Connect with us

Legenda

Lawrence Taylor – A kokós, Cowboys fan Giants legenda

Egy legenda. Egy hős. Egy utánozhatatlan tehetség. Egy drogos alkoholista, aki forradalmasította az NFL-t. Akitől ha megkérdezték, mit tud mindenkinél jobban csinálni, csak annyit mondott: „Piálni”. A New York Giants visszavonultatta a mezszámát, amit a rivális Dallas Cowboys iránti szeretete miatt választott. Ő Lawrence Taylor, az anyaszomorító passzsiettető zseni, minden idők legjobb védőjátékosa.

Lawrence Taylor nevével jó eséllyel minden NFL rajongó találkozott már. Ha valaki nagyon nagyot akar mondani, akkor azt úgy teszi, hogy „XY játékos olyan tehetséges, mint Lawrence Taylor”, „Lawrence Taylor óta nem volt ilyen domináns passzsiettető”, „Úgy mozog, mint Lawrence Taylor” stb. De nem. Lawrence Taylorból egy volt, van és lesz.

A Cowboys jobb lett volna

Taylor az Észak-Carolinai egyetemen kezdett el focizni, előtte inkább a baseballt favorizálta. Egyetemi karrierjét védőfalemberként kezdte, mindössze harmadévesként lett linebacker. Ám a váltás bejött, negyedik szezonjában 16 sacket szerzett és All-American lett. 1981-ben jelentkezett a draftra és mindenki odáig volt érte. 28 general manager közül 26 kapásból őt választotta volna az első körben. Ironikus, hogy a két különcködő GM közül az egyik épp Bum Phillips volt, az 1/1-es cetli birtokában lévő Saints edzője és general managere.

Phillips nagyon hamar tisztázta a dolgokat, hogy nem érdekli Taylor. Ígéretéhez híven nem is őt, hanem a Heisman-győztes futót, George Rogerst választotta. Nem is lőtt nagyon-nagyon mellé, Rogers az év újonc támadója és kétszeres Pro Bowler lett, de sérülései miatt csak négy évig volt Szent, bajnokságot pedig a Washington Redskinsszel nyert. Kísértetiesen hasonlít a sztori a Heisman győztes Reggie Bush esetére, aki 1/2-esként szintén nem futott be valami nagy Saintses karriert. Úgy fest, ez New Orleans-i hagyomány. Ezzel együtt Taylor az 1981-es draft második választásával a Giantshez került, ahol karrierje első tíz éve alatt tízszer lett Pro Bowler és ugyanannyiszor All-Pro.

Bár Taylor nyilvánosan nem mondott soha semmi rosszat a Giantsről, titkon remélte, hogy a Dallas Cowboys fogja őt kiválasztani. Ez hiú ábránd volt, hisz a Cowboys a 26. helyen választhatott csak, esélytelen volt, hogy ő odáig csússzon. Ennek ellenére, amit tudott, azt megtette: dallasi példaképe, a linebacker Thomas Henderson tiszteletére az 56-os mezszámot választotta magának. Ezt vonultatta vissza a Giants 1994-ben.

A balhés Superman

Taylor kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek voltak. A csapattársai már az edzőtábor alatt Supermannek kezdték nevezni és azzal vicceltek, hogy az öltözőszekrénye helyet kaphatna egy telefonfülkét. Phil Simms, a Giants későbbi Hall of Famer irányítója szerint Taylor

… egy állat. Vagy megkerül vagy egyszerűen csak átgázol rajtad

Ennek megfelelően karrierjét rögtön két sackkel kezdte a Chicago Bears ellen. Újonc évében a nem hivatalos adatok szerint – mert akkor még nem számolták a sackeket – 9,5-szer vitte földre az ellenfelek irányítóit. Nemcsak hogy ő lett az év újonc védője, akit Pro Bowla és az első csapatos All-Proba választották, de ő lett a szezon legjobb védője is. Ugyanezt megismételte egy évvel később, ami hihetetlen teljesítmény. Ám amilyen „állat” volt a pályán, olyan volt a pályán kívül is. Miután egy autóbalesetben majdnem meghalt a Giants biztos, ami biztos alapon egy 2 millió dolláros életbiztosítást kötöttek Taylorra. És ez még nem minden.

