Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács – Spygate 2.0, Rivera, Tomlin és Tannehill-mánia

Ismét jelentkezünk a Kupaktanács-sorozatunkkal. Ezúttal három szerkesztő (Renningan, katonadani, Rowi) írta le a véleményét a Patriots újabb kémügyéről, a Ryan Tannehill-mániáról, a Mike Tomlin-Ron Rivera edzőpárosról, illetve a Patriots dinasztia végéről (?).

 

Ryan Tannehill pazarul játszik, úgy, ahogy egy korábbi első köröstől elvárnánk. Fellángolás, vagy ez a valódi Tannehill (egy top 15-ös franchise QB)? Franchise tag, vagy hosszú távú szerződés?

katonadani: Kétségtelen, hogy Tannehill kiválóan játszik, tényleg pazar a teljesítménye, mégis azért lehet tartani egy regressziótól. Ha egy újonc vagy másodéves QB lenne, akkor minden bizonnyal én is elhinném, hogy ő a következő top irányító, de azért láttunk tőle több évnyi középszerű játékot, amit azért nem dobhatunk ki csak úgy az ablakon. Azt bőven el tudom képzelni, hogy olyan irányító lesz belőle, aki köré pazar csapatot építve sokáig lehet menetelni, jó környezetben pedig ő is nagy játékra képes. De azért ilyenből van bő 10-12 irányító, nem számolva azokat, akik igazán elitek és a hátukon tudják vinni a csapatot (kb 5). Én a franchise tagre szavaznék, még nem adnék neki óriási összeget hosszú távra, de ha még egy évig hozza nagyjából ugyanezt, akkor meg mehet neki a top fizetés.

rowi: Nevezzük inkább reneszánsznak. Henry és egy ilyen fal mellett/mögött lényegesen könnyebb dolga van, de valid futó épp Miamiben is volt. Ha ebből csoportgyőzelem lesz, akkor nagyon komolyan érik egy Comeback Player of the Year díj is. A rájátszásban egyébként sem szívesen találkoznék senki helyében a Titansszel, életveszélyes bagázs lesznek egy top-közeli futójátékkal, egy elég jó formában lévő QB-val, és egy korrekt védelemmel. Azt a Titans-Saintst például nagyon várom. Ez is jó kérdés már egyébként, de hasonlóan jó, hogy mit kezd a holtszezonban a Tennessee a két irányítójával. Én mindkettő megtartására szavaznék, Tannehillnek egy 3 éves 70 millió körüli szerződéssel (emlékezzünk, hogy egy elit-QB esetében ez 100-110 millió lenne 3 évre), Mariotának pedig egy kétéves nagyon kevés garantáltat, de magas ösztönzőket tartalmazó hosszabbításra voksolnék.

Renningan: Tannehillnek voltak jobb megmozdulásai már a Dolphinsban is, hogy nem jött ki a lépés, az messze nem csak az ő hibája. Most van egy értelmezhető támadófal előtte, remek playmakerekkel és egy normális öltözői kultúrával megspékelve, valahol érthető, hogy kijött belőle az első körös tehetség. Jó eséllyel nem tudja ezt a top 10 közeli formát fenntartani hosszú távon, de ha már a top 15-ös szint megvan, akkor arra lehet Super Bowl-esélyes csapatot építeni (a lényeg pedig ezen van, önmagában még egy top irányító sem garancia a sikerre). A hosszú távú szerződéssel még várnék, elég csak a Nick Foles-fiaskóra gondolni, de a franchise tag a minimum, és ha tippelni kellene, akkor én optimistán azt mondanám, hogy a Titans végre megtalálta az irányítóját.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Panthers továbbra is kitart Kyle Allen mellett, a csapat ugyanazt játssza, mint tette azt Ron Riverával. Volt így értelme a főedző azonnali kivágásának?

katonadani: Leginkább azt tudom mondani, amit David Tepper tulajdonos is elmondott: így kicsit előnybe kerül a csapat az edzőkeresés kapcsán, de legalábbis semmiképp sem kerül hátrányba másokhoz képest. Illetve így ki tudja próbálni a kis Turnert támadókoordinátorként, Fewellt pedig HC-ként. A szezon végének megvárásának nem sok értelmét látom egyébként, semmi előnye nem származna belőle a csapatnak. Rivera is kapott így egy kis szabadságot legalább, míg felkészül az interjúira. Szerintem megfáradt ez a kapcsolat és eljött az idő a váltásra. Rivera egy jó edző és egy nagyon szerethető figura is, de azért a konstans sikerekhez egy nem top rosterrel ez kevés – főleg a franchise irányító elvesztésével. Nem gondolom, hogy nagyon hibásokat kell itt keresni, sem Riverában, sem a körülményekben, én úgy érzem kicsit megrekedt a középszerűségben a csapat, innen akarja elmozdítani a gárdát Tepper egy új felfogással, szemlélettel.

