Connect with us

Minden ami NFL

Mondd meg a nevedet, megmondom, ki vagy! – 2. rész

Haladunk tovább betűrendben, következik a második 16 csapat és azok elnevezésének története. Az alábbiakból megtudod mi köze Paris Hiltonnak a Chargershez, a Steelers sisakján miért csak az egyik oldalon van logó, és hogy jön a Tampa Bay történetéhez egy közel 200 éve halott spanyol kalóz. Ez első rész ide kattintva olvasható.

 

Los Angeles Rams

Az újfent Los Angelesbe költöző Rams korábban két várost is megjárt, jelesül Clevelandet és St. Louist. Az elnevezés pedig minden esetben Rams, azaz Kosok voltak, ennek pedig nagyon egyszerű oka van. 1936-ban, az akkor még Cleveland Rams első vezetőedzője, majd később GM-e, Damon “Buzz” Wetzel kedvenc együttese a Fordham Rams volt, és az irántuk érzett rajongásból lett az a Clevelandi csapat is Rams. Érdekesség, hogy a Fordhamre járt Vince Lombardi is 1934 és 1936 között, ahol tackle-t majd jobb oldali guardot játszott.

 

Miami Dolphins

A Miami alakulása körül nem volt semmilyen csavar, nincsenek előzmény csapatok, jogelődök, jogutódok, 1966-ban simán csatlakoztak az AFL-hez, miután egy évvel korábban benyújtották a kérelmet. Közel 20 ezer szurkolói ötlet érkezett a csapat főhadiszállására, amiből kicsivel több mint 600 esetben merült fel a Dolphins elnevezés. A lehetséges alternatívák között szerepelt még a Mustangs, Moons, Sharks, Suns, Mariners, Missiles és Marauders is. Végül úgy döntötték el, ki legyen a csapat hivatalos névadója, hogy tippjátékot szerveztek a 600 delikvensnek, akik a Dolphins nevet javasolták. A soron következő Miami – Notre Dame egyetemi mérkőzés eredményét kellett eltalálni. A győztes pedig egy bizonyos Marjorie Swanson lett, aki saját bevallása szerint egy Magic 8-ball nevű jövendőmondó játéknak köszönheti a helyes tippjét. Marjorie jutalma a hírnéven kívül egy életre szóló Dolphins bérlet lett.

 

magic8ball_tcm858-226329

 

Minnesota Vikings

A Minnesotai üzletemberek által megálmodott franchise eredetileg a konkurens AFL ligában indult volna, ám végül mégis az NFL-ben kötöttek ki 1961-ben. A két alapító-tulajdonos Ole Haugsrud és H.P. Skoglund le se tagadhatná skandináv származását és Minnesota államban amúgy is magas a skandináv gyökerekkel rendelkező lakosság aránya. Gondolhatnánk, hogy ez már bőven elegendő a Vikings elnevezéshez, ám a történet még egy jó pár évtizeddel előbb kezdődött. Ole Haugsrud ugyanis a Wisconsin állambeli Superior egyik középiskolájába járt, ahol szintén Vikingsnek hívták a csapatot és hasonló a lila-arany szerelésben játszottak, mint most a profi csapat. Feltehetően ez is benyomással volt a tulajdonosra, mikor a lehetséges Chippewas, Miners, Voyageurs és Vikings közül az utóbbi lett a befutó. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy az ország történetének első olyan profi sport csapata volt, akiknek a nevében nem város, hanem állam szerepel.

 

New England Patriots

Boston városának a Patriots előtt is volt már több csapata a profi futball világában, a városban két stadion is alkalmas volt ilyen mérkőzések megrendezésére. 1960 a Lamar Hunt vezette AFL indulásakor az akkor alakult Boston Patriots egyike volt az alapítócsapatoknak. Az 1970-es AFL-NFL egyesülést követően megfelelő hazai stadion hiányában (a szabályozás értelmében minden csapatnak rendelkeznie kellett egy minimum 50 ezer férőhelyes stadionnal) 1971-ben a költözés mellett döntöttek, az új helyszín pedig a ma is ismert Foxborough lett. A relokalizációhoz új név is társult, az első próbálkozásuk, a Bay Area Patriots azonban megbukott a tulajdonosi gyűlésen. Ezt követően az új – ma is ismert elnevezés – a terület földrajzi nevéből eredeztethető, nem utolsó sorban a New, mint szó, jobban passzolt az újjá alakuló egyesülethez. A Patriots elnevezéshez ragaszkodott a csapat a múltra való tekintettel. Ez az elnevezés egyébként tisztelgés a helyiek függetlenségi háborúban nyújtott bátorsága előtt (Bostoni Teadélután).

