Connect with us

NCAA

Big 12 beharangozó – College foci 2024

Végéhez ért az egyetemi szezont felvezető sorozatunk, utoljára a Big 12 konferenciát vesszük górcső alá. Ebben a cikkben polcokra helyezzük a liga csapatait, megemlítünk pár X-faktort, végül pedig megnézzük, hogy melyik programok voltak szerencsések a menetrend összeállításánál.

A konferencia idei kiírása már nem az Oklahoma Sooners és a Texas Longhorns versenyfutásáról fog szólni, hiszen 2024-től mindkét együttes az SEC-t erősíti. Hasonlóan a Big 10-hez, a Big 12-be is érkezett négy program a Pac-12 konferenciából, közülük két gárda rögtön komoly babérokra törhet az idényben. A Big 12 a kiélezett összecsapásokról és az őrült forgatókönyvű meccsekről híres, 2018 és 2023 között a mérkőzések 46,5 százaléka mindössze egy labdabirtoklásnyi különbséggel dőlt el, reméljük, hogy idén is hasonlóra számíthatunk.

Megjegyzés: Zárójelben a csapatoknak az Associated Press szezon előtti top 25-ös rangsorán elfoglalt helyezése látható. 

Cél a konferenciagyőzelem – Utah Utes (12), Kansas State Wildcats (18), Arizona Wildcats (21), Oklahoma State Cowboys (17)

Utah Utes

2021-ben és 2022-ben is a Utah nyerte meg a Pac-12 konferencia aktuális kiírását, és ugyan a tavalyi szezonban csak 8 győzelmet szereztek, az idei évben immáron a Big 12 tagjaként ismét konferenciaelsőségre tör Kyle Whittingham legénysége. Az előző idényt az offense két legjobbja, Cam Rising irányító és Brent Kuithe tight end nélkül kellett abszolválniuk, a sérülésből visszatérő játékosok sokat dobhatnak a támadósor hatékonyságán.

Rising legnagyobb erőssége, hogy kevés eladott labdával oldja meg a feladatát, képes hatékonyan támadni a pálya közepét, emellett fizikális futóstílusa is sok hasznot hajt. Mind Rising, mind Kuithe súlyos térdsérülésből térnek vissza, több mint egy évet (Kuithe kettőt) kihagytak, így mindenképp kérdés, hogy vissza tudják-e nyerni a sérülés előtti formájukat. Ezen túl még a támadófalnak is sokkal jobban kell teljesítenie, mint tavaly. A PFF értékelése szerint a 5 legrosszabb passzblokkoló egység közé tartoztak 2023-ban, és nem biztos, hogy jót tenne a csapat esélyeinek, ha az éppen visszatérő irányítót agyonveretnék.

Bízni ezenkívül még a védelemben lehet, amely tradicionálisan a jobb egységek közé tartozik (2023-ban 19. az engedett pontok számában, 25. EPA per play alapon). Az edzői stáb is évek óta kiemelkedő munkát végez, valamint a Utes rendelkezik az egyik legfélelmetesebb hazai pályával. Mindezeket összevetve nem meglepő, hogy a legtöbb elemző a konferencia favoritjaként tekint a Utah-ra.

Kansas State Wildcats

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2024-09-01 11:47

A Manning gyerek bemutatkozott a Longhorns-nál:
5/6 c/att 95y 15.8 avg 1 TD 91.6 réting
és még futkározott is egy TD-t.

Kicsit elsiettük ezt a Caleb projektet…

bjeela
bjeela
Reply to  Atreus
2024-09-01 21:06

Az mindig utólag derül ki, de egy biztos: a Manning gyerek rohattjónak tűnik(igaz, könnyű ellenfél volt), de ami legalább ennyire értékes, hogy bitang nagy hájpja és ennek megfelelően elképesztő respektje is van, ami sokszor nem mellékes a meccseknél.

katonadani
Admin
Reply to  bjeela
2024-09-02 08:39

azért azt is vegyük számításba, hogy 38-0-nál állt be :D (a futott TD meg qb sneak volt)

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2024-09-02 18:17

Stimmel, de ettől függetlenül magabiztos volt, jól mozgott a zsebben, szépen osztogatott, volt pár zseniális passza, szal egy kész kezdő szintet hozott.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x