Connect with us

Ti írtátok

Fantasy 2015 – Újonc Dream Team

Ahogy azt tegnap ígértem, megkezdődik a posztsorozatom a 2015-ös évi fantasy szezonról, méghozzá az év rookie csapatával kezdve. A kezdő a FK! Ligák csapatkritériumai alapján áll össze, vagyis QB, RB1-2, WR1-2, TE, W/R, K, DL1-2, LB1-2, DB1-2 és DP. Ne is halasszuk tovább, lássuk fantasy szempontból hogyan is teljesített az idei rookie class!

 

(Az offense játékosok pontjait a “normal” ligák alapján néztem, míg a védőjátékosokét a FK! Ligák alapján, tehát nem tartalmazzák egy-egy offense játékos szerelését például, illetve a special team TD-ket sem. Fontos még megemlíteni, hogy ezek mind fantasy szempontok, a valóságot nem feltétlen igazolják, illetve ezek az adatok az alapszakasz első 16 meccsére vonatkoznak.)

 

QB – Jameis Winston, 258.58 pont

 

A nem túl nagy konkurenciában az idei év 1/1-ese került ki győztesen.

A nem túl nagy konkurenciában az idei év 1/1-ese került ki győztesen.

 

Mivel Mariota több meccset is kihagyott sérülések miatt, így nem volt nehéz dolga bezsebelni ezt a díjat rákláb úrnak. Winston minden meccsen pályán volt a Bucsban, 3717 passzolt yardja 22 TD-re és 13 INT-re volt elég, ezek mellé (ami igazán felhúzhatta a pontjait) 199 futott yardot és 5 TD-t szaladgált össze, ami összesítésben posztján a 14. helyre volt elég az idei fantasy szezonban. A  legrosszabb pontszámát a Texans ellen érte el (12.44 pont), vagyis 10 pont alá egyszer sem ment a szezonban – az idei QB helyzetet nézve ez igencsak ritkaságnak bizonyult. Jövőre ha normálisan összeszokik Evansszel, illetve végig egészséges lesz Seferian-Jenkins és Jackson (és megtartják valahogy Martint), akkor még jobb számokat produkálhat, érdemes lesz felírni a nevét a jövő évi QB választások közé.

 

RB1 – Todd Gurley, 187.6 pont

 

Gurley valósággal berobbant az NFL világába, potenciális OROY esélyesként várhatja az alapszakasz végét.

Gurley valósággal berobbant az NFL világába, potenciális OROY esélyesként várhatja az alapszakasz végét.

 

Úgy sikerült a legjobb újonc RB-nek lennie, hogy az első két meccsen még nem játszott, és a harmadikon is csak pár snapet kapott, ráadásul ebben a döglődő Rams offense-ben, ami Adrian Peterson tetszését is elnyerte. Utána viszont beindult a henger, a következő négy meccsén rendre 100 yard fölött futott, később már a TD-k is jöttek ezek mellé, a szezont pedig 1108 futott (+ 188 elkapott) yarddal és 10 TD-vel zárta. Ezzel az összesített 5. helyet foglalja el az RB-k között, ami kiváló mutató, főleg úgy, hogy a legtöbb helyen az 5-6. körben draftolták a fantasy GM-ek. Ha jövőre sikerül egy életképesebb offense-t összeraknia a Ramsnek, és nem csak a futásokra kell figyelnie az ellenfeleknek, akkor ennél is brutálisabb számokat szállíthat a tulajdonosainak.

 

RB2 – David Johnson, 167.9 pont

 

Johnson 3. számú RB-ből küzdhette fel magát posztján a top RB-ek közé.

Johnson 3. számú RB-ből küzdhette fel magát posztján a top RB-ek közé.

