Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – Lesz-e ebből Patriots-modell?

A Detroit Lions egy csalódást keltő 1-7-es kezdés után kivágta korábbi general managerét, Martin Mayhew-t és a Patriotsos Bob Quinnt nevezték ki helyére. Mondani sem kell, minden detroiti örülne egy Patses modellnek a folyamatos rájátszás részvételekkel és Super Bowl győzelmekkel. Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy mindez hamar bekövetkezik.

Az utolsó bajnoki cím

Az utolsó bajnoki cím

 

Nehéz kezdés

 

Ndamukong Suh, Nick Fairley, Calvin Johnson, Rashean Mathis már, Stephen Tulloch pedig hamarosan nem lesz a Lions rosterén. Olyan játékosok, akik meghatározták a Detroitot korábban. Jelenleg az a szerencsétlen helyzet állt elő, hogy nem (csak) azért gyengélkedik a csapat, mert nem tudják kihozni belőle a tehetséget, hanem mert nincs benne igazán tehetség.

 

Marvin Jones, WR – 5 év, 40 millió

Haloti Ngata, DT – 2 év, 12 millió

Tahir Whitehead, OLB – 2 év, 8 millió

Johnson Bademosi, CB – 2 év, 4,5 millió

Tavon Wilson, S – 2 év, 2,2 millió

Stefan Charles, DT – 1 év, 1,75 millió

Tyrun Walker, DT – 1 év, 1,75 millió

Rafael Bush, S – 1 év, 1,5 millió

Dan Muhlback, LS – 1 év, 1 millió

Dan Orlowsky, QB – 1 év, 1 millió

Crezdon Butler, CB – 1 év, 760 ezer

Jeremy Kerley, WR – 1 év, ? ezet dollár

 

12 játékos lett le vagy visszaigazolva, egyedül Isa Abdul-Quddust veszítette el a csapat, érte viszont nagyon nagy kár. Mindössze 4 milliót keres évente, ami picivel több, mint amit Tavon Wilson és Rafeal Bush együtt, viszont sokkal jobb játékos mindkettőnél. Ez hatalmas blama. Ráadásul Jason Jones is még mindig szabadügynök, de Ziggy Ansah után ő volt a csapat legjobb pass rushere. Manuel Ramirez könnyed elengedését sem teljesen értem, főleg, hogy Travis Swanson centerben kb. semmit sem fejlődött második évére.

 

Nincs igazi előrelépés

 

A csapat legjobb igazolása a saját nevelésű Tahir Whitehead, aki ráadásul olcsón is maradt Detroitban. Őt kulcsfontosságú volt megtartani, de ezzel ki is merültek a jó igazolások. Illetve persze ott van még kvázi ingyen Orlowsky csereirányítónak és hozott a csapat egy long snappert egy millióért, mert végülis az is kell.

marvin-jones-08112014

 

Az FA elején biztos voltam benne, hogy nem fogunk rengeteg pénzt fizetni középszerű elkapókért. Ha Mayhew lenne még az elnök, ez biztos így is lett volna. De Quinn másképp gondolta, 8 millió dollárt fizettek az elérhető legjobb elkapónak, Marvin Jonesnak. Vele leginkább az a baj, hogy nem egy WR1 kaliber, de még csak nem is egy Golden Tate vagy Emmanuel Sanders féle második számú elkapó. Egyelőre kétségesnek tűnik, hogy a legjobb cornerek ellen mire képes, miközben hatalmas fizetést kap. Nemhogy Megatronhoz, de Tate-hez képest is visszaesés. Ilyen szinten Jeremy Kerley jobb fogás, mert ő legalább annyit keres, amennyit ér is.

 

Azt már fentebb is írtam, hogy a Bush-Wilson duó együtt nem ér annyit, mind Abdul-Quddus, velük abszolút nincs beljebb a csapat. A corner Crezdon Butler rotációs játékosnak elmegy, szerencsére CB poszton jól áll a Lions. Érdekes lesz, hogy special teamer Johnson Bademosi fog-e védőként is a pályán lenni, mert ha nem, akkor elég sok neki az évi 2,25 millió. A Lions továbbá három defensive tackle-t is visszaigazolt/igazolt. Ngata a szezon második felében már elég jól játszott, de az a 6 millió kicsit sok neki. Walker olcsóért maradt, de nem biztos, hogy pályát fog látni, Detroitban nagyon sokat várnak a volt Bills játékostól, Stefan Charlestól.

 

Összegzés és hiányposztok

 

DT posztra immáron öt játékos van (Ngata, Walker, Charles, Gabe Wright, Caruan Reid), akik kezdhetnek. Hogy a mennyiség minőségben is meglátszik-e, az jó kérdés, mindenesetre nekem nagyon fájna, ha első körben is DT érkezne a csapathoz (pusmognak ilyesmit.) Ugyanez a helyzet az elkapókkal is: a létszám rendben (+ Ebron), első körben véletlenül se érkezzen senki. A felhozatal elég gyenge, a Lions pedig tízből kilencszer rosszul választ draftról elkapót, ráadásul ez a Patriotsnál sem nagyon szokott összejönni. El kell ezt a témát engedni.

A kivétel, és nem a szabály

A kivétel, és nem a szabály

 

Wilson és Bush töltelék játékosok, Glover Quin mellett és mögött nincs senki. Whitehead visszahozásával Josh Bynesszal és DeAndre Levyvel papíron megvan a kezdő LB sor. Azért csak papíron, mert Levynek még mindig van valami baja a tavalyi patkányzabálás óta, Stephen Tullochot lassan kivágját, a második körös Kyle Van Noy pedig mínusz egy ember. Nem lepne meg egy elsőkörös LB húzás sem.

 

Jason Jonest nem sikerült visszahozni, így pass rusherből csak Ansah és Devin Taylor van értékelhető. Ráadásul offensive tackle sem érkezett, pedig az a Lions legnagyobb fékje. Az rettentően fájó, hogy sem okosan (Broncos – Russell Okung), sem izomból (Chiefs – Mitchell Schwartz) nem tudtak tackle-t igazolni. Mindezt úgy, hogy 18 millió dollár van a sapka alatt most és Tulloch elküldésével ez további 5,5 millióval nőhet.

Lions-gif2

 

Összességében egyik hiányposztot (offensive tackle, pass rusher, safety, wide reciever – ebben a sorrendben) sem sikerült érdemben megoldani, egyedül az LB sor tűnik jónak és a DT poszt vállalhatónak. Első körben komoly esély van egy left tackle-re, másodikban pass rusher lehet a befutó.

 

Értékelő: D+

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!