Connect with us

Hír

Roger Goodellnek joga van visszamenni az időben

Volt probléma a bíráskodással vasárnap, különösen nagy port kavart a Saints-Rams NFC-döntő végén történtek, amikor Nickell Robey-Coleman nagyjából 4-5 különböző szabálytalanságot követett el Tommylee Lewis ellen, mégsem repült érte a zászló. Első és gól helyett (1:49 maradt volna az órán, a Ramsnek egy időkérése maradt) megakadt emiatt a Saints és csak mezőnygólra futotta, ami végül jó eséllyel meccsbe került. A PFT elővette a szabálykönyvet és kiderült, hogy Roger Goodell saját jogán vissza mehetne az időben és igazságot szolgáltathatna.

 

 

A szabályok szerint (Rule 17, Section 2, Article 1 és 3), ha a Commissioner úgy látja, hogy rendkívüli módon ártottak valamelyik csapatnak, akkor utólag is beleszólhat a meccsbe. Újrajátszathatja az elejétől, vagy utasíthatja a csapatokat, hogy az utolsó 1 perc 49 másodpercet játsszák újra: a Saintsnél a labda 1&Goal-nál, míg a Ramsnek egy időkérése maradt.

 

Természetesen a Rams kárára is történtek téves ítéletek, és láttunk már korábban is óriási bírói bakikat. Bár semmit sem lehet biztosra mondani, de szinte (99,99%) kizárt, hogy Goodell bármit is lépne ez ügyben (leszámítva azt, hogy a játékot benéző bíróknak rosszabb soruk lesz). Viszont jó tudni, hogy újrajátszathatna meccset, ha valami nagyon durva történne.

 

32 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kingpeti
kingpeti
2019-01-21 10:47

Na itt lenne a lehetőség egyszer és mindenkorra leszámolni a
csalásokkal. Itt bebizonyíthatná ez a pojáca, hogy nem készakarva
történt, ami történt. Bár adná a jó Isten, hogy egyszer ez
megtörténjen!!!

Gergely Nagy
Gergely Nagy
Reply to  kingpeti
2019-01-21 12:21

Igazából a büntetés vagy annak az elmaradásának a challengelése is megoldás lehetne.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  Gergely Nagy
2019-01-21 14:24

Ezt nem vitatom, de könnyen lehet, hogy egy ilyennek az lenne következménye, hogy a mérkőzésen az összes hosszú elkapás challengel-ve lenne, mivel szinte mindig van kontakt. Ezért vagy teljesen ellehetetlenülne a védekezés, vagy végtelen viták kezdődnének, hogy akkor ez mi volt.
Az a baj, hogy rohadt nehéz egy szabályban általánosan körülírni az ilyen eseteket. Persze ha az egyes eseteket nézem, mint itt, akkor tök egyértelműnek tűnik, de amikor az a feladat, hogy írj egy bekezdésnyi szabályt róla, hát akkor bajban van mindenki. És pont ez az amiért nem tették eddig sem be a challenge-elhető dolgok közé.

sgtGiggsy
Reply to  kingpeti
2019-01-21 13:48

Egyrészt kábé minden idők legnagyobb bírói hibája volt a meccs végén, pedig láttunk mi már Lakers-Kings Nyugati-konferencia döntőt is. VISZONT! Ez egy hiba volt “csak”. Ha egyszer Goodell, vagy bárki megtenné, hogy újrajátszat egy meccset ilyesmi miatt, onnantól soha nem érne véget a sorozat. Újrajátszatás szerintem max akkor lesz, ha egyszer kerek-perec bebizonyosodik a szándékos bírói részrehajlás. Ha egyetlen eset miatt, a szándékosság bizonyítása nélkül újra lehetne játszatni a meccset, onnantól minden mérkőzés után adná is be a vesztes csapat az óvást, kikockázva minden egyes kárukra történő tévedést.

Pizsama
Pizsama
Reply to  sgtGiggsy
2019-01-21 14:50

Én pont ezt nem értem, hogy tele van egy NFL meccs bírói tévedésekkel. Egyes tévedések kisebbek, mások nagyobbak. Némelyeknek kis hatása van a meccs végkifejletére, másoknak nagyobb.
Ha ez DPI az első negyedben történik, és utána simán nyer a Saints, attól még nem ugyanolyan bírói tévedés lett volna a dolog? Dehogynem. Csak senki nem foglalkozna vele mert nem lett volna érdemi kihatása a meccs végeredményére. Kurva nagy bírói hiba volt, ezt senki nem tagadja. És ráadásul nagyon rosszkor is történt, és emiatt kihatása volt a meccsre!
De ettől még nem volt csalás. Kezeljük már helyén a dolgokat.