 

New Orleans Saints

Történetünk David Dixon nevű üzletemberrel kezdődik, aki a 60-as évek közepén megálmodta a nagy amerikai álmot és elhatározta, hogy NFL franchise tulajdonosa lesz. Ehhez azonban sem kapcsolatai, sem befolyása nem volt, de sikerült egy olyan korszakban belevágnia a nem mindennapi törekvéseibe, amikor minden esemény őt segítette. Pete Rozelle, az NFL akkori komisszárja gőzerővel azon dolgozott, hogy beolvassza a rivális AFL bajnokságot, a magyar származású Pete Gogolak indította el a lavinát azzal, hogy a történelemben először igazolt át az AFL-ből az NFL-be (Bills – Giants). Rozelle számára kapóra jött Dixon törekvése, ugyanis így nem várt szövetségesre tett szert a Képviselőház egyik tagja, Hale Boggs személyében, aki – nem nehéz kitalálni – Louisiana állambeli volt. Így az utolsó akadály elgördítése felé léphetett egy nagyot, jelesül a trösztellenes törvényi szabályozás volt az utolsó buktató a nagy összeolvadás előtt, aminek megváltoztatásához kapóra jött egy képviselő támogatása. A nagy politikai tili-toli vége az lett, hogy 1970-ben a két liga összeolvadt, négy évvel korábban 1966-ban pedig New Orleans városa megkapta a hőn áhított csapatot. Pete Rozelle stílusosan november 1-jén, Mindenszentek napján jelentette be a városban az új franchise indulását. Innen eredeztethető a csapat neve is, ugyanis New Orleans lakosságát zömében katolikusok alkotják, így mindenki örömmel vette az elnevezést. Egy urban legend szerint a népszerű jazz-sláger, a “When the Saints Go Marching In” is befolyással volt a választásra. Ez vagy igaz, vagy sem, mindenesetre a szentháromság összeállt a név kapcsán: a jazz, a katolikus vallás és a futball.

 

 

New York Giants

Tim Mara 1925-ben indította útjára az Óriások csapatát, miután 500 dollárért jogot vásárolt magának az induláshoz. Mint megannyi esetben, itt is a baseballban gyökerezik a csapat elnevezése. Az 1883-ban alakult baseballcsapat, a New York Gothams után kapta a nevét, akik alakulásuk után három évvel váltottak a ma is ismert New York Giants elnevezésre. Ahogy Halas, úgy Mara is szeretett volna profitálni a baseball népszerűségéből, ezért választotta a Giants elnevezést a futball klubjának. A névadó baseball csapat elnevezése pedig magára New York városára utal, ugyanis ebben az időben kezdtek tömegesen elszaporodni a felhőkarcolók. A baseball csapatot alapító John B. Day milliomos adta a Giants nevet csapatának, mondván New Yorkban minden hatalmas. A csapat 1958-ban San Franciscoba költözött, és a mai napig az MLB egyik legősibb és legsikeresebb klubjának számít. Az általunk ismert Giants pedig 7 NFL bajnoki címmel és 4 Super Bowl győzelemmel szintén sportja egyik legsikeresebb alakulata.

 

New York Jets

A Jets az egyik alapítója volt az 1960-ben induló konkurens bajnokságnak, az AFL-nek. Maga a franchise egy évvel korábban, 1959-ben született meg Harry Wismer tulajdonlása alatt. Az elképzelés szerint New York és környéke az egyik legnagyobb piaca a sportnak és az új bajnokság számára létfontosságú, hogy jelen legyen itt. Eredetileg nem Jets néven indult a klub, Wismer a Titans nevet adta a csapatnak pusztán trollkodásból, mondván a Titánok nagyobbak és erősebbek, mint az Óriások. A franchise rövid időn belül csődbe ment, ugyanazzal a problémával szembesültek, mint Lamar Hunt csapata, a Dallas Texans. Egyszerűen az NFL sokkal népszerűbb volt az emberek között, egy város pedig nem tudott eltartani két konkurens bajnokságban szereplő futball klubot. Wismer helyzetén az sem segített, hogy normális stadionja se volt a csapatnak, a végletekig lepusztult Polo Ground volt az otthonuk. 1962-ben Wismer arra kényszerült, hogy eladja a csapatot a Sonny Werblin által vezetett ötfős konzorciumnak, akik kereken egy millió dollárt fizettek érte. Werblin közreműködésével a gárda az éppen épülő, vadonatúj Shea Stadiumban talált új otthonra, a költözés és megújulás kapcsán kerestek új nevet a gárdának. Az első elképzelés, a Dodgers hamar megbukott az ugyanezen a néven futó baseballcsapat miatt. A Gothams is felmerült, de az új tulajdonosok szerint ennek a rövidítése a Goths, könnyen azonosítható az egykori germán népcsoporttal, akik “nem voltak túl kedves emberek”. Végül a Jets elnevezés lett a befutó, ami a csapat modernitását hivatott szimbolizálni a 60-as évek Amerikájában, amikor minden a világűr meghódításáról szólt. Nem utolsó sorban pedig az új stadion nem csak nekik, hanem a Mets csapatának is otthont adott, a név hasonlósága pedig a két klub baráti viszonyát is hivatott volt kifejezni.

