek is feleltetjük meg, akkor is sokkal fontosabb most az elkapó a csapatnak. De szerintem Johnson jobb és értékesebb játékos is. Szerintem ő egy elég alulértékelt elkapó, mert gyenge rendszer és gyenge QB-játék miatt kevés fantasy pontot termel, de rendkívül jól futja az útvonalakat és nagyon jól szakad el a közeli területeken. Bryce Youngnak nagy szüksége van erre, mert tavaly nem volt WR-e a csapatnak, aki el tudott szakadni bárhol is a pályán. Miközben Jackson ugyan a legjobbját nyújtva akár fel is veheti a versenyt Johnsonnal értéket nézve, de sokat sérült és nagyon inkonzisztens. Nálam ez egyértelmű win a Panthersnek.

A Steelers oldaláról pedig nem igazán értem. Mármint önmagában Johnson eladása még rendben lenne, emellett értem az indokokat, de az ellenérték számomra kevés. Jackson nem hiszem, hogy megoldja a CB-helyzetet, tehát ezt még mindig needként lehet tekinteni, miközben egy lyukat generáltak WR poszton is, hiszen George Pickens mellett jelenleg nincs senki.

Panthers: A
Steelers: C

(katonadani)

Danielle Hunter, Edge
2 év $49 millió

Brutál jól hangzik a Hunter-Anderson duó! A fit egyértelműen szuper, Hunter agresszív stílusa jól illik DeMeco Ryans védelmébe, lehet rohamozni a QB-t fejvesztve. Az összeg azért nem kevés, a 6. legtöbb a ligában (a gyakorlatilag teljesen garantált ellenben egyáltalán nem zavar, két évre úgyis megtartották volna), de a Texans most jobban megengedheti ezt Stroud újonc szerződésével, és Hunter tényleg nagyon jól illik ide.

Értékelés: B++

(katonadani)

CJ Gardner-Johnson, S
3 év $27 millió

Prospect kora óta imádom Gardner-Johnsont, a játékát és a tüzet amivel játszik. Erre pedig szüksége is van az Eaglesnek, mert nagyon hiányzott ez tavaly a defense-ből. Az fura, hogy idén jobb éves átlagot harcolt ki, mint tavaly ilyenkor (bár csak évi $1 millióval, ami gyakorlatilag az infláció), miközben szinte az egész szezont sérültlistán töltötte Detroitban. Az Eaglesnek a slotban és safetyben is szüksége lehet rá, a need nyilvánvaló volt, de azért a várakozásaimhoz képest drágábban írt alá, még ha a garantált kevés is. Kíváncsi vagyok, hogyan használja majd Vic Fangio, még nem teljesen látom hová illesztik be.

Értékelés: B

(katonadani)

Raekwon Davis, DT
2 év $14 millió

Tegnap igazolták vissza Grover Stewartot, nem? Davis ugyanúgy egy futás elleni nose tackle, csak rosszabb kiadásban. Ha esetleg megint eltiltják Stewartot, akkor oké megértem, hogy kell valaki a helyére, de egy cserének minek fizetsz 7 milliót évente? Miközben Davis azért annyira nem is jó játékos, még futás ellen is inkonzisztens (magassága miatt túl magasan tartja magát, így beférnek a vállvédőjébe).

Értékelés: C

(katonadani)

Javon Kinlaw, DT
1 év $7,25 millió

Újabb példa, hogy az első körös jelző sosem hagy el. Kinlaw tavaly végre mutatott életjeleket, hogy pass rushban lehet belőle valami, de még mindig nem volt igazán jó, futás ellen meg továbbra is nagyon súlytalan. A rendszerbe való illeszkedés nyilván remek, hiszen Saleh ugyanazt futtatja, amit a 49ers, Kinlaw alatta kezdte meg a pályafutását. Egy ilyen pass rush specialista DT-t láthatnak benne harmadik kísérletekre, és a fantáziát értem is, de egyelőre még erre a szerepre is inkább átlagos. Nyilván nem robbantottak bankot érte, de szerintem ez is túlfizetés.

Értékelés: C+

(katonadani)

Lavonte David, LB
1 év $9 millió

David még mindig magas színvonalon játszik, egyszerűen elnyűhetetlen, és az atletikusságából sem vesztett annyit mint mondjuk Bobby Wagner, így ő még mindig használható minden szerepkörre. Klubikon, jó ez így.

Értékelés: A

(katonadani)

Ez így van jól. David egy nagyon jó játékos még mindig, a tavalyi diszkontját is visszakapja és a Bucsban fejezheti be. Happy end.

Értékelés: A

(Renningan)

Shaq Barrett, Edge
1 év, max $9 millió

Barrett még mindig egy elég jó pass rusher. Nem ért már 15-17 milliót, de ha egészséges tud maradni, akkor sok hozzáadott értéke lehet.

Értékelés: B+

(Renningan)

Josey Jewell, LB
3 év $22,75 millió

Jewell egy okos, minden szempontból korrekt, semmiben sem igazán kiemelkedő linebacker. Shaq Thompsonnal egy elég jól fizetett LB-duót fog alkotni, de rendben van az igazolás.

Értékelés: B+

(katonadani)

A'Shawn Robinson, DT
3 év $22,5 millió

Egyrészt a Panthersnek úgy tűnik mindenkit túl kell fizetnie, hogy Carolinába csábítsa, ami nem hangzik jól, de ez van. Másrészt úgy tűnik ráfekszenek arra, hogy a két fal közepén nagyon királyak legyenek, hiszen jött a két guard 153 millióért meg most Robinson a kiváló Derrick Brown mellé. Hogy ezeken a posztokon kívül máshol nincs senkijük szinte, az egyelőre mindegy. Robinson egy jó korai downos futás elleni védő pass rush potenciál nélkül. Erre a szerepre jó.

Értékelés: B

(katonadani)

Kenny Moore, CB
3 év $30 millió

Ha azt nézzük, hogy valaha volt legjobban fizetett nickel pénz, akkor soknak is tűnhet, de a slot piac nem mozgott már agy 5 éve az évi $9 millióról, ami nonszensz, ha nézzük mennyit növekedett a sapka és mennyivel fontosabb lett a poszt. Szóval Moore simán ér ennyit, a liga egyik legjobbja a slotban.

Értékelés: A-

(katonadani)

Patrick Queen, LB
3 év $41 millió

Egyértelműen drágábbra számítottam Queen esetében, és a jósolt 17 millió körüli szerződéssel nem is tetszett volna túlzottan, mert annál jóval kockázatosabb, de így abszolút rendben van. Most majd kiderül, hogy Queennek sikerült fejlődnie 3-4. évére és Roquan Smith kitanította Baltimore-ban, ezáltal tényleg jó játékos lett, avagy csak a rendszer és a társa terméke. Én kicsit hajlok az előbbi felé, még ha nem is túl magabiztosan, de ennyiért ez nekem rendben van. A Steelers meglepett mint kérő, újonc évében még be is szólt Queennek Mike Tomlin, de igazából tetszik a fit, Elandon Roberts mellé kellett egy atletikusabb játékos. Mondjuk elsősorban mindketten előre felé játszva jók, de akkor is jó ez.

Értékelés: B+

(katonadani)

Derrick Henry, RB
2 év $16 millió

Imádom. Nehezen tudok elképzelni ennél jobb párosítást. Az ellenfél linebackereinek rémálom lesz levédekezni a Lamar-Henry duót, mert az irányító futási veszélye miatt egy pillanatnyi hezitálás is halálos lehet, hiszen Henry megkapja a labdát és full lendületből érkezik meg ütközni velük. Persze futó meg idős meg pénz, de ez akkor is szuper.

Értékelés: A

(katonadani)

Az egyik kedvenc idei igazolásom. Henry eleve hiányposztra jött, még mindig nagyon jó és nem is volt drága, Lamarral minden létező rekordot megdönthetnek. Általában ilyenkor szokott jönni egy sérülés, mert szinte már túl szép, hogy ez igaz legyen.