Bár harmadik, 1983-as szezonja során is All Pro és Pro Bowler lett, a csapat mindössze 3-12-1-et tudott felmutatni. Ekkor a Minden héten háború (Any Given Sunday) „Cápája” frusztráltságát azzal vezette le, hogy nem, vagy csak késve jelent meg a találkozókon és edzeni is csak akkor edzett, ha épp olyanja volt. A szezon után egy 25 éves, 1 millió dolláros, kamatmentes kölcsönt kapott a jelenlegi elnökaspiráns Donald Trumptól azért, hogy a USFL-ben (egy kvázi rivális ligában) játsszon. Taylor nagyon hamar, körülbelül egy hónap után rájött, hogy nagyot hibázott és megpróbált kibújni a dolog alól. Szerencséjére a Giantsnél szerették volna őt továbbra is a soraikban tudni. Ezért amellett, hogy fizettek Trumpnak 750 ezer dollárt, Taylor kapott egy 6 éves, 6,55 millió dolláros szerződést, hogy ő is rendezhesse az adósságát. Ehhez képest a ligától kapott büntetései drogozás miatt szinte semmiségnek számítottak.

Nem volt kriptonit

Az 1986-1990-es korszakban Taylor maga volt az erő. Senkinek nem volt rá ellenszere. 1986-ban 20,5 sacket szerzett, a Giantst 14-2-es mérleggel vezette a rájátszásba, ahol a Washington Redskins és a San Francisco 49ers összesen 3 pontot tudtak feltenni a táblára. Megnyerte a bajnokságot, harmadszor is az év védőjének választották, valamint abszolút rendhagyó módon a liga legértékesebb játékosának is megválasztották. Ellenszavazat nélkül. Rajta kívül máig csak egy védőnek sikerült MVP címet szereznie.

„Amikor véget ért a Super Bowl, mindenki olyan izgatott volt. De én csak ürességet éreztem. Mindent díjat megkaptam, amit csak lehetett, túl vagyok karrierem legjobb szezonján, megnyertem a Super Bowlt. Mi jöhet már ezek után?”- mondta később Taylor. „Izgalmas eljutni a csúcsra. De amikor végre ott vagy és a meccsnek vége… aztán semmi”

Taylor 12 sacket szerzett 12 meccsen a következő szezonban, de a csapat 6-9-cel végzett. Rá egy évre 30 napra eltiltotta a liga kokain használatért. 12 meccsen 15,5 sacket szerzett. Legjobb meccsét a New Orleans Saints ellen játszotta, amikor mellizom szakadással 7 tackle-t, 3 sacket és 2 fumble-t szerzett. Annak ellenére, hogy a fájdalom elviselhetetlen volt.

 

Egy korszak vége

1986 és 1990 között majd 15 sacket átlagolt évente, a liga legjobban fizetett védőjévé tette a Giants. A Pro Bowl és All-Pro kerettagság olyan volt neki, mint a levegő. 1990-ben megnyerte a második Super Bowlját. Ezután viszont minden megváltozott. Talán a kor, talán Bill Parcells edző visszavonulása, de Taylor teljesítménye csúnyán visszaesett. 10 év után életében először nem választották Pro Bowlba. Visszavonulását rá két évre, a 49ers ellen elszenvedett 44-3-as rájátszásmérkőzés utáni sajtó tájékozatón jelentette be:

„Azt hiszem, itt az ideje a visszavonulásnak. Megtettem mindent, amit lehetett. Véghezvittem olyan dolgokat a pályán, amikre más emberek képtelen voltak előttem. 13 év után, ideje mennem”.

Taylor nem hazudott. Amit tett, azzal megváltoztatta a futballt. Talán ma már evidensnek tűnik, de annak idején a pass rusherek csak agyon akarták ütni az irányítót. Lawrence Taylor újítása volt az, hogy megpróbálják kiütni az irányító kezéből a labdát. Nem hiába volt 33 kierőszakolt fumble-je. Ráadásul előtte a blitzelő linebackereket a futókra bízták. De nem volt az a futó, aki őt meg tudta volna állítani. Ekkor elkezdtek rá guardokat állítani. A 49ers legendás edzője, Bill Walsh egyenesen a legjobb guardját állította rá már újonc szezonjában is. Majd Walsh és a többiek elkezdtek offensive tackle-öket használni a megállítására. Nem véletlenül kezdődött A szív bajnokai (The Blind Side) című film is Lawrence Taylorral. A linebacker megváltoztatta azt, hogyan kell a linebacker posztot játszani.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!