Connect with us

Beharangozó

Ma éjjel végre elindul a 2024-es szezon: jön a Chiefs-Ravens szuperrangadó!

Hát eljött ez a nap is. Ma éjjel (magyar idő szerint 02:20-tól) végre útjára indul a 2024-es NFL-szezon! Nem is akármilyen mérkőzéssel, ugyanis jön a tavalyi AFC-döntő visszavágója: a kétszeres címvédő Kansas City Chiefs fogadja a tavalyi alapszakasz legjobb gárdáját, a Baltimore Ravenst.

A két csapat modern kori örökmérlege egyértelműen a Chiefs felé billenti a mérleg nyelvét, ugyanis Patrick Mahomes ötből négyszer megverte Lamar Jacksont, Andy Reid pedig nyolcból hatszor diadalmaskodott volt tanítványa, John Harbaugh felett. A Chiefs emellett híresen jó extra felkészülési idővel Reid alatt, habár tavaly épp kikaptak a Lionstől az első fordulóban.

A Ravens támadósorába a konferenciadöntőhöz képest visszatér a sztár tight end Mark Andrews, aki sokat dobhat az akkor szenvedő passzjátékon, illetve érkezett a piacról Derrick Henry, akivel talán most nem fogják úgy elhanyagolni a futójátékot, mint januárban. A Lamar-Henry duó a backfielden igazi csemegének ígérkezik, és kíváncsian várjuk, Steve Spagnuolo hogyan akar védekezni ellenük. A Chiefs futás elleni védekezése összességében nem a gárda erőssége, de sokszor láttuk már, hogy ha akarják, akkor meg tudják oldani a dolgot. Ebben segítségükre lehet, hogy a Ravensnél három új támadófalember lesz a kezdőben (és egyik sem biztos, hogy erősítés rövid távon), ami mindenképp bizonytalansággal töltheti el a csapat szurkolóit.

A Chiefs védelmében érdekes lesz nézni, hogy L’Jarius Sneed nélkül hogyan alakul a secondary felállása, a Trent McDuffie vs. Zay Flowers csata pedig külön csemegének ígérkezik. Szintén érdekes matchup, hogy mit kezd a Ravens a sok blitz-cel és kiváltképp a cover0 felállásokkal, amiket Spagnuolo előszeretettel és rendkívül hatékonyan használ – miközben az utóbbi években ez volt Lamar Jackson legnagyobb kriptonitja talán.

A túloldalon a legérdekesebb kérdés az, hogy sikerül-e új dimenziót megnyitnia a Chiefs tavaly relatíve szenvedő támadósorának. Mahomes karrierje legalacsonyabb átlagos passzmélységével dolgozott tavaly, ami a ligában is a legalacsonyabb volt minden irányító közül. Ugyan Hollywood Brown sérülés miatt kihagyja a találkozót, de az első körös újonc Xavier Worthy, a valaha volt leggyorsabb NFL-játékos (a Combine-on futott 40 yardok alapján) ott lesz a zöld gyepen, és azt remélik tőle, hogy meg tudja nyújtani a pályát hosszában – ami több területet jelenthet a középső zónákban is Travis Kelcenek és Rashee Rice-nak.

Kíváncsian várjuk, igyekeznek-e erre játszani most, és ha igen, akkor a Ravens hogyan akarja megállítani őket. Ők draftoltak egy szélvészgyors cornert Nate Wiggins személyében, akár őt is ráállíthatják Worthyre. Szintén nagyon érdekes matchup lesz, hogy Kelce-t hogyan védekezik le, de Roquan Smith-szel és Kyle Hamiltonnal a Ravens van a ligában a legjobban felvértezve a sztár tight end semlegesítésére. Ha már Ravens defense, új koordinátor van a háznál Mike Macdonald távozása után (Zach Orr), erre az átállásra is kíváncsiak vagyunk. Állítólag többet akarnak blitzelni a szezon során, de Mahomes ellen nem lenne okos ezt a taktikát választani.

Roquan Smith egyébként úgy nyilatkozott, hogy a futást kell elsősorban elvenniük a Chiefstől és egydimenzióssá tenni a támadósort, ami elsőre furcsán hangozhat, hiszen ki akarná, hogy Mahomes még többet passzoljon? De ha úgy nézzük, hogy a Ravens passz szituációkban tudja a legkreatívabb és legkáoszosabb védelmi játékait hívni, amivel talán lehet esélyük összezavarni Mahomest (már amennyire ez lehetséges), akkor még akár lehet is fantázia ebben a taktikában.

Tippelés szempontból többségben a Chiefs győzelmét várjuk, de a támogatóink épp fordítva látják és inkább a Ravens sikerét vetítik előre. A fogadóirodák szerint a Chiefs 3 pontos favorit, én személy szerint itt a Hollók felé húzok, mert ki-ki meccset, nagyon szoros csatát várok.

Spread tipp: Ravens +3

Click to comment
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x