Connect with us

Prémium cikkek

Az irányítókon túl – Az NFL legfontosabb posztjai

Irányítónak lenni az NFL-ben a legnehezebb munka, amit egy profi sportoló végezhet sportágtól függetlenül. Ennélfogva nem kérdés, hogy melyik a legértékesebb poszt az amerikai futballban, de mi van utána? Mik a legfontosabb és legértékesebb posztok az NFL-ben a QB után?

A profi amerikai futballban 18 különálló posztot különböztetünk meg (ebben nincsenek benne a különböző speciális egység játékosok, a gunnerek és a visszahordók ugyanis hivatalosan elkapók, cornerek és így tovább): irányító, futó, fullback, elkapó, tight end, jobb- és baloldali tackle, illetve guard, center, belső védőfalember, edge rusher, linebacker, cornerback, safety, rúgó, punter, long snapper. Mindegyiket rangsorolni nem sok értelme lenne, hisz a speciális egységben játszók fel sem merülnek egy draft top 20-as listáján, a fullback egy kihalóban lévő poszt, illetve ma már nincs különösebb különbség aközött, hogy egy támadófalember jobb- vagy baloldalon játszik.

A következőkben tehát a QB, WR, RB, OT, TE, G, C, iDL, Edge, LB, CB és S posztokat fogom összehasonlítani és sorrendbe rakni három fő szempont alapján, súlyozás nélkül:

  1. fizetés, azaz a liga mely posztokat tartja a legértékesebbnek,
  2. pótolhatóság/egyedi hozzáadott érték (a PFF WAR mutatója alapján),
  3. potenciális karrierhossz.

Természetesen lehetne bármelyik szempont kiemelt státusza mellett érvelni. A fizetés például már önmagában egy értékítélet, hisz minden poszt annyit ér, amennyit hajlandóak fizetni érte. Szakmai szempontból viszont ugyanakkor a cornereket sokkal értékesebbnek tartják, mint amennyit a csapatok hajlandóak kifizetni a top játékosoknak, a center vagy guard értékén pedig sokat dob az, hogy remekül öregednek és 10-15 évig is képesek kiválóan teljesíteni. Így minden kategóriából 1-12 pontot kapnak a posztok az objektív helyezésüknek megfelelően, súlyozás nélkül.

A posztok kategóriánkénti sorrendje az elérhető statisztikai adatok alapján van összeállítva, a szubjektív véleményemet a lista egyáltalán nem tükrözi.

1. Irányító

Fizetés: 1.
WAR: 1.
Karrierhossz: 1.

Az irányítók helyezése teljesen egyértelmű. A top 15 legjobban kereső játékos közel 49 millió dolláros átlagfizetéssel rendelkezik, ami alig kevesebb, mint a lista második- és harmadik legtöbbet kereső poszt átlaga együtt. A PFF WAR mutatója alapján – ami gyakorlatilag azt mutatja, hogy egy csapat mennyi győzelmet veszítene akkor, ha az adott játékosát lecserélnék egy átlagos teljesítményűre – egy jó irányító több hozzáadott értékkel rendelkezik, mint az összes többi poszt legelitebb játékosa együtt!

Hogy mindezt példával is demonstráljuk: 2011-ben a Saints 5,54 győzelemmel kevesebbet szerzett volna, ha Drew Brees helyett egy átlagos szinten teljesítő QB kezd a Saintsben. A 2018-as Patrick Mahomes 4,39-es, a 2017-es Tom Brady pedig 5,38-as WAR-ral rendelkezett. Persze ez sem egy tökéletes mutató, de a nagyságrendeket azért az esetek nagy részében jól eltalálja.

Végül pedig ott van a karrierhossz. Egy franchise irányítótól ma már a 35 év egyáltalán nem számít olyan soknak, és hacsak nem szólnak közbe a sérülések, úgy egy 21-22 éves QB esetén a 12-15 év teljesen reális elvárás.

2. Elkapó

Fizetés: 2.
WAR: 2.
Karrierhossz: 6.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csakeztne
Csakeztne
2024-09-01 13:50

Valójában az első három: irányító, irányító, irányító szerintem. Mellette HC-GM. Aztán nagy űr. Utána 1-2 sztár skill player. Ha futó, akkor abból 2 a minimum. Kell még egy jó O fal edző, és egy a HC-t kiegészítő koordinátor. A többi mindegy, ne legyenek nagyon bénák, de nem annyira számít, az átlaguk legyen legalább közepes.

Az egy kicsit erős, hogy mindegy ki fut, bezzeg egy pufi fánk az nagy érték. LB nem nyom a latban de ha siettető, akkor hú. Ezekben nem hiszek. Jó irányító, jó stáb. Ha mindkettő kiemelkedő jöhet a dinasztia, ezek hiányában max PO. Nyilván egy kiemelkedő fal vagy védelem is nagy érték, de egy-egy akár kiemelkedő játékos ezekben, aligha csinál nyarat.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x