Számomra egyébként örvendetes a szemléletváltás, egyébként is szeretem az új, “fiatalos” dolgokat, az analitika pedig kriminálisan alulhasznált dolog jelenleg az NFL-ben. Nagyon szimpatikus volt Tepper “felvilágosult” hozzáállása a Rivera utáni interjúban, úgyhogy várom, mi sül ki belőle. Érdekes lesz a dinamika a GM és az assistant GM között, de ha jól együtt tudnak dolgozni, szerintem ez borzasztóan jól sikerülhet. Önmagában az analitika nem elég, szerintem nem is működne például a scoutingnál elég jól, kell egy jó játékosmegfigyelő, és az ő tudását kell kiegészíteni az adatokkal, illetve pontosabban olyasvalakivel, aki le tudja szűrni a fontos információkat az adatokból. Szerintem ez elméletben egy nagyon jó együttműködés, remélem a gyakorlatban is működni fog.

 

 

Renningan: Négy meccs alapján nem gondolom, hogy sok újat lehet mutatni. Ekkor már nincs idő a már meglévő rendszer átszabásához és betanításához, ha van is pozitív változás, az általában az utált HC (pl. Hue Jackson) kivágása okozta eufóriának köszönhető. Rivera nem ilyen volt, szakmai szempontból ezt a döntést csak úgy tudnám elfogadni, ha a csapat elengedné Kyle Allent és megnézné élesben, mit tud a harmadik körös Will Grier. Enélkül ez csak kis mini farokméregetés: az új tulaj be akart köszönni a szervezetnek és a nagyközönségnek, amivel nincs baj, Rivera ideje lejárt, mindkét félnek kellett a vérfrissítés, de Allennel a kezdőben ez egy értelmetlen, pontosabban elszórakozott lehetőség.

 

A Patriots ismét bajban lehet, miután megint videózáson kapták a csapatot. Alakulóban van egy újabb SpyGate?

katonadani: Nagyon nehéz szerintem ez a kérdés összességében. Egyik oldalról tényleg miért videózná a Patriots épp a Bengalst? És miért ennyire “nyíltan”, a press boxból a bengalsosok előtt? Másik oldalról pedig kísértetiesen hasonlít a dolog a SpyGate-re, ahol pont ugyanez volt az előre megbeszélt kifogás, ha rajtakapják őket (“Patriots TV-nek dolgozom”). Ha tényleg véletlen az egész és nem szándékos, akkor hatalmas az irónia az egészben. Viszont miért videózták folyamatosan 8 percen át (míg le nem buktak) a Bengals oldalvonalát és a jeleket? Ez nyilvánvalóan nem megy bele a játékosmegfigyelőről szóló Do Your Job sorozatba, nem veszel fel ugyanarról a dologról 8 percnyi “B-rollt” egy 5 perces minirészbe, ez nem lehet véletlen. Új főedző és új védőkoordinátor, nincs róluk még anyag, szóval ez lehet egy indok, esetleg a Ramsről akarnak többet megtudni Tayloron keresztül…

Jó kérdés, mindenesetre Belichickről pont az jön le, hogy mániákus győzelmi kényszere van, amihez minden egyes apró követ megmozdít. Az eredeti SpyGate-nél is azt mondta BB állítólag Kraftnak, hogy egy 100-as skálán 1 mértékben segítette őt a dolog, akkor most ennek még kisebb a hatása, hiszen a rádiós kommunikációval a jelek hatása jóval lecsökkent. Szóval összességében nagyon nehéz bármit is mondani, és ha nem a Patriots lenne, akkor sokkal inkább lehetnénk elnézőek, vagy hiszékenyek, hogy tényleg csak egy hülye hibáról van szó. Simán lehet, hogy nincs itt semmi a dologban, lehet full önállóan dolgozott a videós csávó, hogy majd bevágódik Belichicknél, meg ki lehet találni még ezer teóriát egyébként a témában.