 

Bátran állíthajuk, hogy a szezon egyik legnagyobb felfedezettje lett a Cardinals új üdvöskéje. Miután Ellington és CJ2K is kidőlt a sorból, Johnson RB1 lett a csapatában, és megállíthatatlannak bizonyult. Úgy lett a 7. legtöbb pontot szerző futó a fantasy szezonban, hogy jobbára az utolsó négy meccsén számított kezdőjátékosnak. Sokat mondó adat, hogy mielőtt RB1 lett, 139 futott yardja volt 10(!) mérkőzésen, utána ahogy megkapta a karmesteri pálcát, 417 futott yard 4(!) meccsen, brutális. 979 scrimmage yard mellé 12 TD igen imponáló szám egy újoncnak, kérdés, hogy jövőre rá, vagy Chris Johnsonra bízzák a kezdő pozíciót. A jövő évi draftolásával kapcsolatban óvatosan kell bánni, tavaly C.J. Anderson vagy Jeremy Hill is ugyanígy robbant be, és idén mindketten csalódást okoztak.

 

WR1 – Amari Cooper, 138.7 pont

 

Az AC/DC kapcsolat remek bemutatkozó évet produkált

Az AC/DC kapcsolat remek bemutatkozó évet produkált

 

Hatalmas elvárás volt vele szemben, főleg, hogy tavaly milyen számokat produkáltak az újonc WR-ek. Nos, hozzájuk képest elmaradt Cooper idei statisztikája, mégis elég volt ahhoz, hogy posztján a legjobb újonc legyen, ráadásul Gurley mellett a másik fő esélyese az OROY díjnak, nem véletlenül. Sikerült átlépnie az 1000 yadot (1050 yard, 6 TD), ami nagyon szép mutató, viszont nem a kiegyensúlyozottság jellemezte az idei évét. Hol 10 pont fölött átlagolt három meccsen, hogy utána össz-vissz 4 pontot gyűjtsön a következő fordulóban, nem véletlenül csak a 20. helyre volt jó a posztján. Mivel Crabtree-vel hosszabbított a Raiders, így továbbra is fennál ennek a hullámzó teljesítménynek a veszélye, így jövőre is csak 3-4. körre várható majd a draftértéke.

 

WR2 – Tyler Lockett, 98.1 pont

 

A visszahordónak hozott fiúból fő célpont lett a Seattle offense-ében.

A visszahordónak hozott fiúból fő célpont lett a Seattle offense-ében.

 

Abszolút meglepetés az ő neve ezen a listán, hiszen special team játékosnak hozták, aztán az egyik legveszélyesebb célpontja lett Wilsonnak. Hogy ez egyben a kritikája is-e az idei WR classnak, azt ki-ki döntse el maga, mindenesetre Lockett köszönte szépen a bizalmat, és 528 yard, 6 TD mutatóval befarolt a legjobb rookie elkapók közé, összesítésben ez csak a 41. helyre volt elég. Az ő éve leginkább David Johnsonéhoz hasonlítható, az utolsó pár meccsen mutatott igen jó átlagának (10.78 pont a 11. és a 15. forduló között) köszönhetően sikerült az élmezőnybe verekednie magát, ehhez persze kellett Russel Wilson elképesztő feltámadása is. Szerintem a következő szezonban nem fogja megérni őt draftolni, hiszen ha Graham visszatér, könnyen lehet, hogy az ő számai is megcsappannak, na meg Wilson sem fog örökké ilyen formában dobálni.

 

TE – Will Tye, 49.7 pont

 

Megvan az új Larry Donnell?

Megvan az új Larry Donnell?

 

Bevallom őszintén, túl nagy konkurencia itt sem volt, az idei TE class közül csak ő és a Raidersös Walford versengett az első helyért, a többiek jócskán le vannak maradva. A fantasy világában nem egy hálás a tight end poszt, hiszen a 4-5 elit játékos után hatalmas a szakadék, így sokan hagyják is hátsó körökbe ezt a választást. Tye Donnell hiányában lépett elő első számú TE-nek a Giantsben, és ahogy tavaly Donnell, idén ő is meghálálta ezt, vagy mondhatjuk úgy is, hogy Eli Manning most őt tette naggyá. Kérdés, hogy jövőre marad-e kezdő, különben esélyes, hogy jövőre kevesebb pontszámmal fog rendelkezni, így a draftolása is felesleges. A szezont egyébként 369 yarddal és 2 TD-vel zárta, ami összesítésben a 30. helyre volt elég.