 

thetitansprogram1962

 

Oakland Raiders

A Raiders a Broncoshoz hasonlóan egy sor véletlennek köszönheti a létezését. Először is az kellett hozzá, hogy az AFL indulást visszamondó Vikings az előzetes tervekkel ellentétben az NFL-t válassza a két rivális bajnokság közül, ezzel egy helyet felszabadítva az AFL-ben. Másodszor kellett hozzá, hogy a Los Angeles Chargers elnöke, Barron Hilton fenyegetőzve kampányoljon egy olyan új franchise mellett, akik területi riválisként növelik a sport értékét és felkelti a szurkolók érdeklődését. Oakland nem tűnt ideális választásnak, hiszen alig pár mérfölddel arrébb már volt egy sikeres NFL alakulat, jelesül a San Francisco 49ers, és alkalmas stadion se volt a városban. Hilton heves kampányolásának eredményeképpen végül a Chet Soda által vezetett befektetési csoport megkapta az indulási jogot. Az elnevezést a helyi újságban meghirdetett name-the-team szavazás eredményeképpen Oakland Senors lett, a területen nagy számban élő spanyol ajkú lakosság miatt. A nevet Helen A. Davis oaklandi rendőrnő javasolta, nyereménye egy utazás volt a Bahamákra. A klub hamar nevetség tárgya lett az elnevezés miatt, a szurkolók háborogtak, hogy a szavazás előre el volt döntve. A közönség nyomására alig pár héttel később Soda úgy döntött, a szavazás másik két döntőse közül – a Lakers ellenében – a Raiders nevet adja a csapatnak.

 

Philadelphia Eagles

Az Eagles gyökerei szintén az 1900-as évek előttre nyúlnak vissza. Elődjét, a Frankford Yellow Jackets együttest a Frankford Atlétikai Szövetség alapította 1899-ben. A csapat kezdetektől Philadelphiában működött, a Frankford elnevezést a város egyik kerületéről kapta. Az alakulat 1931-ben csődbe ment és közel két év után találtak olyan befektetőket, akik a csapat mögé álltak. Bert Bell és Lud Wray 2500 dollárért megvásárolta a csapat indulási jogát az NFL-ben, a csődbe jutott gárda romjaira egy új franchise-t építettek Philadelphia Eagles névvel. Az Eagles elnevezés tisztelgés Franklin D. Roosevelt nagy gazdasági világválságban elindított New Deal programja előtt, aminek hatására az ország kilábalt a válságból. Az adminisztrációs program (National Recovery Administration) logójában szerepelt a Sas mint szimbólum, ez volt hatással a Bell – Wray párosra amikor a csapat elnevezéséről döntöttek. Érdekesség, hogy 1936-ig az előd csapat színeivel ellátott sárga, kék, fehér színösszeállításban léptek pályára, ebben az évben váltottak a ma is ismert színekre.

