Connect with us

Magyar foci

ELF: Vereséggel zárta a 2024-es szezont az Enthroners

Az ELF alapszakaszának zárófordulója során a Fehérvár Enthroners hazai pályán fogadta a Cologne Centurions csapatát, akikkel a szezon során már egyszer megütköztek. Akkor a Centurions tudott győztesen távozni a pályáról és ez most sem alakult másképp. Az Enthronersnek bár feltett szándéka volt, hogy revansot vegyen a még második forduló során elszenvedett vereségért, végül a kölniek magabiztos játékkal 57-28-as pontarányú győzelmet arattak a záróforduló során.

Fotó: Kutasi Petra

A Centurions a 2. forduló során találkozott utoljára a fehérvári együttessel és akkor győztesként zárhatták a mérkőzést. Ugyanakkor a meccs nem tükrözte a két egység valós játéktudását, ugyanis egy sajnálatos sérülés következtében az Enthroners elvesztette kezdő irányítóját, és második számú irányító híján kénytelenek voltak az elkapó Czirók Mártont játszatni irányító pozícióban. Az azóta eltelt 12 hét során mind a két csapat formálódott, volt lent is és fent is, így tehát az előzetes várakozások alapján egy a korábbitól teljesen eltérő mérkőzést lehetett remélni.

A kölni csapatról elmondható, hogy a szezon során összességében kompetitívebbnek bizonyultak mint az Enthroners, ez pedig a győzelmeik számában és ami fontosabb, minőségében is látszott. Ez maximálisan a támadósoruk teljesítményének volt köszönhető akik futás és passz sikeresség szempontjából is egyaránt a 8. helyen álltak. Illetve ami talán ennél is sokat mondóbb az az, hogy a vesztes meccseik jelentős részében is kompetitívek tudtak maradni. Ezzel szemben az Enthronersnek inkább a védelmi teljesítménye volt az, ami bizakodásra adott okot. A támadósor a szezon során számos alkalommal mondott csődöt, és túlságosan is a védelem labdaszerzéseire illetve az egyéni megvillanásokra épített. A Joseph Ashfield által összerakott támadósor pár villanást leszámítva funkcionálisan egyáltalán nem működött és viszonylag hamar a csapat fékjévé vált.

A mérkőzés

Az első negyed kimondottan jól indult a hazaiak számára, az offense meglehetősen kellemes jeleket mutatott az első drive során. Az Enthroners egy 11 playből álló támadást vezetett egészen az ellenfél 15 yardos vonaláig, ahonnan viszont már nem sikerült bejátszani a labdát a célterületre és egy turnover on downs keretein belül a labda átkerült az ellenfélhez. A támadás jogát azonban nem sokáig élvezhették a vendégek, ugyanis Isaiah Weed (#7) labdáját a fehérvári védő Roedion Henrique (#4) húzta le és vitte vissza egészen a 2 yardos vonalig. Az így megszerzett labdát a  remek mezőnypozíciónak köszönhetően az Enthroners hamar pontokra is váltotta, az amerikai elkapó Nathaniel Robitaille (#86) húzta le Jack Mangel (#12) labdáját, ezzel megszerezve a mérkőzés első pontjait. Ezt követően a negyed hátralévő részében még egy-egy punt következett, azonban az Enthroners puntja során a vendégcsapat visszahordója, Bijon Harris (#1) egészen a célterületig vitte vissza a labdát. A hazaiak szerencséjére viszont a pontszerzéstől megmenekültek, miután a bírói stáb érvénytelennek ítélte azt, ugyanis a visszahordás során több szabálytalanságot is észleltek a visszahordók részéről.

A második negyedre érve azonban a Centurions érezhetően magasabb fokozatra kapcsolt, és sorozatban 3 touchdownt tettek fel a táblára. Az első kettő TD-ért a futó Emil Fuchs (#24), míg a harmadikért az amerikai elkapó Carlos Hill (#3) volt felelős. Emellett a rúgó Jens Appelt (#15) is értékesített egy 44 yardos mezőnygólt, amivel összesen 23 pontot tettek fel a negyed során az eredményjelzőre.

A támadósor mellett a kölni védelem is fellépett és az Enthroners támadósorát egyszerűen leradírozták a pályáról. A negyed során mindössze 12 playt játszott a hazaiak támadósora és ebből mindössze 18 yardot tudtak szerezni. A védelemből külön említést érdemel Michael Muntu (#6) defensive back, aki a negyed során levadászta Mangel egyik labdáját ezzel be írva egy INT-et a neve mellé.

