Connect with us

NCAA

NCAA College Football – Week 9

Kora este kezd Harbaugh és csapata egy állami rangadó keretein belül és emberi időben lesz látható a nyugati partot eddig laposra verő Washington is. Mellettük megismerhetjük az új Julian Edelmannak titulált Nebraska-elkapót, majd hajnalban a tavalyi bajnoki döntős akár el is szenvedheti idei első vereségét. Kár lenne a magyar válogatott mérkőzése után befejezni a focinézést!

 

collegeszéles

 

 

Michigan State Spartans vs #2 Michigan Wolverines – október 29., 18:00 (magyar idő szerint)

 

Állami rangadóval kezdődik a fociszombat ezen a héten, amikor a 2-5-tel álló és zsinórban ötöt bukó Spartans látja vendégül a még veretlen és 7 győzelemmel álló Wolverinest. A tavalyi párharcuk lélegzetelállító véget ért, mikor tíz másodperccel a vége előtt a Michigan 23-21-es vezetésnél puntolni készült a félpályáról, de a punter kiejtette a labdát, melyet a Spártaiak szedtek össze és hordtak vissza egy TD-re. Ann Arbourban ekkor mindenki sokkot kapott, de most eljött az idő a revansra, hogy a Wolverines idegenben álljon bosszút a tavalyi drámáért. Óriási favorit a hazai csapat, és mindenkit meglepne, ha nem nyernének, ennek megfelelően, mi is legalább két touchdownnyi különbséget várunk a javukra.

 

Egy érdekes matchup: Josiah Price (TE, #82) vs Jabrill Peppers (S/LB, #5). A Spartans támadósorának legtapasztaltabb játékosa és egyben legnagyobb vezére eddig nem produkált kirobbanó számokat, de jelenléte a pályán meghatározza az egész offense működését. A mindig megbízható ötödéves tight end most viszont nem kisebb erőpróba elé néz, minthogy felvegye a lépést a földönkívüli Peppersszel. Az eredetileg safety, de nickel formációban sokszor linebacker poszton is feltűnő védő minden bizonnyal sokszor fog Price-on védekezni, aki nehéz helyzetben sokszor lesz célpontja irányítójának. Kérdés, mire fog menni a Heisman-esélyes játékos ellen, mert egyáltalán nem lesz sétagalopp ez a menet.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jourdan Lewis (CB, #26). A korábban emlegetett Peppers szinte mindig ellopja a showt, ha a pályára kerül, de nem szabad megfeledkezni a szupertehetséges védelem többi tagjáról sem, köztük Air Jourdanről sem. A végzős cornerback posztja krémjéhez tartozik, és az sem elképzelhetetlen, hogy már a 2017-es NFL Draft első napján hallani fogja a nevét a komisszár szájából, sőt, többen azt is meg merik kockáztatni, hogy a CB-k közül elsőként. A szezon első három meccsét kénytelen volt kihagyni sérülés miatt, de mikor visszatért Harbaugh védelmébe, nem kegyelmezett senkinek. 10 felé szálló labdából csak 3 elkapást engedélyezett mindössze 7 yardért, így magabiztosan állíthatjuk róla, hogy egy igazi lockdown cornerback. Futás ellen is hatékonyan tud dolgozni, hamar észreveszi a támadók játékhívását és könyörtelenül tud szerelni, ha a labdás ember közelébe ér. Gyengesége viszont, hogy termete némiképp “szerény”, hiszen csak 5’10 magas és testtömege 185 font körül mozog. Ezt semmiképp sem fogják az NFL játékosmegfigyelői és edzői szeretni, de atletikusságával és tehetségével tudja ellensúlyozni. Ráadásul kijelentette, hogy elsősorban nem azért jött a Michiganre, hogy 3 év után távozzon a profik közé, hanem szeretné megszerezni a diplomáját szociológiából. Ez mindenképp pozitívum, ha a karakterét fogják vizsgálgatni a draft előtt.

 

airjourdan

 

#17 Utah Utes vs #4 Washington Huskies – október 29., 21:30 (magyar idő szerint)

 

A PAC12 konferencia két legkiegyensúlyozottabb csapata mérkőzik meg Salt Lake Cityben, amikor a 7-1-gyel álló Utes otthonába a veretlen és negyedik kiemelt Huskies látogat. Ez a mérkőzés akár a konferencia bajnoki döntője is lehetne, de a sors(olás) úgy hozta, hogy már a szezon közepén meg kell mérkőznie a legjobb északi és déli csapatnak. A hazai pálya ellenére is a Utah a kevésbé esélyes csapat, hiszen a Washington olyan fordulatszámon pörög, hogy gyakorlatilag senki nem tudja őket megállítani. Viszont parázs csata alakulhat ki, ha a vendégek többször is labdát veszítenek az agresszív Utes védelem ellen, és akár az is előfordulhat, hogy a Washingtonnak kapaszkodnia kell a végén. Mindenesetre, mi az északi csapat győzelmét várjuk.

