Connect with us

Minden ami NFL

FK! Jóslatok ’17

Végre itt a szezon, három nap múlva már éles NFL-meccset láthatunk – akár a Kandalló Kézműves Pubban is – röpke 214 napot követően – ennyit kellett ugyanis várni a Super Bowl óta. A szezonfelvezető podcast-sorozatunkban már kaphattatok egy kis képet néhány szerkesztő véleményéről a csapatokat illetően, azonban most mindenki beszáll és a szezon alakulásának megjövendölése mellett az egyéni díjakat is jó előre kiosztjuk. Természetesen most sem fogtuk vissza magunkat és a merész jóslatok is előkerültek a csuprok mélyéről. 

 

 

Idén is belenézünk tehát varázsgömbjeinkbe és reméljük, hogy sikerült javítani a tavalyi mérlegeken. Ezt a sportot viszont azért is imádjuk ennyire, mert teljesen kiszámíthatatlan. Persze kivéve az AFC Eastet, úgyhogy kezdjük is a bajnok csoportjával:

 

 

Mind a tízen tehát a Patriots győzelmét várjuk és nagyon magabiztosak vagyunk abban, hogy legalább ez a tippünk be fog jönni. A Jets és a Bills tankol és már a Brady-Belichick utáni időkre készül (jó előre), a Dolphins pedig jó-jó, de annyira nem, hogy meg tudja előzni a címvédőt.

 

 

Északon a “rutinos rókák” nem fogadnak a Steelers ellen, az újoncok viszont még merészek és nem ismerik az olvasói haragot – amit az out of the box gondolkodás vált ki -, így ők most szembe mennek az árral. Andreas ráadásul odáig megy, hogy a Browns be is húzza a csoportot, ami nagy pittsburghi visszaesést (és feltehetőleg több kulcsfontosságú sérülését) feltételez. Az utolsó Browns csoportgyőzelemig egyébként 1989-ig kell visszamenni az időben, akkor még AFC Central néven futott a divízió.

 

 

Nyugaton egyértelműnek gondoljuk, hogy a Chiefs és a Raiders fog küzdeni a csoportelsőségért és kicsit fölényben van a Chiefs gárdája tippjeinknél. A Raiders utoljára 2002-ben tudta behúzni a csoportot egyébként, az új divíziófelosztás első évében, most viszont ismét reális esélyük nyílt erre. Vajon a top védelem vagy a top támadósor nevet a végén?

 

 

Az előző kérdést itt is fel lehet tenni, hiszen egy bivalyerős védelméről híres és egy kreatív támadójátékot játszó gárda küzdhet az AFC South trónjáért, nálunk 6-4 arányban a Titans került ki győztesen a Texansszal szemben. Tavaly belefutottunk a Jaguars hype-ba, most ezt nem tesszük meg és a “lucktalan” Colts sem érhet fel szerintünk a csúcsra.

 

 

Abban Tomon kívül mindenki egyetért, hogy legalább két csapat megy az AFC Westből a rájátszásba, a Chiefs és a Raiders. Abban pedig teljes egyetértés van, hogy a Titans ott lesz a playoffban, hiszen aki nem írta őket csoportgyőztesnek, az az egyik wild card helyen legalább bevitte őket. A Dolphins kapott öt voksot a playoffra, nekik könnyű dolguk lehet a Jets-Bills duó miatt, ami akár négy győzelmet is jelenthet így kezdetnek. Chester a Broncost vitte még be végül, én pedig nagyon gondolkodtam a Chargersen, akik egészségesen reális kihívók lehetnek.

 

 

Ugorjunk akkor át a másik főcsoportra. Az NFC Eastet 2003-2004 óta nem nyerte meg senki kétszer egymás után, most rowi és leonidasz is úgy gondolja, megtörik az átok és a Cowboys ismét diadalmaskodik. A legtöbbek szerint a Giants lehet a trónfosztó, az Eaglesben pedig egyedül én hiszek, aztán meglátjuk ki nevet a végén.

 

 

Az utóbbi hat évből ötször a Packers diadalmaskodott északon, 80%-unk szerint idén is ők fognak dominálni, azonban a két újoncunk ellent mond nekünk, Tom és Andreas a Vikings győzelmét várja.

 

 

Az NFC nyugati csoportjában nincs vita, a Patriotshoz hasonlóan egyöntetű Seahawks sikert vár mindenki, ez tehát a második és egyben utolsó konszenzusos tippünk.

 

A végére csak lett egy olyan csoportunk, ahol minden csapat kapott szavazatot, így nem futunk bele abba a fiaskóba, hogy egyikünk sem találja el az NFC South győztesét. Érdekesség, hogy ezt a bravúrt sikerült tavaly ÉS tavalyelőtt is eljátszanunk, hiszen 2015-ben a Saints vagy a Falcons, 2016-ban pedig a Panthers győzelmét vártuk.

