Connect with us

Playoff Ranking

FK! Preseason Power Ranking 2024 – 1. rész

Véget ért a draftértékelő sorozatunk, komolyabb erősítések már nem nagyon várhatók a szezon kezdetéig, így itt az ideje egy jó kis erősorrendnek. A listát hat szerkesztő (Ádám, Balázs, Chester, Dani, Józsi, Patrik) állította össze, mindenki sorrendje ugyanolyan súllyal számított bele a rangsorba, a szélsőséges véleményeket nem vettük ki.

32. Carolina Panthers

Helyezések: 29., 31., 32., 32., 32., 32.
Helyezés tavaly ilyenkor: 24.

Legnagyobb erősítés: A támadóoldal felturbózása (főedző, két elkapó, két guard, tight end)
Legnagyobb veszteség: Brian Burns
Legerősebb pont: Derrick Brown
Leggyengébb pont: Star power

Ok az optimizmusra: Ugyan utolsó helyen van a Panthers, de abban lehet reménykedni, hogy Bryce Young tavaly csak a körülmények áldozata volt, és nem önmagában olyan rossz irányító, mint tűnt. Nem véletlen volt 1/1-es tavaly, és az biztos, hogy jelentősen jobb körülmények lesznek most körülötte. Játékosfronton is, hiszen jobb lesz a támadófala és a fegyverarzenálja is, illetve edzői fronton is, hiszen a tavalyi All-Star stábból csak egy nagy katyvasz lett, míg az új főedző Dave Canales az utóbbi két évben felélesztett két irányító-karriert (Geno Smith, Baker Mayfield).

Ok a pesszimizmusra: Nem véletlen volt 1/1-es a csapat tavaly, és ugye még csak le sem tudták aratni ennek a babérjait. És ha Bryce Young tényleg túlságosan kicsi és limitált az NFL-be, akkor ez idén sem lesz sokkal jobb. A védelem szinte biztosan gyenge marad, és azért az offense-be sem érkeztek megváltók, inkább csak hasznos, közepes játékosok, ami ugyan jobb mint a tavalyi helyzet, de továbbra sem jó. És nehéz is bízni a jelenlegi vezetőségben, hogy jó útra tereli a hajót.

31. New England Patriots

Helyezések: 26., 29., 29., 30., 31., 31.
Helyezés tavaly ilyenkor: 21.

Legnagyobb erősítés: Drake Maye
Legnagyobb veszteség: Bill Belichick, mint védőkoordinátor
Legerősebb pont: Secondary
Leggyengébb pont: Még mindig az elkapósor

Ok az optimizmusra: Érkezett egy (potenciális) franchise irányító. Kell ennél több ok az optimizmusra? Drake Maye-ben nagyon sok potenciált láttunk prospectként, és ugyan nem került a legkönnyebb környezetbe, az ő tehetsége talán elég lehet ahhoz, hogy a kezdeti nehézségeket túlélje és aztán mondjuk jövőre egy megerősített személyzettel berobbanjon. Emellett Belichick, mint főedző+GM távozása is hozhat pluszt a csapathoz, Mayo minden bizonnyal jobban kezeli majd az öltözőt, ami járhat bizonyos előnyökkel.

Ok a pesszimizmusra: A Maye körüli kisegítőszemélyzet továbbra is elég gyenge. Értelmezhető left tackle nincs a csapatban, guard poszton is vannak kérdőjelek, a WR-sor pedig továbbra is nagyon karcsú. Sok olyan példát láttunk már, hogy egy tehetséges irányítót el lehet rontani rossz környezetben, és azért ez a veszély New Englandben is fennáll. Emellett szintén kérdőjel, hogy Jerod Mayo védőkoordinátorként milyen teljesítménnyel rukkol majd elő, mert azért a labda ezen oldalán van veszély a visszaesésre Belichick nélkül.

30. Washington Commanders

Helyezések: 28., 28., 28., 30., 30., 31.
Helyezés tavaly ilyenkor: T-26.

Legnagyobb erősítés: A fél kezdő, akit a piacról és draftról hoztak
Legnagyobb veszteség: Kam Curl és Kendall Fuller a secondaryből
Legerősebb pont: DT-sor
Leggyengébb pont: Támadófal

Ok az optimizmusra: Ugyanaz, mint a Patriotsnál: érkezett egy (potenciális) franchise irányító. Egy csapatnál, főleg egy ilyen régóta szenvedőnél ez a legnagyobb reménysugár. Persze lehet bizakodni az új edzői stábban, vagy a – ha jól számolok – 14 új kezdőjátékosban, akiket összekalapoztak a piacról és a draftról, de a legfontosabb dolog úgyis az új irányító.