 

Egy érdekes matchup: Azeem Victor (LB, #36) vs Joe Williams (RB, #28). A Huskies védelmének motorja, a középső linebacker Victor eddig minden téren kivette a részét abból, hogy a Washington futás elleni védelme a 6. legjobb idén. Mindezzel azt is kivívta, hogy az egyik legjobb LB-ként tekintsenek rá a posztján és már-már jövőbeni magas pickként és profiként emlegessék. Most azzal a Joe Williamsszel kell majd megmérkőznie, aki a szezon első két meccse után visszavonult, majd négy kihagyott mérkőzés után mégis csak visszatért a Uteshoz. Egyelőre nem tűnik rossz döntésnek a részéről, hiszen a legutóbbi két meccsen 511 yardot és 5 TD-t pakolt össze a földön. Érdekes kis párharc lesz az egyik top MLB és a csodasztorit megírt running back között.

 

Egy név, akire figyeljünk: Myles Gaskin (RB, #9). A Washington támadósorának legnagyobb sztárja kétségtelenül az irányító, Jake Browning, de ő se lenne ilyen jó a tehetséges futó nélkül. A még csak másodéves running back már tavaly is kirívóan eredményes szezont futott a maga 1300 futott yardjával és 14 TD-jével, de ezeket a számokat csak még magasabbra fogja tornázni ebben a kivételesen jó évadban. Veszélyességéről mindent elárul a 6,3 yardos futásonkénti átlaga, melyhez a legutóbbi három mérkőzés mindegyikén 100+ yardot pattintott hozzá. Ha az ellenfél védői túlzottan a passz ellen rendezkednek be, akkor jön Gaskin és kettészeli a védelmet egy-egy nagyobb nyargalással. Játéka még némileg kiforratlan, de ahhoz nem sok kétség fér, hogy 2018-ban igen magasan fogják a nevét emlegetni, ahogy közeledik az aktuális játékosbörze. Kivételesen robbanékony és dinamikus játékost ismerhetünk meg személyében.

 

gaskin

 

#11 Wisconsin Badgers vs #8 Nebraska Cornhuskers – október 30., 01:00 (magyar idő szerint)

 

Az eddig némiképp meglepetésre veretlen mérleggel büszkélkedő Nebraska Wisconsinba látogat a hétvégén, ahol a két vereséggel rendelkező Badgers látja őket vendégül. Bár a Huskers a magasabban rangsorolt csapat, mégis a Bagders számít a találkozó esélyesének, köszönhetően a hazai pályának, és a kiemelkedően jól teljesítő védelmének. Kettejük közös múltja 6-4-es Wisconsin mérleget mutat, mely könnyen három győzelmes különbségre nőhet, ha a Nebraska nem tudja majd áttörni a hazaiak védelmi falát, melyet egyelőre nem sok csapat volt képes véghezvinni.

 

Egy érdekes matchup: TJ Watt (OLB, #42) vs Tommy Armstrong Jr. (QB, #4). A kis Watt úgy tervezi, hogy nem a bátyja nevéből szeretne megélni és a profik közé jutni, hiszen a szezonban már 9 negatív yardos szerelésnél és 7 sacknél jár, mellyel posztja legjobbjai között tartják számon. Nagy szerep fog hárulni rá ezen a héten is, hiszen Tommy a definíciója a dual threat irányítónak, aki passzból és futásból is kiemelkedően veszélyes tud lenni. Ha a zsebbe tudja kényszeríteni Watt és a Badgers front7 Armstrongot, jó eséllyel könnyebb dolguk lesz védekezésben, de azért ne becsüljük le az 1611 passzolt yardot és 11 TD-t produkáló nebraskai irányítót.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jordan Westerkamp (WR, #1). A kis termetű (5’11, 200), ám annál fürgébb Westerkamp egyértelműen a csapata legjobb elkapója, és nem túlzás azt sem feltételezni róla, hogy a legjobb támadója is. Az egyetemi foci elkapóihoz mérten kiválóan futja az útvonalakat és kiemelkedően jó kezei vannak, melyet korábban többször is bizonyított. A tavalyi idény során elkapásokban, elkapott yardokban és touchdownokban is vezette a Cornhuskerst, gyakorlatilag ő Armstrong első számú célpontja. Idén lassan indult a szezon neki, majd az ötödik héten elszenvedett egy hátsérülést, melynek köszönhetően két hétig padoznia kellett, de most a Wisconsin ellen már ott lesz a pályán. Az NFL egyértelműen slot elkapóként tekint rá, és korábbi évekből hallhattunk olyan összehasonlításokat is, hogy ő lehet akár az új Julian Edelman. Ehhez azonban még hosszú út vezet, de a tehetség megvan, már csak egy jó edzői stáb és támadószisztéma kell, hogy a profik között is fickándozni tudjon a pornóbajuszos nebraskai receiver.