Értékelés: A+

(Renningan)

Darious Williams, CB
3 év $22,5 millió

A Rams secondary nagyon nullán volt ezelőtt, és Williams mindenképp upgrade-nek számít az eddigi állományhoz képest. Mondjuk ha ő lesz az első számú CB, abból baj lesz, mert egy szélre alulméretezett játékos, aki viszont a slotban nagyon rosszul mutatott. Szóval csak kívül tud játszani, és egyébként bőven korrekt játékra képes, egyszerűen van egy ilyen limitáltsága, a nagyobb WR-ekkel meggyűlik a baja. Egyelőre megelőlegzem a bizalmat, hogy hoznak egy rendes CB1-et, mondjuk a draftról, mert akkor tetszik az igazolás. Ha nem hoznak, akkor ennél kicsit rosszabb értékelést adnék.

Értékelés: B+

(katonadani)

Darnell Mooney, WR
3 év $39 millió

Kellett még egy elkapó ebbe a Falcons offense-be, hogy teljes legyen, és egyébként mint negyedik target (London, Pitts és Bijan mögött) teljesen rendben is van Mooney. Második legjobb fegyveremnek nem szeretném, mert annak nem elég jó, de erre abszolút elkaristol. Csak hát a fizetése annál bőven komolyabb, még ha egyébként a csapat ugye nem is költ sokat a skill játékosaira, mert mindenki újonc szerződésen van. Én nem tartom Mooney-t ilyen jó elkapónak, legalábbis nem szívesen fizetnék neki ennyit. Volt egész jó éve korábban, de tavaly elég gyengén teljesített. Mondhatnánk, hogy egy passzorientált offense-ben majd több szerep jut neki mint a Bearsben, de itt azért több vetélytársa is akad.

Értékelés: B-

(katonadani)

Aaron Jones, RB
1 év $7 millió

Jones küzdött sérülésekkel az utóbbi időben, de nekem furcsa volt, hogy ekkora fizetéscsökkentésre akarta rávenni a Packers és inkább kivágta, mert még mindig egy nagyon jó running back, elég csak a legutóbbi playoff-meccseit megnézni. Szóval a Vikings örült a Packers fiatalításának, egy évre Jones $7 millióért nagyon jó üzlet.

Értékelés: A

(katonadani)

Frankie Luvu, LB
3 év $36 millió

Luvu egy elég speciális játékos, tekintve hogy főleg blitzelésben jó (bár abban nagyon) és előrefelé mozgásban. Hátrafelé, tehát coverage-ben vannak vele problémák, de Dan Quinn azért egész sokat szokott blitzelni, szóval szerintem nem kerül ő rossz helyre. Plusz lesz mellette egy Jamin Davis, aki elméletileg jó coverage-ben (legalábbis a képességei megvannak). Szóval a fit nem rossz, de voltak ennél jobb LB-szerződések is.

Értékelés: B

(katonadani)

Sam Darnold, QB
1 év $10 millió

Tudom sokaknak vicces, de szerintem ezzel nincs baj. Valaki kellett, ha esetleg nem tudnak újonc irányítót szerezni vagy ha az újonc irányító még nem kész a bevetésre az első hetekben. Darnold képességei jók ebbe a rendszerbe (persze ez a rendszer sokaknak ízlene), és szerintem annyira nem katasztrófa játékos, mint amit láttunk tőle Adam Gase meg Matt Rhule alatt. Nem mondom, hogy megváltó vagy franchise irányító vagy bármi ilyesmi, csak hogy rövid távra hídnak az újonc elé full rendben van. A nagyobb probléma az, hogy mindenki tudja, hogy a Vikings fel akar menni majd egy irányítóért a drafton, ami nem igazán segíti az alkupozíciót.

Értékelés: B

(katonadani)

Egy minőségi csere 8-10 millió dollárba kerül, a low end kezdők ennél többe is. Darnold nem egy jó irányító, de egyértelműen ebbe az árkategóriába tartozik és jobb opciót jelent, mint bárki, aki a rosteren van. Kell egy újonc, de ez így teljesen oké B-tervnek.

Értékelés: B

(Renningan)

DaQuan Jones, DL
2 év $16 millió

Ahogy Autrynál is mondtam tegnap, a legjobb üzletek valahogy mindig az idős védőfalemberekért vannak. A koruk miatt már senki nem akar nekik sokat fizetni, de még mindig jó játékra képesek. Jones már 32 éves múlt, de az utóbbi két évben a sérülése előtt kiválóan teljesített a Bills falában, futás ellen és pass rush-ban is.

Értékelés: A-

(katonadani)

Azért mégiscsak próbálkozik életben tartani a reményeket a Bills. Jones jó játékos, ha a teste bírja, akkor az egyik legjobb védője lesz a csapatnak.

Értékelés: A

(Renningan)

Kenneth Murray, LB
2 év $15,5 millió

Ahogy tegnap Savage-nél, úgy Murray-nél is előjön, hogy az első körös kiválasztás bizony sokáig elkísér és ezáltal több pénzt kapsz, mint ha ugyanezzel a játékkal a harmadik körben draftoltak volna. Murray ugyan mutatott életjeleket tavaly, de ez inkább azért volt pozitív, mert első három évében botrányos volt, most meg csak simán gyenge. Lehet egy más rendszerben ki tudnak belőle valamit hozni, atletikus meg minden, de fejben nagyon nem érti a játékot.

Értékelés: D

(katonadani)

Egy bust LB, aki nagyjából kétszer annyit keres, mint amennyit legjobb esetben is érne. Nem szeretem, ha "majd mi kihozzuk belőle az állatot" mentalitás sok pénzzel párosul, mert annak szinte mindig pofára esés a vége. A Titansnek volt pénze, kell is erősíteni, de ezekkel a próbálkozásokkal nehéz mit kezdeni, adták volna inkább oda Bobby Wagnernek, ő legalább futás ellen fixen jó.

Értékelés: F

(Renningan)

John Simpson, G
2 év $18 millió

Amit Tomlinsonon megspóroltak, azt odaadták Simpsonnak. Nem tudom összességében mekkora upgrade lesz (a PFF-től például szinte ugyanolyan értékelést kapott), de egy más stílusú játékos. Fizikális, ezzel jellemezném elsősorban Simpsont, akinek vannak nagyon jó húzásai és takarít a futójátékoknál. Passzblokkolásban azért lesznek vele problémák, aminek Rodgers biztos nem örül. Az talán jó ötlet a Jetstől, hogy nem szállt be a hatalmas guard fizetésekbe.

Értékelés: B

(katonadani)

Damien Lewis, G
4 év $53 millió

A Panthers megfogta a guard problémáját és beletolt egy valag pénzt. Konkrétan 153 milliót Lewis és Hunt között. És akkor gondolom Austin Corbettet betolják centernek. Ezzel amúgy tényleg megoldottnak tekinthető a probléma, szóval ezt kipipálták nagyjából. Lewis azért főleg futásblokkolásban jó, egy erős, fizikális, nagy darab játékos, akinek pass protectionben vannak gondjai (de mér kevesebb, mint első két évében). Olyan szempontból nagyon jó a fit, hogy Lewis az egyik legalacsonyabb guard a ligában, így Bryce Young jobb eséllyel lát ki felette a pálya közepére. Ahogy nagyjából az összes guard szerződésnél, ez is túl lett árazva a várakozásaimhoz képest, valamiért nagyon berobbant a guard piac.

Értékelés: B

(katonadani)

Ár/érték arányban sokkal jobban tetszik, mint a Hunt igazolás. Kellett nagyon ember a falba, Carolina meg nagyjából az utolsó helyen van a játékosok kívánságlistáján, így érthető, hogy csak drágán tudtak igazolni. De Lewis legalább egy jó játékos, lehet neki örülni.

Értékelés: B+

(Renningan)

Leonard Williams, DL
3 év $64,5 millió

Szép csendben azért Williams is bekerül az all-time üzletemberek közé, mert nagyon erős szerződéseket harcolt ki mindkétszer, miután elcserélték. Nem csak éves átlagban, de garantáltakat is nézve. Egy jó játékos, de azért nincs a top szinten, ahová ezek a szerződések helyezik. Ezzel együtt Seattle-ben is jól játszott, stabilizálta a frontot, talán a védelem legjobbja volt. A védőfalemberek jól öregednek, így 30 felett sem kell tartani a visszaeséstől.

