Connect with us

Minden ami NFL

Milyen arányban válnak be az első körös játékosok posztonként, és ki draftol a legjobban?

Biztos gondolkodtatok már azon, hogy milyen posztokra érdemes húzni a draft első körében és melyiket érdemes hanyagolni. Most (részben) erre próbálunk meg válaszolni azzal, hogy megnézzük, hogy a 2012 és 2021 között eltelt tíz draft során (2022-2023-at még nem érdemes elemezni) az egyes posztokon milyen arányban váltak be az első körös játékosok. A végén pedig azt is megnézhetjük, hogy az egyes csapatoknak hogyan ment a draftolás ebben a 10 évben. 

Az egész ötlet onnan indult, hogy a Discordon kért Danika95 egy olyan cikket, hogy “Miért buknak el rendre a tight end reménységek?”, amire rögtön az volt az első gondolatom, hogy szerintem ez egyáltalán nem igaz, nem buknak el nagyobb arányban, mint mások. Szóval mielőtt nekifogtam volna annak a cikknek, inkább megnéztem, mi a valóság: az én emlékem csal, vagy tényleg nagyobb arányban buknak el az első körös tight endek? A válasz meghökkentő lehet. 

Úgyhogy fogtam magam és visszanéztem az összes draftot 2012-ig bezárólag. Azért eddig, mert így pontosan 10 draftot tudtam vizsgálni, hiszen a 2022-2023-as classokat még nem lenne fair értékelni két lejátszott szezon után. Így már lett egy értelmezhető mintám, még ha persze bőven változott is a foci az utóbbi 12 évben, de néhány draft eredményeiből nem lehetne sok következtetést levonni.

A következő kérdés az volt, hogy mit tekintsek pontosan “beválásnak”. Szokás azt nézni, hogy ki kapott második szerződést a csapatától, de ebben az esetben mondjuk Jalen Ramsey vagy AJ Brown bust lenne, míg Derek Barnett és Blake Bortles meg bevált volna. Ez a módszer tehát nem tetszett, így viszont be kellett hozni a szubjektivitást a történetbe. Szóval azt csináltam, hogy mindenkinek ránéztem a nevére és bemondtam, hogy bust lett (0 pont), lett belőle egy (használható) kezdő (1 pont), vagy nagyon jó játékos vált belőle (2 pont). Persze ez sem tökéletes megoldás, és biztos lehet is vitatkozni vele néhány helyen, de azért jelentős részben elég egyértelmű volt, kit hová kell besorolni.

És miután ezt megcsináltam, már csak szűrni kellett erre-arra, aztán kijöttek az eredmények. Nézzük, mikre derült fény.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

2 Comments
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csakeztne
Csakeztne
2024-06-06 10:57

TE nagyon nehéz húzás, főleg az elején. Túl sok képesség kell, üteésállóság, intelligencia, gyorsaság, erő, biztos kéz, robbanékonyság. Na most Kittle, Kelce, Andrews, Gronk, Antonio Gates, egyike se első körös volt. Az utolsó legenda Tony Gonzales volt aki első körben ment el. Jó játékos akadt, de igazi és tartós game changer egy sem.

Nem is kellenek sokan erre a posztra, ha van egy jó kezdő, stabil csere blokkolóval akkor már nem is need. Most vannak a nagy darab elkapók, akik valójában nem tight endek ilyeneket húznak első körben (Pitts, Graham, stb), mert egy jó wr ugye az első kör. LaPorta aki esélyes a legjobbak közé emelkedni szintén 2. körös volt. Ráadásul a poszt összetettsége miatt általában lassabban is érnek be a TE-k. Úgyhogy igazi áll round TE a 2-3 körben megy el, ha ígéretes is.

ClayMatthews52
ClayMatthews52
2024-06-07 18:08

Szuper cikk lett, köszi!

Szerintem a legrosszabbul beváló CB, WR, QB húzásokban az is benne van, hogy ezek, mint legfontosabb, legértékesebb posztok vannak számontartva, és ezekből szokott egy nagy rush menni, ahol sok esetben kockáztatnak a csapatok. Itt az OT lenne érdekes még, de ott valamiért kevésbé szoktak kockázatos (high risk, high reward) húzásokat bevállalni.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x