 

westerkamp

 

#12 Florida State Seminoles vs #3 Clemson Tigers – október 30., 02:00 (magyar idő szerint)

 

A szezon előtt sokan azt várták, hogy a kilencedik fordulóra mindkét csapat veretlen marad és egy potenciális top5-ös párharcnak lehetünk majd szemtanúi. Nos, ez nem így történt, mert a Florida State két pofonba is beleszaladt, míg a Clemsonnak – elég nyögve nyelősen – sikerült megőriznie veretlenségét. Ettől függetlenül, ez a hétvége összecsapása, hiszen az ACC konferencia két kiemelkedő és NFL-tehetségektől hemzsegő csapata mérkőzik meg Floridában, ahol nem kis esély van arra, hogy a Tigers elszenvedi első vereségét és kihullik a legjobb négy csapat közül. Végérvénybe, mi szoros meccset várunk, rengeteg fordulattal és izgalommal.

 

Egy érdekes matchup: Travis Rudolph (WR, #15) vs Cordrea Tankersley (CB, #25). Rudolph szezonkezdete meglehetősen döcögősen indult, hiszen az első hat meccsén csak 19 elkapást és 259 elkapott yardot jegyzett. A hetedik héten azonban jött a robbantás és 238 yarddal tette koporsóba a Wake Forrest passz elleni védekezését, ezzel jelezve, hogy nem szabad róla megfeledkezni. A College Football egyik legjobb cornere ellen viszont nem számíthat ilyen kiemelkedő statisztikai adatokra, mert Tankersley végig a nyomában lesz és igyekszik majd elkapás nélkül tartani a Seminoles leading receiverét. A jó eséllyel első körös prospect mellett nem könnyű elkapást jegyezni, úgyhogy lesz miért felkötni a nadrágot Rudolph-nak és az FSU offense-nek.

 

Egy név, akire figyeljünk: Hunter Renfrow (WR, #13). Westerkamp után egy újabb kis termetű elkapót emelünk ki, ezúttal a Clemson üdvöskéjét. Le kell szögezni, hogy Renfrow nem a legnagyobb sztárja a csapatnak, még csak nem is a legjobb elkapója, de története mindenképp megér pár mondatot. 2014-ben iratkozott be a Clemson Egyetemre sokakkal ellentétben, ő sportösztöndíj nélkül. Az első idény elején úgy döntött az edzői stáb, hogy egész évben padoztatni fogja az akkor még csak 155 font tömegű elkapót, majd csak 2015-re dobja be a mély vízbe. Első valódi szezonjára 20 fontot hízott és jó játékának köszönhetően 15-ből tíz meccsen kezdőként számítottak rá, melyet 492 elkapott yarddal és 5 TD-vel hálált meg. Az igazi berobbanása az Alabama elleni bajnoki döntőn volt, ahol a top tehetség defensive backeket úgy ültette be a hintába, ahogy ő akarta. Az volt élete meccse, ahol 7 elkapásból 88 yard és 2 hatpontos jött neki össze. Ebben a szezonban már jobban készülnek ellene az ellenfél védőkoordinátorai, melynek köszönhetően kevesebb elkapás is jutott neki akkor, amikor pályára került. Sajnálatos módon a karja is eltört, ezért egy hónapos kihagyás várt rá, de a múlt héten már bevethető volt és hat elkapást is sikerült jegyeznie. A Seminoles ellen már szinte teljes erőbedobással rendelkezésre fog állni, így remélhetőleg több szerep fog jutni neki és megcsodálhatjuk, milyen különleges része ő a Tigers offense-ének.

 

renfrow

 

 

Érdemes még figyelni:

 

Virginia Cavaliers vs #5 Louisville Cardinals – október 29., 18:00 (magyar idő szerint)

Oklahoma State Cowboys vs #10 West Virginia Mountaineers – október 29., 18:00 (magyar idő szerint)

Texas Longhorns vs #8 Baylor Bears – október 29., 21:30 (magyar idő szerint)

Notre Dame Fighting Irish vs Miami Hurricanes – október 29., 21:30 (magyar idő szerint)

#6 Ohio State Buckeyes vs Northwestern Wildcats – október 29., 21:30 (magyar idő szerint)

#9 Texas A&M Aggies vs New Mexico State Aggies – október 30., 01:30 (magyar idő szerint)

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!