Értékelés: B

(katonadani)

Várható volt azok után, hogy feláldoztak érte egy második- és ötödik körös picket. Voltak jó évei, de nem ér 21,5 millió dollárt, sokkal közelebb van a 16-17 milliós szinthez. Ezzel együtt azért egy átlagon felüli játékos, aki az új rezsim kezei alatt simán szintet is léphet.

Értékelés: B

(Renningan)

Noah Fant, TE
2 év $21 millió

Fantnek lassan és gyengén indult a karrierje, de szerintem a Hawksban jobban mutatott már és blokkolásban sem volt úgy elveszve, mint a kezdetekkor. A sebessége és elkapás utáni képessége pedig mindig is jó volt. Vélhetően nagyobb szerepet szánnak neki az új rendszerben, hiszen mindenki más távozott mellette (meg ugye ez a szerződés is). Ez egy korrekt hosszabbítás.

Értékelés: B+

(katonadani)

Yetur Gross-Matos, Edge
2 év $18 millió

A 49ers Floyddal és Gross-Matosszal megoldotta az edge helyzetét, és elméletben nem rossz taktika, hogy két játékosnak adtak majdnem 20 milliót ahelyett, hogy egynek adtak volna hasonlót (Chase Young?), de azért a két játékos személyével és értékével tudok vitatkozni. Plusz DT-kre még szükségük van, nem is egyre.

Gross-Matosnál maradva ő a Kris Kocurek (DL-edző) “megbukott tehetségek rehabilitációs programjának” legújabb tagja. Második körös volt, nem hozott sokat a konyhára a Panthersnél. Sokat játszott, szóval jól bírja a strapát, nagyobb darab játékos, így futás ellen jobb lehet, de pass rush-ban eddig nagyon keveset mutatott. Kíváncsi vagyok, hátha be akarják őt tolni Armsteadhez hasonlóan néha középre. Mindenesetre közel sem gondoltam volna, hogy ő ennyit fog keresni, szóval nem igazán tetszik. Floyd sem tetszett igazán, de ez még rosszabbnak tűnik, mert ő legalább egész jó játékos, Gross-Matosra még ezt sem tudom elmondani, és hasonlót fog keresni.

Értékelés: C-

(katonadani)

Jacoby Brissett, QB
1 év $8 millió

Nagyon tetszik. Brissett abszolút játszatható kategória, akár egész évre is, ha csak jövőre akar hosszú távú QB-t találni a Patriots. Ugyanígy bridge QB-nak is tökéletes, jó mentor, nem zavarja ha padoznia kell az újonc mögött. És Alex Van Pelttel a Brownsban hozta élete legjobb szezonját, ahol sokkal jobb vele az offense, mint Deshaun Watsonnal. Nálam ez tökéletes.

Értékelés: A+

(katonadani)

Csak egyetérteni tudok. Brissett talán a liga legjobb csereirányítója és nem egy csapatban lenne kezdő. Nem kell tőle csodát várni, de minden megvan benne, amire most a Patriotsnak szüksége van.

Értékelés: A+

(Renningan)

Mike Onwenu, OL
3 év $57 millió

Durvák ezek a támadófal-fizuk idén. Nem tudom a Patriots guardként vagy tackle-ként számol vele most az új rendszerben, és azt sem tudom, hogy akkor végül zónablokkolásra térnek-e át, mert ha igen, abba Onwenu azért nem a legjobb fit. Szóval vannak kérdőjeleim így összességében, de az biztos, hogy Onwenu egy jó játékos. Nem top3-as, ahogy a fizetése mutatja akár RT, akár RG poszton, de egy jó játékos. Hasonló a helyzet mint Huntnál, hogy jó játékos túlfizetve, és ha Onwenu kicsit jobb játékos is, egy kicsit több kérdőjelem is van itt a rendszerrel kapcsolatban.

Értékelés: B

(katonadani)

Bárki is lesz a kezdő irányító, támadófal nélkül nem lesz könnyű dolga. Onwenu pedig egy nagyon jó játékos, ráadásul több poszton is képes magas szinten teljesíteni, a Patriots tele volt pénzzel, ez teljesen rendben van. Persze nyilván el lehet az egészet rontani, ha azt akarják vele játszatni, amit nem tud, de ez mindenkire igaz, nekem nagyon tetszik ez az igazolás.

Értékelés: A

(Renningan)

Aaron Brewer, C
3 év $21 millió

Tökéletesen illik a zónablokkoló rendszerbe az atletikusságában, szerintem már akár upgrade-et is jelenthet majd Connor Williamshez képest. Pénzben is erre számítottam, abszolút korrekt, szóval ez tetszik. Kis kockázat persze van, mert egy igazán jó éve volt, de draftolatlanként kezdte, szóval lentebbről kezdte és folyamatosan fejlődött. A Dolphins igazolásai tökre tetszenek, csak kár, hogy közben csomó jó játékost is vesztettek a félremenedzselt sapka miatt.

Értékelés: A-

(katonadani)

Jordyn Brooks, LB
3 év $26,25 millió

Szerintem Brooks egy alulértékelt linebacker. Például a PFF-értékelése, amiből sokan megítélnek egy LB-t, nem adja vissza a játékát. Nem mondom, hogy elit a posztján, de simán átlag feletti jó potenciállal az atletikussága miatt. Tavaly például Bobby Wagner limitáltsága miatt sokkal nehezebb feladata volt, neki kellett coverage-ben helyt állnia, mert veterán társa már hátrafelé nem igazán tudott mozogni. Az évi $9 millió alatti fizetése szerintem nem hogy korrekt, még kicsit olcsóbb is, mint vártam.

Értékelés: A

(katonadani)

Azeez Al-Shaair, LB
3 év $34 millió

Bírom Al-Shaairt, eddig egy alulértékelt LB-nek gondoltam, de most már erről nem lehet szó ilyen fizetés mellett. Sőt. Én ezt azért drágának tartom az esetében. Futás ellen nagyon jó játékos, de coverage-ben vannak limitáltságai. Ami persze sokaknak vannak a ligában, és ilyen 6-8 millió környékén tetszett is volna az igazolás, főleg hogy DeMeco Ryans kezei alá kerül, aki érthető módon nagyon jól bánik a linebackerekkel, de ezt a fizut túlzásnak tartom.

Értékelés: B-

(katonadani)

Marcus Davenport, Edge
1 év $6,5 millió

Én szeretek bepróbálkozni az ilyen játékosokkal, mint Davenport. Sokat sérült, így nem szabad rá teljes értékű kezdőként tekinteni, de amikor pályán van, akkor jó játékot hoz. Ez a próba, ha sok az elkölthető pénzem, abszolút megér $6,5 milliót. Persze csak ha a Lions nem gondolja, hogy ezzel megoldotta a pass rush helyzetét.

Értékelés: A-

(katonadani)

Én is szeretem az ilyen boom or bust játékosokat, de ne fizessünk már senkinek 1 milliót snappekként. Ha az a 6,5 millió a maximum, amiből 2-3 millió a játékidőhöz van kötve, akkor rendben van a dolog, de csak akkor. Ennyi pénzt ne adjanak fixen senkinek, akinek három év kell ahhoz, hogy legalább 1000 snapen pályán tudjon lenni.

Értékelés: C+

(Renningan)

TRADE!
Panthers adja: Brian Burns, Edge
Giants adja: 2/39 + 2025/5.kör

A Panthers oldaláról nincs mit értékelni, ezt elcseszték. Ez a 2.+5. kör ez nagyon kevés egy Burns szintű játékosért (még ha szerintem egy kicsit túl is van értékelve összességében). Nehéz nem a korábban Rams által ajánlott két első- és egy második körhöz hasonlítani ezt.

A Giants oldaláról ugye érdekesebb a kérdés, mert amellett, hogy ennyiért nagyon olcsó volt Burns, kellett neki adni egy 5 éves $150 milliós (update: $141 milliós) szerződést is, ami nem mellékes. Ez szerintem túlfizetése Burnsnek, nincs benne ő az elit elitjében, ahová ez a szerződés helyezi. Mindezzel együtt összességében boldogok lehetnek a Giantsnél, hiszen szereztek egy nagyon jó pass rushert, akit párba állíthatnak az első körös Kayvon Thibodeaux-val és az elit Dexter Lawrence-szel, és egy félelmetes fal alakul ki majd a csapatnál (hogy mögötte mennyi lyuk van, azzal egyelőre ne foglalkozzunk). Amúgy szükség is volt Burnsre New Yorkban, mert tavaly a Giants edge duója tökutolsó volt pass rush win rate-ben.