Ok a pesszimizmusra: Az új edzői stáb ugyan lehet jobb lesz az eddiginél, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg jó is lesz. Főleg Kliff Kingsbury kapcsán lehetnek erős kételyeink, de Dan Quinn sem biztos, hogy szuper választás volt főedzőnek. Ezen felül a támadófal miatt lehet nagyon aggódni, főleg hogy Jayden Danielsnek szüksége is lenne egy jó falra maga előtt a jó játékhoz, ez pedig egyáltalán nem adott, mert az ötből talán egy átlagnál jobb játékosuk van mindössze.

29. New York Giants

Helyezések: 27., 27,, 28., 29,, 29., 32.
Helyezés tavaly ilyenkor: 17.

Legnagyobb erősítés: Malik Nabers (és Brian Burns)
Legnagyobb veszteség: Xavier McKinney
Legerősebb pont: A védőfal
Leggyengébb pont: A secondary

Ok az optimizmusra: Jobb környezet lesz Daniel Jones körül. Érkezett Malik Nabers, aki rögtön hatalmas hozzáadott értékkel bírhat az elkapóknál, és a támadófalba is hoztak két új, stabil kezdőt (Jon Runyan, Jermaine Eluemunor), ami sokat jelenthet az eddigi borzadály helyett guard poszton. És Daniel Jones is felépül a sérüléséből, hátha idén már valamennyire megszolgálja a neki adott pénzösszeget. Persze védőoldalon se feledkezzünk el Brian Burns érkezéséről, és hogy új koordinátor lesz, ami miatt megint csak lehet bizakodni.

Ok a pesszimizmusra: A támadósor személyzete ugyan jobb mint eddig, de még mindig nem jó, és még mindig Daniel Jones az irányító, ráadásul tavaly a rendszer sem nézett ki olyan jól offense oldalon. Plusz még Darren Waller is valószínűleg visszavonul, és Saquon Barkley is távozott. A védelemben pedig a secondary miatt lehet aggódni, amit két újonc, egy másodéves, és két gyenge veterán alkot.

28. Arizona Cardinals

Helyezések: 21., 26., 28., 30., 31., 32.
Helyezés tavaly ilyenkor: 32.

Legnagyobb erősítés: Marvin Harrison Jr.
Legnagyobb veszteség:
Legerősebb pont: Az edzői stáb
Leggyengébb pont: Még mindig a védelmi keret

Ok az optimizmusra: Az edzői stáb meglepően jó volt tavaly. Jonathan Gannon nem csak jó motivátor és főedző volt, de védőoldalon is próbálkozott kreatív dolgokkal, hogy elfedje a tehetséghátrányt, ami legtöbb esetben nem volt elég túl sok mindenre, de látszott, hogy tehetséginjekciók után lehet ebből valami érdekes. Támadóoldalon Drew Petzing pedig kifejezetten jó dolgokat csinált, csak hát itt sem volt meg a játékosállomány sok mindenre, de vele abszolút bizakodónak lehet lenni. És Kyler Murray is jól mutatott ebben a rendszerben felépülését követően.

Ok a pesszimizmusra: Még mindig nagyon tehetségtelen a keret. Posztokat tekintve igazi erősségre, ami ligaszinten is megállja a helyét a jobbak közt, nem nagyon tudunk rámutatni. A drafton érkezett sok fiatal, akik emelhetik kicsit a padlót, de a sztárfaktort Harrisonon kívül senkiben sem látni. A védelemben Budda Bakeren kívül nem igazán találunk átlagosnál jobb játékost, ami eléggé behatárolja a dolgokat. És offense téren sincs sok minden a Kyler-Harrison-McBride tengelyen kívül.

T-26. Denver Broncos

Helyezések: 21., 24., 26., 26., 30., 31.
Helyezés tavaly ilyenkor: 20.

Legnagyobb erősítés: Bo Nix?
Legnagyobb veszteség: Justin Simmons
Legerősebb pont: Sean Payton
Leggyengébb pont: Még így is a QB poszt?

