Connect with us

NCAA

Szombati beszámoló #7 – College foci 2024

A 2024-es egyetemi fociszezon a várakozásoknak megfelelően rengeteg beszédtémát szolgáltat, a bombameglepetések és a folyamatosan változó erőviszonyok korát éljük. Az egyik legfontosabb tanulság az idény kapcsán, hogy a 12 csapatos rájátszás bevezetésével minden együttesnek nagyobb lehetősége van a hibázásra, egy vagy két vereség még nem a világ vége.

Éppen ezért könnyű elkövetni azt a hibát, hogy egy szeptemberben beszedett zakó után megfeledkezünk bizonyos csapatokról, akik aztán később főnixként feltámadva jelzik, hogy még korán írtuk meg a gyászjelentésüket. Ebben a cikkben kiemelek négy együttest, akik a lassú kezdés után elkapták a fonalat és újra a figyelem középpontjába kerültek. Szombati beszámoló #7.

Notre Dame Fighting Irish (6-1)

A második fordulóban, 28,5 pontos favoritként elszenvedett, Northern Illinois elleni sokkoló vereség után sokan egyből temetni kezdték az Irish playoff esélyeit. Marcus Freeman tanítványai azonban az elmúlt hetekben kikecmeregtek a gödörből, győzelmi szériájukat múlt szombaton a Georgia Tech Yellow Jackets elleni meggyőző sikerrel növelték ötmeccsesre.

A Duke Blue Devilsből érkező irányító, Riley Leonard szépen lassan kezd magára találni, passzolásban ugyan nem nyújt kiemelkedő teljesítményt, de legalább a hibákat minimalizálja. Viszont a földön rendkívül veszélyes, a harmadik forduló óta a harmadik legtöbb yardot (371) és a második legtöbb futott touchdownt (9) szerezte az irányítók között.

A gárda egyértelműen a futójátékra építkezik, országosan a 20. helyen állnak EPA per futás alapon, 18. helyen a futásonként megtett yardok számában. A Leonard-Jeremiyah Love-Jadarian Price trió valamennyi tagja 6 yard felett átlagol kísérletenként, aminek köszönhetően a 11. legkevesebb harmadik kísérlettel kellett a támadósornak ezidáig szembenéznie.

Nem meglepő, hogy a holtszezonbeli várakozásoknak megfelelően a labda túloldalán elit teljesítményt nyújt a Notre Dame: harmadik helyen áll a gárda EPA per play alapon, játékonként csak 4,6 yardot engedélyeznek az ellenfeleknek, ami a 4. legjobb mutató az országban. Különösen passzvédekezésben áthatolhatatlanok, a PFF értékelése szerint a 4. legjobb produkcióval rukkol elő az Irish coverage egysége, de futás ellen is bőven átlag feletti teljesítményt nyújtanak.

A szezon előtt nem tűnt túl bonyolultnak a Notre Dame sorsolása, előzetesen a Texas A&M, a Florida State és a USC elleni párharc tűnt a legnehezebbnek. Utóbbi két csapat messze elmarad a várakozásoktól, így ellenük elvárás a győzelem, míg az Aggies elleni siker a texasi együttes formába lendülésével egyre impresszívebb eredménynek tűnik.

Mivel a Notre Dame független programként vesz részt a college fociban, ezért nekik nehezebb dolguk van a rájátszásba való bekerülésben, hiszen fogalmilag kizárt, hogy a 4 konferenciabajnoknak járó automatikus hely valamelyikét megkapják. Így valószínűleg nem fér bele nekik még egy vereség a szezon végéig, tehát amennyiben kvalifikálni szeretnének a playoffra, minden héten a legjobb arcukat kell mutatniuk.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x