Connect with us

Minden ami NFL

Kirk Cousins egy hős

Az általános szurkolói vélekedés az, hogy Kirk Cousins közel sem éri meg a neki kifizetett évi 28 millió dollárt, a Vikings pedig teljesen hülye, hogy három évre teljes mértékben garantálta neki ezt a 84 millió dollárt. Kirk Cousins azonban ezzel történelmet írt és könnyen lehet, hogy megváltoztatta az NFL jövőbeli szerződési struktúráját. Úgyhogy mondhatjuk azt Kirk Cousinsra, hogy ő egy látnok és egy HŐS.

 

A játékosok szemében legalábbis mindenképp, Doug Baldwin például pontosan így gondolja:

 

Kirk Cousins egy hős minden őt követő fiatal játékos szemében. Most arra van szükségünk, hogy több játékos legyen hajlandó fogadni magára, amíg a teljesen garantált összegek nem a kivételek lesznek, hanem a megszokott normák.

 

Hajlamosak vagyunk a szerződéseket a csapatok szemszögéből nézni és figyelmen kívül hagyni azt, hogy a játékosoknak mi a jó. Pedig ők az igazán fontosak. Ők viszik vásárra a bőrüket nap, mint nap és ők szolgáltatják nekünk a szórakozást az év felében. Nem a tulajdonosok vagy a general managerek. A játékosok. Így az ő szemszögüket is figyelembe kell vennünk, mielőtt mindennek elhordjuk őket, hogy egy drágább opciót választottak, vagy eladták a lelküket, vagy hogy nem a csapat érdekeit helyezik az első helyre (ráadásul Cousinsnál még csak nem is áll fenn igazán ez a helyzet, hiszen a Jetsnél még többet kereshetett volna).

 

Cousins egy új trendet teremthet és nagyon érdekes lesz figyelni, hogy mások követik-e a példáját. Matt Ryan és Aaron Rodgers a következők a sorban hatalmas irányító-fizetésért, úgyhogy most rajtuk a világ szeme. És főleg a játékosoké, akik nagyon tudnának örülni, ha teljesen garantált szerződéseket kapnának a csapatoktól. Ez ugyanis csak az NFL-ben példa nélküli, hiszen az NBA-ben vagy az MLB-ben rengetegen kapnak teljesen garantált szerződéseket.

 

 

Alig van arra példa, hogy az NFL-szerződések előre garantált összegeket tartalmaznak a harmadik évre vagy annál tovább. Minimális, még a legnagyobb sztárok kontraktusaiban is alig fordul elő ilyen. Amivel alapvetően nem is lenne feltétlen probléma, ha nem tartana a szerződés 5 évig és az előre garantált rész után nem csak a csapatnak lenne beleszólása abba, hogy mi is lesz majd a játékossal a továbbiakban.

 

A teljesen garantált szerződések azt jelenthetnék, hogy a csapatok nem machinálhatnának úgy a kontraktusokkal, hogy megkötik őket jó hosszú távra és beleépítenek kibúvókat, hogy ha rosszul játszik a játékos, akkor ők kiléphetnek a szerződésből. Viszont ha jól játszik, akkor a játékosnak semmilyen alkupozíciója nincs. Ő nem mondhatja fel a szerződését, nem kereshet jobb ajánlatokat. Ez számomra ez egyik legkevésbé fair része az NFL-szerződések világának. A csapatok bármit megtehetnek szinte: kivághatnak majdhogynem bármikor, elcserélhetnek, “nem hívják le az opciódat”. És a játékos mit tud tenni? Azon kívül, hogy nem játszik, nem sokat. De azzal sem ér el semmit.

 

Igazából nem is értem, hogy korábban miért nem próbálkoztak azzal, amivel Kirk Cousins. Legfőképp az irányítókra gondolok, akik ellen egyszerűen nincs alkupozíciója a csapataiknak. Mit tehetnek? Nem fizetik meg őket? Kit találnak helyettük? Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy például Aaron Rodgerst vagy Matt Ryant elengedi a Packers, illetve a Falcons? És ha mindenki tudja, hogy meg fogják őket tartani, akkor a csapatnak milyen alkuereje van? Semmilyen. Annyit kér Rodgers és Ryan, amennyit nem szégyell és olyan strukturában, amilyet nem szégyell.

 

 

Én tényleg csak azt nem értem, hogy eddig miért nem volt példa a Cousins-féle teljesen garantált tartalomra. Bárki megtehette volna. Erre ugye jönnek azok a kérdések, hogy “na jó, de mi lesz, ha megsérül?”. Ki fogod vágni Rodgerst, ha esetleg megsérül és ki kell hagynia egy szezont? Nyilván nem. Andrew Luckot sem vágta ki a Colts, pedig az is lehet, hogy sosem lesz a régi a válla. A Shazier-féle sérülések pedig borzasztóan ritkák.

 

Kirk Cousins most precedenst teremtett és ha mások is követik, akkor teljesen átalakíthatja az NFL-szerződések képét. Persze nem volt egyszerű dolga eljutni idáig. Ha két éve egy teljesen garantált kontraktust követel a Redskinstől, jól kiröhögik. Cousins viszont tökös volt, hiszen többször is lemondott a hosszú távú biztonságról, kockáztatva, hogy egy sérülés esetleg a karrierjébe kerülhet. De végül neki lett igaza, hiszen két franchise tag (azaz több, mint $44 millió) után ott tartunk, hogy tényleg azt kért Cousins, amit nem szégyellt. És ő véghezvitte a vízióját, amivel tényleg a jövő generációinak adhat egy olyan alapot, ahol a játékosok nem lesznek ennyire kihasználva és ahol nem kötnek majd a játékosok számára ennyire előnytelen szerződéseket.

 

 

Úgyhogy most tényleg Ryanen és Rodgersen a világ – és legfőképpen a játékosok – szeme, hogy rálépnek-e a Cousins féle útra és megpróbálják kitaposni ezt az ösvényt a jövő generációja számára.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!