 

 

A nemzeti főcsoport wild card képe sokkal változatosabb, mint az amerikai főcsoporté, 10 csapat is feltűnik a tippjeink között, így nagyon nehéz általános vélekedést összehozni, de a Buccaneers, a Falcons és a Cowboys rájátszás-részvétele tűnik legvalószínűbbnek a tippjeink szerint. A Lions és a Redskins kapott 1-1 szavazatot a playoffra, az Eagles és a Saints pedig így már kettő voksnál tart.

 

 

Véget ért az alapszakasz, így kiderült, ki is a leggyengébb csapat a ligában, azaz ki húzhat az 1/1-es cetlivel a 2018-as NFL Drafton. Leonidasz belerondított az egységes Jets tippbe egy másik AFC East csapattal, de a Jets nagyon gyenge szereplése borítékolható.

 

 

Az AFC-ben a rájátszásban sem nagyon várunk meglepetést, Tomot kivéve persze, aki szerint a Chiefs megfoghatja a Patriotsot. Hát, a többiek szerint nem csak a Chiefs, de senki más nem teszi majd ezt meg a főcsoporton belül.

 

 

Az NFC-ben természetese más a helyzet, de a szavazatok felét sikerült elvinnie a Seahawksnak és egy másik elképesztő védelemmel rendelkező csapat, a Giants kapta a második legtöbb voksot.

 

 

Tom Chiefs-Vikings Super Bowl tippjére mindenképp felhívnám a figyelmet, de egyébként többségben Patriots vagy Seahawks győzelmet várunk, remélhetőleg egy újabb epikus fináléval.

 

Egyéni díjazottak

 

Nagy többségben a biztosra megyünk és Tom Bradyt várjuk a liga legjobb játékosának, azonban a legjobb képességű QB, Aaron Rodgers is kapott két szavazatot, illetve a két szemtelenül fiatal, szimpatikus csapattal rájátszásért küzdő korábbi 1/1 – 1/2 páros, a Jameis Winston – Marcus Mariota duó is kapott egy-egy voksot. Nem meglepő, hogy mindenki QB-t választott, hiszen 2001 óta mindössze 3 alkalommal nem irányító vitte haza a serleget.

 

 

Az év támadó játékosa díjat mindig nagyon nehéz megtippelni, hiszen van amikor megkapja az MVP maga, de van amikor mást szavaznak meg. Mi most két kivétellel úgy gondoljuk, hogy az MVP és az OPOY díjat más-más kapja meg. David Johnson tavaly is bőven megérdemelte volna ezt az elismerést, így most megkapta szavazataink felét, Jameis Winston lett a második két szavazattal és a Mariota – Bell – OBJ trió kapott még 1-1 voksot.

 

 

Itt sem egyszerű jósolni, jól látható ez a tippjeink változatosságából, hiszen hárman is 2-2 szavazatot kaptak (Watt, Mack, Bosa), mellettük pedig Donald, Miller, Clowney és Kuechly fért fel a legnagyobb esélyesek listájára.

 

 

Számomra kisebb meglepetésként Christian McCaffrey lett a legnagyobb esélyes a szerkesztőségben 4 szavazattal, pedig egyelőre úgy tűnik, osztoznia kell Stewarttal a lehetőségeken. A két irányító pick legit lehet, hiszen a QB-k mindig jobb esélyekkel indulnak – emlékezzünk csak a tavalyi évre -, Kareem Hunt és Dalvin Cook pedig rengeteg szerepet fog kapni a támadósorukban, így ezért pályáznak joggal a cím elnyerésére. Az is meglepett, hogy Leonard Fournette nem kapott voksot, hiszen a Jags rengeteget fog futni, helyette az NFL leggyorsabb játékosa, John Ross fért még fel a listánkra.

 

 

Az 1/1 Myles Garrett a legnagyobb állat esélyes erre a címre, azonban szerintem sokat fogják duplázni az ellenfelek, így nehezebb lesz sackeket elérnie, mint például Derek Barnettnek, aki egy nagyon erős védőfalban kap majd szerepet és aki a második legesélyesebb az FK! szerkesztői szerint erre a címre. Ha TJ Watt olyan király lesz, mint bátyja, akkor könnyen becsusszanhat surranópályán, de Haason Reddicktől és Reuben Fostertől is elég nagy játékokat és sok tackle-t fogunk látni újonc évükben, hogy odaérhessenek az első helyre.

 

 

JJ Watt hatalmas esélyes erre a címre, mellette Jay Cutler pályázhat érdemben az előzetes várakozások szerint. Teddy Bridgewater visszatérése kisebb csodával érhet fel az év második felében, ahogy Tony Romo vissza-visszavonulása is, egy ilyen jó sztori pedig mindig sokat érhet ennél a szavazásnál.