 

nra

 

Pittsburgh Steelers

1933-ban Art Rooney megkapta az indulási jogot, Pennsylvania állam ipari központjában, Pittsburghben indult el az új csapat Pirates néven. A nevet Rooney itt is a helyi baseball csapattól kölcsönözte, akik szintén ezen a néven indultak a saját sportjuk bajnokságában. A futballcsapat rettenetesen sikertelen volt a kezdeti években, a csoport második helyénél jobb helyezést nem tudtak elérni, és mérkőzéseik több mint felét elvesztették. Rooney nagyon csalódott volt, ezért a teljes megújulás mellett döntött, ennek kapcsán írt ki szavazást a csapat új nevére 1940-ben. A Pittsburgh Post-Gazette lapban lefolytatott szavazást a Steelers nyerte meg, miután több tucat ember jelölte ezt az elnevezést. A szavazók közül Joe Santonit választották ki a csapat hivatalos névadójának, aki két darab éves bérlettel lett gazdagabb, amit 2003-as haláláig minden évben megújítottak neki. A Steelers kapcsán két érdekességet érdemes megjegyezni. Az egyik, hogy 1941-ben, mikor Rooney eladta a tulajdonrészét Alexis Thompsonnak, rövid ideig Iron Men néven futott a klub. A másikat gondolom mindenki észrevette már, jelesül a Steelers az egyetlen csapat az NFL-ben, melynek sisakján csak a jobb oldalon szerepel a logó. Ennek a gyökere a korai 60-as évekre nyúlik vissza, amikor Art Rooney kérésére a csapat felszerelésért felelős Jack Hart azt a feladatot kapta, tesztelje le, hogyan mutat a logó a sisakon az 1957-ben bevezetett szám megjelenítés helyett. Hart pedig lustaságból vagy költségkímélés miatt nem matricázta fel a sisakok mindkét oldalát a próba kedvéért. A szurkolóknak viszont annyira megtetszett a különös dizájn, hogy ezen később sem változtattak és a mai napig is csak az egyik oldalon szerepel a logó a sisakon. Annyi változás történt csupán, hogy az arany színű sisakokat feketére cserélték, hogy maga a logó jobban látható legyen.

 

4177410062_6afb82ffe9

 

San Diego Chargers

A Chargers egyike volt az AFL alapító csapatainak, bár ekkor még Los Angeles volt az otthonuk. A csapat alapítója és első tulajdonosa Barron Hilton, a szállodamágnás Conrad Hilton fia (Barron Hilton a popkultúrából manapság ismert/hírhedt Paris Hilton nagyapja). A csapat elnevezését ebben az esetben is a szurkolókra bízták. A finalisták közül Frank Leahy, a csapat első GM-e választotta ki a Chargers elnevezést. A legenda szerint nagy benyomással volt rá a USC egyetemi mérkőzésein hallott “Charge!” kántálás, amivel a közönség biztatta kedvenceiket. A szerencsés szurkoló – aki a nevet javasolta – Gerald Courtney, egy Mexico City-be szóló nyaralással lett gazdagabb. A Chargers mindössze egyetlen szezont töltött az Angyalok Városában, a helyiek egyszerűen nem látogatták a mérkőzéseket, hiába szerepeltek elfogadható szinten (10-4-es első szezon), hazai mérkőzéseiken kongott a stadion. Az érdeklődés hiánya miatt döntöttek a relokalizáció mellett és költöztek San Diegoba.

 

San Francisco 49ers

A 49ers története nem bővelkedik hatalmas csavarokban, 1944-ben a frissen megalakult All-American Football Conference egyik alapító csapata volt, egyike volt annak a három gárdának, akik 1950-ben beolvadtak az NFL-be. Kevés csapat van ma a profi ligában, akik fennállásuk alatt nem költöztek, nem váltottak nevet, az egyik ilyen a 49ers. Az elnevezést az alapító testvérpár Tony és Victor Morabito feleségeinek köszönhetik. A név az 1849-es aranyláz idején a Sierra Nevada hegységben kutakodó bátor kalandorok előtti tisztelgést hivatott szimbolizálni.

 

Seattle Seahawks

A Hawks is egy viszonylag fiatal együttese a profi ligának. 1972-ben egy csapat üzletember megalapította a Seattle Professional Football Incorporationt, annak reményében, hogy a tervezett két csapatos NFL bővítés egyik helyére sikerrel pályázhatnak. Két évvel később Seattle városa megkapta az engedélyt a franchise alapításra. Az elnevezésre 1975-ben írtak ki pályázatot, amire több mint 20 ezer szurkoló 1742 lehetséges elnevezést küldött be. A leggyakoribbak között szerepelt a Skippers, Pioneers, Lumberjacks, Seagulls valamint a győztes Seahawks. John Thompson a csapat első GM-e szerint tökéletes választás született, agresszivitást tükröző elnevezés, ami jól reflektál az észak-nyugati örökségre is. A sisakfestést és a logót a területen őshonos halászsasról (Pandion haliaetus carolinensis) mintázták.

