Connect with us

Érdekességek

Ne a rúgót hibáztasd, nem ér ő annyit

Az elmúlt két hétben hideget-meleget kaptak a fejükre a rúgók. A Brownsnak egy meccse és egy hosszabítása, a Vikingsnak egy meccse ment el rajtuk. Az alábbiakban egy feltörekvő analitikus, Moo (@Moo12152) gondolatmenetét mutatjuk be a Twitterről.

Moo a 2009-2017 közötti mezőnygólok adatai alapján illesztett egy görbét, ami az adott távolságokról (gólvonaltól mért) való sikerességet mutatja. Látható, hogy nagy távolságoknál kicsi a minta, és nyilván csalóka is, hiszen a nagyokat már csak a legjobbak vállalják be egyáltalán. Ami szembetűnő, hogy a valódi tudás a 40 yardos gólok környékén kezd elválni, idáig mindenki tud faszagyerek lenni.

 

 

A második hét 13 esti meccsén a rúgóknak várhatóan 113.5 pontot kellett volna berúgniuk, ezzel szemben csak 105 sikerült. Az extrákból 3 pont tűnt így el a nagy átlaghoz képest. A Vikings részéről Daniel Carlson 6.8 ponttal hozott kevesebbet az átlagnál. (Fontos kiemelni, hogy ezek aggregált adatok, az egyedi szituációkban is érdemes megnézni a kihagyott rúgásokat, de az aggregált adatok mégis csak az egyediek összességéből állnak össze.) Az elmúlt kilenc szezonban ez volt a hatodik legrosszabb eltérés.

Ez elsőre csúnyának hangzik, de gondoljunk csak bele: egy történelmi szintű mélypont kel a rúgó részéről, hogy körülbelül egy TD-vel vesse vissza a csapatot pontokban. Egy TD persze értékes, de ehhez mégis történelmi mélypont kellett.

A túloldalon – nem meglepő módon – Justin Tucker kap helyet, aki az elmúlt évek legjobb játékát hozta le 2013-ban a Lions ellen. 6/6 mezőnygóllal egymaga verte meg a Lionst, ahogy szól a legenda. De ácsi. A 18 pontjából 13.5 pontot egy átlagos rúgó is bevert volna, úgyhogy Tucker 4.5 pontért felelős az elmúlt kilenc év legbrilliánsabb teljesítményéért a posztján. Kevesebb, mint egy TD-t ért a fáradozása valójában.

Hogy értsük, mennyire kevés egy 4.5 és egy 6.8 kilengés a várható pontokban, forduljunk a Bucs-Eagles meccshez. Az EPA (Expected Points Added, idősoros adatok alapján az adott helyzetből mi a várható pont, amivel a drive sikerességéhez járulnak) hasznos eszköz ehhez, és láthatjuk, hogy a Jackson és Howard-féle 75 yardos TD-k 6.2-es kilengést okoztak, és ekkora bomba playek szinte minden meccsen vannak. Foles fumble-je -6.2 volt, Evansé -5.5, Fitzmagic eladott labdája -5.3.

Ezért nem draftolsz rúgót, hanem hozol a nagy átlagból egyet. A nap végén persze elmehet rajta a meccsed, de ha érdemi erőforrásokat ölsz bele sem fog jobban segíteni, mint egy középszerű O-falba mélységi játékost húzni.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!