Mert akkor a Goff-ra be nem fújt facemask nem volt ugyanúgy bírói tévedés? Dehogynem. Csak végül nem lett olyan nagy hatása a meccs kimenetelére (bár ha később ott TD-t ér el a Rams, akkor talán lett volna). Ha nincs az a DPI és a Saints nyert volna, akkor most minden Rams drukker a be nem fújt facemask szabálytalanságon pörögne?! Valószínű!

És akkor most nyugodtan ideírhatná mind a 31 csapat drukkere, hogy az elmúlt 10 évben mikor-milyen bírói hiba miatt kapott ki a csapata. Sose lenne vége!

Mindez nem eliminálja a tegnapi tévedés nagyságát. Óriási volt! És ha nem tesz valamit a liga ebben az ügyben, akkor látunk majd még ilyet máskor is.

Pizsama
Pizsama
Reply to  kingpeti
2019-01-21 13:54

Hagyd már ezt a csalás dolgot. Ez hülyeség! Akkor évek óta az össze meccset elcsalják mert ordas nagy offensive holdingokat, meg OPI-kat nem fújnak be, helyett idióta roughing the passer ítéleteket hoznak a bírók. Most akkor játsszuk újra az elmúlt 19-évet?!

kingpeti
kingpeti
Reply to  Pizsama
2019-01-21 14:29

Te készülj inkább a kedvenceid döntőjére. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy állnál hozzá ha ez veletek történik Te igazi rams drukker!

Pizsama
Pizsama
Reply to  kingpeti
2019-01-21 14:41

Kurva pipa lennék! Mérges és csalódott. Vigasztalhatatlan. Eleinte legalábbis biztosan. De azért igyekeznék a racionalitást talaján maradni, és nem hívnám csalásnak azt, ami nem az.
Van 31 másik NFL csapat, és annak szurkolói, akik átéltek már hasonlót. Aztán valahogy mégis továbbléptek valahogy. A tüske örökre megmaradt bennük is, de idővel mégis el tudták fogadni a megmásíthatatlan dolgot: bírói tévedés áldozatai lettek.
Szóval értsd meg, nem ti vagytok az egyetlenek. Sajnos ez része a mai NFL-nek. Nem azt kérem, hogy ne legyél mérges. Legyél! De ne gondold túl, és ne vegye el az eszed, mert nincs értelme, mivel amúgy se tudsz semmit tenni ellene.

Fino
Fino
Reply to  Pizsama
2019-01-22 13:17

De épp hogy lehetne tenni ellene, ha Goodellnek lennének tökei és nem a biznisz volna a prioritás. Ez nem benézés volt, hanem az évszázad csalása bammeg. Kívánom, hogy verjétek meg a peccet, de az már azon nem változtat hogy mocskos, gyalázatos módon jutottatok az sb-be.
A legszörnyűb pedig az egészben az, hogy próbáljátok szépíteni, meg magyarázni a simlis verziótokat. Ha beismernéd, akkor meghajtom előtted fejemet és elismerem hogy sportember vagy. De addig csak egy nyomorult hulladék.

Pizsama
Pizsama
Reply to  Fino
2019-01-22 19:18

Te normális vagy? Én nem dobtam be a sárga zászlót? A Rams nem dobott be sárga zászlót? Nem, a bírók nem dobták be azt a kurva zászlót!
És aztán mégis mit kellett volna tennie a Rams-nek? Kiabálni, hogy “bocs, Spori! DPI-t volt az, dobjál már egy zászlót, hülye!”? Vagy a kickoff után lepörgetni az órát FairPlay alapon? 1&10-re visszapuntolni a Saints-nek?
Szerinted a liga másik 31 csapata mit csinált volna hasonló helyzetben? Elszalasztotta volna bármelyik HC ezt az esélyt? “Jah, bocs. Nem próbálom megnyerni a meccset, mert nem lenne fair”?
És amikor a Steelers ellen Joe Haden-re kamu DPI-t dobtak? Hol voltatok akkor? Ki védte így a Steelers-t?

Én egy percig nem fogom tagadni, hogy egy orbitális bírói hibának köszönheti a Rams hogy esélyt kapott az egyenlítésre, amivel élt is.
De csalni ők nem csaltak! És nem kéne összeesküvés elméleteket gyártani, hogy Goodell intézte el nekik, mert LA fontosabb mint NO. Meg ha csalni akartak volna a bírók azt nem ilyen bénán és egyértelműen tették volna.

