Connect with us

Playbook

Shallow koncepció

Legutóbbi playbookos cikkeink során különböző passzjátékbeli koncepciókat mutattunk be. A Four verticals egy kockázatos, de nagy játékokra képes koncepció, a Smash pedig egy kevésbé kockázatos, főleg két ember összhangjára épülő játék. Ezúttal az úgynevezett Shallow játékkal és annak különböző kivitelezési formáival fogunk megismerkedni.

 

Shallow

 

Maga az a elnevezés nem egy route-ot hanem egy játékfelfogást takar, de az adott playek esetében mégis egy elkapó útvonalhoz kötjük a koncepció megjelenését. A shallow útvonal egy, a támadófal mögé gyorsan bevágó, a pályát horizontálisan megnyitó útvonal. Első látásra ugyanolyan lehet, mint egy slant játék, de az elkapó és az irányító feladata is eltér tőle. A slant esetében az irányító három hátralépéses mozdulatból passzol, az elkapó pedig két-négy yard után vág srégen (kb. 45 fokban) be a pálya közepére.

 

yshall

 

A shallow esetében az irányító öt vagy hét lépéses dropback után ereszti el a passzt (indokolt esetben tovább is tartogathatja) az elkapó pedig egy-két yard után merőlegesen a támadás irányának fut a fal mögé. Az útvonal közben nem áll meg, folyamatosan mozgásban marad.

 

Mik a shallow előnyei?

 

Egyelőre ne törődjünk a többi támadó feladatával, nézzük maga a shallow route-ot futó embert, aki már magában rendelkezik előnyökkel a védelemmel szemben. Az egyik legfontosabb és leglényegesebb szempont, hogy a shallow route olyan területére irányul a pályának, amit elsősorban linebackerek őriznek. A fürge, gyors irányváltásokra képes elkapók a lassabb linebackerek ellen tehát előnybe kerülhetnek. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy a route során az elkapó végig az irányító közelében mozog, tehát végig ott tud lenni kisegítő célpontként a QB-nak, ha szorul a hurok. Végül pedig a falembereknek sem kell megszakadnia, mert alapvetően a játék célja, hogy gyorsan jutassuk a labdát a shallow route-ot futó ember (vagy valaki más) kezébe (persze ha a coverage úgy kívánja, akkor ez nem valósul meg).

 

Hol lépnek képbe a többiek?

 

Most hogy láttuk a shallow magában mit takar, térjünk rá a többiekre is. Alapvetően a snap előtt a formáció két-két receivert takar mindkét oldalon. A két külső elkapó go, fade vagy corner útvonalakat fut, hogy horizontálisan megnyissák a pályát, eltereljék a safetyket a pálya közepéről. Nyilván az ő feladatuk is más, ha middle of the field opent és ha middle of the field closedot lát maga előtt a védelem hívása következtében, de mi szigorúan nézzük a belső elkapókat. A Shallow útvonalat (a koncepcióban ezt sokszor dragnek nevezik) futó játékosról már esett szó, ő a játékiránynak merőlegesen futja az útját, rögtön a fal mögött.

 

ff

 

A másik oldalról induló belső elkapó viszont egy in (dig) útvonalat fut, 8-10 yardot fut előre majd 90 fokos szögben bevág a pálya közepére. A védelem számára az a nehézség (azon felül hogy a linebackerek területére érkezik a passzjáték), hogy a safetyk valószínűleg a külső elkapók irányába kell hogy kiváltsanak, a nickel cornereknek, pedig az embertömegben kell követniük az elkapóikat.

 

Különbség Man és Zone coverage ellen

 

A shallow koncepció talán zone covearge játék ellen működik igazán, mert a shallow route-ot futó játékos a zónák között fut végig, az irányító őt olvassa és amikor szabad területre ér, akkor engedi el a labdát.  Vegyük annak a külső linebackernek a példáját, aki a shallow route-ot futó játékos túloldalán áll fel. Az ő területére a shallow route végén ér az adott elkapó. Igen ám, de a linebackernek azt is figyelnie kell, hogy az ő oldalán futó külső elkapó visszatérhet az ő területére egy comeback route segítségével. El kell döntenie, hogy fellép-e erre vagy a közben megérkező shallow route-ot zárja-e le. Az irányító ilyenkor nyilván a másik célpontját dobja meg.

 

dragez1

 

Az emberezés ellen pedig nyilván az a játék előnye, hogy a pályán keresztező elkapók a védőket „forgalomba” terelik, így nagyobb eséllyel szakíthatják le őket magukról. Ráadásul ilyen esetben egy lemaradó védő rengeteg pluszyardot hoz a támadósor számára.

 

Drive koncepció

 

Magában a drive koncepcióban semmi különleges nincs. Ez igazából a smash egy változata, amikor az in (dig) route-ot futó elkapó (vagy tight end) ugyanazon az oldalon áll fel, mint a shallow útvonalat követő játékos.

 

petrino_drive_route_medium

 

Ez a felfogás szintén az emberezés elleni kivitelezést segíti, ugyanis ilyenkor a shallow útvonalat futó játékos a pálya széléhez közelebbről indul, tehát valószínűleg egy corner feladata lesz követni, akinek a belét is ki kell dolgoznia, hogy a pálya közepén kövesse a játékost.

 

Összegzés

 

A Shallow útvonal tehát nagyon széles palettát kínál az irányító számára. Az adott shallow útvonalat futó elkapója lehet az elsődleges célpont, de akár egy menekülési útvonal is számára, ha minden hurok szorul. Könnyedén játszható emberezés és zónázás ellen is. Célszerű a legnagyobb playmakerünkkel futtatni a shallow route-ot, mivel a gyors mozgást igényli az útvonal és ha a védő lemarad, akkor óriási üres terület nyílik előtte, amit sebességből megoldhat. A pályát horizontálisan és vertikálisan is megnyitja, a védők figyelmét teljes mértékben szétosztja. A gyors, rövid előrehaladást kedvelő offense-ek számára tökéletes választás.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!