Connect with us

Magyar foci

ELF: A Prague Lions nyerte Székesfehérváron a védelmi csatát

A szombaton megrendezett ELF-mérkőzés egy szoros, leginkább a védelmek által dominált találkozóban csúcsosodott ki, ami során a Fehérvár Enthroners történelme során először maradt alul a Prague Lionsszal szemben. A cseh csapat ezzel viszont véget vetett egy már két éve tartó vereségi szériának és 9-6-os végeredmény mellett megszerezte első győzelmét a kontinens elitligájában.

A két csapat legutóbb a 8. forduló során találkozott, akkor az Enthroners végül egy domináns offense teljesítmény mellett 38-6-os pontarányú győzelmet aratott a csehek felett, akik ezt követően még két vereséget gyűjtöttek be. Egyet a csoportrivális Vienna Vikingstól, a másikat pedig a Munchen Ravens csapatától. Tehát a szezon ezen pontján elmondható volt, hogy nem csak hogy az Enthroners ellen nem nyert még mérkőzést a csapat, de a 2023-as ligába való csatlakozásuk óta egyetlen egy alkalommal sem sikerült behúzniuk a győzelmet. A sikertelenségük legfőbb okai közé tartozik a cseh footballprogram elmaradottsága, az edzői stabilitás hiánya és a környező országok tehetség elszívó ereje.

Az előbb felsorolt tényezők mérsékeltebben ugyan, de a magyar helyzetre is igaznak tekinthetőek, és bár az idei évre vonatkozóan az Enthroners jelentősen stabilabb lett, a győzelmek azonban továbbra is elkerülik a csapatot. A vereségek ellenére a vezetőség továbbra is kitart az import irányító Jack Mangel, és a vezetőedző Joseph Ashfield mellett, ami az utóbbi név esetében azért egy eléggé megkérdőjelezhető döntés, tekintve hogy Ashfield támadóoldali szakember révén képtelen volt egy értelmezhető támadósort összerakni az elmúlt két év alatt, ráadásul a csapat semmilyen jelét nem mutatja fejlődésnek, egyszerűen megrekedtek a jelenlegi irányítása alatt.

A mérkőzés

Az Enthroners támadóegysége lépett először a pályára, ami azonban nem tartott sokáig, mindössze 4 playt követően véget is ért a drive. Több sikertelen támadást követően az első jelentősebb haladásra a Prague Lions volt képes, akik a saját 40 yardos vonaluktól egészen a Fehérvár vörös zónájáig jutottak, itt azonban a futó Adam Zouzelka (#11) kezéből kiütötték a labdát, amit a fehérvári védelem tudott összeszedni, ezzel véget vetve a cseh támadásnak. Az így megszerzett labdával azonban a fehérvári támadósor nem tudott élni, a drive során a vendég csapat védőjátékosa, Aleksandar Brokovic (#5) sackelte az irányító Jack Mangelt (#12), amivel sikeresen megakasztotta az amúgy ígéretesnek induló drive-ot.

A következő támadást a vendégcsapat vezette, és a már alapból remek mezőnypozícióból induló drive egy a fehérvári védő, Malik Crenshawra (#55) dobott roughing the passer büntetésnek köszönhetően az Enthroners térfélről kezdődhetett. A remek lehetőséggel azonban nem sikerült élnie az Anthony Perkins (#2) vezette támadósornak, ugyanis az Enthroners védelme nem engedett semmit a Lionsnek, akik egy sikertelen negyedik kísérlet után végül visszaadták a labdát a hazai csapatnak.

További két eredménytelen drive-ot követően úgy tűnt az Enthroners is megtalálta a ritmusát és egy 12 playből álló 68 yardos drive-ot vezettek egészen a lengyel csapat gólvonaláig, ahol viszont Mangel labdáját már a cornerback Widmael Petion (#20) húzta le, ezzel megmentve a Lions védelmét egy esetleges fehérvári pontszerzéstől. Az így megszerzett labdát a Lions támadósora ezúttal hamar pontokra váltotta, ugyanis az elkapó Travier Fields-Jackson (#6) megverte az emberét egy fly útvonalon és ezt kihasználva Perkins egy 80 yardos TD passzt dobott az elkapójának. A TD-t követően Marek Hrubon (#80) értékesítette az extra pontot, amivel beállította a 7-0-s félidei állást.