 

halaszsas

 

Tampa Bay Buccaneers

New Englandhez hasonlóan Tampa Bay sem város után kapta a nevét. Tampa városa és környéke (Clearwater, Bradenton, Largo, St. Petersburg, Dunedin, Pinellas Park és Tarpon Springs) alkotja a Mexikói Öböl egyik legnagyobb kikötőjét, és ezek együttes elnevezése a Tampa Bay. Az eredeti tulajdonos Tom McCloskey 1976-os szezontól kapott indulási jogot az NFL-ben, maga a klub 2 évvel korábban alakult, 1975-ben írtak ki pályázatot az elnevezésre. A több mint 400 beérkezett lehetőség közül, az a Hugh F. Culverhouse választotta ki a győztes, aki még a franchise indulása előtt átvette McCloskey tulajdonrészét. Maga az elnevezés a 18. században tevékenykedő híres kalózra, Jose Gasparra vezethető vissza, aki több tucat alkalommal támadta meg és fosztotta ki a térséget. A róla elnevezett Gasparilla Kalóz Fesztivált minden év januárjában tartják Tampában, ahova több százezren látogatnak el minden alkalommal.

 

Tennessee Titans

1959-ben Bud Adams ugyanazon ment keresztül, mint Lamar Hunt. Hunthoz hasonlóan ő is szerette volna megvásárolni a Chicago Cardinalst, miután neki sem sikerült új franchise alapításába kezdett, de az NFL tulajdonosok Hunthoz hasonlóan őt is megfúrták. Huntnak ezután nem kellett sokáig győzködnie, hogy a 1960-as indulással saját franchise-zal induljon az AFL-ben, a Houston Oilers megszületett. 1970-ben, mikor a két liga összeolvadt, az Oilers rendelkezett egyedül fedett stadionnal az egész NFL-ben. A 90-es évekre a létesítmény teljesen leamortizálódott, ezért Adams a városnál kampányolt egy új stadion építésért. A város erre nem volt hajlandó, 67 millió dollárt ajánlottak fel a korszerűsítésre, de Adams ezt nem fogadta el. A huzavona odáig fajult, hogy Adams eldöntötte, 1998-as szezontól elköltözteti a csapatot. Azzal viszont nem számolt, hogy a szurkolók kőkemény bojkottot rendeztek sértődöttségükben és nem látogatták tovább a csapat mérkőzéseit, így a tervezettnél egy évvel korábban szedte a sátorfáját a franchise. De mivel az új stadion Nashville-ben még nem volt kész, két évig vendégeskedni kényszerültek. A költözéshez végül új névválasztás is társult, Adams egy bizottságot hozott létre, hogy a lehetőségeket felvázolják, amik közül maga a tulajdonos választott. Nashville városának beceneve a “Dél Athénja”, amiért a görög kultúra nagyon érezteti hatását, többek között egy méretarányos Parthenon is áll a városban. A görög mitológiában felbukkanó Titánok pedig Adams szerint erőt, hatalmat és hősies tulajdonságokat is kifejeznek, ezért tökéletes alkalmas egy futballcsapat elnevezésére. Ugyancsak Adams ötlete volt az állam nevének használata a város helyett, ezzel is tisztelegve az egész térség előtt, meg persze így több szurkoló érezheti magáénak a csapatot. Érdekesség, hogy a logóban felbukkanó három vörös csillag az állam három legnagyobb városát, Nashville-t, Memphist és Knoxville-t szimbolizálja.

 

The_Parthenon,_Nashville

 

Washington Redskins

A legvitatottabb nevű franchise 1932-ben kezdte meg működését, mint Boston Braves. Az alapító George Preston Marshall – ahogy abban az időben megszokott volt – a helyi baseballcsapat után nevezte el az együttesét. A következő évben egy bizonyos William Henry “Lone Star” Dietz lett kinevezve vezetőedzőnek, becenevéből könnyen kitalálható, hogy bizony indián származású volt. De nem csak ő, a játékosállomány több tagja is hasonló származású volt. Egyként kérvényezték a tulajdonostól, hogy változtassa meg a csapat elnevezését, mert a Braves elnevezést nem érezték magukénak. Marshall pedig a Redskins mellett döntött az irántuk érzett tiszteletből. Érezzük benne az iróniát ugye? A modern korban évről évre támadásoknak kitett elnevezés abban a korban született az indián származásúak tiszteletére, amikor az egész ligában kettő darab színes bőrű játékos volt, és a szegregáció még hosszú évtizedekig tombolt az egész országban.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!