Connect with us

Interjú

Egy inspiráló történet a Győr Sharks két import edzőjéről, akik Európában váltották valóra az álmukat

Bácskai Bálint a Győr Sharks játékosa, emellett több mint hat éve dolgozik a filmiparban. A holtszezonban sajnos megsérült, de így is szeretett volna részt venni a csapat életében, ezért úgy döntött, hogy összeköti a két szenvedélyét és filmet forgat a Sharksról. A projekt napról napra nőtt és most már egy hat részes dokumentumfilm sorozatot készül Idegenben (Overseas) címmel. Interjú.

FK!: Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel: hogyan jött a képbe az amerikai foci?

Bácskai Bálint: Még az egyetem alatt néztem egy barátommal a Blue Mountain State című sorozatot és megtetszett a sport.

“Mindig berúghatok. Nem kell megjelennem az órákon, és olyan, mintha igazi QB lennék, csak minden fájdalom nélkül” – ha jól emlékszem a sorozat lényegére. 

Igen, de nekem nem ment ilyen egyszerűen. Még elsőévesként elmentem szerencsét próbálni az Eaglesbe, ahol a holtszezonban játszottam is, de akkor még nem tudtam magamnak megvenni a felszerelést, a szüleim pedig nem támogatták, hogy egy ilyen veszélyes sportot űzzek, így abbahagytam. Pár évvel később aztán visszaköltöztem Pannonhalmára, már megengedhettem magamnak a felszerelést és 2023 elején eszembe jutott, hogy van egy győri csapat. Így elkezdtem újra lejárni edzésre és ismét beleszerettem a sportba!

És ahogy lenni szokott, megint beütött a krach. 

Sajnos igen. Tavaly szeptemberben a holtszezonban elszakítottam a keresztszalagomat.

De te mégis maradtál a csapattal.

Részt akartam venni a csapat életében. Az akkori egyik edzőnkkel, Q-val (Quevin Redding) beszélgettem, szerette volna ha forgatok online contentet a csapatnak. Ezen gondolkodtam, miközben a műtét után az ágyban fekve végignéztem a Last Chance U sorozatot, ami Junior College focistákról szól, és arra jutottam, ilyet akár én is tudok csinálni. Filmezést tanultam és már több mint hat éve dolgozom a filmiparban, magyar filmekben, sorozatokban és nemzetközi produkciókban is. Így megkerestem egy producer barátomat, Katona Tamást, akivel már dolgoztunk együtt, és a projekt azóta is napról napra nő.

Miről szól pontosan ez a projekt?

A két főszereplőnk, Andrew Walock és Quevin Redding gyermekként arról álmodoztak, hogy az NFL-ben játszanak. Bár karrierjük előrehaladtával kiderült, hogy nem érik el az NFL szintjét, ez nem törte meg őket. Egyedi útjuk során mindketten Európában kötöttek ki, ahol játékosként és edzőként a fiatal tehetségek gondozásával nyújtják azt a lehetőséget másoknak, ami nekik nem adatott meg. A sorozatunk bemutatja az áldozatos munkájukat a Győr Sharks csapatában, hogy hogyan formálják a jövő tehetségeit, esélyt adva nekik, hogy eljussanak olyan ligákba, ahova szereplőinknek nem sikerült bejutni. A történetükkel akarjuk emlékeztetni a nézőt arra, hogy a nagy álmok nem mindig az eredeti formájukban valósulnak meg, mégis a megfelelő elhivatottsággal mindenki megtalálja a helyét az életben.

Ez nagyon inspiráló, főleg hogy az importok megítélése nem mindig a legjobb, mondván, hogy a csapatok inkább rájuk támaszkodnak ahelyett, hogy kinevelnék a magyar sztárokat.

A mi esetünkben szerencsére nem ez a helyzet. Varga Botond például nekik is köszönhetően tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, és ma már Amerikában a legmagasabb ifjúsági szinten játszik.

Ez minden csapatnál így megy, vagy a Sharks ilyen szempontból egyedi? Eleve hogy is kell elképzelni ezt az “import” rendszert?

Több más csapattal is forgattunk, és mindenhol az importok hozzák azt a többlettudást, amivel egy-egy magyar játékos ki tud idővel emelkedni. Billy Hattennel és Trevin Howarddal is forgattunk, akiknek nagyon hasonló volt az életútja. Amerikában hatalmas a verseny és a játékosok csak nagyon kis százaléka tud egyetem után lehetőséghez jutni, viszont az európai csapatok folyamatosan keresik az ilyen tehetségeket, akik nem csak mint játékosok, de akár mint edzők is hatalmas segítség lehetnek a csapat számára. Nyilván ez egy nagy vállalás az ember életében, hogy átköltözik a tengeren túlra, a sorozatban erre is kitérünk.