A második félidő első drive-ját a Prague Lions vezette, azonban a harmadik play során az irányító Anthony Perkins kezéből kiesett a labda és a fehérvári védő, Jebrai Regan (#50) volt az, aki elsőként rá tudott vetődni. Az így megszerzett labdával remek mezőnypozíciót teremtett a támadósornak, akik ezúttal ki is használták a felkínált lehetőséget. Összesen 8 játékkal később végül a futó Tóth Levente (#34) húzta le Jack Mangel passzát, aki ezzel megszerezte az egyenlítéshez szükséges touchdownt, ugyanakkor az egyenlítés elmaradt, mivel a rúgó Sarok Zsombor (#19) kihagyta az extra pontot, ami miatt az eredmény végül csak 7-6-ra módosult.

Ezt követően ismételten a vendég csapatnál volt a labda, azonban a fehérvári védelem rövidre zárta a szereplésüket, Zilai János (#51) sackelte Perkinst, ami miatt végül kénytelen volt puntolni a támadósor. A következő három drive úgyszintén puntzal zárult és egészen a harmadik negyed végéig kellett várnunk a következő nagy játékra, mikor is a fehérvári elkapó Nathaniel Robitaille (#86) kezéből felpattanó labdát a védő Artie Henry III (#16) húzta le, ezzel véget vetve a fehérvári támadásnak.

A labdát ugyan visszakapta a cseh csapat támadósora, de a következő pontszerzésért már nem ők, hanem a védelmük volt a felelős, ugyanis a támadósor továbbra sem tudott mit kezdeni az Enthroners védelmével, emiatt 3 play után végül elpuntolták a labdát, ami így a Fehérvár 5 yardos vonalán állt meg. Az emiatt saját térfelére beszoruló Enthroners ugyan megpróbálta kijuttatni a labdát a saját vörös zónájából, de a Lions védelme ezt megakadályozta emiatt pedig puntolni kényszerült a hazai csapat, ami végül a rosszul feladott snap miatt a saját célterületen túlra pattogott, így safetyt érve a védelem számára. Az így kialakult 9-6-os eredményt végül a Lions a meccs legvégéig fent tudta tartani, és bár még hátra volt egy teljes negyed a mérkőzésből, ez idő alatt mindösszesen 5 puntot és egy a meccs lezárásaként szolgáló interceptiont láthattak a mérkőzésre kilátogatók, utóbbit a már korábban említett Aleksandar Brokovic (#5) húzta le.

Összegzés

Az Enthronersnél ugyanazok a problémák vannak jelenleg, amiket már a szezon legeleje óta, hétről hétre észlelni lehet a csapatnál, ami egyrészről kiábrándító, mert hogy egy egész szezon alatt nem sikerült kiküszöbölni az egyébként jól látható és behatárolható problémákat. Másrészről bizakodásra ad okot, ugyanis a vezetőségnek bőven lesz ideje átértékelnie a látottakat és döntést hoznia arról, hogy milyen irányt is vegyen a csapat jövője. Szükség is lesz rá, ugyanis az eddigiek alapján a vezetőedzői munka és a játékhívások terén gyökeres változásra van ahhoz szükség, hogy jövőre egyáltalán esélye legyen a csapatnak felvennie a versenyt a liga középmezőnyével szemben.

Az Enthroners számára még két mérkőzés maradt hátra a szezonból, ráadásul a sorsolás könnyebb részén már túl van a csapat. A folytatásra szombaton (augusztus 17) kerül sor, amikor is idegenben ütköznek meg a jelenlegi első kiemelt Vienna Vikings csapatával. A Vikings jelenleg veretlenül vezeti a keleti csoportot, úgyhogy a mérkőzés előzetesen nem sok jót ígér az Enthroners számára.

A keleti csoport állása a tizenkettedik hét után:

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x