Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jalen Ramsey

Laremy Tunsillal megkezdtük prospect-ismertetőinket, ahol a legnagyobb tehetségekkel foglalkozunk, bemutatjuk őket és megnézzük, mire mehetnek az NFL-ben. A második elemzendő játékos pedig Jalen Ramsey, aki könnyen lehet az első elhangzó név Roger Goodell szájából április 28-án este és akár ő lehet az első 1/1-es defensive back 1956 óta.

 

ramsey-jalen-152016-us-news-getty-ftr_17mxzhfipm9da11neadnieorbc

 

A Florida State Seminoles defensive backjéről első ránézésre látszik, hogy remek atléta. Méretei alapján safety, atletikussága alapján cornerback és nem véletlenül játszott is mindkettőt az egyetemen. 2014-ben safety és slot corner volt, 2015-ben pedig a szélen játszatták. Azon kívül, hogy egyhangúan választották az All-American csapatba a futballpályán nyújtott teljesítménye alapján, atlétikában is kiérdemelte ez az elismerést. Sokak szerint akár mehetne nyáron Rióba az Olimpiára, ha inkább erre a területre koncentrál a foci helyett, akár érmekért is küzdhetne távolugrásban.

 

Ahogy az alábbi spider charton látható, Ramsey a többi idei cornerhez képest a legtöbb mutatóban kimagaslik. A rendkívül hosszú karjai miatt a fekvenyomás gyengébb eredménye nem releváns, ahogy a magassága és súlya miatt a 3-cone és 20 yard shuttle (tehát a rövid távú, irányváltásos mozgás) is könnyen magyarázható. Az viszont elképesztő, hogy magas- és távolugrásban is veri a teljes mezőnyt.

 

 

Ahogy az lenni szokott, az ilyen felépítésű és atletikusságú játékosok azért nagyszájúak. Ramsey sem kivétel ez alól, nagy trash talker hírében áll. Már négy évesen elkezdte ezt a szokását, testvérének és unokatestvérének is dumált, majd az egyetemen edzéseken Jameis Winstonnak és Kelvin Benjaminnak rendszeresen nyomatta, illetve élesben a meccseken sem áll be a szája, többször kiakasztotta az ellenfél elkapóit. Erre jó példa a Miami elleni találkozó, ahol fizikailag nem csinál semmi rosszat az elkapóval, az mégis felkapta a vizet és kapott egy 15 yardos büntetést:

 

 

Ezek azonban nem üres szavak, a pályán teljes mértékben alátámasztja mondanivalóját. Rendkívül sokoldalú játékos, ez kiderült már abból, hogy safetyt és cornert is játszott és cornert sem csak a szélen, hanem a slotban is. Ezen felül jó futás ellen, jól szerel, jó screen passzok ellen és jól is blitzel, minden ami kell.

 

Mivel rendkívül jó fizikai adottságokkal rendelkezik, így a futás ellen is hasznos. Néha persze nehezen jön le egy blokkról, de ez csak akkor igaz, ha egy falemberrel kerül szembe például goal line szituációnál. Azonban ha elkapóval kell küzdenie, szinte mindig ő jön ki győztesként. Nagy erénye még futás elleni védekezésnél, hogy folyamatosan tudja a labdát figyelni, még akkor is, ha közben küzd egy blokkolóval. Annyira erős, hogy könnyen arrébb tudja lökni az elkapókat. Erre itt van két remek példa:

 

giphy (2)

 

Ramsey11

 

Futásnál egy jó ellenszer van ellene, mégpedig a cut block, amire nem nagyon van ellenszere, ez a magasságából is adódik. Tovább nézve a játékát megfigyelhető, hogy remekül blitzel, tehát nyugodtan lehet az irányító siettetésére is használni adott esetben, ha kicsit felbolygatná az állóvizet a védőkoordinátor.