(Egyébként ennek a sztorinak a kapcsán jobban utánaolvastam az eredeti SpyGate-nek, annyira nem voltam otthon a témában, és lenyűgözött, mennyivel komolyabb is volt a dolog, mint azt gondoltam, vagy mint szerintem sokan gondolják, így ajánlom ezt az elég hosszú ESPN cikket a témában annak, aki kicsit többet megtudna erről.)

 

rowi: Amikor először megláttam ezt a sztorit az volt az első gondolatom, hogy mi ez az állatság már megint? És már megint a Patriots? A technikai tudnivalókat Dani már leírta, így én ezeken felül két dolgot gondolok erről:

  • 1. más csapatokat valahogy nem kapnak rajta ilyen amatőr dolgokon. És most a labdás dolgot is idevenném. Hogy ezeket el sem követik, vagy kerékpáros hasonlattal élve a marginal gaineket nem ilyen amatőr módon akarják megszerezni, az hozzáállás kérdése.
  • 2. valószínűleg senkit nem érdekelne ez az egész a SpyGate nélkül. Így viszont az NFL reakciója egész széles skálán mozoghat az ejnye-bejnyén (ejtsd: néhány tízezer dollár) és a visszaesőként kezelés között. És egyiket sem tudnám kizárni jelenleg.

 

Renningan: Van a vicc, amiben két barát beszélget, és az egyik épp arról panaszkodik, hogy kitiltották az uszodából, mert a medencébe pisilt. Erre mondja a másik, hogy hát ezért nem tilthatják ki, mindenki ezt csinálja, mire jön a válasz: igen, de nem a medence szélén állva. Én azon az állásponton vagyok, hogy mivel a minden áron győzni akaró Belichick minden létező dolgot megpróbál a győzelemért, folyton a zavarosban és a szürke zónában halászik, így el tudom képzelni, hogy még a Bengals ellen is all int nyomott. Azt az ellenérvet is el tudom fogadni, hogy mindenki más ezt csinálja. Ez ugyanakkor nem menti fel a csapatot – aki idióta módon a medence széléről pisil, az megérdemli, hogy megbüntessék.

 

Mike Tomlin rengeteg kritikát kapott az elmúlt időben, többnyire jogosan. Idén viszont a kezdő irányítója nélkül, 0-3-as kezdés után, egy pocsék formában lévő WR1-gyel, egy folyton sérült RB1-gyel, egy borzalmas második számú QB-val és egy csak kicsit jobb harmadik számú irányítóval ért el 8-5-ös mérleget, és jó esélye van a csapatnak a rájátszásra. Visszatért az elitbe?

katonadani: Tomlin mindig is egy jó motivátor volt, de sportszakmailag nem tettem a legjobbak közé. Ezt így továbbra is tartom. Ha megnézzük a Steelers sorsolását, akkor azt látjuk, hogy a jó csapatoktól érthető módon mind kikaptak (Patriots, Seahawks, Ravens, 49ers), ezek ráadásul az év elején jöttek – konkrétan az első 5 körben -, így nagyon negatív volt a hangulat és a közvélekedés a csapatról. A többi mérkőzésükön viszont a Ramst kivéve csak negatív mérlegű, és nagyrészt erősen negatív mérlegű csapatokat vertek, így a sorsolásnak nagyon sok köze volt ehhez a “feltámadáshoz”. Persze az egyértelmű, hogy a védelem bivalyerős és bárkit kevés ponton tud tartani, a támadósor viszont továbbra is nagyon gyenge (ami persze érthető egy harmadik számú irányítóval), így ha be is jut a Steelers a playoffba – ami egyáltalán nem biztos -, akkor is egyből kiesést prognosztizálok. Tegyük hozzá, hogy már ez is több, mint amit az első pár hét után kinéztem a gárdából, és a lehető legtöbbet kihozza Tomlin és a stáb a csapatból, amit az utóbbi években nem mondhattunk el.