A személyeskedést meg visszautasítom. Ismeretlenül így le ”nyomorék hulladékozni” valakit csak azért mert egy csapatnak szurkol, meg mert más véleményen van mint te? Szégyeld magad…

DrBaji Mihály
DrBaji Mihály
2019-01-21 11:18

Inkább igen, mint nem….

Fetyke
Fetyke
2019-01-21 11:59

Ezt a szabályt nyilvánvalóan nem erre találták ki! :) Sohasem lenne vége egy NFL szezonnak, mert akkor majdnem minden meccset újra lehetne/kellene játsza(t)ni innen-onnan.
Ezt olyan esetekre hozták, hogy ha mondjuk feltekered a szünetben a fűtést pár fokkal, vagy leereszted a lasztit a megengedett szint alá. :) De még ekkor sem lépett közbe a Comissioner. :D

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a Saints játékosai hogyan tudják feldolgozni ezt az újabb kudarcot? Erőt merítenek e belőle (nem lesz könnyű) vagy jövőre már jön az összezuhanás?

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2019-01-21 12:51

Ezzel szerintem nem lesz probléma. A tavalyi nehéz, mert egy játékon múlott, egy addig jól játszó védőn, nyert helyzetből, sok mindenki hibázott. Most meg mindenki mutogathat a bíróra lelkiismeretfurdarás nélkül. Az emberek amúgy is szeretnek mást hibáztatni, hogy elviselhetőbbé tegyék a kudarcot, most még jogos is, szerintem ezzel nem lesz baj :D

Gergely Nagy
Gergely Nagy
2019-01-21 12:05

Ha a tendencia olytatódik a Saintsnek, akkor jövőre a SB-ban fognak kikapni ? ?

d zoli
d zoli
2019-01-21 12:07

A negyedik negyedre elfogytak a bírók. Elfáradtak. Megette őket a nyomás. Mindkét meccsen.

Skyfire
Skyfire
2019-01-21 12:17

ha nem lett volna hosszabbítás és úgy nyer a Rams, ez egy fatális hiba lett volna…de volt hosszabbítás, elsőként birtokolta a labdát a Saints, minden adott volt a győzelemre.
10-11 éve nézem az NFL-t és minden évben volt kérdéses döntés, sőt videóbíró után rosszul meghozott ítélet, az elkapás szabályról nem is beszélve…megvolt a lehetősége a Saintsnek hogy nyerjen, nem erre a hibára kéne alapozni.
az meg hogy 2-3 másodperc alatt döntsenek minden pillanatban jól, lehetetlen elvárni a bíróktól, a videózás meg szintén lehet kérdéses, nem tudom hogy lehetne a sárga zászlókat jól megreformálni, mert láthattuk a foci vb-n a videóbíróval is születtek érdekes ítéletek :D

Dan hadnagy
Dan hadnagy
Reply to  Skyfire
2019-01-21 12:37

2-3 mp alatt tisztán láthatta két bíró is, hogy sisakkal letarolják az elkapót. azért ezt nem olyan lehetetlen meglátni. egyik bíró azt hazudta, hogy már beleértek a passzba (védő), így nem lehet DPI. amúgy utólag is szoktak dobni zászlót

Bujdy Bujdy
Bujdy Bujdy
Reply to  Skyfire
2019-01-21 13:10

Ez egy oltári nagy hiba volt.

Nem olyan, mint Edelman (nem) érintése esetén. (ahol mázlijuk volt és kötelező volt a visszanézés)

Ez valódi, bazinagy, meccset befolyásoló hiba volt.

Szerintem simán lehetne egy olyan, hogy ilyenkor a központból (legalább a play-off idején) rácsipognak a bíróra és központilag felülbírálják a döntést. Nem dedikált official review, nem challenge, hiszen a DPI az pont nem objektív ítélet, hanem egyszerűen rászólnak és felülbírálják. Ezzel szerintem inkább segítenék a zebrák dolgát, minthogy rombolnák a tekintélyüket…

gergerger
gergerger
Reply to  Bujdy Bujdy
2019-01-21 13:18

Azt sem értem hogy miért nem dobják be ilyenkor biztos ami biztos alapon, mert olyan már volt többször idén is hogy jött a sárga, megbeszélték hogy nem volt semmi aztán törölték, legalább az időt megadnák maguknak amikor egy elkapó le van terítve hogy megbeszéljék látott-e más valamit.