Panthers: F
Giants: B++ 
(trade A+, szerződés B-)
Update Giants: A- (Trade A+, szerződés B)

(katonadani)

TRADE!
Buccaneers adja: Carlton Davis, CB + két 6. kör
Lions adja: 2024/3. kör

A Lions akart szerezni egy kezdő cornerbacket, most megtette. Davis egy fizikális, emberezésben jó corner, így illik is a sémába, szóval tetszik a gondolkodás. Az ellenérték is korrekt szerintem. Kicsit sérülékeny, csak egy évig van szerződése, és akkor sem olcsó (bár ennek még lehet egy részét a Bucs állja), szóval vannak hátráltató tényezők, de egy harmadik kör végéért, ráadásul két hatodik kört visszakapva szerintem ez egy korrekt ellenérték egy összességében jó CB-ért.

A Buccaneers oldaláról várható volt, hogy nem tudják megtartani Davist és Deant is ezzel a fizetéssel a jövőben, így inkább most tették értékké előbbit. Őt főleg zónáztatták, így szerintem kevésbé is illett abba a rendszerbe. Nálam ez egy mindkét oldalról korrekt csere.

Lions: B+
Buccaneers: B+

(katonadani)

Lloyd Cushenberry, C
4 év $50 millió

Leegyszerűsíthetném azzal, hogy butaság lenne ellentmondanom Bill Callahan OL-edzőgurunak, hiszen ha szerinte jó lesz Cushenberry, akkor az is lesz. De ezen kívül is jó játékosnak tartom az ex-Broncos centert, aki legutóbbi évére végre berobbant – nem volt egyszerű dolga előtte, hogy minden évben változott a stáb. Nagyon jó passzblokkoló, és ugyan egy zónázásra építő rendszerben lehetne baja a futássegítéssel, de Callahannél emiatt sem kell aggódni. A fizetése nem kevés, mert top3-as a centerek közt, de egy jó igazolás a Titanstől, ahová minden kis segítség is elkél a falba – ez pedig egy nagyobb segítség.

Értékelés: B+

(katonadani)

Za'Darius Smith, Edge
2 év $23,5 millió

Szuper újraigazolás. Smith jól játszott a Brownsban Myles Garrett túloldalán, ezt az évi közel $12 milliót abszolút megéri. Tavaly is ennyiért játszott és bőven megszolgálta az árát.

Értékelés: A

(katonadani)

Leonard Floyd, Edge
2 év $20 millió

A 49ersnek kellett edge rusher Nick Bosa túloldalára, miután Chase Young távozott, és úgy tűnik Brandon Staley segéd főedző nagyon szereti Floydot, ha ide is elhozta. Egyrészt kicsit drága nekem ez a szerződés, másrészt a rendszerbe való illeszkedés is furcsa első látásra, mert szerintem ő jobban illik egy 3-4-es rendszerbe. Játszott már ilyen 4-3-asban is, de szerintem a legjobb játékát inkább kétpontos beállásból szokta szállítani. Persze ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem Kris Kocurek védőfaledző gurut. És Floyd nem is egy rossz játékos.

Értékelés: C+

(katonadani)

Chidobe Awuzie, CB
3 év $36 millió

Voltak sérülései és kezd idősödni (29 lesz a szezon kezdetére), de én szeretem a játékát. Ezzel együtt azt hittem $10 millió alatt meg lehet őt úszni az előbb elmondott negatívum miatt. Annyiért azért jobban tetszene a dolog, mindazonáltal jelenleg a legjobb cornere a csapatnak. Abban nem vagyok biztos, hogy CB1-nek jó lenne, szóval kellene mellé még egy jó corner.

Értékelés: B

(katonadani)

Jermaine Eluemunor, OL
2 év $14 millió

Itt is kíváncsi vagyok a további tervekre, hogy Eluemunor egy prémium swing tackle lesz-e, esetleg Evan Nealt beteszik guardba, vagy Eluemunor megy be guardba. Szóval vannak itt kérdőjelek, de összességében ennyit megér az ő játéka, akármi is a terv. Nem a legfürgébb lábú tackle, így vannak limitációi a szélen, de egy korrekt, megbízható opció.

Értékelés: A-

(katonadani)

Gardner Minshew, QB
2 év $25 millió

Nem tudom mennyivel lettünk okosabbak a Raiders irányító-helyzete kapcsán. Talán azt szűröm le ebből, hogy fel akarnak cserélni egy irányítóért az első körben, de azért az nem lesz egyszerű, a Vikingsszal és a Denverrel is kell versenyezniük, lehet mindössze egy QB-ért (jó esetben kettőért).

Minshew egy bridge QB-nak rendben van, a szerződése is ennek megfelelő, de óva inteném azokat, akik a tavalyi számait várják vissza. A Coltsnál nagyon sokat segített neki a rendszer, az egyik legkevesebbet találkozott könnyű boxokkal, Shane Steichen nagyon egyszerű és hatékony playbookot adott a kezébe. Nem tudom, hogy Luke Getsy erre képes lesz-e. Persze ez madártávlatból nézve nem olyan fontos. Ez egy korrekt deal, egyszerűen csak kíváncsi vagyok, mi a terv.

Értékelés: B

(katonadani)

Alohi Gilman, S
2 év $11 millió

Gilman rendben volt a Chargersben tavaly, kezdőként bizonyított, hogy megállja a helyét. Nélküle elfogytak volna a poszton, jó ötlet volt visszahozni. Korrekt.

Btw holnaptól felemelem $6 millióra a minimumot az értékelőhöz. Infláció meg minden.

Értékelés: B

(katonadani)

Josh Jacobs, RB
4 év $48 millió

Amit lentebb leírtam Barkley-nál, az nagyjából itt is áll. Az RB-piac árait annyira lenyomták az utóbbi években, hogy egy top futó most ezt a $12 milliót keresi, ami abszolút nem elrugaszkodott, sőt. Szóval nekem ez is tetszik, ráadásul Jacobs még mindig csak 26 éves. Jacobs egy nagyon jó futó, most pedig a tavalyinál sokkal jobb rendszerben és fal mögött dolgozhat majd, ami a számain is meglátszik majd.

Értékelés: B+

(katonadani)

Xavier McKinney, S
4 év $68 millió

Maga a fit nagyon tetszik, nem véletlen volt benne az álomigazolásaim közt ez. McKinney egy sokoldalú safety, játszatható a boxban és hátul is, jól illik majd ebbe az új defense-be (és nem is volt safety a rosteren). A fizetése viszont egyáltalán nem tetszik, mert top fizetést kapott, miközben azért annyira nem jó játékos. Évi 12-13 millióért, ami a várakozás volt a szakértők szerint, kifejezetten tetszene, így azért ez túlzás. Jó játékos, de erős túlfizetéssel.

Értékelés: B-

(katonadani)

Geno Stone, S
2 év $14 millió

Stone nem olyan sokoldalú mint McKinney, ő kifejezetten egy hátravont safety szerepkörben tud jól játszani, de ott nagyon. Én szeretem a játékot, okos, ösztönös, labdavadász. A Bengalsnak meggyűlt a baja tavaly a safety-játékkal, miután elengedték a két veteránjukat, na most visszafordították ezt a folyamatot és legalább az egyik poszton jó teljesítményre számíthatnak.

