Connect with us

Hír

Az online kaszinók szponzori kapcsolatai a sportban

A sportközvetítések a 21. században óriási jelentőséggel bírnak, hiszen napról napra emberek millióit ültetik a képernyők elé, és sokan közösségi élményként tekintenek rájuk. A fogadás és a sport mindig is kéz a kézben jártak: míg a kezdetben az emberek „offline” fogadóirodákban vagy lottózókban rakták meg tippjeiket, ma már sokan inkább egy online kaszinóba térnek be, hogy ott próbáljanak szerencsét. Manapság már Magyarország területéről is könnyen megnyitható egy legális online kaszinó internetes felülete, amelyek közül a legjobbak rendkívül széles fogadási kínálattal várják a betérő játékosokat. A labdarúgás mellett a kézilabda, a kosárlabda és az amerikai futball is megtalálható a legtöbb weboldalon, de az ínyencek akár krikett- vagy e-sport-rendezvények közül is válogathatnak. A fogadási oldalak ráadásul gyakran sokkal több fogadási típussal és szélesebb kínálattal várják a felhasználókat, mint a lottózók.

Ennek fényében az is logikusnak tűnik, hogy a sportfogadási oldalak szponzori kapcsolataik révén bővítik már ügyfélkörüket. Ha valaki követi a különböző sportmérkőzéseket, már biztosan találkozott a Real Madridot és Bayern Münchent is támogató bwin vagy a Forma 1-et szponzoráló PartyCasino nevével. De mit tartogat a jövő ezeknek a szponzori kapcsolatoknak? Van egyáltalán jövőjük? Az alábbiakban erre próbálunk választ keresni.

  1.  Forrás: Pixabay.com

Mire számíthatunk a jövőben a szponzori együttműködésektől?

Az online kaszinók már régen rájöttek, hogy marketingszempontból rendkívül előnyös, ha logójukat különböző csapatok mezein vagy sportkellékein jelenítik meg. A jelenlegi tendenciák alapján nagyon is jól gondolták: az együttműködés mindkét félnek előnyös, a weboldalak még több felhasználóra, a csapatok pedig még nagyobb profitra tudnak szert tenni. Gondoljunk csak az angol Premier League-re, ahol – bár a szponzori kapcsolatok jelentős átalakuláson mentek keresztül – még mindig megtalálhatjuk számos online kaszinó nevét a klubok támogatói között. Vessünk csak egy pillantást az alábbi első osztályú futballcsapatokra és a fő szponzorokra a 2020/21-es szezonból:

  • Burnley – LoveBet
  • Crystal Palace – W88
  • Fulham – BetVictor
  • Leeds United – SBOTOP
  • Southampton – Sportsbeti.io
  • West Ham United – Betway
  • Wolverhampton Wanderers – ManBetX

Az angliai helyzet azonban hamarosan gyökeresen átalakulhat: sokan szorgalmazzák, hogy a fogadási oldalak logója ne jelenhessen meg a futballcsapatok mezén, hiszen szerintük a szerencsejáték népszerűsítése káros hatással lehet a társadalomra nézve. Mivel a futball a legnépszerűbb sportág, logikusan következtethetünk arra, hogy először ez a sportág fog a tiltás áldozatául esni, ám a részletek még váratnak magukra.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szurkolótársadalom is meglehetősen megosztott a témakörben. Egy 2020-as közvélemény-kutatás szerint a futballrajongók 47%-a tiltaná be az online kaszinók szponzori jelenlétét, és 44% érvel a még szigorúbb tiltás mellett. Ezenfelül muszlim játékosok is jelezték már számos alkalommal, hogy vallási okok miatt nem hajlandók pályára lépni szerencsejátékot népszerűsítő felszerelésben. Mindez jól mutatja, hogy a sportfogadási oldalak valamilyen szankcionálása Angliában igenis napirenden van, noha az álláspontok még nem teljesen egyértelműek.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a fent említett kutatást a Coalition Against Gambling Ads nevű szervezet rendelte, amelynek fő célja az ilyen típusú hirdetések betiltása, így objektívnek semmiképp sem nevezhetjük véleményüket. Ennek ellenére sikeresen formálták az angliai közbeszédet, és a politikára is jól láthatóan nyomást gyakoroltak, így a közeljövőben az angol szabályok szigorítása is kilátásban van.