Úgy hallottam, hogy a sorozatban nem csak a két import edzőről, hanem magyar tehetségekről is szó lesz. Kik ők?

Három játékos már biztosan szerepel a sorozatban, ők a Bulldogstól Labancz Géza, a Titanstől Gadolla Áron, és tőlünk a már említett Varga Botond, akik jelenleg az USA-ban játszanak ifjúsági szinten. Még elképzelhető, hogy a listánk bővülni fog, de egyelőre velük forgattunk.

Erről az amerikai programról is lesz szó a sorozatban?

Nagyon szeretnénk bemutatni és összehasonlítani a hazai és az amerikai fociprogramokat, már csak azért is, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy van a fociban karrierlehetőség, és talán kedvet is csináljunk ahhoz, hogy elkezdjék ezt a sportot. Ehhez viszont szükség van támogatókra, jelenleg is aktívan keresünk szponzorokat, akik lehetővé tennék, hogy eljussunk az Egyesült Államokba forgatni.

Jól sejtem, hogy nem csak a magyarországi közönséget akarjátok ezzel a sorozattal megcélozni?

Annak ellenére, hogy itthon forgatjuk és szeretnénk itthon is forgalmazni, a sorozatot elsősorban nemzetközi piacra gyártjuk. Itthon a lehetséges netflixes bemutatóval olyan 100-150 ezer embert biztos elérünk, nemzetközileg ez akár milliós szám is lehet. A Netflix egyébként az elmúlt 10 évben minden elkészült magyar filmet felvett a műsorára, úgyhogy ha elkészül a sorozat, akkor szinte biztos, hogy ott sokáig elérhető is lesz. Ezen kívül van már nemzetközi forgalmazó, aki érdeklődött a történet iránt. Sok munka és energia van eddig is benne, egy tapasztalt és nemzetközi produkciókban edződött stábbal dolgozunk, ráadásul ugyanazzal a technikával, mint az NFL, úgyhogy mindenképp látványos és szórakoztató lesz a végeredmény.

Mikorra lesztek kész?

Mint minden dokumentumfilmet, ezt is sokáig forgatjuk, de reméljük, hogy a következő Super Bowl környékén be tudjuk mutatni. Bár ha nem sikerül összeszedni megfelelő mennyiségű támogatást, és csak jövőre tudunk kirepülni Amerikába, akkor természetesen ez egy évet csúszik.

A tehetségen kívül mi kell ahhoz, hogy egy magyar sportoló amerikai sportösztöndíjat kapjon?

Nyilván a tehetség mellett a komoly edzésmunka és a kiemelkedő szakmai képzés is elengedhetetlen, illetve kellenek olyan táborok, ahol találkozni tud a játékos a scoutokkal. Ezt is bemutatjuk a sorozatunkban, azonban sajnos többet nem mondhatok anélkül, hogy le ne lőjem a sztorit.

Mit várhatunk a srácoktól? Lesz magyar tagja az NFL-nek?

Ez csak idő kérdése szerintem. Szintén spoiler nélkül azt tudom mondani, hogy egyre több magyar sportoló jut ki Amerikába, és a filmünkben is szereplő nagyon fiatal Varga Boti már az első gimnáziumi éve alatt kapott olyan egyetemtől ajánlatot, ahonnan draftol az NFL. Mi nagyon szurkolunk neki és minden magyar játékosnak!

Hosszú távon mennyire elképzelhető, hogy a magyarországi amerikai futball olyan szintre jusson, hogy egyrészt Európában tényező legyen, másrészt a magyar fiatalok a különböző programokon keresztül eljuthassanak az NFL-be?

A játékhoz még kevésbé értek, mivel nem csinálom olyan régóta, viszont a forgatás alatt több szervezet munkájába és működésébe is beleláttam. Két fontos tényező van. Az első, hogy sajnos az amerikai foci egy nagyon költséges sportág, és nem csak a felszerelések miatt. Ahhoz például, hogy a különböző posztoknak meglegyen a megfelelő képzése az csapatonként 4-8 edzőt is jelenthet, aminek nagyon magas költsége van. A második tényező pedig maga a ráfordított edzésmunka. Gyerekként a Győri Graboplastnál kajakoztam, a mi csoportunknak jó eredményei voltak, élsportolót akartak belőlünk nevelni és akik ottmaradtak, azok is lettek, mert rengeteg munkát tettek bele. A fociban nincs meg ez a mennyiségű edzésmunka nálunk, ami érhető, mert nehéz belőle megélni, nem lehet csak úgy főállásban csinálni. Ráadásul sokan felnőttként kezdik a sportágat, ami értelemszerűen túl késő ahhoz, hogy valaki sikeres karriert építhessen. A tehetség viszont adott, a megfelelő utánpótlásképzéssel és anyagi háttérrel nagyon komoly focigenerációkat lehetne kinevelni.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x