Laca
Laca
Reply to  gergerger
2019-01-21 13:19

és közben fel is tudnak pillantani a kijelzőre

rightinthenuts91
rightinthenuts91
Reply to  Skyfire
2019-01-21 13:22

Az első részével egyet értek – azzal hogy még meg volt az esély a győzelemre és nem tudott vele élni a Saints. Viszont ez nem egy olyan kis hiba volt ami “kérdéses” és minden éven előfordul. Igaz én nem nézem ilyen rég az NFL-t, de ilyen nagy blamára már rég volt példa.

rightinthenuts91
rightinthenuts91
Reply to  rightinthenuts91
2019-01-21 13:31

Helyesbítenék: *Ennyire látványos és egyértelműen 100-ból 100-szor befújható szabálytalanság be nem fújására már rég volt példa.

Fetyke
Fetyke
Reply to  rightinthenuts91
2019-01-21 15:47

“Viszont ez nem egy olyan kis hiba volt ami “kérdéses” és minden éven előfordul.”
De pontosan olyan! Olyannyira, hogy már jeleztem korábban, hogy pont tavaly, a rájátszás eggyel korábbi szakaszában, pontosan ugyanilyen kritikus helyzetben, pontosan ugyanekkora DPI-t nem dobtak be a Saints védőjére a zebrák ellenünk (Vikings). A Saints így még visszakapta a labdát, fordított, és ha nincs Diggs, a szentek védelmének összeomlása és a csoda, akkor most egy éven át ugyanígy zúgolódtam volna, mint ahogy ezt most a szentek szurkolói teszik.
Úgyhogy ha valakinek, akkor pont a Saints játékosainak illene tudni, hogy a meccsvégén nem nyúlnak bele szívesen a bírók a mérkőzésbe. Ennyire nem.

rightinthenuts91
rightinthenuts91
Reply to  Fetyke
2019-01-21 16:16

Mindegy, ez van. El tudom fogadni. Viszont a véleményemet továbbra is fenntartom; Ez nem csak a Saints szurkolók szerint volt óriási és ritka hiba :)

labo7
labo7
Reply to  kingpeti
2019-01-21 14:34

:DDDDDD

Fetyke
Fetyke
Reply to  kingpeti
2019-01-21 15:51

:DDDDDD

Pizsama
Pizsama
Reply to  kingpeti
2019-01-21 23:29

Akkor már játsszák újra a Viking-Saints-et 2010-ből is, hátha most dobnak zászlót Bobby McCray-re…

kingpeti
kingpeti
Reply to  Pizsama
2019-01-22 07:21

Te mit kelted itt a feszültséget? Mondtam, hogy készülj a kedvenc csapatod meccsére ha már neked megadatott, hogy szurkolj valakinek a super bowl-on. Minket meg hagyj békén megnyugodni.

Nyílméregbéka
Nyílméregbéka
2019-01-21 14:22

Mondjuk jöhetne egy olyan változás, hogy adhatnának plusz egy challenge lehetőséget az edzőknek amit csak az utolsó negyedben használhatnának fel, és csak ehhez hasonló szabálytalanság visszanézésére.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2019-01-21 14:37

Inkább a Supre-Challange lehetőségeket kellene bevezetni. Lehetne kérni egy teljes play újraértékelését a rendelkezése álló felvételek alapján (figyelmen kívól hagyva a játéktéren hozott döntést). Ebben benne lenne minden támadó és védő szabálytalanság megítélése, az előrehaladás, vagy bármilyen más esemény értékelése.
Mivel ez egy hosszadalmas dolog lenne, az ára is magas,kell hogy legyen: ez után nincs több Challange, 1 időkérés biztosan elmegy. Mivel nincs pályán hozott ítélet, így nincs győztes vagy vesztes challange. Mivel az offensive holding egy gyanúsan sokszor dobható zászló, bárki kétszer meggondolná, hogy kéri-e.

pritek
pritek
2019-01-21 15:38

Na csak a poen kedveert nagyon adnam ha ez megtortenne, csinalnanak belole egy hard knocks szeru filmet es a vegen a Saints meg be is huzna a meccset.
Koszi a polot, koszi… Nem a sapit sem tarthatjatok meg. Tessek kikuldeni Szenegalba az ehezo gyerekeknek. Ki tett el a briefjojaba egy darab konfettit? Tessek szepen kidobni…

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x