Értékelés: A-

(katonadani)

Robert Hunt, G
5 év $100 millió

Én azt hiszem jobb játékosnak tartom Huntot mint a többség, szerintem egy abszolút jó guardról van szó, aki ráadásul tackle tapasztalattal is bír, ha nagyon égne a ház. De ez az évi 20 millió akkor is kemény, hiszen csak ketten keresnek nála jobban a poszton. Mindenesetre a Panthers szerzett egy egyértelműen jó guardot a falába, amire szükség volt, látva a tavalyi borzalmat. És mivel a Panthersről van szó, túl kell fizetni bárkit, hogy ide igazoljon. Túlfizetés, de legalább jó játékos. Ez nálam:

Értékelés: B-

(katonadani)

Kirk Cousins, QB
4 év, $180 millió

Ez is ott volt az álomigazolásaim közt, mint Wilkins a Raidershöz. Nem véletlen, a Falconsnak nagyon kellett QB, inkább veterán, Cousins pedig magasan a legjobb elérhető volt, ráadásul a rendszerbe is nagyon illik, hiszen eddig is ilyenben játszott. Persze a kora és az Achilles-szakadása kockázat, és gondolom emiatt nem is kapott teljesen garantált szerződést. Az évi 45 millió lehet soknak tűnik, de annyira nem az egyébként, és ha beszakadna, két év után ki tudnak belőle szállni. Tetszik.

Értékelés: A-

(katonadani)

Saquon Barkley, RB
3 év, $37,75 millió

Az Eagles megfizet egy futót? Bekerültünk egy alternatív valóságba? Fotelszurkolóként nagyon tetszik, Barkley egy szuper futó, ráadásul a rossz blokkolás miatti táncikálás és negatív yardos játékok halmozása tendenciáját is enyhíteni fogja, hogy elit fal dolgozik előtte. Emellett pedig bármikor benne van a nagy játék és elkapásban is nagyon hasznos – már csak Hurtsbe kell belenevelni, hogy lehet checkdownt is osztogatni. És egyébként ha felveszem az elemző sapkám, akkor sincs bajom vele. A futók fizetését az utóbbi években eléggé lenyomták már, hogy egy top running backnek adott 12,5 millió egyáltalán ne legyen elrugaszkodott. Valószínűleg Roseman is így gondolkodott ebben. Top játékos, annak megfelelő fizetéssel.

Értékelés: B+

(katonadani)

Andrew Van Ginkel, Edge
2 év, $20 millió

Ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna Van Ginkel. Játszott már Brian Flores alatt, és tökéletesen tudják a helyét ebben a rendszerben. Specifikus szerep kell neki, de itt pont ebben fog játszani. Szokás szerint kicsit drágább mint ideálisan szeretném, pénzügyileg nem nagy fogás, de minden más tetszik.

Értékelés: B+

(katonadani)

Blake Cashman, LB
3 év, $25,5 millió

Cashman az első éveiben nem nagyon tudott pályára kerülni részben sérülés, részben a depth chart miatt, de tavaly Houstonban megkapta a lehetőséget és DeMeco Ryans kezei alatt remekül teljesített. Az egy évnyi produktum nyilván kicsit ijesztő, illetve vannak limitáltságai, például hogy rekordalacsony a poszton a karhossza, ami coverage-ben nem könnyíti meg a dolgát. De én bírom a játékát, a szerződése pedig egy kicsit talán sok, de nem vészesen.

Értékelés: B

(katonadani)

Tyler Biadasz, C
3 év $30 millió

Biadasz egy abszolút korrekt, megbízható center, aki nem váltja meg a világot, de nem is teszi tönkre a blokkolást. Jól fog jönni az ilyen egy újonc QB elé. Annyiban érdekes a dolog, hogy tavaly draftolták a harmadik körben Ricky Stromberget a posztra és kezdőnek vártuk, azonban úgy tűnik az új vezetőség nem számol vele. Korrekt játékos, korrekt, kicsit sok fizetés.

Értékelés: B

(katonadani)

Dorance Armstrong, Edge
3 év, $33 millió

Sweat és Young elcserélése után kiürült a poszt a Commandersnél, de érdekes, hogy nem akasztottak le (még) egy nagyobb nevet, helyette Armstrong jött. Ő Parsons és Lawrence mögött rotációs játékos volt, abban a szerepben nem volt rossz, de azért kérdés, hogy így alulméretezetten mennyire megy majd neki a nagyobb játékidővel. Kívül és belül is tud játszani, a karhossza és a hajlékonysága nagy előny pass rusherként. Szokás szerint kicsit sokallom az összeget, de a piac már csak ilyen.

Értékelés: B-

(katonadani)

Denico Autry, DL
2 év $10 millió

A piac legjobb szerződései mindig a nagy öregeknek mennek, az az érzésem. Autry még most 34 évesen is egy tök jó belső védőfalember, aki képes pass rushban hozzátenni a csapathoz. Nyilván nem számolsz vele hosszú távon meg nem is feltétlen minden snapes védő, de $5 millióért nagyon hasznos.

Értékelés: A

(katonadani)

Grover Stewart, DT
3 év $39 millió

Mindig is ez tűnt a leglogikusabbnak, visszaigazolni Stewartot. Egy elit futás elleni védőről van szó, akinek a hiányát megsínylette a csapat, amikor eltiltották. Ugyan betöltötte már a 30-at, de a belső védőfalemberek elég sokáig játszanak magas szinten, így nem félnék a formahanyatlástól. Korrekt üzlet mindkét félnek.

Értékelés: B+

(katonadani)

Devin Singletary, RB
3 év $16,5 millió

Ahogy Swiftnél, úgy itt sem tudom, hogy egy Singletary leigazolásával miért kellett sietni és első napon igazolni, amikor még túl kell fizetni szinte mindenkit. Megvárhatták volna, hogy lecsengjen a piac, elég lett volna utána is futót hozni, ha már ilyen tucatjátékost néztek ki. Hatalmas bajom az összeggel nincs, valamennyire túlfizetés, de itt azért már nagy pénzekről nem beszélünk, inkább az a problémám, hogy Singletary egy korrekt futó, semmi több, ilyen azért találni bőven, és még valamivel olcsóbban is.

Értékelés: C+

(katonadani)

Darnell Savage, S
3 év $21 millió

Savage egész jó coverage-ben, és az új koordinátor Ryan Nielsen két mély safetys felállásokat favorizáló rendszerében egész jól illik Cisco mellé hátul. Ellenben a könnyű boxok azt is jelentik, hogy a safetyknek is fel kell lépniük a futás ellen, abban pedig már nem valami jó Savage. Ráadásul ennél azért olcsóbbra is vártam ezt a szerződést.

Értékelés: C+

(katonadani)

Bilal Nichols, DT
3 év, $21 millió

Jön most három Cardinals igazolás egymás után, és úgy összességében nem értem a koncepciót azon kívül, hogy NFL-játékosokkal töltsük fel a védelmet egy kicsit, hogy ne legyen totális katasztrófa. Igen, most feltöltötték a DT posztot Nicholsszal és alább Jonesszal, akik elkaristolnak valamennyire, de egyikük sem jó játékos, Nichols kifejezetten gyenge volt a Raidersben.

Értékelés: C+

(katonadani)

Justin Jones, DT
3 év $30,1 millió

Lásd eggyel feljebb. Két tucatembert (ráadásul a gyengébb fajtából) odatesznek a védőfal közepére, de egyáltalán nem érzem megoldottnak a posztot, pedig ellőttek rá azért évi $17 milliót. Vákuumban ez sem meg a Nichols sem óriási baklövés, és persze ha hoznak még valami jó játékost is, akkor ez jobban fog kinézni, de azért ha első nap két 7-10 milliós embert igazolsz egy posztra, az nem ezt vetíti előre.

Értékelés: C+

(katonadani)

Sean Murphy-Bunting, CB
3 év $25,5 millió

Ööö... mennyi? Valószínűleg Gannon zónázós rendszere jobban fekszik majd neki, mint a Titans többet emberezős védelme, de ez azért erősen fejvakarós szerződés. Jelenleg CB1 lenne, bár ez biztos változik még – vagy hát az érdekükben nagyon remélem. Ennek az összegnek körülbelül a felére gondoltam nála, tavaly $3,5 millióért játszott és nem érzem, hogy javított volna a megítélésén.

Értékelés: C-

(katonadani)

Jon Runyan, G
3 év $30 millió

Nagyot megy a guard piac idén, amit nem csak ez a szerződés mutat, hanem minden más is. A Giantsnek egy játékosa sem volt a posztra, szóval nyilván kellett valaki, de nem tudom mennyire volt ez jó ötlet. Runyannak van tapasztalata és nem is volt elveszve a Packersben, de Green Bayben valahogy minden támadófalember jól / jobban teljesít. Egyáltalán nem vártam, hogy ő ilyen $10 millió körüli összeget fog kapni, és a szakértők is ilyen 6-7 millióra lőtték be inkább. Nem lesz elveszve, kompetens játékos, de nagy dolgokat nem szabad tőle várni.