Ok az optimizmusra: Itt sem lehet más a válasz, mint a potenciális új franchise irányító. Sokszor bizakodtak már a Broncos szurkolói Peyton Manning óta, de mindig csalódniuk kellett. Talán majd most. Ugyan Nixet nem tartották top15-ös tehetségnek, de Sean Payton tudja mit csinál, és Russell Wilsonnál rosszabb nem lehet, igaz? Reméljük.

Ok a pesszimizmusra: A csapat idén (és jövőre) nyögi Wilson szerződését, szóval a piacon konkrétan Levi Wallace volt a legnagyobb erősítés, a drafton meg Nixen kívül a harmadik napos tehetségektől várhatják csak a javulást. Ez pedig azt jelenti, hogy nem mondhatjuk, hogy előrelépett volna rövid távon a Broncos kerete – sőt, gyengült is a néhány távozóval (Simmons, Jeudy, Cushenberry). Könnyen lehet, hogy az idei év még eléggé szenvedős lesz.

T-26. Las Vegas Raiders

Helyezések: 23. 24., 25., 27., 29., 30.
Helyezés tavaly ilyenkor: 23.

Legnagyobb erősítés: Christian Wilkins
Legnagyobb veszteség: Josh Jacobs?
Legerősebb pont: A Wilkins-Crosby duó a védőfalban
Leggyengébb pont: Rajtuk kívül a védelem tehetségállománya

Ok az optimizmusra: Hogy talán szabadon igazolhatóvá válik Dak Prescott? Az eddigi csapatoknál könnyebb volt rámutatni az optimista forgatókönyvre, a Raidersnél azért nem a legegyszerűbb így az újjáépítés elején, irányító kilátások nélkül. Talán az lehet még, hogy Antonio Pierce folytatja a kultúraépítést, Patrick Graham tovább végzi a remek munkát védőoldalon, hogy a tehetségszinthez képest jóval többet hoz ki az egységéből, az újoncokat jól sikerül beépíteni a keretbe, és látszik, hogy jó úton halad a franchise ezzel a vezetőséggel. Aztán majd valahogy találnak egy irányítót.

Ok a pesszimizmusra: Az irányító szoba Gardner Minshew-ból és Aidan O’Connellből áll. Ebben sok örömét nem leli a szurkolótábor, az biztos, kilátás meg még kevesebb. Rossz irányítójátékkal pedig ritkán lehet jó offense-teljesítményt lerakni az asztalra, ráadásul Luke Getsy sem tűnt a legjobb támadókoordinátornak Chicagóban. És azt is nehéz elképzelni, hogy a védelem ezzel a relatív gyenge tehetségállománnyal fenn tudja tartani a tavalyi elég jó teljesítményét. Plusz bármilyen jó sztori volt Antonio Pierce tavaly, azért vele kapcsolatban sem lehet betonbiztos a hitünk, hogy jó főedző lesz hosszútávon.

25. New Orleans Saints

Helyezések: 23., 24., 26., 27., 27., 28.
Helyezés tavaly ilyenkor: 19.

Legnagyobb erősítés: A draft
Legnagyobb veszteség: Ryan Ramczyk, amennyiben tényleg nem tud játszani idén
Legerősebb pont: A CB-sor
Leggyengébb pont: Támadófal

Ok az optimizmusra: A védelem még mindig jó, ez minden bizonnyal nem fog változni. A támadósorba pedig új szemlélet érkezik Klint Kubiak támadókoordinátorral, és hátha ez a Shanahan-féle modernebb felfogás segít az egységen valamit, és Carrból is kihozza a legtöbbet.

Ok a pesszimizmusra: Még mindig Derek Carr az irányító, és a cap gondokat nézve úgy néz ki ez nem is változik jövőre sem. Ráadásul ő pont akkor a legrosszabb, ha nincs előtte egy jó támadófal, és most nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz. Ramczyk jó eséllyel nem játszik már a sérülése miatt, így egy posztot váltó újonc és egy bustnak tűnő fiatal lehet a két tackle, miközben a fal belseje is lyukas. Ez nem hangzik jól az idei szezonra nézve. Hosszú távon meg pesszimizmusra ad okot, hogy a liga eddigi legöregebb kerete még öregebb lett egy évvel, és még mindig nincs kilátásban sem, hogy kilábalnak a cap gondokból (már most -84 millióban vannak a jövő évi sapkát nézve).


Holnap érkezünk a második résszel, a 17-24. helyezettekkel. 

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x