Connect with us

Hír

Ezért kaszálták el a 4&15 szabályjavaslatot

Az NFL elvetette a 4&15 ötletét az onside kick alternatívájaként. A tulajdonosokat ugyanis nem győzte meg a javaslat arról, hogy ez minden szempontból jó változást hoz majd a játékba. Állítólag egy nem hivatalos szavazásnál 16-16 volt a szabályváltozás támogatottsága a tulajok közt, ez pedig közel sem volt a kellő 24 szavazathoz. A javaslat elvetésének pedig több oka is volt.

Az egyik probléma az volt, hogy nem akarták, hogy túl egyszerű legyen visszajönni hátrányból. Az onside kickkel ellentétben itt ugyebár a 15 yardot meghaladóan is előre lehetett volna juttatni a labdát, míg az onside kicknél erre nincs lehetőség. A tulajdonosok úgy látták, hogy nem fair engedni a comebackkel próbálkozó csapatnak, hogy jelentős előrehaladást érhessen el az onside kick alternatívájaként – akár egyből TD is összejöhet a játékból. Ez a jelenlegi szabályokhoz képest túl nagy előnnyel járt volna, írja Tom Pelissero.

A másik probléma pedig a bírókhoz és a sárga zászlókhoz köthető. Hiszen egy pass interference vagy egy defensive holding büntetéssel automatikusan megkapná a támadó csapat a first downt és ezzel az újbóli támadás lehetőségét. Így tehát ha a bírók a megszokottak szerint fújják be az ítéleteket, akkor túl sok szabálytalanság miatti sikeres kísérlet jöhetne össze, ellenben ha itt esetleg elnézőbbek a bírók, akkor nagy felháborodás jöhetne és még inkább mikroszkóp alá kerülnének ezek a döntések, és egyik sem jó opció.

Érdekesség egyébként, hogy az adatelemző Michael Lopez szerint az elmúlt két évben, tehát az új onside kick szabály bevezetése óta 0-104-gyel állnak azok a csapatok, melyeknek onside kickre volt szükségük a fordításhoz. Túl sok epikus comebackre tehát nem kell számítani a jelenlegi keretek közt.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!