Értékelés: C+

(katonadani)

Bryce Huff, Edge
3 év, $51,1 millió

Huff elit pass rush számokat produkált tavaly, bármilyen mutatót nézünk. Azonban egy szituációs játékos volt, a snapek csupán 44%-án volt a pályán, nagyrészt egyértelmű passzhelyzetekben, ahol sokkal könnyebb jó számokat produkálni. Ebben a szerepkörben elitnek számít, de évi 17 milliós fizetésért nem ezt fogod tőle várni, meg hát nem is adsz egy szituációs játékosnak ennyit. Én nagyon tartok tőle, hogy full time szerepben ő nem fog működni. Hozzáteszem, hogy Reddickkel is elég negatív voltam a leigazolásánál, és tévedtem.

Értékelés: C

(katonadani) 

Jonah Jackson, G
3 év, $51 millió

Először is, elképesztően jó lesz nézni a Rams belső támadófalát, ahogy a futáshoz blokkolnak. Megfizették Dotsont és most Jacksont, illetve akkor így a tavalyi második körös Steve Avila bemozog majd centerbe. Ez a trió pusztítani fog, mindenkit eltakarítanak az útjukból. Az más kérdés, hogy nem szívesen költök évi $33 milliót, plusz egy 2. körös picket a belső támadófalamra, szóval a csapatépítéssel annyira nem értek egyet, ráadásul vákuumban sem tetszene annyira Jackson szerződése, szerintem ez nagyon sok az ő kaliberének. Nagyon jó futásblokkoló, de passzblokkolásban hagy kívánnivalót maga után. Ettől még persze fun lesz nézni őket.

Értékelés: B-

(katonadani)

Colby Parkinson, TE
3 év, $22,5 millió

Ha már fentebb a Rams futásblokkolásról volt szó, Parkinson is ebben jeleskedett a fal szélén tight endként, és még a backfielden is. Úgy tűnik a Rams nagyon rá akar feküdni a futójátékra. Ami nem feltétlen hülyeség a mai NFL-ben, kicsit szembe menni az árral és kihasználni a könnyű boxokat meg a vékony linebackereket. Ettől még úgy érzem egy Parkinson szintű játékost találhattak volna kicsit olcsóbban is, miközben a védelemi igazolásokra jobban kéne a pénz.

Értékelés: B-

(katonadani)

Christian Wilkins, DT
4 év, $110 millió

Ez az igazolás ott volt az álomigazolásaim közt vasárnap, hiszen a Raidersnek gyakorlatilag nem volt DT-je a rosteren, és amúgy is nagyon tehetséghiányos volt a defense, nagyon kellettek ide a nagy nevek. Wilkins pedig abszolút az, egy rendkívül jó DT. Futás ellen elit, pass rush-ban pedig végre megcsillogatta tudását. Jól illik Patrick Graham rendszerébe, Maxx Crosbyval remek párost fognak alkotni. Nem véletlen nem esett eddig szó az összegről, mert az brutális. Évi 27,5 millió, miközben azért pass rush-ban nem számít elitnek, szóval ez azért kissé túlzás. Olyan 22 millióért sokkal jobban tetszene, de akkor is szereztek egy ha nem is elit, de ahhoz közeli játékost.

Értékelés: B-

(katonadani)

Gabe Davis, WR
3 év, $39 millió

Nem vagyok nagy Gabe Davis fan, egy mélységi célpont aki full el tud tűnni meccsekre, máskor meg van két nagy elkapása. Meglátjuk mi lesz még a Jaguars terve a poszton, meg milyen lesz Ridley fizetése akár itt, akár máshol, de jelenleg ott tart a csapat, hogy van egy túlfizetett slot elkapója, most már egy túlfizetett mélységi fegyvere és nincs rendes első számú elkapója. Az összeg kissé túlzás Davisnek, ennyit nem szívesen fizetnék egy ilyen kaliberű WR-ért. Azt már csak a végén teszem hozzá, hogy a Jaguars egyáltalán nem a vertikális játékáról híres, ilyen fal mögött nem is csoda, szóval nem tudom mennyire tudják majd kihasználni Davis tehetségét.

Értékelés: B-

(katonadani)

Brandon Jones, S
3 év, $20 millió

Nálam Jones a safety piac hierarchiájában eléggé alul volt, sok jobb játékost gondoltam nála, így meglep, hogy elsőként kelt el meg hogy ennyit kapott, azt hittem feleennyiért is meg lehet majd szerezni. Fejvakarós ez nekem a Denvertől. Persze kellett egy veterán safety, ez oké, meg az agresszivitása miatt el is tudom képzelni, hogy tetszett Vance Josephnek, de ezt a szerződést így hirtelenjében nem igazán tudom hová tenni.

Értékelés: C-

(katonadani)

Jonathan Greenard, DE
4 év, $76 millió

A Vikings lecseréli Danielle Huntert a 2,5 évvel fiatalabb Greenardra, aki ha rosszabb is veterán társánál, nem sokkal, ellenben még felfelé ívelő pályán van. Tavaly az ESPN pass rush win rate mutatójában a 6. legjobb volt a ligában, és még ha nem is gondolom ennyire elitnek, de mindenképp egy jó játékos, és ennek megfelelő pénzt kapott. Ráadásul Minnesotában még könnyebb dolga is lesz, mert Flores rendszerében rengeteg a blitz, míg DeMeco Ryansnál kevés ilyet használtak, így most több egy az egyes vagy akár blokkolatlan helyzete lehet. Jó igazolás, pénzben is abszolút rendben van. A poszton nagyjából ugyanolyan jók maradtak nagyjából ugyanannyi pénzért, csak 2,5 évvel fiatalabban, ami összességében egy jó csere.

Értékelés: B+

(katonadani)

Tony Pollard, RB
3 év, $24 millió

Swift és Pollard közül biztos utóbbit választanám ugyanazért a pénzért, szóval egyértelműen jobban tetszik ez, mint a Bearsé. És szerintem elég jól is fog illeni Brian Callahan támadórendszerébe. Az érdekes, hogy Tyjae Spearsszel azért egyik sem az a brusztolós figura, szóval ilyen szempontból érdekes a páros, de a terheket jól el tudják majd osztani, ami jót is tesz Pollardnak. Az összeg talán így is sok kicsit, de az biztos, hogy sokkal jobban tetszik a Swift szerződésnél.

Értékelés: B-

(katonadani)

D'Andre Swift, RB
3 év, $24,5 millió

Ööö... oké. Miért? Swift nem volt egy jó futó tavaly. Nem volt rossz, oké, de jó sem. Negatív volt a várhatón felüli futott yardja, tehát a modellek szerint kevesebbet hozott ki, mint amennyit blokkoltak neki. Én azt hittem, hogy ilyen 4 millió körül az Eagles vissza tudja majd igazolni, vagy ekörül kelhet el a piacon, erre a dupláját kapta. Ráadásul a Khalil Herbert, Roschson Johnson duóval szerintem nem is volt gond Chicagóban. A levegőben Swift hasznosabb náluk, ez igaz, de közel sem gondolom egy olyan jó futónak, hogy a 7. legtöbb garantált tartalmat kapja a running backek közt a ligában, és hogy igazi nagy hozzáadott értéke legyen egy támadósorhoz.

Értékelés: D

(katonadani)

Michael Pittman, WR
3 év, $70 millió

Nem szeretek korrekt játékosoknak top fizetést adni, ezért nem tudok ezzel elégedett lenni. Pittman egy jó elkapó, de azért annyira nem tud domináns lenni, hogy igazi top WR1 fizetést adjak neki, ez pedig bizony top8-as szerződés. Persze enyhítő körülmény, hogy a Coltsnál újonc szerződéses QB van, belefér a kicsit nagyobb pénz, és kellenek is a jó elkapók a csapatba, plusz Pittman az öltözőben is jó figura, szóval nyilván vannak érvek mellette, ettől függetlenül túlfizetésnek gondolom, ám ami talán fontosabb, hogy top fizetés egy nem top játékosnak.