A tiltás – már amennyiben hatályba lép– nemcsak a futballpályákon hozhat változásokat, de a tévés közvetítésékre is komoly hatással lehet. Gondoljunk például a rengeteg, online sportfogadó irodákat népszerűsítő tévés reklámra, amelyek a jövőben akár teljesen eltűnhetnek a képernyőkről. A dohányipar már korábban áldozatául esett egy hasonló tiltási hullámnak, és nem lepődnénk meg, ha a jövőben a szerencsejátékkal is hasonló történne. Ám azt is láthatjuk, hogy a dohányipar nem tette tönkre az autó- és motorsportot, helyüket más vállalkozások vették át. És ahogy akkoriban is, egy ilyen döntést meghozni és átvinni a törvényhozáson manapság is rendkívül sok időbe telhet, így egy darabig valószínűleg nem tapasztalhatunk komolyabb változásokat ezen a téren.

A konfliktus másik oldalán a futballcsapatok állnak, amelyeknek az utóbbi időben kieső jegyeladási bevételek miatt különösen fontos, hogy a legjobb szponzori megállapodásokkal tudják növelni a profitjukat. A csapatok szava ebben az esetben azonban nem tekinthető mérvadónak: valószínűtlen, hogy a politikusok és aktivisták miattuk változtassanak álláspontukon.

A fent említett példa azonban kizárólag Angliára vonatkozik, és bár más országok, például Spanyolország is elkezdték az eddigi gyakorlatok felülvizsgálatát, hosszú éveknek kell eltelnie, mire ebből Magyarországon is érezhetünk valamit. A szurkolók tehát megnyugodhatnak: a csapatok pénzügyi háttere nem az online kaszinókkal kötött megállapodásokon fog múlni, a jövőben is meg fogják találni a módját annak, hogy elegendő bevételhez jussanak.

Összegzés

Ami a jelent illeti, a játékosok ma számos fogadóiroda nevével találkozhatnak, ha bekapcsolnak valamilyen sportmérkőzést. Az értékes reklámfelületnek köszönhetően napról napra bővül az online kaszinókat használók tábora, és ez ma már nem csak a sportfogadásra vonatkozik. A legnagyobb weboldalakon ugyanis élő kaszinójátékokat, nyerőgépeket és egyéb asztali játékokat is kipróbálhatnak, akik úgy döntenek, a hagyományos kaszinók helyett inkább egy virtuálisat választanak. Az online kaszinók így egyszerre két közönség, azaz a sportfogadás és a kaszinózás kedvelőinek igényeit tudják kielégíteni. Részben ennek köszönhető, hogy az online szerencsejáték ma az egyik legdinamikusabban növekvő iparág, és ez – bár nem független tőlük – a szponzori kapcsolatok nélkül is változatlan marad.

Akármi is történik a jövőben, az nemcsak az élvonalbeli sportra, de a kisebb ligákra is hatással lesz, hiszen sok másodosztályú csapatot szponzorál fogadóiroda, és ezeknek a kluboknak jóval alacsonyabb költségvetésből kell gazdálkodniuk. A sportfogadás és a csapatok régre visszanyúló kapcsolatát azonban nehéz lesz megváltoztatni, és ez csak a törvény erejével lehetséges. Aggodalomra azonban semmi ok: mindkét iparág továbbra is működni és virágozni fog, és az is biztos, hogy ezentúl is rendkívül széles fogadási kínálattal találkozhat az, aki ellátogat egy virtuális fogadóiroda weboldalára. Hogy a jövő mit hoz, azt majd meglátjuk.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!