 

W/R – Jeremy Langford, 124.2 pont

 

Szoros versenyben végül a Bears játékosa lett a győztes.

Szoros versenyben végül a Bears játékosa lett a győztes.

 

Egy huszáros hajrá következtében az utolsó fordulóban sikerült Langfordnak bekerülnie a csapatba. Mivel nagyon valószínű, hogy Forte jövőre FA lesz, így a Bears jövőbeli első számú futójáról beszélhetünk most, aki nagyszerűen használta ki azt a kis időt, amíg Forte sérüléssel bajlódott. Ezen a három meccsen 20.86 pontot átlagolt, ami egészen elképesztő, még a gyenge ellenfelek ellenére is. Forte visszatérte után is folyamatosan megkapta a snapek felét általában, így történhetett meg az, hogy végül az utolsó meccseket sérülés miatt kihagyó Yeldont és Rawlst megelőzve bekerült a legjobb újoncok közé (összesítésben a 20. legtöbb pontot szerző RB volt a szezonban). 802 total yardja és 7 TD-je valószínűleg az első négy kör valamelyikébe repíti majd a jövő évi fantasy drafton.

 

K – Josh Lambo, 104 pont

 

Nem az újoncon múlt a Chargers idei szezonja.

Nem az újoncon múlt a Chargers idei szezonja.

 

Nem volt nehéz dolga az élen végezni, ugyanis ő az egyetlen kezdő kicker az újoncok között. A pontosságával voltak gondok, 30 FG kísérletből csak 24-et értékesített, és 4 extra pontot is kihagyott, mégis az igencsak gyengécske Chargersben sikerült 104 pontot összerúgnia, közte 3-at is 50+ yardról, ami a 17. helyre volt elég a rúgók között. Mivel kickert utolsó körben is ráérsz választani, így könnyen lehet, hogy jövőre nálad landol majd Lambo, nem ő lesz a legkelendőbb rúgó.

 

DL1 – Preston Smith, 53 pont

 

Az utolsó fordulóig a Raidersös Mario Edwards jr. volt ennek a címnek a nyertese, de az Eagles ellen bemutatott pazar játékának (3 sack, 1 force fumble, 11.5 pont) hála ő lett az első. A védelmek közül amúgy sem a DL poszt az, ahol sok pontgyáros játékos születik, így nem csoda, hogy 53 pont elég volt a legjubb újoncnak DL cím eléréséhez, ráadásul úgy, hogy nem is kezdőjátékos. Összesítésben a 32. helyen zárt. 23 tackle, 10 assist, 7 sack, 3 kierőszakolt fumble, 1 összeszedett fumble, egész szép mutatók, ugyanakkor meglepődnék, ha a következő drafton elvinné valaki.

 

DL2 – Mario Edwards Jr., 48 pont

 

A trónfosztott, a szezont IR-en befejező újonc az utolsó forduló előtt az első volt a rookie DL-ek között, azonban fél pont híján majdnem be sem fért a keretbe, ennyivel előzte meg ugyanis a Jets első körös játékosát, Leonard Williamst. A Raiders brutális front7-jét, 33 tackle, 8 assist, 2.5 sack és 2 kierőszakolt fumble mutatóval gyarapíthatta, összesítésben ez a 44. helyre volt elég a posztján. Kérdés, hogy Tuck felépülésével sikerül-e a kezdőben ragadnia jövőre.

 

LB1 – Stephone Anthony, 107 pont

 

A Saints 1/31-en választott ILB-je lett a legtöbb pontot szerző újonc linebacker idén.

A Saints 1/31-en választott ILB-je lett a legtöbb pontot szerző újonc linebacker idén.