Értékelés: B-

(katonadani)

Mitch Morse, C
2 év, $10,5 millió

Tegnap kritizáltam a Jaguarst és a general manager Trent Baalke-t, hogy nem igazán látom, mit csinálnak úgy általánosságban, de ez most abszolút tetszik. A támadófalat javítani kellett, és igazából négy posztra leláncolták magukat már (ezek nem mindegyike tetszett, sőt), így egyedül centerben lehetett javulni. Meg is tették, Morse kisebb meglepetésre került lapátra Buffalóból, de még így lassan 32 évesen is egy jó center. Még ha futáshoz nem is blokkol olyan jól, de legalább pass protectionben kiváló lesz, és egyébként a futójáték sémájába is jól illik, mert szeretik húzni a centerüket, Morse pedig nagyon mozgékony. Plusz dolgozott is már Doug Pedersonnal még Kansas Cityben. Ráadásul az összeg is elég baráti a csapat szemszögéből, szóval megvan az idei első A értékelésem.

Értékelés: A

(katonadani)

Graham Glasgow, iOL
3 év, $20 millió

A Lionsnál a három legjobb guardnak is lejárt a szerződése, a jelek szerint Glasgow-t favorizálták, aki a második legjobb volt a trióból. Azonban előzetesen is ő tűnt a legjobb ár/érték arányúnak, vélhetően Jonah Jackson egy ennél jóval nagyobb szerződést fog kapni. Szóval összességében tetszik a csapat gondolkodása, főleg hogy Glasgow centerben is bevethető, ha szükség lenne rá. Morse-hoz hasonlóan ő is 32 éves lesz már, vele ellentétben Glasgow viszont futásblokkolásban jeleskedik. Amellett, hogy tetszik a csapat priorizálása a poszton belül, ettől még egy kicsit sok nekem ez az összeg, még ha valószínűleg előre is vetíti, hogy komoly robbanás lesz a guard piacon.

Értékelés: B+

(katonadani)

Chris Jones, DT
5 év $158,75 millió

Jones kiharcolta magának a nagy pénzt, az biztos. Sikerült átugrania Aaron Donaldot éves átlagban, és ez nem csak hókusz-pókusz. Az első három éve alatt is egy icipicit többet fog keresni Donald hároméves szerződésénél, és nem is lehet ez idő alatt kivágni (illetve technikailag de, egy év után, és akkor fizettek neki $60 milliót, viszont ha egy év után nem vágják ki, akkor majd csak 2026 után lehet). Szóval Jones részéről ez egy A+ szerződés.

Ami egyben nyilván azt is jelenti, hogy a Chiefs részéről nem lehet ezt kifejezetten jónak értékelni, nem lett csapatbarát a dolog. Ellenben megtartották a liga egyik legjobb védőjét, a posztja talán most már legjobbját, vagy maximum második legjobbját, aki sok kaput megnyit a védelem számára a jelenlétével. Úgyhogy KC-ben sem lehetnek elégedetlenek emiatt. Elit játékos, elit pénzért.

Értékelés: B+

(katonadani)

Baker Mayfield, QB
3 év $100 millió

Nyilván sokkal jobban tetszett tavaly $4 millióért az a játék, amit Mayfield tud, de az is egyértelmű, hogy ennyiért nem tudták most megtartani. A szerződés kialakítása pedig nagyon kedvező a Buccaneersnek, így tetszik a dolog. Meg kellett őt fizetni valahol a Geno Smith - Daniel Jones spektrumon, és éves átlagban be is lőtték a kettő közé Mayfieldet, struktúrában viszont sokkal inkább Smith-ére hasonlít, ami fontos. Hiszen ha Mayfield gyengén játszana idén, akkor egy év és $40 millió után kiszállhatnak a szerződésből. Vagy két év és $60 millió után. Ezt (is) jól csinálta a Buccaneers, azt már csak mellékesen fűzöm ide, hogy Jason Licht szerintem egy nagyon jó general manager.

Értékelés: A-

(katonadani)

Russell Wilson, QB
1 év $1,2 millió

Kis kivételt teszünk a minimum $5 milliós szerződéseknél, hiszen Wilson nyilván csak azért írt alá ilyen alacsony összegért, mert úgyis a Broncos állja az idei bérét. Ennyiért nyilván jó értéket képvisel, szóval nehéz lenne lehúzni, de Wilson már maximum egy ligaalja kezdő szint jelenleg, és ha Sean Paytonnal nem volt jó, akkor Arthur Smith-szel is meglepne. És persze Pickettnél jobb, de mennyivel? Szerintem nem olyan sokkal, hogy az szignifikáns különbséget jelentsen a csapat győzelmeinek számában. Persze nem is fizetnek neki semmit, de ezzel gyakorlatilag kizártak minden más lehetőséget is, és már kezd zavarni a csapatnál ez a közepesre való törekvés. Ezért nem tudok úgy igazán elégedett lenni meg lelkesedni ezért az igazolásért, a pénzügyek ellenére.

Érdekes egyébként a fit, hogy Smith a pálya közepét akarja elsősorban használni, Wilson viszont ezt egyáltalán nem fogja, szóval kíváncsi vagyok hogyan oldják meg ezt a házasságot.

Értékelés: B

(katonadani)

Kendrick Bourne, WR
3 év $19,5 millió

Jó lenne látni a Patriots teljes holtszezon-tevékenységét, mielőtt ezt meg alább a Henry-szerződést értékeljük, mert ha idén is ők lesznek a csapat legjobb skill játékosai, akkor az nyilván ront a hosszabbítások megítélésén. Egyébként ez egy abszolút korrekt szerződés Bourne-nak, aki kezd idősödni és sérülésből jön, de amúgy egy hasznos elkapó.

Értékelés: B+

(katonadani)

Kevin Byard, S
2 év $17 millió

Lehet csak nagyon lehúzta a környezet Philadelphiában, de Byard egyáltalán nem játszott jól tavaly az Eaglesben. És mivel már 31 éves, így felfelé ívelő pályán már biztos nincs. Az persze elképzelhető, hogy annál a fél szezonnál jobb lesz, feltéve hogy tényleg a borzasztó környezet húzta le, de a korábbi elit játékával már semmiképp sem szabad számolni. Persze nem is úgy fizették meg, de ez még mindig egy top15-ös fizetés, amivel én nem igazán számolnék már az esetében. A safety piac nagyon mély, sokkal jobban tetszett volna egy fiatalabb megoldás a Bears részéről, főleg hogy nem is biztos hogy drágább és rosszabb játékerőt képviselőt lehetne találni.

Értékelés: C

(katonadani)

Andre James, C
3 év $24 millió

James sokáig nem sok vizet zavart és a kezdő szint határán billegett, aztán tavaly lerakott egy abszolút korrekt évet. Egy vákuumban annyira nem tetszik, hogy a 7. legjobban fizetett centerré tették, de mindeközben lejárt a szerződése még két kezdő falembernek, és három új embert keresni nem valami ideális felállás, ilyen szempontból kicsit érthetőbb a dolog.

Értékelés: B-

(katonadani)

TRADE!
Patriots adja: Mac Jones, QB
Jaguars adja: 6/192

Oké, végülis, legyen... Hatodik körért a padra abszolút jó lesz Mac $2,7 millióért, ennél a drafton meg a piacon sem nagyon találtak volna jobb megoldást, szóval a Jaguars oldaláról ez jó. A Patriots részéről nyilván rosszul néz ki egy első körös irányító elpasszolása egy 6. körös pickért cserébe, ennél a padon is jobb értéket képviselne, de tovább kellett lépni, meg elvileg az öltözőre sem volt valami jó hatással Jones, szóval érthető, hogy elfogadták ezt a kicsit is, amit kaptak érte.