 

 

Bill Belichick és Mike Mularkey 3-3 szavazattal a legesélyesebb szerintünk, Belichicktől ehhez feltehetőleg egy 16-0-ra lesz szükség, Mularkey-tól pedig egy nagyon magabiztos csoportelsőségre. Ha a Buccaneers megnyeri csoportját, akkor Dirk Koetter is megnyerheti a díjat, Doug Pedersonnak ugyanerre lesz szüksége az Eaglesszel. Kyle Shanahan esetében pedig egy 8-8 is már azt jelentené, hogy komoly kihívója lehet bárkinek az év edzője díj bezsebelésében.

 

Bold predictions

balentin:

  • Az egyik újonc irányító pontosan annyi TD-t fog passzolni, mint ahányas a mezszáma.
  • Lesz olyan csapat, amelyik több D/ST TD-t fog szerezni, mint ahány támadót a Jets.

kerekisti:

  • Két csapat is semleges/negatív mérleggel jut rájátszásba.
  • Kosárlabdában és jégkorongban is használják a játékosokra a +/- mutatót, amely azt hivatott kifejezni, hogy egy csapat mennyivel szerez több pontot/gólt ha az adott játékos a pályán van vagy éppen nincs. Idén Blake Bortlesnek ez a statisztikai mutatója negatív lesz.

chester:

  • 1981 óta először fordult elő a tavalyi szezonban, hogy 3 újonc is szerepelt az AP All-Pro csapatában. Idén 4 újonc is bekerül majd a szakírók által összeállított álomcsapatba!
  • Az idei év a 99-eseké lesz: a JJ Watt-Danielle Hunter-Joey Bosa-Aaron Donald-Kawann Short ötös minimum 99 sacket szerez!

andreas:

  • Lesz olyan játékos idén, aki szerez TD-t támadóként, védőként és ST-ben is.
  • Az NFC south QB-i összesen több TD-t passzolnak idén, mint ahány futott TD lesz a teljes NFC-ben.

tom:

  • A két Super Bowl résztvevőt csak negatív mérlegű csapat fogja tudni legyőzni.
  • A Jetsnek két támado Pro Bowlere is lesz.

renningan:

  • A Detroit Lions futójátéka az utóbbi években rendre az első vagy a második legrosszabb volt futott yardokat tekintve. Most top10-ben fognak végezni.
  • Jay Cutlerrel oda-vissza veri majd a Dolphins a Patriotsot, mégsem sikerül megnyerni a csoportot.

rowi:

  • Cutler Gase kezei alatt még egyszer utoljára megrázza magát, és a kezei közé került elkapógárdával karriercsúcsokat döntöget. Ez egész pontosan 4527+ passzolt yardot (2008 – 4526 yds) és 31+ passzolt+futott TD-t (2014 – 28+2) jelent.
  • 2012 óta (Wilson draft) 33 sack volt a legkevesebb, amit Wilson benyelt, és 44 a legtöbb, amit a védelem szerzett. Idén mindkét kategóriában rekordot dönt a csapat, tehát 45+ szerzett, és 32- engedett sack a csapattól

KGYM:

  • Terrelle Pryor az idei évben megdönti a Redskins elkapott yard és elkapott TD-rekordját is, vagyis legalább 1484 yarddal és 13 TD-vel zár. Előbbivel 12 éves, utóbbival 29 éves rekord fog megdőlni.
  • 2000 óta 23 olyan első körös QB volt, akik a második évében legalább 400 passzkísérlettel rendelkezett. Daunte Culpepper szerezte a legnagyobb AY/A-t (8.2) és TD rate-et (7%), Josh Freeman a legalacsonyabb INT rate-et (1.3%), Teddy Bridgewater a legnagyobb pontosságot (65%), és Blake Bortles a legtöbb yardot (4420). Mind az öt statisztikát beállítja vagy meglépi Jared Goff 2017-ben. Ha kb. beállítja, akkor Goff 2017: 391/598, 42TD, 7INT, 4420 yard, ez kb. a 2016-os ARod.

katonadani:

  • Az utóbbi 9 évben a Browns és a Jaguars összesen egyszer tudtak odaérni a csoport második helyére. Most mindketten megteszik ezt.
  • Az újraosztás óta (2002) csupán a 16-0-s Patriotsnak sikerült úgy csoportot nyernie, hogy több győzelme volt, mint a divízió többi 3 csapatának összesen. Most a Patriots ezt megcsinálja ismét, de rajta kívül még egy csapatnak összejön ez a bravúr.

 

Természetesen a Ti jóslataitokat és bold predictionjeiteket is várjuk itt lent, kommentek formájában! 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!