 

Ahogy az már a FK egyik podcastjében elhangzott, nem feltétlen szabad a fantasy pontok alapján kiindulni egy játékos szezonjának megítélésében, ez igaz Anthony esetében is. Azonban itt most csak a  látványos statisztika számít, így a 107 szerelés (ebből 42 assist), 1 sack, 1 int, 2 kierőszakolt és 1 összeszedett fumble, valamint 1 fumble TD a 15. helyre elég az LB-ek között. Az ő nevéhez fűződik az emlékezetes blokkolt extra pont utáni visszahordás is, ami az első volt az NFL történetében. Jó eséllyel kiválasztásra kerülhet a jövő évi fantasy draftokon.

 

LB2 – Kwon Alexander, 101 pont

 

Alexander eltiltása ellenére is simán odaért a második helyre.

Alexander eltiltása ellenére is simán odaért a második helyre.

 

Alexander Anthonynál is nagyobbat robbantott az idei szezonban, azonban 4 meccses eltiltása megpecsételte a sorsát, így csak a második legjobb LB lett a classból. Nem mindennapi szezonja volt, egy negatív esemény ellenére (amin egyébként élete meccsét játszotta) sikerült 93 szerelést (ebből 34 assist), 3 sack, 2-2 interception és kierőszakolt fumble, valamint 1 összeszedett fumble-t összehoznia. Nem kérdés, hogy jövőre a top LB prospectek között fog elkelni a fantasy draftokon, az idei összesített 21. helyét könnyen felválthatja jövőre egy top 10-es pontszámmal.

 

DB1 – Marcus Peters, 110.5 pont

 

Peters lett a legtöbb pontot elérő rookie védőjátékos, köszönhető többek között két pick sixnek is. A már linkelt podcastben kielemezték, hogy rá mindig érdemes figyelni, hiszen rajta mindig történnek nagy játékok, akár neki, akár az ellenfélnek kedvező végkimenetellel. Én inkább a jó oldalát nézném most a játékának, interceptionökben (8), INT TD-ben (2) és leütött passzokban (25) is (holtversenyben) első a ligában, mellette összejött 59 szerelés (ebből 7 assist) és egy kierőszakolt fumble is. Hogy a tényleges teljesítménye megérte-e az első kört a Chiefs-nek, arra talán majd katonadaniék egyszer választ adnak, mindenesetre a 6. legtöbb pontot szerezte a posztján, így jogosan láthatjuk jövőre is jó pár fantasy csapat keretében a draft után.

 

DB2 – Landon Collins, 105 pont

 

Egyre több azon játékos neve, akit a PFF nem magasztal az egekig, de ettől fantasy a fantasy. :D A Giantsnek mindenesetre fantasy szempontból megérte feltrade-elni érte, az újonc safety 104 szereléssel (ebből 24 assist) vetette észre magát 1-1 INT és kierőszakolt fumble kíséretében, amivel a 8. legtöbb pontot érte el a DB-k között. Mivel én a DB-nek safetyt válassz híve vagyok, így jövőre az én listámra biztos felkerül a top prospectek közé, de meglepődnék, ha draftolatlan maradna a következő szezonban.

 

DP – Ronald Darby, 89.5 pont

 

A puzzle utolsó darabja, a szakértők által is sokra tartott Darby

A puzzle utolsó darabja, a szakértők által is sokra tartott Darby

 

Mivel a Billsnek tavaly nem volt első körös pickje, így Darby volt az első kiválasztottjuk a a drafton, és baromira megérte az árát. Ő azon játékosok közé tartozik, akiknek nem csak a fantasy pontszáma a kiváló, a szakértők is elismerő véleménnyel vannak róla. Ehhez hozzájön a 68 szerelése (amiből 7 assist) és 2 interceptionje, valamint a 21 leütött passza, amivel holtversenyben második a ligában. Ez a teljesítménye a 21. helyre volt elég összesítésben, de biztos vagyok benne, hogy jövőre ennél jobb számokat fog hozni.

 

Ők lennének tehát a legjobb rookie játékosok, holnap pedig elhozom nektek a top 10 fantasy QB rangsorát. (A képekért köszönet a foxsports.com oldalnak.)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!