Jaguars: A-
Patriots: C+

(katonadani)

TRADE!
Broncos adja: Jerry Jeudy, WR
Browns adja: 5/135 + 6/202

Ez részemről korrektnek tűnik mindkét oldalról. A Brownsnak az egyik legnagyobb hiányposztja a WR volt, Jeudynál jobbat nem nagyon találtak volna a piacon, a drafton meg nincs első körük. Persze a $13 milliós fizetése nem kevés, de mondjuk Marquise Brown is körülbelül ennyi lett volt a piacon, akkor meg már talán inkább Jeudy. Megváltást nem várok tőle, de Amari Cooper mellé második opciónak rendben van. Fun fact, hogy a Browns mindhárom kezdő elkapója jelenleg csere útján érkezett (Cooper, Jeudy, Elijah Moore).

Jeudy egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és csalódás volt korábbi első körösként Denverben. A Broncos további tervére még kíváncsi vagyok, hogy pontosan mit is akarnak idén csinálni, szóval ennek hiányában nehezebb értékelni a dolgot. Azt megértem, hogy nem akartak ennyit fizetni Jeudynak, főleg ilyen cap helyzetben Wilson kivágása után, de ennél biztos többet kaptak volna érte tavaly, amikor első körért akarták elcserélni – egy másodikat akkor lehet adott volna valaki, de harmadikat fixen, viszont ez a hajó már elúszott.

Broncos: B-
Browns: B+

(katonadani)

Justin Madubuike, DT
4 év $98 millió

Nagyon komoly szerződést harcolt ki Madubuike. Persze rá is szolgált a tavalyi játékával. Lehet, hogy sokan kockázatosnak tartják, mert csak egy elit éve volt, de szerintem már két éve is abszolút jól játszott és látszottak a berobbanás jelei. Hosszú ideig lehet még meghatározó tagja a baltimore-i védőfalnak, szóval mindenképp tetszik, hogy őt nem engedték el szokásukhoz híven, hanem leláncolták évekre. Az összeg nyilván nem alacsony, a garantáltak is nagyon játékosbaráttá teszik a szerződést, így az üzletre nem tudok A körüli értékelést adni, de a hosszabbítás mindenképp jó dolog ez a Ravenstől, így egy plusz jelet odabiggyesztettem a sima B mellé.

Értékelés: B+

(katonadani)

Hunter Henry, TE
3 év $27 millió

Értem a gondolkodást, hogy sokkal jobb tight end nem lesz a piacon és a drafton sem igazán, a csapatban sincs igazából jobb fegyver jelenleg, pénz van bőven, szóval legalább azt tartsuk meg, aki rendben van, ráadásul az öltözőben is jó figura. Ezzel együtt kicsit sokallom az összeget Henrynek, évi 6 millióért sokkal jobban tetszene.

Értékelés: B

(katonadani)

Jaylon Johnson, CB
4 év $76 millió

Hüvelykujj-szabály szerint úgy szoktam értékelni, hogy ha nagyon megfizetsz valakit, de az legalább tényleg jó játékos, akkor olyan B+ körül kapsz, ha a vártnál olcsóbban szerzel egy jó játékost, az kap A körül, ha túlfizetsz egy jó játékost, az megy a B- körüli kategóriába, ha meg egy nem jó játékost fizetsz meg vagy fizetsz túl, az lesz ennél is rosszabb.

Johnson nagyon sok pénzt kapott, így nem igazán szoktam ezekre A értékeléseket osztogatni, de a várakozásaimhoz képest még olcsóbban is jött ki a dologból a Bears, ezért feljebb toltam a B+-ról a jegyet. Johnson jó eséllyel nem hoz le még egyszer annyira jó szezont statisztikailag mint tavaly, mert az tényleg elképesztő volt, de egy nagyon jó cornerről van szó, azaz prémium poszton játszik, ráadásul még csak jövő hónapban lesz 25 éves. Az ilyeneknek szívesen adsz top fizetést, és ez még csak a top7-be sem fért be, miközben nagyot ugrott a fizetési sapka. Oké a garantált összeg tényleg magas, de meglepődnék, ha 2 év múlva nagyon szabadulni akarna tőle a csapat. Ha tényleg nem akar majd, akkor meg tök mindegy a magas garantált.

Ráadásul újonc QB mellett jobban beleférnek ezek, plusz CB poszton van két fiatal, olcsó és jól teljesítő játékosuk, szóval bőven bőven belefért a nagy pénz egy szuper játékosnak.

Értékelés: A-

(katonadani)

Drue Tranquill, LB
3 év $19 millió

Tranquill már két éve is biztatóan nézett ki a Chargersben, aztán ott elengedték, a Chiefsben pedig kiteljesedett és Super Bowlt is nyert. Remekül blitzel és jó coverage-ben is, így egy szuper kirakós Spagnuolo védelmében. Nem egy top játékos, de mindenképp a jó kategóriát képviseli és ár/érték arányban is rendben van. Nyilván tavaly kevesebb mint feleennyiért jobb volt, de ezt is megéri.

Értékelés: B+

(katonadani)

Kevin Dotson, G
3 év $48 millió

Dotson hatalmas szerzemény volt a Ramstől tavaly, hiszen bagóért hozták el a Steelerstől, visszatették a jobb oldalra és betették egy neki jobban fekvő rendszerbe, ezzel pedig kiteljesedett, elit szinten teljesített. Mostantól viszont nem lesz óriási üzlet a játszatása, hiszen a 6. legjobban fizetett guard lett, ráadásul Scherff fizetéscsökkentése után ez top5-ös lesz. Az mindenképp pozitív, hogy marad ebben a rendszerben, így kisebb a valószínűsége, hogy jelentősen visszaessen a játéka, de ilyen pénzeket azért inkább a többet bizonyított embereknek osztogatok szívesen. Nem rossz ez egyáltalán, nem arról van szó, de azért így már nagy fogásként sem lehet elkönyvelni.

Értékelés: B

(katonadani)

Ezra Cleveland, G
3 év $24 millió

Őszintén nehezen értem a Jaguars front office tevékenységét. Nem csak ennél a lépésnél, úgy összességében az utóbbi években. Szerintem Trent Baalke az egyik legrosszabb GM a ligában, és ez egy újabb fejvakarós döntés. Clevelandet a Vikingsban leültették Dalton Risner kedvéért és mindössze egy 6. körös pickért passzolták el a Jaguarsba, ahol még csak nem is játszott jól, erre kapott egy bőven top20-as guard fizetést. Nem tudom miért jó relatív nagy pénzeket adni az átlag alatti játékosoknak, miközben tök szarul áll pénzügyileg a csapat és ki kell vágni más posztokról Clevelandnél jobban teljesítő játékosokat is. Főleg hogy a guard piac elég jónak nézett ki előzetesen és a drafton is mindig találni a 2. napon is kezdőket (kis szerencsével a harmadikon is). A támadófalon javítani kellene a Jagsnek, nem egyben tartani még drágábban. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesz olyan guard igazolás idén, ami hasonló vagy kevesebb pénzért jobban fog tetszeni.

Értékelés: C-

(katonadani)

Dalton Schultz, TE
3 év $36 millió

Schultz sosem volt egy top tight end, de már évek óta egy hasznos, korrekt, átlagon felüli játékos. Nagyjából így is fizette meg őt a Texans is. Ugyan lehet amellett érvelni, hogy a csak szimplán korrekt játékosnak ne adj relatív nagy szerződést és inkább draftolj újat, szerezz valakit apróért vagy lőj a top játékosokra, de a piac és a draft is nagyon gyenge tight endekből idén, a Texansnak ráadásul most bőven belefér a pénzügyi helyzetet tekintve, így összességében rendben van a dolog.

Értékelés: B

(katonadani)

Mike Evans, WR
2 év $41 millió

Az eredetileg lehozott 52 millió elég vaskosnak tűnt, ez az évi 20,5 millió viszont abszolút jó a Buccaneers részéről. Evans klubikon, az ilyeneket amúgy is érdemes megtartani, jó üzenetet küld az öltözőnek és a jövő szerzeményeinek. Nyilván van abban kockázat, hogy 31-32 évesen már nem fogja hozni az 1000+ yardos szezonokat, de 30 évesen még mindig domináns volt, szóval idén nem várnék beszakadást, és két évre kötötték csak le, így ez abszolút rendben van. A piacon szerintem többet kapott volna és adott egy kis kedvezményt szeretett franchise-ának.

Értékelés: A-

(katonadani)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!