Renningan: Szerintem Tomlin soha nem volt elit edző. A fura játékhívások és döntések (amik eddig is kikészítették a szurkolókat) még mindig megvannak, ráadásul a Mason Rudolph-hoz való ragaszkodása (nyolc kezdő meccset semmiképp nem érdemelt) is negatívum, és kisebb csoda (gyenge ellenfelek) kellett ahhoz, hogy a csapat az irányító ellenére is nyerni tudjon. A csillagok szerencsés együttállása és a DC Keith Butler remek munkájának köszönhetően összejöhet a rájátszás, de ettől még nem gondolom, hogy akár idén, akár jövőre Big Bennel kiegészülve Tomlin elég lesz egy meneteléshez. Nem rossz edző ő, bőven az a kategória, akivel megfelelő körülmények között bajnokságot lehet nyerni (főleg regnálása első éveiben, a Texans vagy a Cowboys nagyot szakítana vele), de a Rivera-Panthers házassághoz hasonlóan szerinte ez a kapcsolat is elfáradt és mindkét félnek jót tenne a váltás.

 

A Patriots sportszakmailag is bajban. Már a szezon elején is látszott, hogy az offense nem az igazi, de a könnyű sorsolás és az elit védelem miatt nem volt ok a panaszra. Most már van, sikerült a Ravenstől, a Chiefstől és Texanstól is kikapni. Az első kiemelés már szinte biztosan elúszott, de ha becsúszik még egy vereség (például a Bills ellen), akkor a pihenőhétnek is könnyen annyi lehet. A végéhez közeledik a dinasztia?

katonadani: Már jó ideje mondhatjuk, hogy a végéhez közeledik, hiszen Brady nem lesz fiatalabb, nélküle pedig azért jó eséllyel nem lesz minden évben SB-közelben a gárda – még ha Belichickkel a playoff közelében végig ott is lehet. Az idei offense teljesítmény pedig egy erős láncreakció hozománya. A fal gyengébb a vártnál részben sérüléseknek is köszönhetően, Edelman mellett nincs elkapó, aki el tud szakadni, így Edelmant simán duplázhatják a csapatok és blitzelhetik Bradyt  (ami ellen egyébként korábban kiváló volt, mert gyorsan tudott szabadulni a labdától és megvoltak a biztonsági célpontjai). Most Edelmant leveszik, Gronk nincs, senki más nem tud elszakadni, Brady nem is bízik az elkapókban, hogy ugyanazt gondolják a védelmekről, mint ő, így nem meri “vakon” odadobni nekik. Emiatt Bradyt is jobban zavarba lehet hozni a zsebben a blitzekkel, ezáltal az ő hatékonysága, teljesítménye is romlik, plusz azért öregségével a lábmunkája sem mindig tökéletes, ha már 2-3. readekre kell váltania. Szóval sokrétű ez a probléma, nem is látom feltétlen a kiutat, aztán meglátjuk, változik-e valami a playoffban.

rowi: Brady megöregedett, ezt be kell látni. (Jövőre el is megy levezetni valahova délre.) Persze az offense-ben nem csak ő a baj, Edelmanen kívül nagyjából mindenhol probléma van. Az idei mérleg egyébként csalóka, a nagyon könnyű sorsolás miatt jobb, mint amire reálisan ez a csapat képes lenne jelenleg. Az, hogy a Billst leszámítva az összes érdemi ellenféltől kikaptak, az árulkodó.

 

Renningan: Ameddig Brady elit szinten játszott (az elmúlt 4-5 évben), folyamatosan meg tudott újulni és ki tudta hozni a lehetőségeiből a maximumot, addig kortól függetlenül nem lehetett leírni a dinasztiát. Természetesen mindenki tudta, hogy egyszer bekövetkezik egy törés, ami után már nincs visszaút, de egészen idáig nem voltak erre utaló jelek (csak reménykedő suttogások, hogy öreg már, most már hátha nem lesz ilyen jó) és simán el lehetett képzelni, hogy még 2-3 évig nyomja. Most már nem lehet.

Az offense-zel millió probléma van, de csak ezzel magyarázni Brady visszaesését nem lehet: most már tényleg nem képes úgy regenerálódni, ahogy rég, idén nem nagyon volt még 100 százalékos, már-már túlzottan is fél az ütéstől, kapkod, kevésbé megfontolt, lassabban olvas, lassabb a reakcióideje. Egyszerűen fizikálisan és mentálisan elért egy olyan, mondjuk úgy öregségi szintet, amit már nem lehet helyes étkezéssel és végtelen győzni akarással kompenzálni. Most először van realitása annak, hogy véget érhet a dinasztia.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!