A félidei szünetről visszatérő csapatok javarészt ott folytatták, ahol abbahagyták. A negyed során a kölni támadósor sorozatban 3 TD-t szerzett, ráadásul mind a három hatpontos az irányító Isaiah Weed (#7) és az elkapó Carlos Hill (#3) összjátékából született. Viszont a támadósor mellett a speciális egység is újra megvillant, akik ezúttal szabálytalanság nélkül hordták vissza az Enthroners egyik puntját, így pedig a már korábban is említett Bijon Harris (#1) neve mellé is került egy touchdown.

A mérkőzés végére a hazai csapat is megtalálta a ritmusát és ebből fakadóan sikerült három eredményes támadó drive-ot vezetniük. Az első hatpontos egy 5 playből álló drive eredménye volt, ami során az elkapó Leonardo Sophoclis (#14) húzott le egy közel harminc yardos átadást. Ezt követte a futó Ráthonyi Kende (#33), majd pedig Nathaniel Robitaille (#86) egy-egy újabb TD-vel. Valamint a védelem királya is megvillant a mérkőzés során, Jebrai Regan (#50) ugyanis kiütötte Isaiah Weed kezéből a labdát, amit a védelem egy másik tagja, Baranyai Péter (#24) szedett össze. A feltámadáshoz azonban már túl késő volt az Enthroners számára, így a Cologne Centurions megérdemelten húzta be a győzelmét.

Összegzés

Nem sikerült győzelemmel búcsúztatnia a szezont, illetve a szurkolóit az Enthronersnek, aminek számos apróbb illetve kevésbé apró oka van. A 12 meccses alapszakasz során mindössze 2 győzelmet sikerült szereznie a gárdának ráadásul mind ezt úgy, hogy leszámítva a Vienna Vikings csapatát a Keleti csoport tagjai kimondottan rosszul szerepeltek az idei év során. Az egyesület egészéről tehát elmondható, hogy még rengeteg munkára és időre van szükség ahhoz, hogy a csapat be csatlakozzon a középmezőnyhöz, onnan pedig még egy hatalmas ugrás vár a csapatra amennyiben a rájátszás részvétel a célkitűzés. A rossz szájíz tehát érthető amit a csapat hagyott maga után a szurkolókban ugyanakkor rengeteg egyéni megvillanást láthattunk a szezon során és még bőven van kiaknázatlan potenciál az országban tehát van mire építenie az egyesületnek.

Az alapszakasz során a 17 nevezett csapatból az Enthronersé volt a 3. legrosszabbul teljesítő offense. A Fehérvár 16. volt futás- és 11. passzsikeresség szempontjából. 12 mérkőzés alatt összesen 168 pontot (amiből 21 offense TD) és 3283 yardot szerzett a támadósor. A csapat legeredményesebb játékosa a labda ezen oldalán egyértelműen Nathaniel Robitaille volt, aki az alapszakasz során 71 elkapást, 953 yardot és 9 TD-ét szerzett az amúgy borzasztóan teljesítő offense-ben.

A védelem alulról a 7. helyen áll az alapszakasz végeztével, lebontva pedig 11. volt futás ellen és 9. passz ellen. Az egység engedett pontok tekintetében a 13. legrosszabb (összesen: 428) illetve engedett yardok tekintetében alulról a 7. volt az egység (összesen: 4.395) Azonban INT-k tekintetében a 10., sackek szempontjából pedig a 8. legjobb volt a gárda. A csapat legeredményesebb játékosa a labda ezen oldalán Roedion Henrique volt, aki 39 tackle-t, 4 interceptiont, 1 kierőszakolt fumble-t és egy TD-t szerzett. Ugyanakkor mellette mindenképp meg kell említeni Zilai Jánost, aki 11 mérkőzés alatt gyártott 100 tackle-t és 2 sacket. Illetve Jebrai Regant, aki a 8,5 sackjével és 4 kierőszakolt fumble-jével szintén ligaszinten kimagaslik.

Az Enthroners számára véget ért az idei év European League of Football szezonja, így tehát teljes erőbedobással készülhetnek a következő év megmérettetéseire, amire érezhetően szüksége is lesz a csapatnak.

A keleti csoport állása a tizennegyedik hét után:

 

 

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x