 

giphy (1)

 

Ha esetleg az irányítóhoz nem is ér oda, atletikusságának, remek súlypontemelkedésének és nagyon hosszú karjainak köszönhetően útját állhatja a labdának és leütheti azt:

 

giphy

 

xk871B

 

Ezt a nagyszerű erejét nem csak futójátékoknál tudja használni, nézzük meg az alábbi gifet, hogy mennyire könnyedén fut át az elkapóján, veri le a sisakját közben, ér oda a screen passzhoz és állítja meg bőven a line of scrimmage mögött a játékot. Az ő oldalán szinte sose lehet eredményesen screen játékot kivitelezni.

 

YErlrn (1)

 

Ahogy említettem, 2014-ben slot cornert játszott sokat és ott is remekül megállta a helyét. A ma egyre többet használt nagyobb darab elkapók vagy épp tight endek levédekezésére tökéletesen alkalmas. Az egyetlen nehézséget a gyors, alacsony, fürge lábú WR-ek fogása okozhatja neki, hiszen magasabb egy átlagos slot CB-nél és testfelépítése miatt hátrányban lehet a Julian Edelmanek vagy Antonio Brownok ellen. Épp ezért nem erre kell őt használni.

 

Hanem a szélen, press cornerként. Fizikális játéka és agresszivitása jól megmutatkozik a snap utáni első másodpercben, ahogy emberezés esetén jammeli elkapóját. Nem hagyja, hogy könnyűszerrel megfussa a route-ját, nem engedi egyből el a line of scrimmage-ről a WR-t, ami felborítja az irányítóval való időzítést is. Ott marad az orra előtt, a kezével is segít akadályozni ellenfelét.

 

giphy (3)

 

giphy (4)

 

Néha már a szabálytalanság határát is súrolja, de mentalitását és pozitív értelemben vett agresszivitását ez a játék is jól mutatja:

 

giphy (5)

 

Ezt a kézimunkát pedig azért teheti meg, mert utána sem marad le az emberéről. Bárkivel képes felvenni a versenyt deep route-okon a szélen, nem nagyon lehet sebességből sem megverni.

 

Ramsey3

 

De nem csak emberezésben, zónázásban is remek játékos, jók az ösztönei hozzá és pontosan tudja, mi történik körülötte. A következő játék egyrészt ezt mutatja meg, másrészt pedig hogy általában a labdára megy és azt próbálja kiütni ellenfele kezei közül. Sok nagy játékra képes, amivel mérkőzések momentumait tudja befolyásolni.

 

giphy (6)

 

Itt is egy újabb gyönyörű játék, Ramsey emberezik és ugyan kicsit lemarad, az irányítónak háttal állva is ki tudja ütni az érkező labdát az elkapó kezei közül.

 

VOo04M

 

A végére nézzük, hogy miben nem elit. Nem elit a csípő-rugalmassága, de ez is átlag feletti. Ha gyorsan kell többször is fordulnia, oldalt váltania, akkor kerülhet bajba. A másik negatívum a labdaérzéke, nem szerez sok intercerceptiont, nem elég jók a kezei. Rengeteg labdát üt le, akár a levegőben úszva, de megszerezni keveset tud belőle. A következő talán a legrosszabb játéka college karrierje során. Rosszkor fordul meg, ezáltal nem találja meg a labdát, elveszti az egyensúlyát és könnyű elkapást, illetve TD-t engedélyez:

 

Ramsey21

 

Itt nagyjából ki is merült a negatívumok listája Ramsey-vel kapcsolatban. Majdhogynem 0% bust-faktorú játékosról beszélünk, nem tudom elképzelni, hogy ne váljon be az NFL-ben. Legrosszabb esetben egy mozgatható sakk-bábú, akit épp a matchuptól függően elhelyez a védőkoordinátor akár safetynek, akár slot cornernek, akár a szélen. A mai NFL-ben ez hatalmas előnyt jelent. Legjobb esetben pedig egy elit press cornerback lesz, a következő Richard Sherman, vagy akár nála is dominánsabb játékos.

 

A gifek egy része saját készítés a Draftbreakdown prospect-specifikus meccsvideóiból, a többiért köszönet a gifscouting és PFF oldalaknak.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!